ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ: Ανακοίνωση για τις εξελίξεις στην ιδιωτική εκπαίδευση λόγω COVID-19

1
329

Ανακοίνωση για τις εξελίξεις στην ιδιωτική εκπαίδευση λόγω COVID-19

Εδώ και μερικές μέρες η κυβέρνηση προχώρησε στο απαραίτητο μέτρο της αναστολής λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών δομών -δημόσιων & ιδιωτικών-, από τις 11 Μάρτη και για 14 μέρες, για τον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID-19. Εκατοντάδες εκπαιδευτικοί του νησιού και το υποστηρικτικό προσωπικό σε Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης, Κέντρα Ξένων Γλωσσών, Κέντρα Μελέτης, Βρεφονηπιακούς σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΙΙΕΚ αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να χάσουν τις αποδοχές τους ή και την εργασία τους.

Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση αδιαφορεί και «κάνει τα στραβά μάτια» στην ανάγκες των εργαζομένων, τρέχοντας όμως να καλύψει τις ανάγκες των εργοδοτών. Είναι υποχρέωση του κράτους και της εργοδοσίας να καταβληθεί το σύνολο των αποδοχών όλων των εργαζόμενων στην ιδιωτική εκπαίδευση, καθώς και η πλήρης κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών για τις μέρες που θα απέχουν υποχρεωτικά από την παροχή εκπαιδευτικού ή άλλου έργου.

Το ιδεολόγημα του προέδρου της ΓΣΕΕ, πως τα βάρη από τις επιπτώσεις της επιδημίας πρέπει να τα μοιραστούν κράτος, εργοδότες και εργαζόμενοι, είναι απαράδεκτο! Τα μέτρα που μέχρι τώρα έχουν αποφασιστεί, όπως η μη υποχρέωση ανακοίνωσης των αλλαγών στο εργασιακό καθεστώς στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», «ανάβουν το πράσινο φως» για όργιο αυθαιρεσιών εις βάρος μας.

Παράλληλα, με τη δικαιολογία να μη χαθεί η σχολική χρονιά ή να συνεχιστεί η προετοιμασία των υποψηφίων για τις εξετάσεις γλωσσομάθειας και τις Πανελλήνιες, πολλές επιχειρήσεις μεταβαίνουν σε παροχή μαθημάτων εξ αποστάσεως, χωρίς όμως να εξετάζουν τις ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή για κάτι τέτοιο, την ανάγκη επανασχεδιασμού του πλάνου κάλυψης της ύλης από τους εκπαιδευτικούς, αλλά ούτε και στην ένταση της εργασίας τους για να ανταπεξέλθουν στις νέες συνθήκες που για πολλούς είναι άγνωστες.

Ούτε βήμα πίσω! Να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από τις αμοιβές μας, ούτε ένα ένσημο από την ασφάλισή μας. Απαιτούμε,

  • Να τηρηθούν απαρέγκλιτα οι όροι των συμβάσεων εργασίας όλου του προσωπικού (ωράριο, αποδοχές, ασφαλιστικές εισφορές). Να χορηγηθεί άδεια ειδικού σκοπού με πλήρεις αποδοχές, επιπλέον της κανονικής.
  • Σε περίπτωση παροχής μαθημάτων μέσω internet αυτή να παρασχεθεί στη βάση της σύμβασης εργασίας, χωρίς οικονομική επιβάρυνση του εργαζομένου για την απόκτηση και λειτουργία του αναγκαίου εξοπλισμού. H συγκεκριμένη μορφή να έχει χρονικό ορίζοντα τα όρια που θέτει η ΚΥΑ της 10/3/20 ή όποια ενδεχόμενη ανάλογη ρύθμιση.
  • Πρόσθετο έκτακτο ειδικό επίδομα, για όλους τους εργαζόμενους με ευθύνη του κράτους, αντισταθμιστικό για τις απώλειες που θα υποστούν. Λόγω των ειδικών συνθηκών και με δεδομένη την εκ περιτροπής, αδήλωτη ή υποδηλωμένη εργασία, λήψη πλήρους επιδόματος ανεργίας για όλους τους συναδέλφους κατά τους θερινούς μήνες.
  • Καμία παρουσία εκπαιδευτικών ή μη διοικητικού προσωπικού σε οποιαδήποτε δομή Εκπαίδευσης όσο ισχύει η ΚΥΑ. Όποιες αναπληρώσεις μαθημάτων να γίνουν μόνο κατόπιν συνεννόησης με τους εκπαιδευτικούς, με όλες τις προβλεπόμενες ασφαλιστικές και μισθολογικές παροχές.
  • Ειδικά μέτρα στήριξης για τους αυτοαπασχολούμενους του κλάδου & αναστολή των πληρωμών στο Δημόσιο, τράπεζες και ΔΕΚΟ για όλους τους εργαζομένους. Καμία διακοπή ρεύματος ή νερού.
  • Αυστηροί έλεγχοι από το ΣΕΠΕ της τήρησης της εργατικής νομοθεσίας, ειδικά όσο ισχύει η ΚΥΑ. Ανάκληση της Υπουργικής Απόφασης της 9ης Μαρτίου (υπουργείο Εργασίας) που αναστέλλει την υποχρέωση προαναγγελίας αλλαγών στη σύμβαση εργασίας εκ μέρους του εργοδότη στο ΕΡΓΑΝΗ.

Δε δεχόμαστε τη λογική να «μοιραστούμε το κόστος»! Δε θα πληρώσουμε εμείς από το υστέρημά μας για να καλύψουμε τις απώλειες αυτών που καρπώνονται την αξία της εργασίας μας. Κανένας συνάδελφος μόνος του! Συσπειρωνόμαστε γύρω από το σωματείο μας και καταγγέλλουμε κάθε αυθαιρεσία των εργοδοτών!

Το Δ. Σ.
15/3/2020

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ & ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΝΗΣΟΥ ΚΩ
ΠΟΡΦΥΡΙΟΥ 21, ΚΩΣ // ΤΗΛ-ΦΑΞ: 2242022394 – 694 354 9201 // email: [email protected]

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Βρε γκασμαδες…. αμα το φροντιστηριο ειναι κλειστο, δε δουλευει, δεν εισπρατει και δε θα εισπραξει για μαθηματα που δεν εγιναν, εσεις καθεστε,…… πως θα σας πληρωσει? ειναι λογικο να ζητατε κατι τετοιο?

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ