Ε. Φτακλάκη: «Τουριστικοί νησιωτικοί προορισμοί: Μια τελευταία ευκαιρία»

0
64

«Τουριστικοί  νησιωτικοί προορισμοί: Μια τελευταία ευκαιρία»

Το άνοιγμα των τουριστικών προορισμών ανακοίνωσε η κυβέρνηση με δόσεις, καθώς απ’ όσο φαίνεται και ακούγεται, οι προορισμοί έχουν κατηγοριοποιηθεί  άτυπα σε επίπεδα ( επίπεδο 1 και 2).  Και σε  αυτήν τη κατηγοριοποίηση, από το επίπεδο 1, απουσιάζει σχεδόν στο σύνολο της η νησιωτική Ελλάδα καθώς μόνο η Κρήτη συμπεριλαμβάνεται και οι προορισμοί της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Η ‘λογική’ της κυβέρνησης και των ιθυνόντων του υπουργείου τουρισμού ως προς αυτή την κατηγοριοποίηση, συναρτάται  με το βαθμό ασφάλειας των νησιωτικών προορισμών , όπερ σημαίνει πως η κυβέρνηση αποδέχεται την ένδεια της υγειονομικής θωράκισης των νησιών.  Αντί λοιπόν να καλύψει στο μέγιστο βαθμό και με διαδικασίες εξπρές αυτά τα κενά, υποβαθμίζει τους νησιωτικούς προορισμούς. Πρέπει να θυμίσουμε όμως πως το Ν.Αιγαίο κατατάσσεται μέσα στους πρώτους προορισμούς της Ελλάδας με ισχυρά τουριστικά brand names ( Ρόδος, Κως, Κάρπαθος, Σαντορίνη, Μύκονος, Νάξος,  Σύρος, κα) απογειώνοντας το τουριστικό προϊόν.

Η κατηγοριοποίηση των προορισμών από την ίδια την κυβέρνηση το μόνο που επιτυγχάνει είναι η υποβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, κάτι που αποτελεί «βούτυρο στο ψωμί» των tour operators που προσπαθούν συνεχώς να συμπιέζουν τα κόστη προς τα κάτω. Επομένως, ο πίνακας με το βαθμό επικινδυνότητας των προορισμών που δημοσιοποίησε το υπουργείο τουρισμού, συμβάλλει στην υποβάθμιση των νησιωτικών προορισμών όχι μόνο για την περίοδο της πανδημικής κρίσης αλλά εις το διηνεκές καθώς θα το επικαλούνται οι tour operators όταν θα διαπραγματεύονται τις τιμές.

Οι νησιώτες , απαιτούμε άμεσα από την κυβέρνηση:

1ο) να αναθεωρήσει τη δημοσιευθείσα ταξινόμηση  των νησιωτικών  προορισμών και να συμπεριλάβει στο επίπεδο 1 και τα μεγάλα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου.

2ο) να προβεί στην υγειονομική θωράκιση των νησιών με συγκεκριμένες δράσεις:

  • Άμεση στελέχωση της πρωτοβάθμιας υγείας με προσωπικό υγείας ( ιατρούς ειδικοτήτων, νοσηλευτικό προσωπικό )
  • Ενίσχυση της λειτουργίας των νοσοκομείων με τη δημιουργία Μονάδων Εντατικής Θεραπείας ( ΜΕΘ) και Μονάδων  Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) στα νησιά.
  • Αναβάθμιση του νοσοκομείου της Ρόδου σε μια ενδιάμεση κατηγορία μεταξύ νομαρχιακού και περιφερειακού για να είναι λειτουργικότερο.
  • Παροχή κινήτρων στο προσωπικό υγείας προκειμένου να στελεχώσουν τις κενές θέσεις που υπάρχουν τόσο στα νοσοκομεία, όσο και στα   ΠΕΔΥ και ΚΥ  των νησιών.
  • Δημιουργία διαγνωστικών κέντρων στις πύλες εισόδου των νησιών και εξοπλισμένες με PRC (ταχείας ανίχνευσης του κορωναϊού), προκειμένου να ελέγχονται όσοι εισέρχονται στα νησιά είτε ακτοπλοϊκώς,  είτε αεροπορικώς ( έστω και δειγματοληπτικά, όπου υπάρχει μεγάλος όγκος επισκεπτών).
  • Κινητές μονάδες ΕΟΔΥ σε κάθε νησί για δειγματοληπτικό έλεγχο του πληθυσμού
  • Ενίσχυση των μονάδων του ΕΚΑΒ που δυστυχώς είναι υποστελεχωμένες υπηρεσίες
  • Ενίσχυση του τομέα αεροδιακομιδών καθώς η μεταφορά ασθενών από έναν νησιωτικό προορισμό στο πλησιέστερο νοσοκομείο απαιτεί εναέρια μεταφορά με ειδική κάψουλα αρνητικής πίεσης. Όλο το Αιγαίο διαθέτει μόνο μια ειδική κάψουλα!
  • Συνεργασία με τις Μονάδες Υγείας του Στρατού στα νησιά για τη λειτουργία της δημόσιας υγείας. Υπάρχει ανενεργό ιατρικό δυναμικό που στις παρούσες συνθήκες μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των αδιεξόδων που υπάρχουν στα νησιά.

3ο) να ξεκινήσει άμεσα  μια ‘επιθετική’ πολιτική προώθησης των νησιωτικών προορισμών με επίκεντρο την ασφάλεια του κάθε προορισμού  καθώς αποτελεί πλέον το πρώτο κριτήριο επιλογής τους . Είναι σημαντικό να δημιουργηθεί η υγειονομική ταυτότητα κάθε προορισμού ( ανά γεωγραφική ενότητα και όχι κατ’ ανάγκην ανά νησί) προκειμένου να γνωρίζουν οι επισκέπτες τα επίπεδα υγειονομικής θωράκισης των νησιών.

4ο) να εκκινήσει τον Εσωτερικό  Τουρισμό  προκειμένου να γίνει η διάχυση επισκεπτών  στα νησιά. Μέσω του Εσωτερικού Τουρισμού μπορούν να ενισχυθούν και τα  μικρότερα νησιά  καθώς  έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν Έλληνες επισκέπτες.

Εν κατακλείδι, η οικονομία πέραν των προτάσεων και των μέτρων που ανακοινώνονται που και αυτά είναι ελλιπή και συγκεχυμένα – συναρτάται και με το κλίμα που δημιουργείται στις τοπικές κοινωνίες και αγορές. Στην παρούσα κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, η ψυχολογία των τοπικών κοινωνιών  είναι πολύ κακή και η αγωνία έκδηλη για την επόμενη ημέρα.

Πέρασαν τρεις μήνες από την έναρξη της πανδημίας στην Ελλάδα και δυστυχώς ακόμα η κυβέρνηση ψάχνει να βρει το βηματισμό της. Όμως ο καιρός λειτουργεί αντίστροφα και τόσο ο  επιχειρηματικός κόσμος, όσο  και οι εργαζόμενοι σε όλους τους κλάδους του τουρισμού βιώνουν ένα μεγάλο αδιέξοδο. Η κυβέρνηση  θα δώσει λύση;

 

Ελευθερία Φτακλάκη

Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής ΚΙΝΑΛ

π.αντιπεριφερειάρχης τουρισμού Ν.Αιγαίου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ