ΜΗΝΥΜΑΤΑ για την Εργατική Πρωτομαγιά 1η Μάη 2020

0
463

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ: ΑΠΕΡΓΙΑ  1Η ΜΑΗ 2020

Ο ΟΡΑΤΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ

ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΞΑΝΑ Ο ΛΑΟΣ

 

Εργαζόμενες, εργαζόμενοι, νέες, νέοι, συνταξιούχοι,

1η Μάη τιμάμε τους νεκρούς της τάξης μας. Τους νεκρούς του Σικάγο, της πρώτης πρωτομαγιάς το 1924, το Μάη του 36, τους 200 κομμουνιστές της Καισαριανής.

 

1η Μάη μέρα τιμής στους αγώνες της τάξης μας, μέρα απεργίας, μέρα αγώνα και διεκδίκησης απέναντι στο κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του, απέναντι στο βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα, για σύγχρονα δικαιώματα στη δουλειά και τη ζωή.

Το διαχρονικό αυτό μήνυμα «δένει» φέτος με τον αγώνα για την προστασία των δικαιωμάτων και της υγείας των εργαζομένων και του λαού.

 

 Τούτες τις μέρες της πανδημίας, αποκαλύφθηκε για άλλη μια φορά η σαπίλα του καπιταλιστικού συστήματος.

Οι χιλιάδες νεκροί  από τον κορονοϊό θυσιαστήκαν στο βωμό του κέρδους, θυσιαστήκαν από τις εγκληματικές πολιτικές που δημιούργησαν   τεράστιες ελλείψεις στη Δημόσια Υγεία από το σύνολο των καπιταλιστικών χωρών. Θυσιάστηκαν από τις πολιτικές, που εμπορευματοποίησαν ακόμη περισσότερο την Υγεία, για να περισσέψουν τα απαραίτητα κονδύλια που στήριξαν την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων.

Τούτες τις μέρες χιλιάδες εργαζόμενοι απολύονται, στοιβάζονται στις μεγάλες ουρές της ανεργίας μαζί με τους υπόλοιπους άνεργους στο Τουρισμό και αλλού που αγωνιούν για την δουλειά το καλοκαίρι. Μένουν ξεκρέμαστοι απέναντι σε φορολογικές υποχρεώσεις, τις στοίβες των λογαριασμών και των απλήρωτων δόσεων των δανείων .Ανασφαλείς χωρίς ασφαλιστική κάλυψη αυτοί και οι οικογένειες τους.

Όσοι έμειναν στη δουλειά είναι αντιμέτωποι με απαράδεκτες και επικίνδυνες συνθήκες εργασίας με την κυβέρνηση της ΝΔ να παρουσιάζεται  «υπεύθυνη» και «σοβαρή» όσο αφορά όμως την εκπλήρωση των απαιτήσεων  των  μεγάλων και ισχυρών, βάζοντας τα εργατικά δικαιώματα σε μόνιμη  καραντίνα.

Με απανωτές ΠΝΠ και  την πλειοψηφία των εργαζομένων κλεισμένη  στο σπίτι, με την ανοχή και την πολιτική  συναίνεση των άλλων αστικών κομμάτων ,της ΕΕ και της μεγαλοεργοδοσίας γκρεμίζει  όποιο εργατικό δικαίωμα είχε παραμείνει όρθιο με σκληρούς  αγώνες μέσα στην προηγούμενη κρίση και από τα μνημόνια που από κοινού ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ- ΝΔ ψήφισαν.

Για αυτό και είναι αστεία τα επιχειρήματα της κυβέρνησης για να μην πραγματοποιηθούν οι συμβολικές εκδηλώσεις την 1η Μάη αλλά την επόμενη βδομάδα.!

Οι εργαζόμενοι και οι βιοπαλαιστές δεν κινδυνεύουν από τις εκδηλώσεις που οργανώνονται για την ημέρα σύμβολο αγώνων της Εργατικής Τάξης, τηρώντας όλα τα μέτρα που συστήνουν οι επιστήμονες . Κινδυνεύουν από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και των στηριγμάτων της που μέχρι σήμερα και ενώ ο κίνδυνος δεύτερου κύκλου της πανδημίας δεν έχει φέρει όσους γιατρούς και νοσηλευτές απαιτούνται   στα νοσοκομεία της περιοχής, δεν υπάρχει το απαραίτητο υλικό, δεν έχει όχι μόνο ΜΕΘ αλλά και νοσοκομείο αναφοράς, δεν υπάρχει υποδομή ακόμη και για γρήγορη μεταφορά των ευαίσθητων δειγμάτων ανίχνευσης του ιού! Κινδυνεύουν γιατί στους εργασιακούς χώρους που είναι σε λειτουργία επίσημη ή μη, γίνεται το έλα να δεις και η επιθεώρηση εργασίας με κυβερνητική απόφαση είναι κλειστή. Κινδυνεύουν γιατί τα δικαστήρια άνοιξαν για να προχωρήσουν οι προσημειώσεις και οι πλειστηριασμοί και έτσι το σύνθημα «μένουμε σπίτι» θα είναι κενό περιεχομένου.

Η περιβόητη  Επόμενη Μέρα  να βρει τους εργαζόμενους , το λαό, έτοιμο να απαντήσει αγωνιστικά στην επίθεση που ετοιμάζουν.

Τα «έκτακτα» αντεργατικά μέτρα που πάρθηκαν ήρθαν για να μείνουν.

Οι συνεργοί τους στη ΓΣΕΕ είναι έτοιμοι να βάλουν πλάτη, όπως έβαλαν και το προηγούμενο διάστημα με τους κοινωνικούς διαλόγους, με τη μοιρολατρία και τον συμβιβασμό , με τη συμφωνία τους ότι όλοι μαζί πρέπει να μοιραστούμε τα βάρη.

Πληρώσαμε ήδη  πολλά και στην κρίση τους και στην ανάπτυξή τους!

Φτάνει πια!

Συνεχίζουμε ! Μένουμε δυνατοί!

 

Παραμένουμε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων μας.

 

Προετοιμαζόμαστε από τώρα και για την επόμενη μέρα, με οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς για να διεκδικήσουμε ζωή και δουλειά με δικαιώματα, να διεκδικήσουμε όλες τις ανάγκες μας.

 

Το Εργατικό Κέντρο  καλεί  τους εργατοϋπαλλήλους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, τους αυτοαπασχολούμενους βιοτέχνες, εμπόρους και αγρότες, τους νέους και τις νέες, να αγκαλιάσουν τις πρωτομαγιάτικες απεργιακές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν με ευθύνη των σωματείων και με την τήρηση των μέτρων και μέσων προστασίας.

 

ΚΟΚΚΙΝΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ -ΠΡΩΤΟΠΟΡΑ ΕΡΓΑΤΙΑ

ΑΠΡΙΛΗΣ 2020

 «Ν. Σαντορινιός: Η φετινή εργατική Πρωτομαγιά να αποτελέσει το έναυσμα για την προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων που πλήττονται από την Κυβέρνηση»

Οι αγώνες των εργατών στο Σικάγο το 1886, αποτέλεσαν το παγκόσμιο παράδειγμα για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων και πυροδότησαν κινήματα αντίστασης στην εργατική αυθαιρεσία. Οι εργάτες αγωνίστηκαν για το δικαίωμα σε καλύτερες συνθήκες εργασίας και την καθιέρωση του 8ωρου.

Τίποτα δεν χαρίστηκε στους εργαζόμενους. Στη χώρα μας το εργατικό κίνημα διεκδίκησε και πέτυχε σημαντικές νίκες.

Πολλές από αυτές τις κατακτήσεις, αμφισβητήθηκαν από τα μεγάλα εργοδοτικά συμφέροντα, που ιδιαίτερα στα χρόνια της κρίσης των Μνημονίων, πέτυχαν την περιστολή αρκετών εργατικών δικαιωμάτων. Αντιστρέφοντας τη ζοφερή αυτή πραγματικότητα, η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να νομοθετήσει μια σειρά ρυθμίσεων, όπως η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου, που επανέφεραν την αξιοπρέπεια και τη δικαιοσύνη στον κόσμο της εργασίας και στη νέα γενιά. Παράλληλα, μέσω στοχευμένων πολιτικών πετύχαμε τη μείωση της ανεργίας κατά 12 μονάδες και τον περιορισμό των ελαστικών μορφών απασχόλησης.

Ωστόσο ο δρόμος προς την πλήρη εξίσωση και αναγνώριση της εργασίας ήταν μακρύς. Η προσπάθεια επαναφοράς των φιλεργατικών ρυθμίσεων ανακόπηκε με την άνοδο της ΝΔ στην Κυβέρνηση. Από την πρώτη στιγμή το Υπουργείο Εργασίας κατέδειξε την πρόθεσή του να εφαρμόσει κατά γράμμα τις επιταγές του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων. Τρανή απόδειξη το γεγονός ότι από τις πρώτες νομοθετικές ρυθμίσεις της νέας Κυβέρνησης ήταν η κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης, η υπαναχώρηση από την υπόσχεση για περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού και η ενίσχυση του θεσμού των εργαλαβικά εργαζόμενων. Ταυτόχρονα, ψήφισε ρυθμίσεις για την παράκαμψη των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την περαιτέρω ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας.

Σήμερα, με αφορμή την Κρίση της πανδημίας, η Κυβέρνηση προχώρησε σε ακόμα πιο αντεργατικές ρυθμίσεις, όπως η αναστολή εργασίας, η καθιέρωση της τηλε-εργασίας αλλά και στην, κατά παραγγελία ΣΕΒ, ρύθμιση για μισή εργασία και μισό μισθό που οδηγεί τους εργαζόμενους σε περαιτέρω φτωχοποίηση.

Η φετινή εργατική Πρωτομαγιά πρέπει να αποτελέσει το έναυσμα για μια δυναμική διεκδίκηση ανατροπής των κυβερνητικών σχεδιασμών και επαναφοράς των κεκτημένων των εργαζομένων. Πρέπει η σημερινή επέτειος να γίνει ο φάρος για νέες μαζικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

ΣΥΡΙΖΑ -Νομαρχιακές Επιτροπές

Νότιας και Βόρειας Δωδεκανήσου: «Η εργατική Πρωτομαγιά είναι ημέρα – σύμβολο»

Η Πρωτομαγιά ήταν, είναι και θα είναι ημέρα σύμβολο της εργατικής τάξης, ημέρα απόδοσης τιμής για τους ηρωικούς αγώνες των εργαζομένων. Είναι ημέρα πάλης για τη βελτίωση των αμοιβών και των συνθηκών εργασίας, για μια καλύτερη ζωή των εργαζομένων.

Ταυτόχρονα, είναι μια μέρα έκφρασης της θέλησης της εργατικής τάξης να συνεχίσει να βαδίζει στο δρόμο αυτών των ηρωικών αγώνων, χάρη στους οποίους κατακτήθηκαν πολλά.

Η φετινή Πρωτομαγιά δεν μοιάζει με όλες τις άλλες. Η κυβέρνηση εξυπηρετώντας τα σχέδια των λίγων και οικονομικά ισχυρών προσπαθεί να αξιοποιήσει την πανδημία του κορωνοϊού για να επιτεθεί στους εργαζόμενους και σε όλους τους κοινωνικά ασθενέστερους. Οι κατακτήσεις στις οποίες αναφερθήκαμε παραπάνω κινδυνεύουν από τους στόχους των κυρίαρχων ελίτ και του νεοφιλελευθερισμού.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, υλοποιεί τις επιταγές του ΣΕΒ και αφαιρεί το ένα μετά το άλλο όσα εργασιακά δικαιώματα απέμειναν ή κερδήθηκαν-αποκαταστάθηκαν μετά το τέλος της μνημονιακής περιόδου και διαμορφώνει ένα εφιαλτικό πλαίσιο εργασιακών σχέσεων.

Ενδεικτικά για τη φύση αυτού του νέου τοπίου αναφέρουμε τα παρακάτω:

  • Οι εργοδότες έχουν τη δυνατότητα να μη δηλώνουν σε καθημερινή βάση την εργασία στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», αλλά εκ των υστέρων στο τέλος του μήνα. Σε συνθήκες υποβάθμισης της λειτουργίας και του ρόλου της Επιθεώρησης Εργασίας (ο Κ. Μητσοτάκης προεκλογικά την είχε χαρακτηρίσει ως εμπόδιο στην επιχειρηματικότητα) η ρύθμιση αυτή ανοίγει το δρόμο για την κατακόρυφη άνοδο της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας.
  • Οι εργοδότες έχουν τη δυνατότητα να αποφασίζουν μονομερώς το αν η επιχείρηση θα λειτουργεί όλο ή τον μισό μήνα, τοποθετώντας κατά βούληση το προσωπικό τους σε συνθήκες εκ περιτροπής εργασίας. Επίσης, μπορούν να μετακινούν τους εργαζόμενους τους από τη μια επιχείρηση ενός Ομίλου σε μια άλλη και, να αποφασίζουν, και πάλι μονομερώς, να εφαρμόζουν την τηλεργασία έχοντας τους εργαζόμενους στη διάθεση τους για δουλειά ότι ώρα θέλουν. Παράλληλα, οι επιχειρήσεις έχουν απαλλαγεί από την υποχρέωση να καταβάλουν το Δώρο Πάσχα στην ώρα του.
  • Όλα αυτά ισχύουν τη στιγμή που η αποζημίωση όσων εργαζομένων ανεστάλη η ισχύς των συμβάσεων τους ανέρχεται στο ύψος των 533 ευρώ, ενός ποσού δηλαδή που είναι αδύνατον να εξασφαλίσει την ανταπόκριση των εργαζομένων στις υποχρεώσεις τους.
  • Ακόμα πιο ζοφερό είναι το τοπίο που διαμορφώνουν οι κυβερνητικές πολιτικές για τους άνεργους συμπολίτες μας. Θυμίζουμε ότι τα δύο τρίτα του καταλόγου του ΟΑΕΔ των μακροχρόνια ανέργων (περίπου 336.000) δεν θα πάρουν το βοήθημα των 400 ευρώ.

Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε

  • την κυβερνητική απόφαση για την άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας μέσα στο καλοκαίρι,
  • την ανυπαρξία πολιτικών ενίσχυσης του ΕΣΥ και των εργαζομένων σε αυτό (παρά τις συνθήκες της πανδημίας),
  • την υποβάθμιση της δημόσιας Παιδείας και την καταστροφή του περιβάλλοντος που θα προκύψουν αν υπερψηφιστούν σε λίγες μέρες στην Βουλή τα σχετικά κυβερνητικά νομοσχέδια,
  • την αναμενόμενη κατακόρυφη άνοδο της ανεργίας από την βαθιά κρίση του τουριστικού κλάδου και των υπολοίπων τομέων της Οικονομίας, που όλα δείχνουν πως η υπολειτουργία τους θα συνεχιστεί για καιρό,
  • την απότομη καθίζηση της τοπικής οικονομίας στις τουριστικές περιοχές όπως τα Δωδεκάνησα, οι οποίες χωρίς ειδική μέριμνα απειλούνται με εργασιακό και επιχειρηματικό αφανισμό

αναδεικνύεται η προφανής ανάγκη για ταξική ενότητα των εργαζομένων και όλων των κοινωνικά ασθενέστερων, με στόχο την αποτροπή των αντεργατικών νεοφιλελεύθερων επιδιώξεων και την υιοθέτηση πολιτικών για τη στήριξη των εργαζομένων και των μικρομεσαίων. Πολιτικών σαν αυτές που περιγράφονται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που είναι γνωστό με τον τίτλο ΜΕΝΟΥΜΕ ΟΡΘΙΟΙ.

Στο πρόγραμμα αυτό, μεταξύ άλλων, προτείνονται:

  • Στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας με 1 δισ. επιπλέον χρηματοδότηση – 4.000 μόνιμες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού – επαρκή μέτρα προστασίας για τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής – κεντρικός έλεγχος των εργαστηριακών ελέγχων – ειδική μέριμνα για ευάλωτες κατηγορίες του πληθυσμού.
  • Επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας μετά τον Απρίλιο του 2020 και απαγόρευση πλειστηριασμών μέχρι το τέλος του έτους.
  • Άμεσα μέτρα για την κοινωνική πρόνοια και αλληλεγγύη ύψους 300 εκατ. ευρώ με αύξηση κατά 50% των αναπηρικών επιδομάτων και του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.
  • Ειδικό επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης με τη μορφή μερίσματος (που μπορεί να δοθεί σε δύο φάσεις) ύψους 1,5 δισ. ευρώ για να καλυφθούν εργαζόμενοι σε επισφαλείς θέσεις εργασίας -τα γνωστά μπλοκάκια, εργόσημα κλπ- αλλά και μη επιδοτούμενοι άνεργοι, περίπου 1,7 εκατ. δικαιούχοι.
  • Πλήρης κάλυψη μισθού, ασφαλιστικών εισφορών και δώρου Πάσχα των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα και επιδότηση των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων με ποσό ίσο με το 1/12 του περσινού τους εισοδήματος για κάθε μήνα μέχρι τα τέλη τα Μαΐου. Ύψος παρέμβασης 8,5 δισ. ευρώ
  • Αναστολή καταβολής του συνόλου των φορολογικών υποχρεώσεων για έξι μήνες.
  • Πάγωμα των δανειακών οφειλών και άλλων τραπεζικών υποχρεώσεων για όσο διαρκεί η υγειονομική κρίση.
  • Πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης ύψους 3 δισ. ευρώ για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση στον Τραπεζικό δανεισμό με κριτήρια το τζίρο τους και τους απασχολούμενους.
  • Επιτάχυνση εκταμίευσης των πληρωμών του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.
  • Πρόγραμμα «Ηρακλής» για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή εγγυήσεων από το ελληνικό δημόσιο ύψους 12 δισ. ευρώ ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα τους στην περίοδο της κρίσης.

Η κυβέρνηση της ΝΔ απέρριψε αυτά τα μέτρα, επιλέγοντας να κινηθεί σε αντίθετη κατεύθυνση με περίσσευμα ανευθυνότητας, καθώς επιχειρεί να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία για να νομοθετεί δίχως έλεγχο και λογοδοσία, για να προωθήσει μια σκληρή αναδιάρθρωση στην αγορά εργασίας και στην οικονομία και για να προχωρήσει σε σκανδαλώδη διαχείριση των δημόσιων πόρων.

Αυτές οι αντεργατικές και αντικοινωνικές πολιτικές επιλογές δεν πρέπει να περάσουν.

Πρέπει να ηττηθούν και η φετινή «διαφορετική» 1η Μαΐου μεταφέρει, ίσως περισσότερο από ποτέ τις τελευταίες δεκαετίες, το νόημα αυτής της Ημέρας, δηλαδή τη συσπείρωση στον αγώνα και την πάλη για τη διαφύλαξη, επέκταση και εδραίωση των εργατικών δικαιωμάτων.

ΔΗΜΟΣ ΝΙΣΥΡΟΥ: ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2020

Η 1η του Μάη παραμένει το διαχρονικό πανανθρώπινο σύμβολο των αγώνων των εργαζομένων ενάντια στην εκμετάλλευση. Θυμόμαστε και τιμούμε  τους ηρωικούς αγώνες των εργατών στο Σικάγο του 1886 διεκδικώντας 8 ώρες εργασίας και καλύτερες συνθήκες, θυμόμαστε τους αγώνες και τις θυσίες των εργαζομένων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η φετεινή Πρωτομαγιά βρίσκει την Ελλάδα και τον κόσμο ολόκληρο σε πρωτόγνωρες συνθήκες, μας βρίσκει αντιμέτωπους με μια πρωτόγνωρη πανδημία. Μια πανδημία που έχει οδηγήσει σε οικονομική ύφεση που ξεπερνά τη κρίση που περάσαμε την περίοδο των μνημονίων. Η κρίση αυτή έχει αποδείξει περίτρανα την ανάγκη ενός ισχυρού δημόσιου συστήματος υγείας και ενός ισχυρού κράτους δίπλα στον πολίτη. Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ η τοπική αυτοδιοίκηση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Ως Δημοτική Αρχή έχουμε εφαρμόσει μέτρα που συμβάλουν στην δημιουργία θέσεων εργασίας και αγωνιζόμαστε με στόχους την μηδενική ανεργία, την αύξηση των μισθών, την δίκαιη ανάπτυξη της Νισύρου βασισμένη στην οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική δικαιοσύνη και την προστασία του περιβάλλοντος.

Την Πρωτομαγιά η καταπράσινη Νίσυρος γιορτάζει τον ερχομό της Άνοιξης, την αναγέννηση της φύσης, την ημέρα της βλάστησης, των λουλουδιών, της ομορφιάς των χρωμάτων, η Νίσυρος γιορτάζει το μεγαλείο της φύσης.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΩ ΜΕΛΟΣ ΟΓΕ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ  1Η  ΜΑΗ

1η Μάη 2020: Ο πιο θανάσιμος «ιός» είναι η εκμετάλλευση και η καταπίεση.

Η πιο αποτελεσματική “θεραπεία” είναι ο αγώνας για τα δικαιώματα μας.

 

Εργαζόμενη και άνεργη, αυτοαπασχολούμενη, αγρότισσα,

Νέα μητέρα, φοιτήτρια, συνταξιούχε,

Μετανάστρια και πρόσφυγα,

 

Η ΟΓΕ απευθύνεται σε σένα και σε καλεί να τιμήσουμε το αγωνιστικό μήνυμα της εργατικής πρωτομαγιάς, δυναμώνοντας την πάλη για μέτρα προστασίας της υγείας μας και των δικαιωμάτων μας.

Αντλούμε δύναμη από το παράδειγμα χιλιάδων εργαζόμενων γυναικών και ανδρών στην παγκόσμια ιστορία, όπως οι εργάτες του Σικάγο το 1886, που δε συμβιβάστηκαν με  τις άθλιες συνθήκες εργασίας και ζωής, με τα δεσμά της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης.

Τιμάμε τον αγώνα τους και βαδίζουμε στον ίδιο δρόμο του αγώνα  ιδιαίτερα σήμερα που η οικονομική κρίση ξεδιπλώνεται στην Ελλάδα, στην ΕΕ και σε όλο τον κόσμο.

Δε θα πληρώσουμε ξανά! Δε θα αφήσουμε να μας τσακίσει η νέα κρίση!

Απευθυνόμαστε σε σένα που βιώνεις την ανασφάλεια για την υγεία, το εισόδημα, τη δουλειά και το ωράριο “λάστιχο”, τη βία σε κάθε πτυχή της ζωής σου. Τα μέτρα της κυβέρνησης όχι μόνο δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτά τα δεσμά, αλλά τα κάνουν ακόμα πιο ασφυκτικά.

Το διάγγελμα του Πρωθυπουργού και οι ανακοινώσεις των Υφυπουργών ανάβουν το “πράσινο φως” για την εργασιακή ζούγκλα της “επόμενης μέρας”, που είναι ήδη εδώ.

  • Η λεγόμενη έξοδος από την καραντίνα σημαίνει στην πραγματικότητα για τις εργαζόμενες ενίσχυση της τηλεργασίας, των ακανόνιστων ωραρίων και άλλων “ευέλικτων” μορφών εργασίας. Δηλαδή, οι εργασιακές σχέσεις, τα ωράρια, οι μισθοί και η ασφάλιση, οι άδειες και τα επιδόματα προσαρμόζονται “ευέλικτα” στις ανάγκες των επιχειρηματικών κολοσσών, είναι μέσο για την αύξηση της κερδοφορίας τους.
  • Η “επόμενη μέρα” σηματοδοτεί τις μεγάλες ελλείψεις του δημόσιου συστήματος υγείας, ιδιαίτερα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ως το αποτέλεσμα της πολιτικής που έχει θεό την εμπορευματοποίηση και της ιδιωτικοποίηση της Υγείας. Οι έγκυες συνεχίζουν να πληρώνουν αδρά στον ιδιωτικό τομέα για τις αναγκαίες εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου. Γιατί τα εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων μαιευτικών κλινικών παραμένουν κλειστά και στη φάση της σταδιακής άρσης των περιορισμών.

Η υποκρισία της κυβέρνησης ξεχειλίζει!

Επικαλούνται την “ατομική ευθύνη”, όταν οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι με ευθύνη του κράτους και της καπιταλιστικής εργοδοσίας μένουν απροστάτευτοι στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα supermarket. Όταν οι υγειονομικοί δίνουν τη μάχη χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Μας καλούν με “ατομική υπευθυνότητα” να αντιμετωπίσουμε την άρση των περιορισμών, δηλαδή να βρούμε μόνες μας τα “υποχρεωτικά” μέσα προστασίας (μάσκες σε κλειστούς χώρους) και να τις χρυσοπληρώνουμε.

Δε θα μας κλείσουν το στόμα με μέτρα καταστολής και ποινικοποίησης των αγώνων του εργατικού λαϊκού κινήματος!

Αδιαπραγμάτευτη για τη σημερινή κυβέρνηση, όπως και για τα κόμματα που υπερασπίζονται τη σημερινή βαρβαρότητα είναι η καραντίνα στα δικαιώματά μας και στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, του λαού. Έφτασαν στο σημείο να μεταθέσουν την εργατική πρωτομαγιά, γιατί φοβούνται τη φλόγα της αγωνιστικής διεκδίκησης!

Βγαίνουμε μπροστά στον αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες μας!

Τον 21ο αιώνα, οι πανδημίες, οι φυσικές καταστροφές μπορούν να αντιμετωπιστούν με βάση την τεράστια επιστημονική και τεχνολογική εξέλιξη. Όμως, ο πιο θανάσιμος “ιός”, που φρενάρει αυτές τις δυνατότητες, είναι η εκμετάλλευση και καταπίεση.

Η πιο αποτελεσματική θεραπεία είναι ο αγώνας για τα δικαιώματα μας.

Η επόμενη μέρα δεν πρέπει να μας βρει παροπλισμένες και απογοητευμένες

Η επόμενη μέρα πρέπει να μας βρει δυνατές και μαχητικές.

Παίρνουμε τη σκυτάλη από τις πρόσφατες κοινές αγωνιστικές δράσεις με εργατικά σωματεία, τις ενώσεις αυτοαπασχολουμένων, τους αγροτικούς συλλόγους σε όλη την Ελλάδα.

ΜΑΧΗΤΙΚΑ συμμετέχουμε τηρώντας τα μέτρα προστασίας στις συμβολικές απεργιακές συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς που διοργανώνουν εργατικά σωματεία, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα

 

ΚΩΣ 30/4/2020

 

 

 

«ΠΝΟΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ»

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ

 

«Πρωτομαγιά 2020: Τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των εργαζομένων, είναι αδιαπραγμάτευτα»

 

Η εργατική Πρωτομαγιά είναι ημέρα τιμής και αγώνα της εργατικής τάξης, που με τη διαχρονική της πάλη, προσπαθεί να σπάσει τα δεσμά της εκμετάλλευσης, να αμβλύνει τις κοινωνικές ανισότητες, να διατηρήσει και να διευρύνει κατακτήσεις και δικαιώματα.

Οι αγώνες των εργατών του Σικάγο αλλά και μεταγενέστερα, πέτυχαν με θυσίες, την καθιέρωση του 8ωρου, την Κοινωνική Ασφάλιση, την υπεράσπιση της μητρότητας, την κανονική άδεια, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αλλά και την πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά της δωρεάν Υγείας, Παιδείας, Πολιτισμού κ.ά.

Το 1886 η αμερικανική εργατική τάξη, έδωσε μια από τις πιο σκληρές μάχες, για την καθιέρωση του 8ωρου, στο Σικάγο. Το 1893 γιορτάσθηκε για πρώτη φορά, η Εργατική Πρωτομαγιά στην Ελλάδα, με ένα από τα κύρια αιτήματα, την καθιέρωση του 8ωρου. Σήμερα, εν έτει 2020 και εν μέσω της πρωτόγνωρης κρίσης που βιώνει όλη η υφήλιος, λόγω της πανδημίας του κορωνοιού  COVID-19, αναδεικνύεται ο αναντικατάστατος ρόλος των συνδικάτων, στην υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων, να διεκδικήσουν τα αιτήματά τους, να απαιτήσουν μέτρα για την επιβίωσή τους.

Εκφράζουμε με κάθε τρόπο, την εναντίωσή μας σε κάθε ελαστική μορφή εργασίας και σε οποιαδήποτε καταστρατήγηση των κεκτημένων εργασιακών δικαιωμάτων μας.

Διεκδικούμε τη στήριξη της δημόσιας υγείας, με κάθε τρόπο.

Ενωμένοι αγωνιζόμαστε, για τα δίκαια αιτήματά μας.

      Τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των εργαζομένων είναι  αδιαπραγμάτευτα.

       Ενωμένοι θα νικήσουμε.

 

Για την «Πνοή Δημιουργίας

Νοτίου Αιγαίου»

Χαράλαμπος Κόκκινος

Περιφερειακός Σύμβουλος

Νοτίου Αιγαίου-Αντιπρόεδρος

Εποπτικού Συμβουλίου ΕΝ.Π.Ε.

Αντιπρόεδρος Δ.Σ. Κοινωνικού

Πολύκεντρου ΑΔΕΔΥ

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ