Ν. Σαντορινιός: Η Κυβέρνηση, με το να μην ανακοινώνει μέτρα για την στήριξη της Ακτοπλοΐας και του Τουρισμού, καταδικάζει τα νησιά στην καταστροφή και την αφάνεια

1
241

«Ν. Σαντορινιός: Η Κυβέρνηση, με το να μην ανακοινώνει μέτρα για την στήριξη της Ακτοπλοΐας και του Τουρισμού, καταδικάζει τα νησιά στην καταστροφή και την αφάνεια»

Συνέντευξη παραχώρησε, ο Νεκτάριος Σαντορινιός, στις Ειδήσεις του Κόντρα και στον δημοσιογράφο Γιώργο Μελιγκώνη. Ο βουλευτής Δωδεκανήσου ανέλυσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ακτοπλοΐα και ο τουρισμός στη χώρα μας και παρουσίασε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την στήριξη των δρομολογίων, των ναυτικών και των νησιών μας.  

 

Για την ακτοπλοΐα και την εξυπηρέτηση των νησιών μας

«Η Κυβέρνηση δεν έχει κανένα σχέδιο για να προστατέψει την ακτοπλοΐα. Δεν πήρε μέτρα, προσπάθησε να καλύψει τις ανάγκες των νησιών με ένα ελάχιστο δίκτυο και δεν χρησιμοποίησε όλους τους πόρους που είχε στη διάθεσή της».

«Συνεχώς διαπιστώνουμε ότι έχει ελαχιστοποιηθεί η εξυπηρέτηση των νησιών, αφού τα 50 από 85 πλοία, τα οποία είναι συνολικά διαθέσιμα, παραμένουν ακινητοποιημένα. Επίσης, προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι ευπαθείς ομάδες των νησιωτικών πληθυσμών, όπως πχ. οι νεφροπαθείς στις Κυκλάδες που λόγω μείωσης των ενδοκυκλαδικών δρομολογίων δεν μπορούν να κάνουν αιμοκάθαρση».

«Αν δεν παρθούν μέτρα, και η κατάσταση αυτή συνεχιστεί, τότε θα οδηγηθούμε, μέσα στο καλοκαίρι, σε πολύ άσχημες εξελίξεις αναφορικά με τη διασύνδεση των νησιών και την εξυπηρέτηση των τουριστών, οι οποίο θέλουμε, φέτος, περισσότερο από ποτέ, να επισκεφθούν τις νησιωτικές περιοχές της χώρας μας. Με λίγα λόγια, πρέπει να γίνει κατανοητό στο Υπουργείο ότι αν οι ακτοπλοϊκές εταιρείες, ιδιαίτερα οι μικρές που καλύπτουν τα ενδονησιωτικά δρομολόγια, αναγκαστούν να σταματήσουν το έργο τους, τότε οι βλάβες για τα νησιά θα είναι μόνιμες».

 

 

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

«Αν η ερώτηση είναι, αν θα μπορούσε να έχει διαχειριστεί αλλιώς την κατάσταση η Κυβέρνηση, τότε η απάντηση είναι πως Ναι. Εμείς από την πρώτη στιγμή είχαμε ζητήσει να γίνει ένας εθνικός ανασχεδιασμός του ακτοπλοϊκού δικτύου, με βάση τις νέες συνθήκες και με σκοπό να διασφαλιστεί η ελάχιστη δυνατή διασύνδεση των νησιών και η εξυπηρέτηση ειδικών ομάδων του πληθυσμού, ειδικά για την μετακίνησή τους ανάμεσα στα νησιά. Επιπλέον, εκεί που η Κυβέρνηση από τα συνολικά διαθέσιμα ποσά που υπάρχουν για την ακτοπλοΐα, χρησιμοποίησε ελάχιστα, εμείς προτείνουμε τη διάθεση 50εκ ευρώ, τα οποία ήδη είναι εγγεγραμμένα στο προϋπολογισμό για τις γραμμές και καλύπτονται από το ΠΔΕ με το σκοπό της ενίσχυσης των δρομολογίων, στο πλαίσιο πάντα ενός εθνικού σχεδιασμού και με όρο να μην αυξηθούν τα εισιτήρια των επιβατών».

«Το σχέδιο που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει τις πιθανότητες να διασωθεί η ακτοπλοΐα, οι θέσεις εργασίας στα πλοία και στοχεύει στο να διαμορφωθεί ένα καλό επίπεδο εξυπηρέτησης των νησιών, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες».

Οι εργαζόμενοι, οι μεγάλοι χαμένοι της πανδημίας

«Οι εργαζόμενοι, μέσα σε συνθήκες πανδημίας, είναι οι μεγάλοι χαμένοι. Η Κυβέρνηση έσπευσε να εφαρμόσει μέτρα όπως μισή δουλειά- μισός μισθός, επιδότησε την ανεργία και ότι την εργασία και δεν προστάτεψε τα δικαιώματα των εργαζομένων, ως όφειλε».

Για τον Τουρισμό

«Η Κυβέρνηση δεν έχει κανένα σοβαρό σχέδιο, ούτε για την στήριξη του Τουρισμού. Μέχρι στιγμής δεν είδαμε ενίσχυση της διαφημιστικής καμπάνιας της χώρας μας ως ένας ασφαλής τουριστικός προορισμός, ούτε είδαμε να γίνονται ειδικές διακρατικές συμφωνίες με χώρες που δεν βίωσαν στο ίδιο μέγεθος την πανδημία».

«Πρέπει άμεσα να παρθούν μέτρα για τον Τουρισμό, για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους του κλάδου που κινδυνεύουν με λουκέτα και από το φάσμα της ανεργίας. Αν τώρα η Κυβέρνηση δεν ακούσει τις προτάσεις μας, τότε οι τουριστικές περιοχές, όπως τα Δωδεκάνησα τα οποία βασίζουν ακόμη και στο 90% την Οικονομία τους στον Τουρισμό, καταδικάζονται στην καταστροφή και την αφάνεια».

«Ανάμεσα στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται και η ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού, αφού είναι εξαιρετικά δύσκολο αυτή τη στιγμή να προβλέψουν το ποίες ακριβώς θα είναι οι ροές από το εξωτερικό. Εμείς, για την τόνωση της εσωτερικής τουριστικής κίνησης, προτείνουμε ένα πρόγραμμα επιδοτούμενου εσωτερικού τουρισμού που θα μπορούσε να φτάσει και το 1δις. Παράλληλα, δε, προτείνουμε την επέκταση του Μεταφορικού Ισοδύναμου, σε όλους τους πολίτες της χώρας προκειμένου να επιδοτηθούν με 4 εισιτήρια (2 αλέ ρετούρ), από και προς τα νησιά».

 

 

«Ν. Σαντορινιός: Τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Κυβέρνησης δεν επαρκούν για τη στήριξη του Τουρισμού. Κίνδυνος για τη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τον βιοπορισμό των εργαζομένων»

Συνέντευξη παραχώρησε, ο Νεκτάριος Σαντορινιός, στην εκπομπή του ΟΠΕΝ, «Τώρα», και στην δημοσιογράφο Φαίη Μαυραγάνη. Ο βουλευτής Δωδεκανήσου ανέλυσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό, στηλίτευσε την απουσία μέτρων από την πλευρά της Κυβέρνησης και παρουσίασε τις αντίστοιχες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την τόνωση του κλάδου.  

 

Κίνδυνος για τη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τον βιοπορισμό των εργαζομένων

«Ο Τουρισμός για τα νησιά αποτελεί το 80% -90% της Οικονομίας τους και σε αυτόν δραστηριοποιούνται, κυρίως, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Το γεγονός ότι η Κυβέρνηση δεν έχει λάβει μέτρα για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δημιουργεί φόβους για τη βιωσιμότητά τους, όχι μόνο σε μας αλλά και στους φορείς με τους οποίους μιλάω συνεχώς».

«Ιδιαίτερο πρόβλημα, για την μικρομεσαία επιχείρηση, επίσης, αποτελεί η έλλειψη ρευστότητας καθώς οι επαγγελματίες αυτοί δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό. Ενώ, όπως χαρακτηριστικά μας έλεγαν εκπρόσωποι του Τουρισμού, στην μεγάλη τηλεδιάσκεψη που κάναμε χθες με τον Πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα, πολλοί επαγγελματίες δεν έκαναν καν αίτηση στο ΤΕΠΙΧ διότι η διαδικασία απαιτούσε πολλά δικαιολογητικά και δεν άξιζε τον κόπο. Ακόμη και το πρόγραμμα επιδότησης του επιτοκίου για δανειοδότηση, χρηματοδότησε ελάχιστες επιχειρήσεις, που πιθανό, κάποιες από αυτές, δεν είχαν ανάγκη».

«Τα πανέμορφα νησιά μας θα συνεχίσουν τα επόμενα χρόνια να έχουν τουρισμό, αλλά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να υπάρχουν ή θα κάνει την εμφάνισή της μια νέα ελίτ, υπό τη μορφή μεγάλων κολοσσών του εξωτερικού, που θα τις εξαγοράσει και θα πάρει τη θέση τους στην τουριστική αγορά;».

«Επιπλέον, το 80% περίπου του εργατικού δυναμικού των νησιών απασχολείται στον τουρισμό. Η ύφεση που αναμένεται στον κλάδο σημαίνει ότι ολόκληρες οικογένειες θα αντιμετωπίσουν μεγάλο θέμα βιοπορισμού».

Τι προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του Προγράμματος Μένουμε Όρθιοι, προτείνει να δοθεί ενίσχυση ύψους 3δις, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, υπό μορφή μη επιστρεπτέας ενίσχυσης, έτσι ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητά τους. Ακόμη, σα μέτρο ενίσχυσης του κλάδου και βοηθώντας την επανεκκίνηση της δραστηριότητας, προτείνουμε, μέσα από το πρόγραμμα SURE, να χρηματοδοτείται το μη μισθολογικό κόστος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δηλαδή οι ασφαλιστικές εισφορές. Ενώ, για τους εργαζόμενους, προτείνεται να επεκταθεί το επίδομα ανεργίας για όσους δεν μπορέσουν να βρουν δουλειά. Τέλος, με δεδομένο ότι θα είναι μικρή η σεζόν, προτείνεται να μειωθούν τα απαιτούμενα ένσημα με τα οποία κάποιος θα μπορεί να λαμβάνει το επίδομα ανεργίας, το οποίο και θα πρέπει να είναι 6μηνης διάρκειας».

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ