M. Tριανταφυλλοπούλου: «Είναι απαραίτητο να υπάρξει στρατηγικός σχεδιασμός για τον γαστρονομικό τουρισμό»

0
455
Για τους στόχους της προώθησης του γαστρονομικού τουρισμού που έχει θέσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μιλάει σήμερα στην «δ» η κα Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου – συντονίστρια της ομάδας εργασίας του υπουργείου και οινοπαραγωγός στην Κω.
Επίσης μιλάει για το “πακέτο” ενίσχυσης και τις ευνοϊκές ρυθμίσεις για ιδιωτικές επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα, για τα τοπικά προϊόντα αλλά και για την φετινή τουριστική περίοδο.
• Κυρία Τριανταφυλλοπούλου, είστε συντονίστρια στην ομάδα εργασίας για τον γαστρονομικό τουρισμό. Ποιος είναι ο στόχος;
Στόχος είναι η ανάπτυξη, προβολή και προώθηση του γαστρονομικού τουρισμού. Σύμφωνα με τον νόμο 1582/18, ο τουρισμός γαστρονομίας ορίζεται ως αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς κάθε τόπου. Είναι δραστηριότητα αναψυχής, στην οποία οι επισκέπτες-τουρίστες σχεδιάζουν τα ταξίδια τους με στόχο να γευτούν την αυθεντική τοπική κουζίνα ή να συμμετέχουν σε δραστηριότητες αναψυχής σχετικές με τη γαστρονομία, εμβαθύνοντας παράλληλα στην ιστορία και τις παραδόσεις του προορισμού, στον τρόπο ζωής, την κουλτούρα, την τοπική παράδοση και την εθνική ταυτότητα των προϊόντων.
O τουρισμός γαστρονομίας περιλαμβάνει δραστηριότητες, όπως η μελέτη και η γευσιγνωσία των τοπικών προϊόντων, η εκμάθηση της τοπικής κουζίνας, η αγορά αγροτικών προϊόντων απευθείας από τον τόπο παραγωγής, η συμμετοχή σε εκδηλώσεις – φεστιβάλ και οι παρουσιάσεις γευσιγνωσίας ποιοτικών προϊόντων διατροφής, η ανάδειξη της ελληνικής και μεσογειακής κουζίνας, καθώς και η διεθνοποίηση των τοπικών προϊόντων.
Αυτή η ομάδα θα αποτυπώσει την υπάρχουσα κατάσταση, θα αξιοποιήσει την υπάρχουσα εμπειρία και τεχνογνωσία των υφισταμένων προτάσεων, θα προτείνει δράσεις για το συντονισμό φορέων που αφορούν στη γαστρονομία, τον τουρισμό και την οριζόντια σύνδεση διαφορετικών κλάδων, θα επεξεργαστεί όλα τα στοιχεία και θα υποβάλει τις προτάσεις της στον Υπουργό. Είναι απαραίτητο να υπάρξει στρατηγικός σχεδιασμός. Να βρεθεί τρόπος να αξιοποιηθούν όλες οι εξαιρετικές αλλά αποσπασματικές πρωτοβουλίες που έχουν αναπτυχθεί σε όλη τη χώρα με σκοπό την ανάπτυξη, προβολή και προώθηση του γαστρονομικού Τουρισμού με την πρωτοβουλία τοπικών κοινωνιών και τη στήριξη επαγγελματικών φορέων και ιδιωτών αλλά και της τοπικής Αυτοδιοίκησης 1ου και 2ου βαθμού.
Κατά την άποψή σας, υπάρχει μέλλον για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στα νησιά μας; Είχε ξεκινήσει μια προσπάθεια προώθησης της Γαστρονομίας από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου καθώς και ενίσχυσης των παραγωγών και προβολής των τοπικών προϊόντων.
Ο πρωτογενής τομέας στα νησιά ήταν μια ξεχασμένη υπόθεση. Τα τελευταία χρόνια γίνονταν προσπάθειες, αλλά με την αλλαγή της κυβέρνησης έγιναν πιο συστηματικές και μεθοδικές, ώστε να αποκτήσει τη θέση που του αξίζει. Από τις νομοθετικές παρεμβάσεις που εκσυγχρονίζουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η πρωτογενής παραγωγή μέχρι την αξιοποίηση της τεχνολογίας και των ομάδων παραγωγών, γίνονται σταθερά βήματα προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης των πόρων που διαθέτουν τα νησιά μας. Ενισχύεται και εντατικοποιείται η συνεργασία του πρωτογενούς τομέα με τους θεσμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπως είναι οι Περιφέρειες και έχει επιταχυνθεί η εφαρμογή όλων των μέτρων εκσυγχρονισμού των γεωργικών εκμεταλλεύσεων! Διασφαλίζεται πια η ανταγωνιστικότητα του Έλληνα παραγωγού σε ολόκληρη την επικράτεια αλλά και στα νησιά μας.
Πράγματι, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κάνει μια σοβαρή και συντονισμένη προσπάθεια και έχει καταφέρει να ενισχύσει και να προβάλει τα τοπικά μας προϊόντα. Αν συνειδητοποιήσουμε όλοι μας, οι παραγωγοί, οι άνθρωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι άνθρωποι του τουρισμού αλλά και οι απλοί πολίτες του τόπου μας πως τα τοπικά μας προϊόντα είναι μοναδικά και καταφέρουμε σε συνδυασμό με το γεωγραφικό πλεονέκτημα που διαθέτουμε να τα προβάλουμε ως ένα μοναδικό και πολύτιμο τουριστικό προϊόν, τότε ναι, υπάρχει μεγάλο και σοβαρό μέλλον για την ανάπτυξη των νησιών μας.
• Ο υπουργός κ. Βορίδης εξήγγειλε “πακέτο” ενίσχυσης και ευνοϊκές ρυθμίσεις για ιδιωτικές επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα. Είστε αισιόδοξη;
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει προχωρήσει με γενναία βήματα κι έχει κάνει σοβαρές παρεμβάσεις σε ολόκληρο τον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής και βεβαίως έχει προχωρήσει στη θέσπιση μέτρων που θα ευνοήσουν τις επενδύσεις. Πρέπει να σημειώσουμε πως η ιστορική συγκυρία είναι ταυτόχρονα δύσκολη λόγω του παγκόσμιου προβλήματος που προέκυψε από τον covid-19 αλλά και γεμάτη προκλήσεις για το μέλλον. Πράγματι, πιστεύω πως έχουμε στα χέρια μας μια ιστορική ευκαιρία για να μπορέσουμε να καταστήσουμε την πρωτογενή παραγωγή και τον αγροδιατροφικό τομέα πρωταγωνιστή των εξελίξεων της ελληνικής οικονομίας. Με σταθερά βήματα που ενισχύουν την εξωστρέφεια, την καινοτομία και την ποιότητα θέτουμε ισχυρές βάσεις όχι μόνο για να είμαστε αισιόδοξοι για το αύριο αλλά να μπορέσουμε επιτέλους να εκμεταλλευτούμε με ορθολογικό τρόπο τον αγροτικό τομέα στην πατρίδα μας. Έχει έρθει η στιγμή που η Ελλάδα έχει πια τη δυνατότητα να βγει στην παγκόσμια αγορά με αξιώσεις αλλά και με ισχυρή διαπραγματευτική ισχύ. Καθημερινά στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κερδίζουν την μάχη της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής γεωργίας. Άρα, η σαφής απάντησή μου στην ερώτησή σας δε θα μπορούσε να είναι άλλη από το γεγονός ότι δεν είμαι μόνο αισιόδοξη, είμαι σίγουρη!
• Είστε οινοπαραγωγός και γνωρίζετε καλά αυτό τον τομέα. Τα Δωδεκάνησα, μπορούν να βγουν δυναμικά μπροστά στην αγορά και στο εξωτερικό στην παραγωγή;
Αν έπρεπε να δώσω μια σύντομη απάντηση στο ερώτημά σας, αυτή θα ήταν μια θετική απάντηση! Όμως, το να βγει κανείς μπροστά στην αγορά τόσο την εγχώρια όσο και αυτή του εξωτερικού απαιτούνται μια σειρά πραγμάτων. Ένα ξεκάθαρο νομοθετικό πλαίσιο, μια σειρά ισχυρών κι ευέλικτων χρηματοδοτικών κι επενδυτικών εργαλείων καθώς και αξιοποίηση της τεχνολογίας τόσο στην παραγωγική διαδικασία όσο και στην προώθηση – διαφήμιση του ίδιου του προϊόντος. Η κυβέρνηση της ΝΔ προχωρά με πολύ γρήγορο ρυθμό ανταποκρινόμενη στις απαιτήσεις της εποχής προς όλες τις κατευθύνσεις που προανέφερα και στον τομέα της οινοπαραγωγής ώστε αυτός να καταστεί ανταγωνιστικός. Απαιτείται βεβαίως σκληρή δουλειά κι από τους ίδιους τους παραγωγούς, οι οποίοι με σεβασμό στη δουλειά και στο προϊόν που παράγουν, οφείλουν να αντιληφθούν τις σημαντικές προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά τους. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ζούμε σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία που δε συγχωρεί λάθη και απαιτεί διαρκή εγρήγορση και διασφάλιση ποιότητας και ποσότητας. Από την άλλη απαιτείται να υπάρξει ενδυνάμωση των συλλογικών σχημάτων ώστε να αυξηθεί και η διαπραγματευτική τους ισχύ.
• Πως βλέπετε την εξέλιξη της τουριστικής περιόδου;
Είναι γεγονός πως λόγω του covid-19 η φετινή σεζόν θα είναι εντελώς διαφορετική από το παρελθόν. Η εικόνα που υπάρχει αυτή τη στιγμή για την εξέλιξη του τουρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο είναι μια εικόνα ασαφής και δύσκολη. Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση της ΝΔ αντιμετώπισε την πανδημία με ομολογουμένως εξαιρετική επιτυχία και την περιόρισε στο ελάχιστο δυνατό επίπεδο. Γι’ αυτό άλλωστε η χώρα μας έγινε αντικείμενο διθυραμβικών κριτικών από τον ξένο Τύπο και έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους ασφαλέστερους τουριστικούς προορισμούς. Ήδη, γίνονται εκ μέρους της κυβέρνησης πολλές και σημαντικές ενέργειες για να προωθηθεί και να διαφημιστεί το ελληνικό τουριστικό προϊόν και υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία πως όλα θα πάνε καλά. Λαμβάνοντας όμως υπ’ όψη τους περιορισμούς στις μετακινήσεις που ισχύουν σε πολλές χώρες που παραδοσιακά τροφοδοτούν τον τουρισμό στη χώρα μας, αντιλαμβάνεται κανείς πως ο δρόμος δε θα είναι εύκολος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ