ΤΕ ΒΣΔ ΚΚΕ: Επίταξη των ιδιωτικών μονάδων υγείας τώρα! Ερώτηση ΚΟ ΚΚΕ για Νοσοκομεία Δωδ/σου

0
125

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟΜΕΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
ΒΟΡΕΙΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ

 

ΕΠΙΤΑΞΗ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΡΑ!

 

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις δημόσιες μονάδες Υγείας και ταυτόχρονα να επιτάξει τις ιδιωτικές μονάδες Υγείας:

  • Να επιταχθούν νοσηλευτικά κρεβάτια, χειρουργεία, εργαστήρια, όλες οι ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα, μαζί με το προσωπικό τους, και να τεθούν σε πλήρη κρατικό έλεγχο.
  • Να επιταχθούν οι μεγάλες διαγνωστικές μονάδες του ιδιωτικού τομέα. Τα διαγνωστικά τεστ για τον κορωναϊό να γίνονται σύμφωνα με τα επιστημονικά κριτήρια και τις κρατικές κατευθύνσεις.
  • Να ενταχθούν υποχρεωτικά οι ιδιώτες γιατροί και ιδιαίτερα των ειδικοτήτων Πνευμονολογίας και Παθολογίας στο σχέδιο ενίσχυσης των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας. Να αξιοποιηθούν για τη δωρεάν περίθαλψη του λαού – που δεν απαιτείται νοσηλεία – στα ιατρεία τους και με κατ’ οίκον επισκέψεις.
  • Να επιταχθούν όλα τα αναγκαία υλικά υγιεινής, προστασίας, τεχνολογικού εξοπλισμού, για την ενίσχυση των δημόσιων μονάδων Υγείας και των υγειονομικών.

Αντί για αυτά τα μέτρα η κυβέρνηση επιλέγει να δώσει νέα δώρα στους επιχειρηματικούς ομίλους του χώρου της υγείας ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ.

Η συμφωνία κυβέρνησης – επιχειρηματιών στο χώρο της Υγείας εκτινάσσει το ύψος της αποζημίωσης, που θα παίρνουν από τον ΕΟΠΥΥ, δηλαδή από τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων.

Για κάθε νοσηλεία κρούσματος κορωναϊού σε κρεβάτι ΜΕΘ σε ιδιωτική κλινική, ο ΕΟΠΥΥ θα δίνει στον ιδιοκτήτη της κλινικής αποζημίωση 1.600 ευρώ τη μέρα αντί για 800 ευρώ που έδινε μέχρι σήμερα. Αντίστοιχα δώρα προβλέπονται και για την διενέργεια των διαγνωστικών τεστ για τον κορωναϊό.

Με αυτόν τον τρόπο τελικά ο ιδιωτικός τομέας όχι μόνο δεν υπηρετεί το δημόσιο σύστημα υγείας, αλλά συνεχίζει να το αρμέγει, αφού δεν επιτάσσεται αλλά επιδοτείται από τον ΕΟΠΥΥ, από πόρους που έχουν πληρώσει οι ασφαλισμένοι δηλαδή.

Στην ίδια λογική κινούνται και οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που εστιάζει την κριτική του στο ποσό της αποζημίωσης και στο ποιοι όμιλοι ευνοούνται, προσπερνώντας αυτό που πρέπει να γίνει άμεσα, όπως διεκδικούν και οι νοσοκομειακοί γιατροί και το υγειονομικό προσωπικό: Επίταξη των ιδιωτικών μονάδων υγείας τώρα! Κι όταν λέμε επίταξη εννοούμε επίταξη!

Η Τ.Ε. Βορ. Συγκρ/τος Δωδ/σου
26/03/2020

ΑΘΗΝΑ 26/3/2020                                                        ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας

 

Θέμα: Μέτρα για τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό και μέσα προστασίας στα Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία του Νομού Δωδεκανήσου

 

Η υποστελέχωση είναι χρόνιο «νόσημα» των δημόσιων δομών υγείας, αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης του κοινωνικού αγαθού της υγείας που άσκησαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις.

Την τραγική κατάσταση των δημόσιων δομών υγείας στα νησιά κατήγγειλαν οι σύλλογοι εργαζομένων στα νοσοκομεία του νομού Δωδεκανήσου (Ρόδου, Κω, Καλύμνου και Λέρου), απαιτώντας την πλήρη κάλυψη και προστασία νησιωτών και υγειονομικών στο ύψος των σημερινών απαιτήσεων λόγω πανδημίας.

Συγκεκριμένα το Νοσοκομείο της Ρόδου αυτή τη στιγμή λειτουργεί με μεγάλες ελλείψεις ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού. Από τις 360 οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού που προβλέπει το ελλιπές ούτως ή άλλως οργανόγραμμα, οι 220 θέσεις είναι κενές. Σε τραυματιοφορείς και χειριστές ιατρικών μηχανημάτων υπάρχουν 75 κενές οργανικές θέσεις. 70 κενές οργανικές θέσεις σε γιατρούς όλων των ειδικοτήτων. Από την ΜΕΘ πρόσφατα απολύθηκαν 6 νοσηλευτές που εργάζονταν μέσω προγράμματος του ΚΕΕΛΠΝΟ και από τα 8 διαθέσιμα κρεβάτια της ΜΕΘ λειτουργούν τα 6 κρεβάτια. Το νοσοκομείο λειτουργεί με απαρχαιωμένο και ασυντήρητο εξοπλισμό, με μεγάλες ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά και παρά την επικινδυνότητα της κατάστασης, μέσα προστασίας μάσκες και αντισηπτικά δίνονται με το σταγονόμετρο.

Τα 2 Κέντρα Υγείας στο νησί της Ρόδου είναι υποστελεχωμένα και τα Περιφερειακά Ιατρεία λειτουργούν περιστασιακά με γιατρούς που μεταφέρονται συνεχώς και σε άλλες δομές για να «καλύψουν» τις ανάγκες δεκάδων χιλιάδων κατοίκων των χωριών της Ρόδου.

Η Μονάδα Υγείας Π.Ε.Δ.Υ. Ρόδου λειτουργεί σε πρωινό ωράριο με ορισμένες ειδικότητες γιατρών και μετά από ραντεβού εκτός από 1 βάρδια γενικού παθολόγου τη βδομάδα. Αντικειμενικά αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες όλου του νησιού με πληθυσμό 115.000 σε υπηρεσίες Π.Φ.Υ. με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται το Νοσοκομείο με μεγάλο φόρτο παροχής υπηρεσιών Π.Φ.Υ.

Έντονη ανησυχία υπάρχει επίσης για το τι θα γίνει με τη φροντίδα των ασθενών κρίσιμων μονάδων όπως στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, Αιμοδυναμικό, ΜΕΘ, Ακτινολογικό και Μονάδα Εμφραγμάτων σε περίπτωση μόλυνσης του προσωπικού, το οποίο είναι εξειδικευμένο και το Νοσοκομείο δε διαθέτει εκπαιδευμένες εφεδρείες ώστε να το αντικαταστήσει άμεσα.

Το Νοσοκομείο της Κω με 120 άτομα προσωπικό, εκ των οποίων μόλις τα 50 είναι νοσηλευτές, καλείται να καλύψει τις ανάγκες των 32.000 κατοίκων του νησιού, των επισκεπτών, των κατοίκων των γύρω μικρών νησιών, των προσφύγων και των μεταναστών στο hot spot του νησιού, πράγμα αδύνατον. Το Νοσοκομείο λειτουργεί με ένα μόλις παιδίατρο, δεν έχει μόνιμο πνευμονολόγο, δεν έχει ογκολόγο δεν επαρκούν οι τραυματιοφορείς, έχει ελλείψεις σε νοσηλευτικό, ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό. Επίσης δεν έχει υπηρεσία φύλαξης. Σοβαρές ελλείψεις σημειώνονται στα είδη απολύμανσης και προφύλαξης.

Το Νοσοκομείο Καλύμνου λειτουργεί με έναν μόνο πνευμονολόγο, χωρίς Παιδίατρο, με ελλείψεις νοσηλευτικού, ιατρικού, παραϊατρικού και διοικητικού προσωπικού. Ακυρώνονται όλα τα χειρουργεία εκτός των εκτάκτων, την ίδια ώρα που καμία ασθένεια προφανώς δεν μπορεί να ανασταλεί. Αγωνιούν, προειδοποιούν και διεκδικούν οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Καλύμνου πρόσθετες ανάγκες νοσηλείας, χειρουργείων και κάθε ιατρικής πράξης που θα πρέπει εξίσου να ικανοποιούνται. Επείγει η κάλυψη με μόνιμες προσλήψεις των 2 Παιδιάτρων και 2 Πνευμονολόγων.

Στο Νοσοκομείο Λέρου υπάρχει σοβαρή υποστελέχωση γενικότερα και κυρίως στη Παθολογική Κλινική (υπηρετεί μία παθολόγος) και στο Αναισθησιολογικό Τμήμα. Η πληρότητα σε ειδικευμένο προσωπικό είναι περίπου στο 48% των θέσεων που προβλέπει το ελλιπές οργανόγραμμα. Το Νοσοκομείο δέχεται επίσης πλήθος περιστατικών από το Κέντρο Υποδοχής Ταυτοποίησης. Στο Υπουργείο Υγείας είναι γνωστές οι ελλείψεις και οι προτάσεις του Συλλόγου Ιατρών του Θεραπευτηρίου για τη στελέχωση του Κρατικού Θεραπευτηρίου Λέρου, του Κέντρου Υγείας Πάτμου και των Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων Λειψών και Αγαθονησίου. Στο Κ.Υ. Πάτμου και στα ΠΠΙ θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις γιατί υπάρχει κίνδυνος άμεσης κατάρρευσης της λειτουργίας τους. Πρέπει να προσληφθούν γιατροί και λοιπό προσωπικό (νοσηλευτές, οδηγοί, προσωπικό καθαριότητας).

Από το Νοσοκομείο επίσης μετακινείται προσωπικό για κάλυψη αναγκών άλλων διαλυμένων δομών υγείας στα νησιά με αποτέλεσμα να αποδυναμώνεται και να οδηγείται το υπόλοιπο προσωπικό σε εξουθένωση.

Η ίδια εικόνα της υποστελέχωσης και της έλλειψης μέτρων προστασίας υπάρχει και σε όλες τις μονάδες υγείας των υπόλοιπων νησιών της Δωδεκανήσου.

Στη Κάρπαθο η επικείμενη λειτουργία του Νοσοκομείου γίνεται άλλοθι να διατηρούνται στο Κέντρο Υγείας οι ελλείψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού. Οι ασθενείς αναγκάζονται να μετακινούνται για δευτεροβάθμια περίθαλψη με ό,τι συνεπάγεται οικονομικά γι’ αυτούς και τις οικογένειές τους σε Ρόδο, Κρήτη και Αθήνα.

Στη Σύμη από τα 2 ΠΠΙ λειτουργεί το ένα και αυτό όχι με πληρότητα.

Τα μικρότερα νησιά ξεμένουν πολλές φορές χωρίς κανένα ειδικευμένο γιατρό, όπως έχει συμβεί σε Κάσο, Τήλο, κ.α.

Οι ξεχασμένοι 20 κάτοικοι της Ψέριμου που κατά τ’ άλλα «φυλάνε Θερμοπύλες» ζητούν έστω μία φορά τη βδομάδα να πηγαίνει ένας γιατρός για τους ηλικιωμένους και τους ασθενείς.

Επίσης μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας για τον τρόπο με τον οποίο έχει αποφασίσει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τη μεταφορά ασθενών σε νοσοκομεία με αεροδιακομιδή, από τη στιγμή που κανένα νοσοκομείο στα Δωδεκάνησα δεν είναι χαρακτηρισμένο ως νοσοκομείο αναφοράς. Το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να μην παρέχει επαρκώς πτητικά μέσα για τη μεταφορά των ασθενών που θα χρειαστούν νοσηλεία σε εξειδικευμένες μονάδες και παραμείνουν στα νησιά οι ασθενείς, αποτελεί προδιαγεγραμμένη καταδίκη που θα οδηγήσει και κάποιους σε θάνατο.

Με δεδομένη την κατάσταση όπως έχει περιγραφεί στα Νοσοκομεία του Νομού Δωδεκανήσου, τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε:

  1. Να στελεχωθούν τα Νοσοκομεία της Δωδεκανήσου με μόνιμο προσωπικό και ειδικά με ειδικότητες κρίσιμες για τις υπηρεσίες που καλούνται να προσφέρουν σ’ αυτή την επικίνδυνη κατάσταση.
  2. Να ορίσει Νοσοκομείο αναφοράς και να εξασφαλίσει την αερομεταφορά των διαγνωστικών τεστ από τα μικρά νησιά προς το Νοσοκομείο, καθώς και την αεροδιακομιδή των ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία.
  3. Να στελεχωθούν όλα τα Κέντρα Υγείας και τα ΠΠΙ ώστε η διαλογή των ύποπτων κρουσμάτων να γίνεται σε αυτά και να αποσυμφορούνται τα Νοσοκομεία.
  4. Να διενεργηθούν τα τεστ για τον κορονοϊό σε όλο το υγειονομικό προσωπικό, δεδομένου ότι από την μέχρι τώρα πείρα το ποσοστό των κρουσμάτων στους υγειονομικούς είναι μεγάλο και ο ασυμπτωματικός υγειονομικός θα μολύνει όλο το προσωπικό και τους ευπαθείς-ευάλωτους ασθενείς.
  5. Να καλυφθούν οι ελλείψεις σε ειδικές μάσκες, αντισηπτικά, γυαλιά και ολόσωμες φόρμες, ώστε άμεσα οι υγειονομικοί των νησιών να εξοπλιστούν με μέτρα προστασίας.
  6. Να επιταχθούν οι ιδιωτικές δομές υγείας
  7. Δεδομένου ότι η θνησιμότητα των ασθενών με κορονοϊό μειώνεται κατά 50% όταν υπάρχει διαθέσιμη ΜΕΘ. Τι μέτρα θα πάρετε ώστε να λειτουργήσουν άμεσα τα δύο διαθέσιμα κρεβάτια της ΜΕΘ του Νοσοκομείου της Ρόδου και επίσης να υπάρχει έτοιμος εξοπλισμός, ώστε να δημιουργηθούν νέες ΜΕΘ σε περίπτωση που υπάρξει εξάπλωση του κορονοϊού στο νησί;
  8. Να ενισχυθούν οι Δήμοι οικονομικά ώστε να εξασφαλίσουν την αναγκαία πρόληψη για τους κατοίκους και το προσωπικό τους.

Οι Βουλευτές

Κομνηνάκα Μαρία

Μανωλάκου Διαμάντω

Συντυχάκης Μανώλης

 

Τα ιδιωτικά μεγαθήρια της Υγείας κερδοσκοπούν ανενόχλητα ακόμα και τώρα

«Θα στηριχτούμε στις δυνάμεις του Εθνικού Συστήματος Υγείας (…) Ο ιδιωτικός τομέας λειτουργεί υπό την απόλυτη καθοδήγηση του υπουργείου Υγείας…».Αυτά ανέφερε ο πρωθυπουργός στο τελευταίο του διάγγελμα, στις 19 Μάρτη.

Η ένταξη των ιδιωτικών κλινικών στον κρατικό σχεδιασμό έπρεπε ήδη να είχε γίνει. Καθώς επίσης αυτό που έπρεπε να είχε ήδη γίνει ήταν η άμεση προμήθεια όλων των νοσοκομείων με τον απαραίτητο εξοπλισμό για την αποφυγή ενδο-νοσοκομειακής μετάδοσης του ιού και σε νοσηλευόμενους και σε προσωπικό.

Δυστυχώς η καθημερινότητα απέχει ακόμα από τα αυτονόητα. Μέχρι και πριν λίγες μέρες, στα ιδιωτικά νοσοκομεία διενεργούνταν κανονικά μη επείγοντα χειρουργεία, αφού η εργοδοσία εκμεταλλευόμενη την αναστολή των δημόσιων νοσοκομείων βρήκε τρόπο να πλουτίσει.

Υπάρχουν ακραία παραδείγματα, π.χ. σε μεγάλη κλινική την περασμένη βδομάδα έγιναν πάνω από δέκα αισθητικές πλαστικές επεμβάσεις!

Σε κάποιες κλινικές, τα κανονικά χειρουργεία «βαφτίζονται» επείγοντα (π.χ. αντί για λίπωμα, απόστημα), αψηφώντας στο όνομα του κέρδους και τις εκκλήσεις του προσωπικού και τις ελλείψεις της αιμοδοσίας, βάζοντας σε κίνδυνο σε περίπτωση επιπλοκών και τη ζωή των ασθενών.

Αισχροκέρδεια με τα τεστ για τον κορονοϊό

Για την προστασία του προσωπικού δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο. Σε αυτόν τον τομέα οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα Υγείας είναι σε ακόμα χειρότερη θέση από το Δημόσιο. Πέρα από μία και μόνο χειρουργική μάσκα, η οποία χρησιμοποιείται για όλη τη βάρδια, στα υπόλοιπα μέσα ατομικής προστασίας (γυαλιά, στολή) σημειώνονται σαφείς ελλείψεις και σε περίπτωση χρησιμοποίησής τους, τότε αυτό γίνεται εκ περιτροπής από το προσωπικό!

Οι δειγματοληψίες σε εργαζόμενους στην ιδιωτική Υγεία που παρουσιάζουν συμπτώματα στη μεγάλη πλειοψηφία των κέντρων γίνονται με χρέωση (!) και πολύ επιλεκτικά, ακόμα και αν έρθουν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Αξιοποιούν για αυτό τους γιατρούς των κλινικών και γιατρούς εργασίας. Π.χ. σε παχύσαρκη εργαζόμενη με βήχα και δύσπνοια της είπαν να γυρίσει στη δουλειά της κανονικά!

Το αποκορύφωμα αφορά το πλιάτσικο και την αισχροκέρδεια με τα τεστ για τον κορονοϊό. Εως τώρα όλα τα ιδιωτικά διαγνωστικά που διαφημίζουν ότι κάνουν το τεστ, παίρνουν μόνο το δείγμα από τον ασθενή και το στέλνουν είτε στο Παστέρ είτε στην Ιατρική Σχολή. Δεν έχουν δικά τους εργαστήρια και αντιδραστήρια. Δηλαδή χρεώνουν απλώς τη λήψη του φαρυγγικού επιχρίσματος και μετά το υλικό δουλεύεται εκεί που στέλνουν και τα δημόσια νοσοκομεία. Μάλιστα έχουν και υψηλή ταρίφα, αλλά και… «φιλική τιμή» για το ίδιο το προσωπικό τους.

Κάποια τρανταχτά παραδείγματα:

— «Ιατρικό Αθηνών»: Στέλνει στο Παστέρ και περιμένουν από μέρα σε μέρα τα δικά τους αντιδραστήρια.

— «Ερρίκος Ντυνάν»: Η εξέταση κοστίζει 275 ευρώ για το κοινό, 77 για το προσωπικό. Τα στέλνει όλα στο Παστέρ.

— «Υγεία»: 310 ευρώ, επίσης τα στέλνει στο Παστέρ και στην Ιατρική Σχολή.

— «Ιασώ General»: Χρέωση 300 ευρώ για το κοινό και 150 ευρώ για το προσωπικό. Κάνει και κατ’ οίκον επισκέψεις για λήψη δείγματος με 350 ευρώ. Σε μία μέρα την προηγούμενή βδομάδα έκανε 187 κατ’ οίκον δειγματοληψίες (187×350 = 65.450 ευρώ). Τα στέλνει στο Παστέρ. Ξεμένει από κιτ λήψης δειγμάτων και έχει κρατήσει κάποιες δεκάδες για τους… VIP πελάτες του.

— «Μητέρα»: Δεν χρεώνουν δείγματα στο προσωπικό, τα έστελναν στο «Αlab», ένα ιδιωτικό που έκανε την εξέταση (ας ελπίσουμε pcr – δηλαδή μοριακό έλεγχο – και όχι rapid test, που μπορεί να δώσει πολλά περισσότερα ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα) και τώρα στην Ιατρική Σχολή.

— «Βιοϊατρική»: Είναι το μόνο που έχει μοριακό τμήμα και κάνει τα τεστ από την Παρασκευή 20/3. Νωρίτερα και από εκεί πήγαιναν τα δείγματα για να δουλευτούν στην Ιατρική και το Παστέρ. Το διαφήμιζε μάλιστα και ο Πορτοσάλτε στον «ΣΚΑΪ», ότι μόνο με 120 ευρώ κάνεις τη δουλειά σου χωρίς καν να βγεις από το αυτοκίνητο…

— «Ιατροί κατ’ οίκον 1144»: Διαφημίζουν ότι κάνουν pcr, ότι συνεργεία με ειδικό εξοπλισμό και στολές πραγματοποιούν δειγματοληψίες κατ’ οίκον και τα μεταφέρουν σε εξειδικευμένο εργαστήριο. Κι αυτοί τα πηγαίνουν στο Παστέρ.

Στο βωμό του κέρδους καταπατούνται οι έννοιες της Πρόληψης και της δημόσιας Υγείας

Τα ζητήματα που προκύπτουν είναι πολύ σοβαρά:

1. Είναι αισχρό από την κυβέρνηση το να στέλνει κόσμο στα ιδιωτικά διαγνωστικά. Τη στιγμή που καλεί όσους έχουν ήπια συμπτώματα κρυολογήματος και γρίπης να μείνουν σπίτι και να μην κάνουν το τεστ, λέει ανοιχτά πως όποιος θέλει μπορεί να πάει στα ιδιωτικά. Οι οδηγίες που βγαίνουν από τον ΕΟΔΥ, όλο και περιορίζουν τα κριτήρια ορισμού του ύποπτου κρούσματος για το οποίο θα σταλεί δείγμα από δημόσιες μονάδες. Ο ίδιος ο Τσιόδρας είπε: «Δεν θα κάνουμε το τεστ σε ήπια συμπτώματα, για όποιον θέλει υπάρχουν τα ιδιωτικά». Δηλαδή κριτήριο γίνεται η τσέπη…

2. Αρνούνται να κάνουν τεστ σε υγειονομικούς, βγάζουν πρωτόκολλα και κόφτες για να περιορίσουν τα τεστ (τρεις τύποι κινδύνου έκθεσης, λέει ο ΕΟΔΥ), περιορίζουν τα κριτήρια μόνο στις ευπαθείς ομάδες, στη βαριά νόσο κ.λπ. και την ίδια στιγμή τα ιδιωτικά στέλνουν ανεξέλεγκτα. Καθημερινά φτάνουν καταγγελίες στα εκλεγμένα συνδικαλιστικά όργανα, που λένε πως οι επιτροπές λοιμώξεων των δημόσιων νοσοκομείων ή διάφοροι υπεύθυνοι – προϊστάμενοι κ.λπ., αρνούνται να διενεργήσουν τεστ για τον SARS-CoV-2 σε υγειονομικούς που εμφανίζουν συμπτώματα ή έχουν εκτεθεί σε επιβεβαιωμένα κρούσματα. Υπάρχουν ακόμα περιπτώσεις που μετά την άρνηση να γίνει στο δημόσιο νοσοκομείο πήγαν σε ιδιωτικό και βγήκε θετικό τεστ (όπως σε εργαζόμενο του ΚΑΤ και του «Αλεξάνδρα»).

3. Λένε να μη συρρέουν στα νοσοκομεία, για να μην υπάρχει διασπορά. Αραγε στα ιδιωτικά δεν διασπείρεται η νόσος;;

4. Πόσο επιβαρύνονται τα 2 πιστοποιημένα εργαστήρια διενέργειας pcr για τον SARS-CoV-2 (Παστέρ και Ιατρική Σχολή) όταν δέχονται χιλιάδες δείγματα από τον ιδιωτικό τομέα; Αλόγιστη χρήση δηλαδή, με βασική ένδειξη την ταρίφα που πληρώνει ο κόσμος. Οι ιδιώτες πληρώνονται αδρά και προκαλούν συμφόρηση στα ίδια εργαστήρια που στέλνει και το ΕΣΥ. Δεν λειτουργούν απλά παράλληλα στο ΕΣΥ, λειτουργούν ενάντια στον συλλογικό σχεδιασμό.

5. Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, αντί για επίταξη η κυβέρνηση με την πρόσφατη ΠΝΠ διπλασιάζει την αποζημίωση που παίρνουν οι κλινικάρχες για τη διάθεση κρεβατιών ΜΕΘ των ιδιωτικών κλινικών στον ΕΟΠΥΥ. Από 800 ευρώ, το ποσό που θα πληρώνει το Δημόσιο σαν «ενοίκιο» πάει στα 1.600 ευρώ τη μέρα! Στη βάση μάλιστα των σχετικών ΠΝΠ, το υπουργείο Υγείας δεσμεύει πιστώσεις ύψους 30 εκατ. ευρώ ως έκτακτη επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ, «για την αντιμετώπιση δαπανών αποζημίωσης ιδιωτικών θεραπευτηρίων – κλινικών, καθώς και ιδιωτών για την πραγματοποίηση κλινικού και εργαστηριακού ελέγχου».

Στον βωμό του κέρδους των ιδιωτικών κλινικών καταπατούνται οι έννοιες της πρόληψης και της προστασίας της δημόσιας Υγείας. Οσο λειτουργούν οι ιδιωτικές κλινικές με σκοπό τον πλουτισμό των μετόχων και δεν επιτάσσονται στις ανάγκες του δημόσιου συστήματος, τόσο θα κινδυνεύει η ζωή των ασθενών και των εργαζομένων σε αυτές.

Τώρα χρειάζεται επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, παροχή δωρεάν ιατρικών υπηρεσιών και εξοπλισμός τους με το απαραίτητο υλικό για την προστασία του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και την ελαχιστοποίηση του ρίσκου της ενδο-νοσοκομειακής μετάδοσης του κορονοϊού.

Η πανδημία δεν σταματά με την ατομική ευθύνη, θέλει μέτρα δραστικά και ενίσχυση και ισχυροποίηση της δημόσιας Υγείας: Αμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα. Αμεση επίταξη κλινών, κλινικών, κρεβατιών ΜΕΘ και εργαστηρίων του ιδιωτικού τομέα. Διενέργεια τεστ για κορονοϊό σε όλο το προσωπικό. Απαγόρευση της διενέργειας τεστ στον ιδιωτικό τομέα, επίταξη όλης της ποσότητας αντιδραστηρίων και κιτ που διαθέτουν. Διενέργεια τεστ μόνο βάσει επιστημονικών ενδείξεων, απολύτως δωρεάν και με ευθύνη των κρατικών φορέων σε μεγάλες ομάδες πληθυσμού, σύμφωνα με τις τρέχουσες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Πηγή: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ