«Όταν έρθουν οι τουρίστες, όλοι στη Ρόδο πρέπει να φορούν μάσκα…»! Η Ροδίτισσα ερευνήτρια Δώρα Χατζηιωάννου, από τη Νέα Υόρκη χτυπάει καμπανάκι για το άνοιγμα των συνόρων

1
1058

Η μάχη τώρα ξεκινά, τονίζει η Ροδίτισσα αναπληρώτρια καθηγήτρια ιολογίας του πανεπιστημίου Ροκφέλερ της Νέας Υόρκης Δώρα Χατζηιωάννου, που μας τιμά παγκοσμίως με τις διακρίσεις της και θέλει να δίνει πρώτα στην ιδιαίτερη πατρίδα της, τα αποτελέσματα των ερευνών της.

Οι υψηλές θερμοκρασίες δεν σκοτώνουν τον ιό, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει λάβει απόφαση να γίνεται τεστ στους τουρίστες που ταξιδεύουν και η ισορροπία είναι λεπτή: η είσοδος των τουριστών θα φέρει και κρούσματα, σίγουρα άνθρωποι που νοσούν θα έρθουν στην Ελλάδα.

Το λέει και το επαναλαμβάνει σε πολλά σημεία αυτής της κουβέντας όπου αναγγέλλει την πρόοδο και των δικών της ερευνών. Ούτε καν αυτοί που νόσησαν δεν είναι καλυμμένοι, κι η μόνη λύση είναι τα τεστ που δεν μας έχει πει κανείς ωστόσο  αν θα γίνονται κι από ποιον, καθώς και η χρήση της μάσκας συνεχώς και αδιαλείπτως από όλους,  με το που θα ανοίξουν τα σύνορα.

Τόλμημα ο τουρισμός, δύσκολη εξίσωση, κι οι επιστήμονες ακόμη να ψαρεύουν σε θολά νερά, αυτό το παράξενο καλοκαίρι, το καλοκαίρι με καταχνιά.

Στη Νέα Υόρκη, σε καραντίνα και με σκληρή δουλειά στην έρευνα του κορωνοϊού! Πώς διαμορφώνεται η καθημερινότητά σας;
Είναι μια δημιουργική περίοδος, αλλά γεμάτη ένταση. Σε ό,τι με αφορά προσωπικά, από τη μια η έρευνά μας προοδεύει και είμαι ενθουσιασμένη γι’ αυτό, από την άλλη ζω στη Νέα Υόρκη, σ’ ένα από τα επίκεντρα της επιδημίας, σε σκληρή καραντίνα ακόμη, κι αυτό κάνει την καθημερινότητά μου δύσκολη όπως δύσκολη είναι η καθημερινότητα και όλων όσοι ζουν στην πόλη. Στο πανεπιστήμιο Ροκφέλερ πηγαίνω με τα πόδια κάθε μέρα, κάνοντας μια απόσταση 25 λεπτών με μάσκα Ν 95, κι όχι την απλή, τη χειρουργική την οποία φοράω εντός του πανεπιστημίου. Τώρα που έχουν ανέβει οι θερμοκρασίες, και μάλιστα την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε καύσωνα κι εμείς, όλα έγιναν πιο δύσκολα. Υπάρχει κόπωση, ιδρώνεις, σ’ ενοχλεί, είναι όλα μαζί.

Εμείς εδώ τη μάσκα την έχουμε βγάλει από την καθημερινότητά μας, δεν τη φοράμε.
Να προσέχεις, Ροδούλα, πάρα πολύ γιατί θα υπάρξει δεύτερο κύμα. Ειδικά όταν αρχίσουν οι μετακινήσεις και ανοίξουν τα σύνορα των χωρών. Τότε θα κριθούν όλα.

Αυτό λέτε, ότι θα υπάρξει δεύτερο κύμα;
Ναι, αυτό. Και δεν ισχύει μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλο τον κόσμο. Για παράδειγμα, αν δείτε στη Γιουχάν της Κίνας, έχει αρχίσει ν’ ανεβαίνει ο αριθμός των κρουσμάτων, παρά το ότι απ’ όσο μπορούμε να ξέρουμε ακολουθούν ακόμη αυστηρούς κανόνες.

Και τι θα γίνει τότε, υπάρχει κίνδυνος να ξαναμπούμε σε καραντίνα;
Πιστεύω ότι υπάρχει τρόπος να μην είμαστε πάντα σε τόσο σκληρή καραντίνα: τεστ από την Πολιτεία. Και μάλιστα σε απίστευτα μεγάλο αριθμό.

Μα, εδώ τεστ δεν κάνει κανείς!
Και η Αμερική ανάλογα με τον πληθυσμό που έχει, κάνει τεστ σε μικρό μέρος του πληθυσμού. Είναι όμως η μόνη λύση. Και τα τεστ πρέπει να γίνονται σε ειδικά εργαστήρια από εξειδικευμένους χρήστες.  Στην Ελλάδα υπάρχει το Ινστιτούτο Παστέρ. Στη Ρόδο ποιος θα τα κάνει; Χρειάζεται σωστή εκπαίδευση του προσωπικού.

Εμείς όπου να ‘ναι περιμένουμε τους τουρίστες μας, ν’ ανοίξει η οικονομία, να δουλέψει ο κόσμος.
Είναι πολύ πολύπλοκο το να δεχτείτε τουρίστες. Από τη μια φυσικά και θέλουμε να κινηθεί η οικονομία, είναι αυτονόητο. Από την άλλη, ο επιχειρηματίας, ο ξενοδόχος, βάζει σε κίνδυνο όλο το προσωπικό του και όλο τον πληθυσμό του νησιού. Επειδή ο αριθμός κρουσμάτων στη χώρα είναι μικρός και ειδικά στη Ρόδο είναι μηδαμινός, ίσως αυτή τη στιγμή οι πιθανότητες να κολλήσεις να είναι ελάχιστες. Μόλις ανοίξουν τα σύνορα, όλο αυτό αναιρείται με δεδομένο ότι δεν θα γίνονται τεστ στη χώρα.

Δηλαδή, θα μπούνε κρούσματα μέσα; Θα «ξανάρθει» ο ιός;
Δεν θα «ξανάρθει», γιατί δεν έχει φύγει. Πολλές από τις χώρες τις Ευρώπης των οποίων οι τουρίστες παραθερίζουν στην Ελλάδα, δεν το αντιμετώπισαν τόσο αποτελεσματικά, κι αυτό σημαίνει ότι οι τουρίστες από τις χώρες αυτές μπορεί να φέρουν τον ιό στην Ελλάδα και στα νησιά. Μεγάλη προσοχή! Είναι πρόβλημα. Ούτε κι εγώ έχω μια ξεκάθαρη απάντηση για το πώς θα το αντιμετωπίσει ο καθένας. Ένα είναι βέβαιο, ότι η ανάμειξη με πολλούς ανθρώπους ενέχει μεγάλο κίνδυνο και μάλιστα όταν στη Ρόδο το 80% του πληθυσμού έχει σχέση με τον τουρισμό.

Το καλοκαίρι δεν σκοτώνει τον κορωνοϊό; Σ’ αυτό τις είχαμε τις ελπίδες μας.
Στις επιφάνειες που είναι εκτεθειμένες στον ήλιο, ο κορωνοϊός δεν θα επιβιώνει. Επίσης, ξέρουμε ότι τα επίπεδα μετάδοσης του ιού σε εξωτερικούς χώρους, λιγοστεύουν. Αν όμως έρθεις  σε στενή επαφή μ’ έναν άλλο άνθρωπο,  τότε δεν έχει σημασία αν είσαι έξω ή μέσα, πάλι θα γίνει η μετάδοση. Επίσης όταν κάνει πάρα πολλή ζέστη οι περισσότεροι είναι μέσα όπου ανάβουν τα κλιματιστικά, κι αυτό σημαίνει ότι δεν επωφελούνται από τους εξωτερικούς χώρους οι οποίοι ίσως αναστέλλουν τη διάδοση του ιού. Επιπλέον, ανάλογα με το πώς λειτουργούν τα κλιματιστικά και τη ροή του αέρα μπορούν να διευκολύνουν τη μετάδοση του ιού.

Δηλαδή, μπρος γκρεμός και πίσω ο κορωνοϊός!
(Γέλια). Γελάμε για να μην κλαίμε.

 Τι πιστεύετε για το άνοιγμα και των δημοτικών σχολείων στην Ελλάδα; Γίνεται μια τέτοια συζήτηση εδώ!
Ποιος ο λόγος ν’ ανοίξουν τα δημοτικά; Για δέκα ημέρες; Για να κολλήσουν και να γυρίσουν σπίτια τους; Οι δέκα ημέρες θα βοηθήσουν τους γονείς να γυρίσουν στη δουλειά τους; Με κάτι τέτοια μπορεί όλοι οι κόποι να πάνε χαμένοι. Και ίσως όχι στη Ρόδο, που έχει μηδαμινά κρούσματα, αλλά στις μεγάλες ελληνικές πόλεις όπου κυκλοφορεί ο ιός. Ο κορωνοϊός δεν έχει φύγει, απλώς έχουμε περιορίσει τη μετάδοσή του.

Δεν είναι καλά τα νέα λοιπόν!
Μέχρι να βγει αποτελεσματικό φάρμακο ή το εμβόλιο, όχι. Για να μην κλεινόμαστε στα σπίτια πρέπει να γίνονται τεστ, συνέχεια.

Έχετε εξελίξεις στην  έρευνα που κάνετε στο πανεπιστήμιο Ροκφέλερ. Ποιες είναι αυτές;
Η έρευνα γίνεται από εμένα σε στενή συνεργασία με το Dr. Πολ Μπιενιάζ, που είναι και σύζυγός μου, τον Michel Nussenzweig, και τον Charlie Rice στο πανεπιστήμιο Ροκφέλερ καθώς και την Pamela Bjorkman, στην Καλιφόρνια. Αναλύσαμε αν το πλάσμα από ασθενείς που έχουν αναρρώσει, έχει αντισώματα που είναι αποτελεσματικά εναντίον του ιού και μπορούν να τον εμποδίσουν να εισβάλει στα κύτταρα. Είχαμε 67 εθελοντές από τους οποίους πήραμε το πλάσμα. Δύο είναι τα βασικά μας συμπεράσματα. Το πρώτο είναι ότι το επίπεδο αντισωμάτων, σ’ ένα μεγάλο ποσοστό των ασθενών είναι πολύ χαμηλό.

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αρρωστήσουν ξανά;
Η απάντηση σ’ αυτή την ερώτηση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες γιατί το ανοσοποιητικό σύστημα του κάθε ανθρώπου έχει πολλές πτυχές. Και ξέρουμε από εποχικούς κορωνοϊούς ότι ένα άτομο που έχει νοσήσει μπορεί να προσβληθεί ξανά. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι οι ασθενείς που έχουν χαμηλά επίπεδα αντισωμάτων δεν είναι καλοί δότες πλάσματος. Αυτό δοκιμάζεται ως θεραπεία αυτή τη στιγμή σ’ όλο τον κόσμο. Όμως έχουμε διαπιστώσει ότι δεν είναι όλα τα πλάσματα ιδανικά. Το δεύτερο στο οποίο κατέληξε η έρευνά μας είναι ότι ακόμα και οι ασθενείς που έχουν χαμηλά επίπεδα αντισωμάτων μπορούν να παράγουν αντισώματα που είναι αποτελεσματικά εναντίον του ιού. Απλώς δεν τα παράγουν σε μεγάλες ποσότητες ή στις ποσότητες που χρειάζεται. Αυτό σημαίνει ότι αν κατασκευάσουμε ένα εμβόλιο που μπορεί να οδηγήσει στην παραγωγή αυτών των αντισωμάτων, οι πιθανότητες να είναι αποτελεσματικό, σ’ ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, είναι πολύ υψηλές.

Είμαστε λίγο πιο κοντά στο εμβόλιο, επομένως;
Όχι. Είμαστε πιο κοντά στη βεβαιότητα ότι ένα αποτελεσματικό εμβόλιο είναι εφικτό να παραχθεί.

Πότε; Ή είναι ρητορικό το ερώτημά μου;
Προς το παρόν ναι, το ερώτημα  δεν έχει απάντηση. Επειδή ακούγονται πάρα πολλά για τα εμβόλια, πρέπει να πω ότι οι μελέτες είναι ακόμη σε πολύ αρχικό στάδιο. Ακόμη ελέγχουμε αν τα υποψήφια εμβόλια είναι ασφαλή για τον οργανισμό, κι όχι αν εμποδίζουν τον ιό.

Μην μας αφανίσουν εμάς δηλαδή, κι όχι τον ιό! Ο κορωνοϊός να εξαφανιστεί από μόνος του δεν υπάρχουν πιθανότητες;
Όχι.

Σκούρα τα πράγματα λοιπόν!
Το επίσης θετικό της έρευνάς μας είναι ότι κλωνοποιήσαμε τα καλύτερα  αντισώματα πρώην ασθενών και πάμε για παραγωγή. Φιλοδοξούμε μέχρι τον Αύγουστο να αρχίσουμε τις κλινικές δοκιμές, σε υγιείς εθελοντές. Πρώτα θα εξετάσουμε αν η χορήγηση αυτών των αντισωμάτων είναι ασφαλής και στη δεύτερη φάση θα εξετάσουμε αν τα αντισώματα αυτά που κλωνοποιήσαμε είναι κατάλληλα για θεραπεία και ίσως και για προφύλαξη. Τα αποτελέσματα της έρευνάς μας αυτής τα έχουμε καταθέσει σε επιστημονικό περιοδικό και αναμένουμε τη δημοσίευσή τους.

Δηλαδή, δεν έχει τελειώσει τίποτα, η μάχη συνεχίζεται.
Όχι, δεν έχει  τελειώσει. Αντίθετα τώρα μπορεί να ξεκινήσουν όλα. Τώρα «άνοιξαν» ορισμένες ευρωπαϊκές  χώρες. Υπολογίστε ότι χρειάζονται τρεις με τέσσερις εβδομάδες από την πρώτη ημέρα άρσης των μέτρων για να αρχίσουν τα πρώτα κρούσματα που χρειάζονται νοσηλεία σε νοσοκομεία. Μακάρι να κάνω λάθος. Θέλει τεράστια προσοχή. Αλλιώς θα γυρίσουμε στην κατάσταση που ήμασταν το Μάρτιο, αυτό λένε οι επιστήμονες.

Τι να κάνουμε; Αφού εσείς δεν βλέπετε φως, εμείς τι λύσεις έχουμε;
Όταν αρχίσουν τα ταξίδια, κι αρχίσει ο τουρισμός,  Ροδούλα, φόρα μάσκα και έχε μαζί σου και το αντισηπτικό, ακόμα κι αν δεν το κάνουν οι άλλοι αυτό. Γελάει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος.

Η Δώρα Χατζηιωάννου που μέχρι τώρα ήταν ευτυχής που η πατρίδα της η Ελλάδα τα κατάφερε τόσο καλά, είναι πια φανερά ανήσυχη για τη συνέχεια. Σε λίγο και η ίδια θα έβγαινε στο δρόμο από το σπίτι της για το πανεπιστήμιο Ροκφέλερ, με τη μάσκα που φορούν οι εργάτες στην οικοδομή, κι όχι μ’ ό,τι κι ό,τι. Η Νέα Υόρκη βρίσκεται ακόμη στο επίκεντρο της πανδημίας, αλλά κι εμείς δεν πάμε πίσω. Αναμένουμε… εισαγωγή κρουσμάτων!

Πηγή: rodiaki.gr

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ