Αποζημιώσεις παραγωγών που έχουν πληγεί από την πανδημία

0
75

Αποζημιώσεις παραγωγών που έχουν πληγεί από την πανδημία

Την ευόδωση των προσπαθειών των αγροκτηνοτρόφων για άμεση οικονομική στήριξη τους ανακοίνωσε σήμερα ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα Φιλήμονας Ζαννετίδης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην αίθουσα του Περιφερειακού συμβουλίου. Παράλληλα ο αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε και σε άλλα θέματα που απασχολούν το σύνολο των ενασχολουμένων με τον πρωτογενή τομέα και δήλωσε την πλήρη σύμπραξη στην προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Συγκεκριμένα ο κ. Ζαννετίδης ανακοίνωσε πως τελικά οι κτηνοτρόφοι των νησιών της Περιφέρειας μας εξαιρέθηκαν από την υποχρέωση της ημερήσιας παράδοσης γάλακτος. Όπως είχε γίνει γνωστό το Υπουργείο με απόφαση του προέβλεπε την ενίσχυση με 4 ευρώ ανά πρόβατο ή αίγα, σε δικαιούχους  κτηνοτρόφους που παραδίδουν ημερησίως τουλάχιστον 100 κιλά γάλα. Μετά από συνεχείς επαφές, με διευκρινιστική του εγκύκλιο το υπουργείο πρόσθεσε στην ανακοίνωση του για τις αποζημιώσεις, πως στα νησιά στα οποία δεν λειτουργεί τυροκομική μονάδα, αίρεται η υποχρέωση παράδοσης γάλακτος. Έτσι θα μπουν στη λίστα των αποζημιώσεων, κάτι το οποίο ήταν μέρος των αιτημάτων τους. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έχουν δεσμευθεί 31 εκατομμύρια ευρώ για να δοθούν ως αποζημιώσεις στους κτηνοτρόφους όλης της χώρας, ενώ έχουν ανακοινωθεί και τα ποσά που θα δοθούν για την μέση και παράκτια αλιεία, τους ιχθυοκαλλιεργητές και τους παραγωγούς των λαϊκών αγορών. Επίσης εξετάζεται η δυνατότητα αποζημιώσεων στους πατατοπαραγωγούς και τους οινοποιούς.

Όσον αφορά τα επενδυτικά σχέδια που έχουν υποβληθεί σε φορείς και ευρωπαϊκά προγράμματα, ο αντιπεριφερειάρχης τόνισε πως μέχρι τις 4 Ιουλίου αναμένονται οι ενστάσεις, οι οποίες δύνανται να υποβληθούν ηλεκτρονικά. Από τα προγράμματα αυτά θα διατεθούν 12 εκατομμύρια ενώ άλλα 9 εκατομμύρια θα διατεθούν από το πρόγραμμα Leader.

Κλείνοντας ο κ. Ζαννετίδης ανέφερε την πλήρη στήριξη της Περιφέρειας και των Υπηρεσιών της στα θέματα που απασχολούν τους παραγωγούς, τονίζοντας πως έχει καθημερινές επαφές και συζητήσεις, καταβάλλοντας έτσι ιδιαίτερες προσπάθειες για επίλυση των προβλημάτων τους.

 

 

Το Γραφείο Τύπου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ