Οι παραδοσιακοί οργανοπαίχτες της Δωδεκανήσου

0
3064

Οι παραδοσιακοί οργανοπαίχτες όλη της Δωδεκανήσου, έχουν καταγραφεί σε μια ιστορική και λαογραφική εργασία, που είναι σχεδόν έτοιμη για εκτύπωση.

Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει ένα-ένα τα χωριά και τα νησιά της Δωδεκανήσου, με οργανοπαίχτες, τραγουδιστές-τραγουδίστριες, χορούς, τραγούδια σκοπούς, πανηγύρια, μαντινάδες και ήθη και έθιμα που συνδέονται με την παραδοσιακή μουσική.

Τα κείμενα καταλαμβάνουν πλέον των 500 σελίδων και άλλες 600 είναι το φωτογραφικό και σχεδιαστικό υλικό. Τα κείμενα πλαισιώνονται με σπάνιες φωτογραφίες που συγκεντρώθηκαν με πολύ κόπο και παρουσιάζουν τους παραδοσιακούς οργανοπαίχτες και τους χορευτές.

Ο Κυριάκος Χονδρός, μαζί με συνεργάτες του, εργάσθηκε για πολλά χρόνια μέχρι να ολοκληρώσει την εργασία του αυτή, η οποία σκοπό έχει να καταγράψει, να διασώσει και να διαδώσει την πολιτιστική κληρονομιά και τον μουσικό θησαυρό όλης της Δωδεκανήσου.

Η εργασία ξεκινά από τους αρχαίους χρόνους και φτάνει μέχρι τα νεότερα χρόνια. Καταγράφονται τα θέατρα, τα ωδεία, οι τραγουδιστές, τα μουσικά όργανα των αρχαίων και αρχαία κείμενα.

Επίσης, αναφέρονται μουσικοί των βυζαντινών και μεσαιωνικών χρόνων καθώς και της οθωμανικής περιόδου.
Ιδιαίτερο κεφάλαιο παρουσιάζεται με την πολιτιστική μας παράδοση στα χρόνια της Ιταλοκρατίας και τέλος στα χρόνια της απελευθέρωσης μέχρι σήμερα.

Περιλαμβάνει παράλληλα με τους παραδοσιακούς οργανοπαίχτες, όσα κεφάλαια περιλαμβάνουν ήχους, όπως είναι π.χ. η βυζαντινή μουσική, όπως είναι μουσικά σχολεία και ωδεία που διδάσκουν τραγούδι και μουσική και ακόμα τους χορευτικούς ομίλους και τις παραδοσιακές φορεσιές και τους Δωδεκανήσιους που συνέβαλλαν στη διαφύλαξη και προβολή του μουσικού αυτού πλούτου.

rodiaki.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ