Ν. Σαντορινιός: Η Κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί τις αγωνίες των επιχειρήσεων του τουρισμού και να πάψει να επαίρεται για χρηματοδοτικά εργαλεία που δεν λειτουργούν

0
51

«Ν. Σαντορινιός: Η Κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί τις αγωνίες των επιχειρήσεων του τουρισμού και να πάψει να επαίρεται για χρηματοδοτικά εργαλεία που δεν λειτουργούν»

Παρέμβαση στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Παραγωγής και Εμπορίου και Οικονομικών της Βουλής, παρουσία του Υπουργού Οικονομικών και του Υπουργού Ανάπτυξης, έκανε σήμερα ο Νεκτάριος Σαντορινιός, μεταφέροντας το ζοφερό, όπως είπε, κλίμα που επικρατεί στις οικονομίες των νησιών. Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ως αναποτελεσματικά τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τις επιχειρήσεις, τα οποία έχει ανακοινώσει η Κυβέρνηση, και κάλεσε το κυβερνητικό επιτελείο να αφουγκραστεί τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς, καθώς όπως φαίνεται ασκεί πολιτικές χωρίς να έχει ιδέα τι συμβαίνει.

https://www.youtube.com/watch?v=mRUT1IYvPDs&feature=youtu.be

Κάποιος πρέπει να σας μεταφέρει την ζοφερή κατάσταση που βιώνουν τα νησιά

«Στη σημερινή συνεδρίαση θα έπρεπε να είναι παρούσες και οι επιχειρήσεις της χώρας, καθώς για αυτούς συζητάμε και είναι κρίμα να μην έχουν την ευκαιρία να μας δώσουν οι ίδιοι, την εικόνα της κατάστασης. Αφού όμως δεν είναι εδώ, εγώ, σα νησιώτης, και όχι σαν βουλευτής της Αντιπολίτευσης, οφείλω να σας μεταφέρω το κλίμα που επικρατεί στα νησιά και στον νησιωτικό επιχειρηματικό κόσμο:

Έχοντας επισκεφθεί την Κω, τη Ρόδο και άλλα νησιά, μπορώ να σας πω ότι η εικόνα είναι ότι ανά 5 μαγαζιά κλειστά, ένα είναι ανοιχτό.

Βλέπω, στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, στο κέντρο της Κω, στο Μαρμάρι, στις Μυρτιές, στο Μασούρι να υπάρχουν επιχειρήσεις που δεν έχουν καν ακόμη ανοίξει (χρυσοχοεία, φαρμακεία, μίνι μάρκετς, εμπορικά). Αυτές δεν εντοπίζονται από το σύστημα του Υπουργείου ως πληττόμενες, ενώ δεν έχουν καν τη δυνατότητα να κάνουν αίτηση για χρηματοδοτική στήριξη, άσχετα αν θα την λάβουν.

Βλέπω, επίσης, νέους επιχειρηματίες που δεν εντάσσονται στα προγράμματα που ανακοινώσατε, να είναι σε απόγνωση, καθώς δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τα έξοδα του ενοικίου του μαγαζιού τους. Αυτοί οι άνθρωποι, που έκαναν σεφτέ τον Οκτώβρη του 2019 και θα ξανακάνουν τον Μαίο του 2021 πως θα ζήσουν;

Βλέπω να είναι σε αδιέξοδο εκατοντάδες τουριστικά πρακτορεία, οδηγοί λεωφορείων, καταλύματα, ξενοδοχεία, που μπορεί να άνοιξαν αλλά ακόμη τουρίστας δεν έχει πατήσει το πόδι του στα νησιά.

Βλέπω τις σοδειές των αγροτών στα νησιά να έχουν καταλήξει στη χωματερή, γιατί δεν κατάφεραν να πουλήσουν, αφού η κρίση στον τουρισμό επηρεάζει όλους τους κλάδους των νησιών».

Αυτούς τους ανθρώπους πρέπει σήμερα να στηρίξετε, γιατί μπορεί ο τουρισμός να επανέλθει, τα επόμενα χρόνια, στα νησιά μας, όμως με τις πολιτικές που ασκείτε ποιοι θα έχουν μείνει στα νησιά για να υποδεχτούν τους τουρίστες; Γιατί το μόνο σίγουρο είναι ότι με αυτή την Κυβέρνηση θα αφανιστούν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις».

«Όσο χειμωνιάζει, η τσέπη θα αδειάζει και αυτό θα δημιουργήσει μεγάλα κοινωνικά προβλήματα», μου είπε ένας φίλος έμπορος στην Ρόδο.

«Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Κω, κάθε μέρα στο νησί αυξάνονται κατά 15-20 οι μερίδες των κοινωνικών γευμάτων. Αν σήμερα δεν αποφασίσετε να δώσετε λεφτά στις επιχειρήσεις να επιβιώσουν και να κρατήσουν τις θέσεις εργασίας θα αναγκαστείτε να τις δώσετε για να γίνουν συσσίτια».

Εκτός πραγματικότητας το Υπουργείο Ανάπτυξης

«Τέλος κ. Γεωργιάδη, θέλω να σας πω ότι αν κάνετε πολιτική με βάση τα στοιχεία του ΓΕΜΗ και αυτοθαυμάζεστε νομίζοντας ότι όλα βαίνουν καλώς, τότε υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στο πως αντιλαμβάνεστε την πραγματικότητα της αγοράς. Είναι τεράστιο ζήτημα να βλέπετε τα στατικά στοιχεία και να εφαρμόζετε μέτρα, χωρίς να ξέρετε τι ακριβώς συμβαίνει στις επιχειρήσεις».

«Κάθε βράδυ οι επιχειρηματίες βλέπουν να μοιράζετε λεφτά στα κανάλια και την άλλη μέρα πάνε στα μαγαζιά τους, έχουν μηδενικό τζίρο, απευθύνονται στις τράπεζες για βοήθεια, μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων που ανακοινώσατε, και απορρίπτονται. Η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική από αυτή που η Κυβέρνηση παρουσιάζει. Οι νησιώτες επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν ζοφερές συνθήκες».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ