Σε ξενοδόχο της Κω θα πουληθεί το “Καψής” της Ρόδου! (Έκλεισε η συμφωνία)

4
3649

Έκλεισε σύμφωνα με το ρεπορτάζ το deal για την πώληση του ξενοδοχείου Capsis στη Ρόδο. Η μονάδα, όπως λένε οι πληροφορίες, περνά στα χέρια του επιχειρηματία Νίκου Κούτρα, ο οποίος διαθέτει δύο ξενοδοχεία στην Κω, έναντι τιμήματος 30 εκατ. ευρώ.

Όπως είχε μεταδώσει το Capital.gr σε πρόσφατο ρεπορτάζ, το κλείσιμο του deal βρισκόταν πολύ κοντά, με τη Eurobank, στο χαρτοφυλάκιο της οποίας βρισκόταν το Capsis, να έχει εντείνει τις επαφές με τους υποψήφιους επενδυτές. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η μεταβίβαση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Απρίλιο. Το ξενοδοχείο χρήζει ριζικής ανακαίνισης (τα κεφάλαια που απαιτούνται μπορεί να φτάνουν ακόμη και τα 20 εκατ. ευρώ).

Στο διαγωνισμό της Eurobank είχαν δηλώσει συμμετοχή 26 ενδιαφερόμενοι. Στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού προκρίθηκαν επτά επενδυτικές προτάσεις, μεταξύ των οποίων ο όμιλος ΛΑΜΨΑ, ο όμιλος Δασκαλαντωνάκη, ο όμιλος του Ελληνοκαναδού επιχειρηματία Πήτερ Ηλιόπουλου ο οποίος έχει ξεκινήσει μεγάλη ξενοδοχειακή επένδυση στη Λακωνία, ο όμιλος Σταματιάδη από τη Ρόδο και ο Νίκος Κούτρας.

Το ξενοδοχείο Capsis στη Ρόδο, που διαχειριζόταν η Ντία Καψή (κόρη του Θάνου και Μαρίκας Καψή), που παρέμενε κλειστό τα τελευταία έξι χρόνια, χτίστηκε το 1970. Βρίσκεται στην Ιαλυσό στην παραλία της Ιξιάς και συνολικά αποτελείται από πέντε κτίρια. Ανακαινίστηκε το 1995, αποτελείται από εννέα ορόφους και διαθέτει συνολικά 691 δωμάτια δυναμικότητας 1.820 κρεβατιών. Λόγω των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων, η Ντία Καψή πούλησε και επαναμίσθωσε (sale and leaseback) την μονάδα στην Eurobank προς 50 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, από το 2010, λόγω και της επιδείνωσης της οικονομικής κρίσης, η μονάδα βρέθηκε σε ασφυξία ρευστότητας με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή -κατά τη διετία 2010-2011- η ομαλή καταβολή των μισθωμάτων στην Eurobank. Έτσι, η τράπεζα λίγο πριν εκπνεύσει το 2011 προχώρησε στην έξωση από το ακίνητο της Ντίας Καψή και έκτοτε αναζητούσε αγοραστή.

capital.gr

Σε ξενοδόχο που δραστηριοποιείται στο νησί της Κω και σε καναδικό fund καταλήγει το ξενοδοχείο “Καψής” στη Ρόδο!

Σύμφωνα με πληροφορίες που κυκλοφόρησαν ευρέως χθες το απόγευμα, η συμφωνία για την πώληση του ξενοδοχείου έχει κλείσει, και εντός των ημερών αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις από την τράπεζα Eurobank, στην οποία έχει περιέλθει η κυριότητα του ξενοδοχείου.

Με βάση όσα έγιναν γνωστά, το ξενοδοχείο “Καψής” θα περιέλθει στην ιδιοκτησία του ξενοδόχου κ. Νικολάου Γκούντρα που δραστηριοποιείται στο νησί της Κω (είναι ιδιοκτήτης των ξενοδοχείων Aktis) και σε ομάδα επενδυτών από τον Καναδά.

Το όνομα του κ. Γκούντρα, δεν είχε ακουστεί μέχρι τώρα, στις διαρροές που γινόταν ως πιθανού επενδυτή για την αγορά του ξενοδοχείου.

Αντιθέτως, είχαν ακουστεί τα ονόματα μεγάλων ξενοδοχειακών ομίλων (και ροδιτών ξενοδόχων) που βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις με την Eurobank.
Από την άποψη αυτή, εφόσον κλείσει η συμφωνία με τον κ. Κούτρα και τους Καναδούς επενδυτές, θα πρέπει να θεωρείται έκπληξη, αφού άλλοι επενδυτές ήταν τα φαβορί.
Οπως αναφέρει και σε χθεσινό δημοσίευμα της η ιστοσελίδα money-tourism.gr το deal πλέον έχει “κλειδώσει” και είναι θέμα ημερών να ανακοινωθεί το “σχήμα” το οποίο θα αναλάβει την αξιοποίηση του ξενοδοχείου (δεν αναφέρεται πάντως σε ονόματα αγοραστών).

Το Capsis
Το ξενοδοχειακό σύμπλεγμα Capsis στη Ρόδο (πρώην Sofitel Capsis), χτίστηκε στη δεκαετία του ’70 και παραμένει κλειστό τα τελευταία έξι χρόνια. Βρίσκεται στην Ιαλυσό στην παραλία της Ιξιάς, πέντε χιλιόμετρα από την πόλη της Ρόδου και έχει συνολική επιφάνεια 48.500 τ.μ., σε οικόπεδο 35.800 τ.μ., ενώ αποτελείται από πέντε κτίρια, στα οποία υπάρχουν συνολικά 691 δωμάτια, με δυναμική περίπου 1.820 κλινών.

Το συγκρότημα διαθέτει από τους μεγαλύτερους συνεδριακούς χώρους στην Ευρώπη συνολικής δυναμικότητας 8.000 συνέδρων και μάλιστα, ειδικά για τις συνεδριακές του υποδομές, είχε λάβει στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας σημαντικές ευρωπαϊκές διακρίσεις.

To 2012 η αυτοκρατορία που έφτιαξαν το 1968, η Μαρίκα και ο Θάνος Καψής, κατέρρευσε.
Η αρχή έγινε το 1993 όταν η επιχείρηση χωρίστηκε σε δύο εταιρικά σχήματα που μοιράστηκαν στις κόρες τους Ντία και Λένα, με την πρώτη να αναλαμβάνει το Τουριστικό Συγκρότημα Καψή ΑΕ (Capsis Convention Centers & Resort Ηotels) ενώ η αδερφή της Λένα Καψή κρατά τα δυο ξενοδοχεία της αλυσίδας, Capsis Αstoria στο Ηράκλειο Κρήτης και Capsis στη Θεσσαλονίκη.
Το Τουριστικό Συγκρότημα Καψή ΑΕ αποτελείτο από δύο πολυτελή παραθαλάσσια ξενοδοχεία πέντε αστέρων συνολικής δυναμικότητας περίπου 2.700 κλινών και συνεδριακά κέντρα στη Ρόδο και στην Κρήτη ειδικεύτηκε στη διοργάνωση πανευρωπαϊκών και διεθνών συνεδρίων.

Στην εταιρεία ανήκαν τα ξενοδοχεία Οut of Τhe Βlue Capsis Εlite Resort, όπως μετονομάστηκε, στην Αγία Πελαγία Ηρακλείου Κρήτης και το Capsis Ηotel Rhodes & Convention Centre «Μarika Capsis 2000» στην Ιξιά της Ρόδου.

Το 2006 το συγκρότημα της Κρήτης ανακατασκευάστηκε πλήρως για να λειτουργήσει ξανά τον Μάιο του 2007. Ωστόσο η κρίση που έχει πλήξει τον ελληνικό τουρισμό προκάλεσε ασφυξία στην επιχείρηση που αντιμετώπισε οικονομικά προβλήματα.

Το Capsis της Ρόδου, πέρασε στην Eurobank, το οποίως αρχικώς είχε μισθωθεί με την μέθοδο του leaseback. Η ολοκλήρωση της πώλησης και η επαναλειτουργία του εμβληματικού ξενοδοχείου, θα βοηθήσει σημαντικά τον προορισμό, που έχει χάσει μεγάλο μέρος των συνεδρίων που παραδοσιακά είχε.

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Αν θυμάστε καλά σε αυτό το ξενοδοχείο έμπαιναν όλοι όσοι είχαν λαμβάνειν και έπαιρναν ότι έβρισκαν από εξοπλισμό. Είναι και 7 χρόνια κλειστά, δεν έχει ανακαινιστεί πρόσφατα οπότε υπολογίστε πόσα θα χρειαστούν (σε χρόνο και χρήμα) μέχρι να ανοίξει ξανά. Καλή επιτυχία στον κύριο Γκούντρα και καλό κουράγιο στους Καναδούς επενδυτές.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ