Ν. Σαντορινιός: Ο κλάδος των διπλωματούχων ξεναγών δεν υπάγεται στα μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση. Είναι άμεση η ανάγκη για τη στήριξή τους

0
46

«Ν. Σαντορινιός: Ο κλάδος των διπλωματούχων ξεναγών δεν υπάγεται στα μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση. Είναι άμεση η ανάγκη για τη στήριξή τους για όσο διάστημα διαρκέσει η Κρίση»

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των Ξεναγών καθώς και προτάσεις για τη στήριξη τους κατέθεσαν μέσω Ερώτησης προς τους Υπουργούς Τουρισμού, Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων 32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ο Νεκτάριος Σαντορινιός.

Όπως σημειώνεται στην εν λόγω ερώτηση, που κατατέθηκε με πρωτοβουλία της αρμοδίου Τομεάρχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνας Νοτοπούλου, οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού αφήνουν ήδη το αποτύπωμά τους στην παγκόσμια οικονομία, πλήττοντας έναν από τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, τον Τουρισμό και όλους τους επαγγελματικούς κλάδους που συνδέονται με αυτόν.

Οι διπλωματούχοι ξεναγοί, με βάση το ειδικό καθεστώς που τους διέπει είτε είναι μισθωτοί, με σχέση εξαρτημένης εργασίας σε έναν ή περισσότερους εργοδότες, είτε αυτοαπασχολούμενοι κινδυνεύουν και αυτοί να χάσουν όλη τη σεζόν εργασίας τους. Παρά ταύτα, όπως υπογραμμίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι μέχρι τώρα προβλέψεις στις εκδοθείσες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, δεν καλύπτουν τον κλάδο των ξεναγών, οι οποίοι, με όποιο καθεστώς και αν εργάζονται, δεν εμπίπτουν σε κανένα μέτρο στήριξης, αν και πλήττονται ανεπανόρθωτα.

Μέσα σε αυτή την ελλιπή μέριμνα για ένα ολόκληρο κλάδο, πρέπει να σημειωθεί και ότι τα ένσημα των ξεναγών πανελληνίως καταμετρούνται μόνο από ένα γραφείο του ΕΦΚΑ στην Αθήνα, ενώ οι αρμόδιοι υπάλληλοι για την καταμέτρηση είναι ελάχιστοι, με αποτέλεσμα να μην έχουν καταχωρηθεί ακόμη τα ένσημα παρελθόντων ετών. Επομένως, οι ξεναγοί που δικαιούνται επίδομα ανεργίας κατά τους χειμερινούς μήνες, αν και υπέβαλαν τις αιτήσεις τους το Νοέμβριο του 2019, λόγω του ανωτέρω προβλήματος δεν έχουν πάρει ακόμα, τέλη Μαρτίου, το παραμικρό ποσό, πόσο μάλλον την τυχόν παράταση καταβολής του επιδόματος.

Η Ερώτηση που συνυπογράφεται από τον Νεκτάριο Σαντορινιό κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την επιβίωση ενός ολόκληρου κλάδου, αυτού των ξεναγών, ενώ ζητά άμεσα απαντήσεις από τα αρμόδια Υπουργεία σχετικά με τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να λάβουν ώστε να λυθεί άμεσα το πρόβλημα της καταμέτρησης των ενσήμων και να λάβουν οι ξεναγοί το επίδομα ανεργίας τους. Επιπλέον ζητά διευκρινήσεις για το αν υπάρχει ένα συνολικό σχέδιο στήριξής των ξεναγών, μέσω παροχής δίμηνης, έκτακτης επιδότησης, με προοπτική επέκτασης για όλο το διάστημα που θα διαρκέσει η κρίση.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ