ΒΙΝΤΕΟ Οι δρούλοι ή αγγούρια της θάλασσας – τα… μπιπ στο χθεσινό Master Chef (& προτάσεις από τον Καλύμνιο σεφ Δημήτρη Κουλλιά)

1
2364

Περί δρούλων (ολοθούριων ή αγγουριών της θάλασσας) από τον γνωστό Καλύμνιο σεφ Δημήτρη Κουλλιά.

Με αφορμή το χθεσινό επεισόδιο στο Master Chef  και την αναφορά στις λαϊκές ονομασίες ενός θαλασσινού που λέγεται ολοθούριο ή αγγούρι της θάλασσας, λόγω του ευδιάκριτου σχήματός του και στην Κάλυμνο το ονομάζουν δρούλο, ο γνωστός Καλύμνιος σεφ Δημήτρης Κουλλιάς που είναι από τους πρώτους στην Ελλάδα που έχει ασχοληθεί μαγειρικά με το εν λόγω ιδιαίτερο θαλασσινό, θυμάται και γράφει:

 Από τις ιστορίες μαγειρικής του το 2014

Στο σπίτι στην Κάλυμνο, όταν το φαγητό δεν άρεσε σε κάποιον η οικοδέσποινα ψιθύριζε, «άμα δε σου ρέσει το φαΐ, Φάε δρούλους» .

Αυτή η φράση βοηθούσε αποτελεσματικά την Καλυμνιά μαγείρισσα να καταπραΰνει τον εγωισμός της . Ίσως ο δρούλος να ταν και ότι χειρότερο θα μπορούσες να προσφέρεις σε ένα σπίτι της Καλύμνου .

Μιας και εγώ ήμουν ένας από αυτούς που πάντα είχαν κάτι να πουν για το φαΐ στο σπίτι, ε πιστεύω ήρθε η ώρα να φτιάξω και να φάω δρούλους !!! (αγγούρι τις θάλασσας).

Η ονομασία πιάτου: Ο Δρούλος Μπρεζέ με τραγανή σαλάτα και πουρέ αγριοράπανο και αγγούρι

Είναι πιάτο του 2014 που το έχουμε σε αποκλειστικότητα, πολύ δύσκολο το μαγείρεμα του με τεχνικές, δεν το σερβίρει κανείς εδώ στην Κω, .

Το κόστος του πιάτου 50 ευρώ

Να όμως μία ακόμη πρωτότυπη συνταγή με δρούλούς του σεφ Δημήτρη Κουλλιά

Εθιμοτυπία 2018

Tζελ με δρούλους και άλλα πλάσματα τις θάλασσας , σε κοκαλάκια αρνιών …… ρουφήξτε, με κλειστά τα μάτια.

Η θρησκεία και τα λαϊκά έθιμα είναι αδιαχώριστα , η Κυριακή του Πάσχα στην Κάλυμνο γιορτάζετε με γεμιστό αρνί ψημένο σε ξυλόφουρνο, το περιβόητο Μουούρι, Αφού φαγωθεί, τα ιερά κόκαλα που απομένουν πετιούνται στην θάλασσα, με αυτόν τον τρόπο οι Καλύμνιοι δείχνουν σεβασμό απέναντι στην παράδοση και την θρησκεία, Τα κόκαλα μένουν για πάντα στον βυθό , μερικά ίσως να γίνονται φωλιές για τα πλάσματα τις θάλασσας, ποιος ξέρει

Μόνο… μπιπ ακούσαμε αντί για τις άλλες ονομασίες του “δρούλου”ή «αγγουριού της θάλασσας» όπως συνηθίζεται να λέγεται στην Κάλυμνο.

Στον αέρα του  Master Chef ,στο χθεσινό επεισόδιο,ο Λεωνίδας Κουτσόπουλος έπεσε θύμα ανελέητης λογοκρισίας καθώς διάβαζε τις λαϊκές ονομασίες ενός θαλασσινού που λέγεται ολοθούριο ή αγγούρι της θάλασσας, λόγω του ευδιάκριτου σχήματός του.

Στην Κάλυμνο είναι γνωστό ως δρούλος και τα τελευταία χρόνια αρκετοί είναι οι Καλύμνιοι που ασχολούνται με την αλιεία του.

Όταν οι παίκτες του ζήτησαν να αναφέρει τα διάφορα ονόματα με τα οποία το θαλασινό είναι γνωστό ανά την Ελλάδα, αυτός δεν δίστασε, να διαβάσει τη λίστα.

Οι μόνοι που τα άκουσαν όμως ήταν οι παρεβρισκόμενοι στο στούντιο καθώς η παραγωγή της εκπομπής είχε άλλη άποψη και τον τρέλανε στα μπιπ.

Δείτε το βίντεο και διαβάστε από κάτω τα ονόματα που δεν ακούστηκαν στον αέρα:

MasterChef: «Βρόχη» τα μπιπ από τον Λεωνίδα Κουτσόπουλο

«Η μάλλον άγνωστη αλλά εκ πρώτης όψεως άσεμνη λέξη του τίτλου είναι ένα ζώο της θάλασσας, ο π@@τσόγιαννος, που λέγεται επίσης ψ@λιόγκος ή ψ@λιάγκος, ή ψ@λή της θάλασσας, ή π@@τσόγιαλος ή θαλασσόπ@@τσος ή γιαλίσιος ψ@λος ή γιαλόπ@@τσος ή αφρόπ@@τσος ή θαλασσοψ@λή ή π@@τσος του αφρού.»

Κάποια από τα παραπάνω άσεμνα ονόματα χρησιμοποιούνται και εδώ στην Κάλυμνο

Πηγή: kalymnos-news.gr

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. έχω δοκιμάσει το ένα πιάτο, αυτό του 2018 ήταν απλά τέλειο, όπως και όλο το τελετουργικό !!!!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ