«Ν. Σαντορινιός: Ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει προτάσεις για την οχύρωση των εργαζομένων και των επιχειρήσεων στον Τουρισμό στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του Covid- 19»

0
156

Θέμα: «Ν. Σαντορινιός: Ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει προτάσεις για την οχύρωση των εργαζομένων και των επιχειρήσεων στον Τουρισμό στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του Covid– 19»

Σειρά σημαντικών ερωτήσεων προς τη Κυβέρνηση, με θέματα που άπτονται της οχύρωσης της κοινωνίας και της προστασία των εργαζομένων στο πλαίσιο της πανδημίας που διανύει η χώρα μας, κατέθεσαν χθες και σήμερα, ο Νεκτάριος Σαντορινιός και σειρά βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Τουρισμός: Στήριξη Εργαζομένων και Επιχειρήσεων

Συγκεκριμένα, ιδιαίτερος προβληματισμός εκδηλώνεται με την Ερώτηση που συνυπογράφει ο βουλευτής Δωδεκανήσου σχετικά με την τύχη των εργαζομένων στον Τουρισμό και τις επιπτώσεις που έχει επιφέρει η υγειονομική κρίση του Covid- 19.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο κείμενο της Ερώτησης προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Οικονομικών και Τουρισμού, τα στοιχεία στον Κλάδο του Τουρισμού είναι ήδη αρνητικά. Οι τουριστικές επιχειρήσεις, στις μεγάλες πόλεις αλλά και στην Περιφέρεια, έρχονται αντιμέτωποι με πτώση ή και ακύρωση κρατήσεων (ματαίωση σχολικών εκδρομών, ακύρωση συνεδρίων και εκδηλώσεων, κα.), όπου σύμφωνα με στοιχεία των τουριστικών πρακτόρων, σε σχέση με την ίδια εποχή την προηγούμενη χρονιά, η μείωση φτάνει το 95%. Επίσης, σε μείζον ζήτημα έχει αναδειχθεί και η ρευστότητα στον κλάδο, αφού λόγω των ακυρώσεων οι επιχειρήσεις αναγκάζονται να επιστρέφουν προκαταβολές.

Μέσα σε ένα περιβάλλον όπου, παρά τις υποσχέσεις της Κυβέρνησης, το 4ο τρίμηνο του 2019 η ανάπτυξη περιορίστηκε στο 1%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, καταγράφοντας συρρίκνωση 0,7% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο και με δεδομένο ότι ο Τουρισμός επηρεάζει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων της Οικονομίας, γίνεται κατανοητό ότι οι αρνητικές επιπτώσεις από την Covid- 19 θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στη βιωσιμότητα πολλών επιχειρήσεων και στη ζωή των εργαζομένων στον κλάδο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει επιτακτικά την ανάγκη για στήριξη και ενίσχυση των εργαζομένων και των επιχειρήσεων του κλάδου και ζητά από την Κυβέρνηση να πάρει επιτέλους, πριν να είναι πολύ αργά, πρωτοβουλίες για αυτό το ζωντανό κομμάτι της ελληνικής Οικονομίας.

Όπως σημειώνουν ο Νεκτάριος Σαντορινιός και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που συνυπογράφουν την Ερώτηση, η Κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει την απαρέγκλιτη εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, διασφαλίζοντας ότι κανένας εργαζόμενος δεν θα δει το εισόδημα του να μειώνεται εξαναγκαζόμενος σε άδεια άνευ αποδοχών ή απειλούμενος με απόλυση, ενώ ιδιαίτερα μέριμνα, πρέπει να υπάρξει άμεσα για όσους εργαζόμενους μένουν χωρίς εργασία λόγω μείωσης του τζίρου της επιχείρησης.

Επιπλέον προτείνεται να ληφθούν μέτρα ώστε οι εργαζόμενοι στον τουρισμό να μην χάσουν το εποχικό επίδομα, λόγω λιγότερων ενσήμων από όσων απαιτούνται από τη νομοθεσία για τη λήψη του, ενώ για όσους δεν καταφέρουν να εργασθούν καθόλου φέτος, ζητείται να υπάρξει μέριμνα ώστε να δοθεί για επιπλέον μήνες το επίδομα ανεργίας στους εποχικούς εργαζόμενους. Ουσιαστική πρόβλεψη για διασφάλιση της καταβολής του ημερομίσθιου όμως χρειάζεται και όποιος αναγκαστικά δεν εργάζεται επειδή κάποιος από την οικογένειά του νοσεί και σε αυτή την περίπτωση η άδεια ειδικού σκοπού για τους γονείς δεν επαρκεί.

Ο Νεκτάριος Σαντορινιός και οι υπογράφοντες βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ζητούν από την Κυβέρνηση να ενδυναμώσει άμεσα και με πολυεπίπεδες ενέργειες τον κλάδο του Τουρισμού μέσω της διεκδίκησης ειδικού καθεστώτος κρατικών ενισχύσεων, ως συνθήκη έκτακτης ανάγκης, για τις πληττόμενες τουριστικές επιχειρήσεις. Προτείνουν δε να αποφασιστεί γρήγορα δέσμη μέτρων για την τόνωση της αγοράς σε βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο πλαίσιο, ώστε να αποφευχθούν απολύσεις και κατάρρευση επιχειρήσεων.

Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την ενεργοποίηση της Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Τουρισμού και την κατάστρωση ενός συνολικού σχεδίου διαχείρισης της κρίσης του Covid– 19 στον ελληνικό Τουρισμό, ενώ προτείνει να εξετασθεί άμεσα η πρόταση για Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Διαχείρισης Κρίσεων στον Τουρισμό, σύμφωνα με σχετικό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου. Η εικόνα του Ελληνικού Τουρισμού, ως ασφαλής προορισμός πρέπει να προστατευθεί, ώστε να είναι έτοιμη η χώρα να επαναπροσδιορίσει τη θέση της στον διεθνή τουριστικό χάρτη όταν οι συνθήκες ομαλοποιηθούν. Παράλληλα πρέπει να υπάρξει από τώρα ο κατάλληλος σχεδιασμός για την ανάκτηση του χαμένου εδάφους στις διεθνείς αγορές και για την αναμόρφωση της στρατηγικής της χώρας μας στο  branding.

Οικονομική Ενίσχυση για την αντιμετώπιση του Covid– 19 για τον ευάλωτο οικονομικά πληθυσμό

Με ερώτησή τους προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν να υπάρξει άμεσα πρόβλεψη για τη στήριξη των οικονομικά ευπαθών ομάδων του πληθυσμού της χώρας, ώστε όλοι με να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες και δυνατότητες για την αντιμετώπιση του Covid– 19.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ερώτηση που συνυπογράφει και ο Νεκτάριος Σαντορινιός, οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού αφήνουν ήδη το αποτύπωμά τους στην παγκόσμια οικονομία. Στην Ελλάδα, παρότι δεν μπορούν να γίνουν από τώρα ασφαλείς εκτιμήσεις για την εξέλιξη της κατάστασης, οι συνέπειες έχουν αρχίσει ήδη να διαφαίνονται. Η εξάπλωση της πανδημίας δημιουργεί αυξημένα έξοδα στους πολίτες για την προμήθεια ιατροφαρμακευτικού υλικού, την παροχή υπηρεσιών φροντίδας, αλλά και την ανάγκη αυξημένων άμεσων δαπανών για την προμήθεια τροφίμων σε περιπτώσεις καραντίνας, αλλά και κατ’ εφαρμογή των προτροπών των ειδικών για την παραμονή στο σπίτι. Ταυτόχρονα υπάρχει μείωση εσόδων σε πολλές κατηγορίες επαγγελματιών. Με δεδομένο ότι πολλοί συμπολίτες δεν μπορούν να καλύψουν τα άμεσα και απρόβλεπτα αυτά έξοδα καθώς δεν έχουν αποταμιεύσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά από την Κυβέρνηση να προβεί στην παροχή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης προς τους πιο ευάλωτους οικονομικά πολίτες για την κάλυψη αυτών των εξόδων.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ