Χ. Κόκκινος: Ανικανότητα & ανευθυνότητα το «προαναχωρησιακό κέντρο μεταναστών» στην Κω

1
890

Το «προαναχωρησιακό κέντρο μεταναστών» στην Κω την ίδια ώρα που απουσιάζουν νησιωτικές – αναπτυξιακές πολιτικές, επιβεβαιώνει την ανικανότητα και την ανευθυνότητα της Κυβέρνησης

Στην πρώτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της 15.2.2017 στην Αθήνα, παρέστη και μίλησε μετά από σχετική πρόσκληση ο Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κ. Χαράλαμπος Κόκκινος.

Απευθυνόμενος στους δημάρχους της περιοχής μας και στους παριστάμενους βουλευτές (κ. Γάκη και κ. Κόνσολα), επικέντρωσε την τοποθέτησή του στα εξής σημεία:

α) Παράτυπη μετανάστευση: Η κυβερνητική απόφαση να δημιουργήσει προαναχωρησιακό κέντρο στην Κω για παράτυπους μετανάστες, πιστοποιεί για μια ακόμα φορά ότι κάποιοι/ες με επιπολαιότητα διακινδυνεύουν την ομαλή πορεία της τουριστικής περιόδου στην περιοχή και εξακολουθούν να βλέπουν τα νησιά μας ως «αποθήκη ψυχών».

Το χειρότερο είναι ότι οι υποσχέσεις τους δεν πραγματοποιούνται. Οι μετανάστες δεν φεύγουν άμεσα από τα κέντρα φιλοξενίας (hot spot) που ήδη υπάρχουν στη Λέρο και στην Κω. Το ίδιο αναμένεται να γίνει και στο «προαναχωρησιακό κέντρο». Αιφνιδιάζουν τους πολίτες του τόπου και δεν δίνουν αντισταθμιστικά οφέλη στα νησιά μας. Η Αυτοδιοίκηση θα κληθεί και πάλι να «βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά» και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Εξέφρασε επίσης τις ανησυχίες του για την επιδείνωση των μεταναστευτικών ροών που παρατηρούνται το τελευταίο χρονικό διάστημα και τις απρόβλεπτες συνέπειές τους.

β) Χρηματοδότηση Αυτοδιοίκησης – ειδικό πρόγραμμα για τα νησιά μας: Το 2017 είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθούν αυτά που καθυστερούν και χρωστούν οι κυβερνήσεις στον τόπο. Η εφαρμογή νησιωτικών πολιτικών, το ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα που αναμένουμε, η υλοποίηση έργων στα μικρά και στα μεγάλα νησιά είναι οι στόχοι που πρέπει να βάλουμε και να πετύχουμε.

γ) Συνεργασία Αυτοδιοίκησης – κινητοποίηση – ενεργοποίηση πολιτών: Στις μεγάλες προκλήσεις που βιώνουμε, επιβάλλεται να συνεργαστούν οι φορείς της Αυτοδιοίκησης, να ενημερώσουν και να ενεργοποιήσουν τους πολίτες. Είναι απαίτηση να υπάρχει ευρύτατη κοινωνική συμμαχία για να διασφαλίσουμε την κοινωνική μας συνοχή και να διεκδικήσουμε αυτά που άδικα χάσαμε και αυτά που δίκαια απαιτούμε.

— Mε εκτίμηση,

Γραφείο Χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ