Η. Καματερός: Η Κως (ανάμεσα και σε άλλα νησιά) ξεχασμένη από την πολιτεία

21
1008

Η Κως (ανάμεσα και σε άλλα νησιά) ξεχασμένη από την πολιτεία

Μέσα στην πανδημία αναδείχθηκαν μεταξύ άλλων (όπως π.χ. τα αγαθά της δημόσιας υγείας, η αλληλεγγύη και άλλα)

  • η νησιωτικότητα: η ανάγκη δηλαδή για ιδιαίτερη πολιτική σε κάθε τομέα για τα νησιά, ώστε να μειώνεται η διαφορά που υπάρχει για τους νησιώτες στην πρόσβαση βασικών και συνταγματικά κατοχυρωμένων αγαθών, όπως είναι η υγεία, η παιδεία, οι μεταφορές, οι υπηρεσίες κ.ά.
  • η υποβάθμιση της Κω από τους κεντρικούς πολιτικούς σχεδιασμούς σε όλους τους τομείς. Και αυτό γίνεται διαχρονικά.

Προσπαθούμε να βρούμε την εξήγηση.

Πέραν του «πολιτικού» μεγέθους που είναι για τους «πολιτικούς» ήσσονος αξίας σε σχέση με άλλα νησιά (όπως π.χ. Ρόδος, Κέρκυρα κ.ά) μεγάλο ρόλο παίζει, κατά τη γνώμη μας, η παγιωμένη διοικητική διάρθρωση των νησιών που δομήθηκε όχι με κριτήρια γεωγραφικά, αναπτυξιακά, ιστορικά, αλλά ψηφοθηρικά και ευκαιριακά.

Έτσι όλα τα νησιά όπως στα Επτάνησα και στο Βόρειο Αιγαίο είναι νομοί και μάλιστα με πολύ λιγότερους κατοίκους (όπως π.χ. Λευκάδα με 22.000 κατοίκους) και παρόλο που έχουν στενή και εύκολη πρόσβαση στην ηπειρωτική χώρα έχουν δομές νομαρχιακού επιπέδου όπως π.χ. νοσοκομείο με ΜΕΘ, υπηρεσίες αυτόνομες και λοιπά.

Και η Κως με πάνω από 45.000 κατοίκους στην πραγματικότητα και τουριστικός προορισμός των 2.000.000 επισκεπτών (που είναι ο άμεσος στόχος) είναι απόλυτα εξαρτημένη από τη Ρόδο και τη …Σύρο των 21.500  κατοίκων όσον αφορά στις υπηρεσίες. Και το σημαντικότερο χωρίς δομές υγείας άξιες της πατρίδας του Ιπποκράτη.

Διαφημίζονται τώρα από τον ΕΟΤ (και όχι μόνο) σαν ασφαλείς προορισμοί η Ρόδος, η Κρήτη, η Κέρκυρα που έχουν ΜΕΘ. Η Κως έξω.

Για να αρχίσει η πολιτεία να υπολογίζει και την Κω πρέπει να δυναμώσουμε το διεκδικητικό μας πλαίσιο με αποφασιστικότητα πέρα από άλλες ιδεολογικές και κομματικές διαφορές.

Κι αν άμεσα είναι δύσκολο να γίνει  διοικητική αναδιάρθρωση, είναι δυνατόν ΑΜΕΣΑ να γίνει κατηγοριοποίηση των νησιών, ώστε να ληφθούν υπόψη όχι μόνο πληθυσμιακά αλλά και άλλα κριτήρια (γεωγραφικά, αναπτυξιακά, ιστορικά κ.ά.) και η Κως να τύχει της αντιμετώπισης πρωτεύουσας νομού με όλες τις δομές αυτού του επιπέδου.

Αν με τα πολυπαραγοντικά αυτά κριτήρια καθοριστούν 4 επίπεδα νησιών π.χ. παράκτια, απομακρυσμένα, εξαρτημένα και κόμβοι, θα είναι δυνατόν να σχεδιαστεί η ανάπτυξη του κάθε νησιού αξιοποιώντας τις πλουτοπαραγωγικές πηγές του, αλλά και η αλληλεπίδραση των νησιών που θα στηρίζεται στην συμπληρωματικότητα και όχι στην εξάρτηση.

Αυτά μεταξύ άλλων τόνισε ο τ. βουλευτής Δωδεκανήσου, Ηλίας Καματερός, σε συνέντευξή του στο Ράδιο Κόκκινο της Ρόδου.

Κάποιοι λένε ότι δεν είναι ώρα τώρα να βλέπουμε τέτοια ζητήματα. Να βγάλουμε τη σεζόν και τα βλέπουμε μετά. Μεγάλο λάθος κατά τη γνώμη μας.

Γιατί α) πρέπει τα άμεσα μέτρα να κινούνται στα πλαίσια ενός σχεδίου που θα στοχεύει και μακροπρόθεσμα και β) αν δεν τολμήσεις αλλαγές μέσα σε κρίσεις, πότε θα γίνουν; Όταν πάλι θα μας έχουν ξεχάσει όλοι;

Υ.Γ. Υπάρχει μελέτη για την κατηγοριοποίηση των νησιών.

Ηλίας Καματερός

αρχιτέκτονας

τ. βουλευτής Δωδεκανήσου

Aκούστε το ηχητικό εδώ:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

21 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ενω εσυ με το χοτ σποτ,και το ονειρο σου,για νεες Πρεσπες φροντιζες, το νησι να ειναι στην επικαιροτητα!!
    ://www.protothema.gr/politics/article/858144/o-kamateros-tou-suriza-oneireuetai-mia-sumfonia-ton-prespon-gia-ta-dodekanisa/

    • Ποιός να διαβάσει όλο αυτό το κατεβατό που έγραψαν οι αποσπασμένοι Καρανίκες για τον Κάπτεν Ηλία τον Μνημονιοφόρο;

      Άκουσε ο δόλιος για νέο μνημόνιο και βγήκε από το πηγάδι που τόσο καιρό κρύβεται… Σε λίγο θα ζητήσει από την δεξιά κυβέρνηση του Κούλη της κατάργηση του ΦΠΑ 24 % που μας έδωσαν οι ψεύτες, λαϊκιστές φασιστοαριστερούς του ΣφΥΡΙΖΑ…. ΠΆΝΕ ΤΑ ΜΕΓΑΛΕΊΑ, ΤΟ ΚΡΑΤΙΚΌ ΠΑΡΑΔΆΚΙ ΓΙΑ ΠΟΝΗΡΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΎΤΕΣ ΜΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ…. ΜΑΣ ΦΟΡΤΩΣΑΝ ΤΑ ΟΥΦΟ ΜΕ ΤΙΣ ΔΕΞΙΕΣ ΤΣΕΠΕΣ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΛΑΘΡΟ ΚΑΙ ΦΠΑ 24% στα νησάκια της άγονης γραμμής.

  2. Ελεος.Ειπαμε δεν ειμαστε εξυπνος λαος και ξεχναμε ευκολα αλλα αυτό που κανεις εσυ ξεπερναει τα ορια.Ποσοι μηνες περασαν που ο πρωην πρωθυπουργος εκανε βολτες στα τριγυρο νησια αλλα δεν παταγε το ποδι του εδώ;Αντε κρυφτητε που εχετε το θρασσος και μιλατε….εσεις που μας λεγατε μπροστα μου δεν το ακουσα αλλου.»το πολύ 48 ωρες αν δεν εχει καραβι θα μενουν στο hot spot οι λαθρομετανάστες και θα φευγουν»

  3. Α βρε ΚΑΜΑΤΕΡΈ, δεν πρόκαμες να κάνεις ΕΓΚΑΊΝΙΑ στην ΜΑΚΈΤΑ ΤΟΥ ΝΈΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΊΟΥ ΤΗΣ ΚΩ.

    Κατά τα άλλα ΚΑΤΆΦΕΡΕΣ Στα τέσσερα χρόνια κ@λοτούμπας, ΜΟΝΑΔΙΚΌ ΣΟΥ ΕΡΓΟ ΣΤΗΝ ΚΩ, ΝΑ ΜΑΣ ΦΥΤΈΨΕΙΣ το ΣΤΡΑΤΌΠΕΔΟ ΜΌΝΙΜΗΣ ΔΙΑΜΟΝΉΣ ΛΑΘΡΟ ΣΤΟ ΑΜΑΝΙΟΎ και για επιδόρπιο ΦΠΑ 24% στα νησιά της άγονης γραμμής Ψέριμο, Τήλο, Νύσιρο, Καστελόριζο, Χάλκη και στην ιδιαίτερη πατρίδα κάποιων την Κάλυμνο…. Βρε αποτυχημένοι, ψεύτες, λαϊκιστές με τις ΔΕΞΙΈΣ ΤΣΈΠΕΣ της γιαλατζί φασιστοαριστεράς που έχετε και τα μούτρα να κάνετε δηλώσεις παριστάνοντας τους επιτυχημένους…..

  4. Κάτσε στην βάρκα σου ο κόσμος είδε τι έκανες μαζί με τους άλλους συριζεους και σας έστειλε σπίτι σάς και εσένα στην βάρκα σου

  5. Μειώστε τους συντελεστές ΦΠΑ που τους εκτοξεύσατε στα ύψη, ζητήστε συγγνώμη για τη δέσμευση της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια και το ξεζούμισμα της μεσααίας τάξης από τους υπερβολικούς φόρους και ύστερα θα μπορείτε να ομιλείτε. Μέχρι τότε καθίστε στα αυγά σας.

  6. Βγήκε πάλι το φαντασματακι να μας πει τι ; Βρε πάρτο χαμπάρι σας έχει κάνει γιο γιο ο Κουλης; Και ξέρεις γιατί; Γιατί είσασταν ψεύτες ανίκανοι επαναστάτες του …και προδότες. Άντε στα κρεατάκια σας.

  7. Ξεφτιλα τόσα χρόνια εσεις τι κάνατε που ησασταν κυβερνηση και εσείς τα στρατιωτάκια της…ναι σε όλα τι εκανες για το νησι σου κυριε ….έκανες το hot spot και είσαι περηφανος και βγαινεις τώρα λαι μιλας για το νοσοκομειο…..αντε σπίτι σου που εχεις το θρασος και μιλας….!!!!!!!

  8. Ενώ επι εποχής σου την θυμήθηκες την κω ! Μια χαρά την σύνταξη Εσυ παίρνεις και ας μην έκανες τίποτα για το νησί σου ! Μας καταστρέψατε ! Αν είχατε λίγο τσιοα ολοι σας δεν θα τολμούσατε να κυκλοφορήσετε!

  9. Πάντως έχει δίκιο σχετικά με την προβολή απτον ΕΟΤ ,των 3 προορισμών

    ..λένε γιΑ ΜΕΘ ότι έχει η Κρήτη,η Ρόδος και η Κέρκυρα..απίστευτα αλληλομαχαιρώματα..τα χουν κάνει σαλάτα.

  10. Παλι βγηκες κ μιλας? Αντε στο καλο μην πω τιποτα αλλο συριζαιοι. Αντε που νομιζεται οτι θα ξαναγινει θαυμα και κουνιεστε. Η Κως τωρα ουτε σταυρο δε σου δινει οσο μιλας και λες αλλα κι αλλα

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ