Βρέθηκε λύση για τους γάμους στον Άγιο Παύλο της Λίνδου!

0
222

Επιτρέπεται ξανά η τέλεσή τους στο προαύλιο του μοναστηριού

Μετά από δυόμιση και πλέον χρόνια προσπαθειών, μόλις σήμερα βρέθηκε κοινή συνισταμένη στην προσπάθεια ώστε να επιτραπεί και πάλι η τέλεση των πολιτικών γάμων στο μοναστήρι του Αγίου Παύλου στη Λίνδο.

Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο του 2017 μετά από την τέλεση ενός πολιτικού γάμου Βρετανών, κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο φωτογραφίες με άσεμνο περιεχόμενο, κάνοντας τον γύρο του διαδικτύου σε όλη την Ευρώπη, με αποτέλεσμα να απαγορευθούν μετά από ολόκληρες δεκαετίες, οι γάμοι στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας.

Ακολούθησαν αρκετές ανεπιτυχείς προσπάθειες να βρεθεί λύση και τελικά αποφασίστηκε με ιδιωτική πρωτοβουλία να κατασκευαστεί ξύλινη εξέδρα, στην παρακείμενη προβλήτα, όπου θα τελούνται οι πολιτικοί γάμοι.

Όμως η συγκεκριμένη λύση δεν έκανε ποτέ «γκελ» στα υποψήφια ζευγάρια από το εξωτερικό, που ήθελα να παντρευτούν στο γραφικό λιμανάκι της Λίνδου, με αποτέλεσμα να πέσουν κατακόρυφα οι κρατήσεις των αντίστοιχων τουριστικών πακέτων, επηρεάζοντας σημαντικά είτε με άμεσο είτε με έμμεσο τρόπο, μια σειρά από επαγγελματίες της περιοχής.

 

Από την σημερινή συνάντηση στο μοναστήρι του Αγίου Παύλου

Από την σημερινή συνάντηση στο μοναστήρι του Αγίου Παύλου

 

Μπροστά στον κίνδυνο να υπάρξει και τρίτη σεζόν με το ζήτημα να «βαλτώνει», με αυξητικές πλέον σημαντικές κοινωνικές διαστάσεις, ξεκίνησαν προσπάθειες το περασμένο φθινόπωρο αμέσως μετά την ανάληψη της καινούργιας δημοτικής αρχής του Αντώνη Καμπουράκη, ώστε να βρεθεί λύση.

Οι συζητήσεις διακόπηκαν προσωρινά λόγω του κορωνοϊού, ωστόσο σήμερα υπήρξε συνάντηση στο μοναστήρι του Αγίου Παύλου, με την συμμετοχή του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Ρόδου κ. Κύριλλου, του Αρχιμανδρίτη και εφημέριου της Λίνδου κ. Σπυρίδωνα Λίγκα μαζί με την εκκλησιαστική επιτροπή, του προέδρου της Κοινότητας κ. Βαλάντη Λάμπη και του δημοτικού συμβούλου της περιοχής και προέδρου του ΔΟΠΑΡ και του ΠΡΟΤΟΥΡ κ. Αλέξανδρου Κολιάδη.

Όλες οι πλευρές έριξαν «νερό στο κρασί τους», συναισθανόμενες την σοβαρότητα του προβλήματος και τις κοινωνικές διαστάσεις που πήρε για την τοπική κοινωνία και για το ποίμνιο της Λίνδου, χωρίς εντούτοις να γίνουν εκπτώσεις -στη λύση στην οποία τελικά κατέληξαν- σε ηθικές αξίες και αρχές.

Αντίθετα διασφαλίστηκε ο σεβασμός στην ιερότητα του χώρου, όπως τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στη «Ροδιακή» ο πρόεδρος της Κοινότητας Λίνδου κ. Βαλάντης Λάμπης: «Όντως θα ξεκινήσει και πάλι από φέτος η τέλεση των γάμων στο προαύλιο του Αγίου Παύλου, με όλες όμως τις απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας. Με φύλαξη του χώρου από security, με τεράστια προσοχή και σεβασμό στο χώρο και φυσικά με τον καθορισμό συγκεκριμένου ωραρίου».

Η ανακοίνωση
Στην επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσαν μάλιστα για το θέμα οι κ.κ. Βαλάντης Λάμπης και Αλέξανδρος Κολιάδης, σημειώνουν τα εξής:

«Ευχαριστούμε θερμά τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ρόδου κ.κ. Κύριλλο, τον Δήμαρχο Ρόδου κ. Καμπουράκη Αντώνη, τον Αρχιμανδρίτη Λίνδου κ.κ. Σπυρίδων Λίγκα και τον Δημοτικό σύμβουλο κ. Στάμο Αθανάσιο για την βοήθειά τους στην επίλυση του ζητήματος τέλεσης πολιτικών γάμων στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αποστόλου Παύλου, στη Λίνδο.

Ένα ζήτημα το οποίο θα είχε επιπτώσεις σε πολλά επίπεδα της τοπικής μας κοινωνίας. Η Εκκλησία μας καθώς και οι υπεύθυνοι σχετικά με την ανάπτυξη του νησιού μας αφουγκραζόμενοι τις επιπτώσεις που θα είχε η διακοπή τέλεσης πολιτικών γάμων στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αποστόλου Παύλου, έπειτα από συλλογική μελέτη και συζήτηση, προασπιζόμενοι πάντα την ιερότητα του τόπου προς αποφυγή ανάρμοστων γεγονότων και συμπεριφορών και σεβόμενοι την Χριστιανική μας πίστη, βοήθησαν στο να αποτελέσει ξανά ο προαύλιος χώρος του Ιερού Ναού Αποστόλου Παύλου σημείο τέλεσης πολιτικών γάμων.

Είμαστε χαρούμενοι και περήφανοι για την παραπάνω απόφαση, αφού καταφέραμε να υλοποιήσουμε ακόμα μια προεκλογική μας δέσμευση».

Ο Πρόεδρος Λίνδου,
Λάμπης Χρυσοβαλάντης

Ο Πρόεδρος ΔΟΠΑΡ και ΠΡΟΤΟΥΡ,
Κολιάδης Αλέξανδρος

* Φώτο: Χρήστος Στάτης

Πηγή: rodiaki.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.