Αίτηση πτώχευσης δύο ροδίτικων εταιρειών και των εταίρων τους!

0
393
Ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου με την διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας, προσέφυγε γνωστή ομόρρυθμη εταιρεία της Ρόδου με αίτηση για την κήρυξη σε πτώχευση, μιας ανώνυμης τουριστικής εταιρείας, μιας ομόρρυθμης εμπορικής εταιρείας, αλλά και δύο εταίρων της.
Οι καθών έχουν εμπορική ιδιότητα εκ του νόμου και διατηρούν καταστήματα ενώ μέχρι πρότινος η πρώτη διατηρούσε και λειτουργούσε ξενοδοχείο.
Η αιτούσα διατηρεί απαίτηση εις βάρος τους ύψους 20.337,35 € απορρέουσα από τη μακροχρόνια και σταθερή εμπορική συνεργασία μεταξύ τους. Συγκεκριμένα η εταιρεία προμήθευε την πρώτη των καθών με χημικά προϊόντα, χαρτικά είδη και είδη καθαρισμού.
Με το από 15 Μαΐου 2019 ιδιωτικό συμφωνητικό που υπεγράφη μεταξύ της αιτούσας και των καθών συμφωνήθηκε η εκ μέρους των 2ης, 3ου και 4ης αναδοχή της οφειλής της πρώτης εξ αυτών, λόγω του ό,τι πρόκειται περί εταιρειών μεταξύ των ιδίων προσώπων και στενών συγγενών, με την εκ μέρους δέσμευσή της ότι δεν θα προέβαινε σε πράξεις εκτέλεσης κατ’ αυτών εφόσον θα τους εξοφλούσαν έως την 31 Ιανουαρίου 2020.
Τα τελευταία 2 έτη, όπως υποστηρίζει η αιτούσα, οι καθών αντιμετωπίζουν πλείστα οικονομικά προβλήματα, ενώ σύμφωνα με δημοσιευμένες, στο Πρωτοδικείο της Ρόδου, διαταγές πληρωμής και αποφάσεις κινδυνεύουν από στιγμή σε στιγμή τα λιγοστά περιουσιακά στοιχεία να κατακερματιστούν από επισπεύσεις σε βάρος τους αναγκαστικών εκτελέσεων.
Σύμφωνα δε με την έκθεση των ορκωτών ελεγκτών που συνοδεύει τον δημοσιευμένο ισολογισμό του έτους 2016 της πρώτης διατυπώνεται η άποψη ότι το σύνολο της αξίας των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων της εταιρείας υπερβαίνει την συνολική αξία των κυκλοφορούντων περιουσιακών στοιχείων της με αποτέλεσμα να υπάρχει πιθανότητα να μην είναι σε θέση να αποπληρώσει μέρος των συμβατικών της υποχρεώσεων. Οι παραπάνω συνθήκες, όπως υποστηρίζει η αιτούσα, υποδηλώνουν την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας που μπορεί να εγείρει σημαντική αμφιβολία για την ικανότητα της εταιρείας να συνεχίσει την δραστηριότητά της.
Ειδικότερα, σήμερα όπως τονίζει, διατηρούν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις συνολικού ποσού ύψους άνω των 5.000.000 ευρώ, οι οποίες αφορούν σε οφειλές προς το Ελληνικό Δημόσιο και τους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς, προς τους προμηθευτές της, τους εργαζομένους αλλά και πιστωτικά ιδρύματα.
Η δε αδυναμία πληρωμής των ως άνω υποχρεώσεων έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια της εμπορικής τους πίστης και τη νέκρωση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας.
Επισημαίνει ακόμη ότι η άρνηση των καθών για την αποπληρωμή των υποχρεώσεών της οφείλεται σε αδυναμία λόγω έλλειψης ενεργητικού και όχι σε πρόσκαιρη ταμειακή δυσχέρεια και ζητεί να κηρυχθούν σε κατάσταση πτωχεύσεως.
Την υπόθεση χειρίζεται ο δικηγόρος κ. Μανώλης Χαραλάμπους.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ