Ήταν όλοι εκεί (Περιφερειάρχης-Δήμαρχοι): Η ειδική συνεδρίαση για τα 70 χρόνια Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου (Pics-Vid-Ομιλίες)

2
1807

Ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας έγινε το πρωί της Τετάρτης στη Βουλή για τα 70 χρόνια της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα.

Πολιτική βούληση της κυβέρνησης είναι να δώσει αναβαθμισμένη προτεραιότητα στη νησιωτική πολιτική, ανέφερε ο αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στην ειδική συνεδρίαση.

Ο κ. Δραγασάκης αναφέρθηκε στο πλέγμα των πολιτικών που έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή αλλά και σε αυτές που θα λάβουν χώρα το αμέσως επόμενο διάστημα και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση διεκδικεί τις θεσμικές εκείνες αλλαγές στον τρόπο λήψης αποφάσεων ώστε να περιλαμβάνεται η ρήτρα νησιωτικότητας, όχι μόνο στις εθνικές, αλλά και τις ευρωπαϊκές πολιτικές. Στόχος είναι επίσης η ίδρυση ενός ταμείου νησιωτικής συνοχής και ανάπτυξης στην επόμενη προγραμματική περίοδο.

Ο κ. Δραγασάκης αναφέρθηκε στη διαρκή προσφορά των Δωδεκανήσων στην πατρίδα και τον πολιτισμό και τόνισε ότι και σήμερα βρίσκονται στην εμπροσθοφυλακή της Ευρώπης, στην αντιμετώπιση του τεράστιου ανθρωπιστικού, προσφυγικού προβλήματος και έδειξαν έμπρακτα αλληλεγγύη και περισσή ανθρωπιά σώζοντας και περιθάλποντας ανθρώπινες ζωές. Αξίζει, προσέθεσε, τα νησιά αυτά να στηριχθούν και να θωρακισθούν από κάθε πλευρά, με βάση τις πραγματικές τους ανάγκες και τον διαχρονικό κρίσιμο ρόλο τους στην ειρήνη, τη σταθερότητα, τη συνεργασία και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή.

«Η Ελλάδα τιμά και προασπίζεται τα νησιά της που είναι αναπόσπαστο τμήμα της. Κανείς δεν επιτρέπεται να τα αμφισβητεί και να τα επιβουλεύεται. Η Ελλάδα είναι έτοιμη σε όλα τα επίπεδα να τα προασπίσει, πάντα σε κλίμα ομοψυχίας και αποφασιστικότητας, διεκδικώντας τη στήριξη της παγκόσμιας κοινότητας, ειδικά όταν έχουμε το διεθνές δίκαιο με το μέρος μας».

ησιωτικής συνοχής και ανάπτυξης στην επόμενη προγραμματική περίοδο.


VIDEO-1 ΒΟΥΛΗ από realmedialive

Μητσοτάκης προς Τουρκία: Τα Δωδεκάνησα είναι Ελληνικά – Είμαστε έτοιμοι να πράξουμε το αυτονόητο

Μητσοτάκης προς Τουρκία: Τα Δωδεκάνησα είναι Ελληνικά – Είμαστε έτοιμοι να πράξουμε το αυτονόητο

Ηχηρό μήνυμα προς την Άγκυρα έστειλε την Τετάρτη (01/03/2017) από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη να πράξει τα αυτονόητα σε πολιτικό και επιχειρησιακό επίπεδο».

Μιλώντας κατά τη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης της Ολομέλειας για τα 70 χρόνια από την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκαθάρισε πως η χώρα δεν πρόκειται να δεχθεί σε καμία περίπτωση αμφισβήτηση της ελληνικότητας των νησιών.

«Τα Δωδεκάνησα αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του εθνικού χώρου. Κανείς δεν μπορεί να τα επιβουλευθεί, κανείς δεν μπορεί να τα αμφισβητήσει. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να πράξει τα αυτονόητα σε πολιτικό και επιχειρησιακό επίπεδο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ πρόσθεσε ότι η ελληνική πλευρά διεκδικεί την στήριξη της διεθνούς κοινότητας στην υπεράσπιση όσων προβλέπονται από το Διεθνές Δίκαιο.

Τέλος, εξήρε τον ρόλο της Δωδεκανήσου στην ακμή του Ελληνισμού και σε σημαντικές ιστορικές στιγμές της Πατρίδας.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η απελευθέρωση των Δωδεκανήσων είναι παράδειγμα για όλους και πρόσθεσε:

«H ιστορία μας έχει διδάξει πως τίποτα δεν σου χαρίζουν ακόμα και αν έχεις δίκαιο. Η απελευθέρωση της Δωδεκανήσου μας έχει διδάξει ότι χρειάζεται σοβαρή και επίπονη προσπάθεια και εξασφάλιση ισχυρής στήριξης. Η στήριξη της διεθνούς της κοινότητας δεν ήταν ούτε αυτονόητη ούτε δεδομένη. Για αυτό και είναι ανάγκη να γνωρίζουμε πάντα πού βρίσκεται η Ελλάδα στην διεθνή σκακιέρα.

» Και αυτό που μας διδάσκει τελικά η ιστορία, είναι ότι η επιτυχία δεν βασίζεται σε ανούσιους παλικαρισμούς ή εύκολους τυχοδιωκτισμούς. Βασίζεται στη σκληρή συστηματική προσπάθεια και στο να είμαστε ρεαλιστές. Αυτή ήταν η βάση των μεγάλων πολιτικών Ελευθερίου Βενιζέλου και Κωνσταντίνου Καραμανλή. Αυτό οφείλουμε να δείχνουμε και σήμερα σε κάθε τομέα της πολιτικής μας.»

Καμμένος: Μήνυμα ενότητας σε όσους επιβουλεύονται την εθνική κυριαρχία της χώραςΘεοδωράκης: Το Αιγαίο είναι θάλασσα ειρήνης, αυτό το μήνυμα πρέπει να στείλουμε στη Τουρκία

Την ικανοποίησή του που η Ειδική Συνεδρίαση για την απελευθέρωση της Δωδεκανήσου ενώνει όλες τις πτέρυγες της Βουλής διατύπωσε ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος.

Ο κ. Καμμένος, ζήτησε -διά του προέδρου- από τη Βουλή να υιοθετήσει ένα από κείνα τα μικρονήσια που φυλούν Θερμοπύλες και τόνισε την ανάγκη ειδικής μέριμνας για τα νησιά λόγω της ιδιαιτερότητάς τους.

Ιδιαίτερη μνεία επιφύλαξε σε εκείνους τους ακρίτες που δεν ζουν σε μεγάλα νησιά, φυλούν Θερμοπύλες συνεχίζοντας την παράδοση της Κυράς της Ρω, τους στρατεύσιμους στο Φαρμακονήσι, στη Στρογγύλη, τους νησιώτες στην Κίναρο, τα Λέβιθα, τη Σύρνα, την Ψέριμο, το Γυαλί, τους Αρκιούς, το Μαράθι, την Καλόλιμνο, σε εκείνους που μένουν στην Τένεδο -δυο τρεις άνθρωποι- διατηρώντας την οικονομική ζωή στη νησί και προστατεύοντας την εθνική κυριαρχία.

Ο κ. Καμμένος ζήτησε -διά του προέδρου- να υιοθετήσει η Βουλή, έστω κι ένα από αυτά τα μικρονήσια, που συνεχίζουν να φυλούν Θερμοπύλες υπό δύσκολες συνθήκες. Απέδωσε δε τιμή «σε κάποιες προσωπικότητες που δίνουν μάχη για την εφαρμογή του άρθρου 110 του Συντάγματος, όπως ο αείμνηστος πρώην δήμαρχος Τήλου, Τάσος Αλιφέρης, ο πρώην δήμαρχος Λειψών, Σπύρου Μπενέτος, και πολλοί άλλοι, που -όπως ανάφερε- κατέθεσαν τις πρώτες προτάσεις για τη δημιουργία του περίφημου μεταφορικού ισοδύναμου.

«Το δικαιούνται οι νησιώτες και οφείλουμε να το ψηφίσουμε, αλλά και να αγωνιστούμε όλοι μας για το ειδικό φορολογικό καθεστώς των νησιών και τα προνόμια που πρέπει να δοθούν για να ισοσκελίσουν τη δύσκολη ζωή που διανύουν οι νησιώτες μας τον χειμώνα, με έλλειψη ιατρικής περίθαλψης, με έλλειψη των εκπαιδευτικών δυνατοτήτων που έχουν τα παιδιά από τη μητροπολιτική Ελλάδα και βασικών αγαθών» είπε και πρόσθεσε: Είναι υποχρέωσή μας σε κάθε νομοσχέδιο που ψηφίζεται να εφαρμόζεται το άρθρο 101 του Συντάγματος περί της νησιωτικότητας.

«Πέρα από τα πανηγύρια, χρειάζονται και πράξεις που θα διασφαλίζουν την ακεραιότητα των νησιών μας», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Χρήστος Παππάς.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Γάκης, χαρακτήρισε «κορυφαία συμβολική αλλά και ουσιαστική», την απόφαση της Βουλής για την ανακήρυξη του 2017 ως έτους Δωδεκανήσου και τόνισε ότι η παρουσία της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας, αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των Δωδεκανήσων, τιμά την ιστορία και τους αγώνες τους για ελευθερία, δημοκρατία και πρόοδο.

Ταυτόχρονα, ο κ. Γάκης στάθηκε ιδιαίτερα, στη συμβολή της Δωδεκανήσιας γυναίκας και την πολύτιμη και πολύμορφη, όπως είπε, προσφορά της στον αγώνα για την ελευθερία.

Δημήτρης Γάκης στην Ολομέλεια της Βουλής: «2017 – έτος Δωδεκανήσου. Πρόκληση και ευθύνη»


Η Ομιλία του Δημήτρη Γάκη στην ειδική συνεδρίαση της Βουλής για τα 70 χρόνια της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα και την ανακήρυξη του 2017 ως έτους Δωδεκανήσου:

***
Η Βουλή των Ελλήνων στην ειδική συνεδρίαση για την 70η επέτειο της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα, αποφάσισε ομοφώνως να ανακηρύξει το 2017 ως «Έτος Δωδεκανήσου».
Στην ειδική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε σήμερα 1η Μαρτίου 2017 στην Ολομέλεια της Βουλής, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Π. Παυλόπουλου, μίλησε ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης, εκπροσωπώντας την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.
Η σημερινή συνεδρίαση, «αποτελεί την αφετηρία για μια σειρά εκδηλώσεων που θα γίνουν στα Δωδεκάνησα καθ’ όλη τη διάρκεια του 2017, υπό την αιγίδα της Βουλής, ώστε να τιμηθεί ο μεγάλος αγώνας της ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα», τόνισε στην εναρκτήρια ομιλία του ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Ν. Βούτσης.
Ο Δημήτρης Γάκης στην ομιλία του, αφού σημείωσε τον υψηλά συμβολικό αλλά και τον ουσιαστικό χαρακτήρα της ειδικής συνεδρίασης, επικεντρώθηκε – αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του – στη Δωδεκανήσια γυναίκα, στο μεγάλο κοινωνικό και πολιτιστικό της έργο. «Είναι χρέος όλων μας να τιμήσουμε την πολύμορφη προσφορά της Δωδεκανήσιας γυναίκας στον αγώνα για την Ελευθερία», είπε ο βουλευτής.
Ο Δημήτρης Γάκης, αναφέρθηκε στις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Δωδεκάνησος, υπογραμμίζοντας, ότι «θα πετύχουμε μόνο ενωμένοι, με πολιτικές που να λαμβάνουν υπόψη τις γεωμορφολογικές ιδιαιτερότητες των νησιών. Προωθώντας παράλληλα τη διεθνή συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή μας, που να βασίζεται στη φιλία με τις γείτονες χώρες, στις θεμελιώδεις αξίες της εθνικής αξιοπρέπειας, της αλληλεγγύης και στο σεβασμό των διεθνών συνθηκών», σημείωσε.
Τέλος, ο βουλευτής Δωδεκανήσου ευχαρίστησε τις γυναίκες που ντυμένες με παραδοσιακές Δωδεκανησιακές φορεσιές, τίμησαν με την παρουσία τους την επετειακή συνεδρίαση δίνοντας ένα ξεχωριστό χρώμα στην εκδήλωση υποδεχόμενες τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά την είσοδο του στη Βουλή, καθώς και όλους τους Δωδεκανήσιους που γέμισαν τα Θεωρεία της Βουλής τιμώντας το ιστορικό γεγονός της Ενσωμάτωσης.
***
Ακολουθεί η ομιλία του βουλευτή Δωδεκανήσου Δημήτρη Γάκη:
«ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΑΚΗΣ: Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας, σήμερα είναι μια λαμπρή μέρα για την πατρίδα μας. Συμπληρώνονται εβδομήντα χρόνια από τότε που τα Δωδεκάνησα, μετά από εξακόσια τριάντα χρόνια σκλαβιάς, ξαναβρέθηκαν στην αγκαλιά της μητέρας πατρίδας.
Η Ειδική Συνεδρίαση της Ολομέλειας για την επέτειο της Ενσωμάτωσης και η απόφασή μας ως Βουλή των Ελλήνων για την ανακήρυξη του 2017 ως έτους Δωδεκανήσου είναι μια κορυφαία συμβολική, αλλά και μια ουσιαστική εκδήλωση.
Η παρουσία όλης της πολιτικής ηγεσίας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Δωδεκανήσου, προεξάρχουσας της παρουσίας σας, αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, τιμά την ιστορία, τους αγώνες των Δωδεκανήσιων για ελευθερία, δημοκρατία και πρόοδο.
«Ο Δωδεκανησιακός λαός είναι βαθύτατα ριζωμένος στην έννοια του έθνους και στάθηκε μέσα σε έξι αιώνες δουλείας ακλόνητος και σταθερός και διατήρησε μια ελληνικότητα καθαρή σαν κρύσταλλο. Να γιατί εμείς, οι άλλοι Έλληνες, πρέπει να είμαστε βαθύτατα υπερήφανοι για τους καινούργιους ελεύθερους αδελφούς μας» τονίζει στην περιγραφή του για την πρώτη επίσημη ημέρα της ελληνικής Δωδεκανήσου ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Μιχαήλ Στασινόπουλος το 1948 από τη Ρόδο.
Έχοντας την 7η Μαρτίου ως ορόσημο, θα ήθελα σήμερα να αναφερθώ ειδικά στη συμβολή της Δωδεκανήσιας γυναίκας και να τιμήσουμε την πολύμορφη προσφορά της στον αγώνα για την ελευθερία.
Επιτρέψτε μου μια σύντομη αναφορά στη συμβολή της γυναικείας οργάνωσης «Δωδεκανησιακή Μέλισσα» στον αγώνα για την Ενσωμάτωση.
Στην Αθήνα και τον Πειραιά την περίοδο του Μεσοπολέμου δημιουργήθηκαν πολυπληθείς και ζωντανές παροικίες Δωδεκανησίων, που αυτοεξορίζονταν για να μην εξιταλιστούν αυτοί και κυρίως τα παιδιά τους, ειδικά όταν επιβλήθηκε η ιταλική παιδεία σε όλα τα ελληνικά σχολεία. Οι εκτοπισμένοι Δωδεκανήσιοι ίδρυσαν πατριωτικές οργανώσεις που όραμα και στόχο είχαν την ένωση της πατρίδας τους με τη μητέρα Ελλάδα. Το 1931 μια εμπνευσμένη και σπουδαία γυναίκα, η Αντιγόνη Ζουρούδη, μόλις εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, αποφάσισε και ίδρυσε ένα γυναικείο πατριωτικό σωματείο που ονομάστηκε «Δωδεκανησιακή Μέλισσα». Συγκέντρωσε τις γυναίκες της Δωδεκανήσου που ζούσαν στην Αθήνα και στον Πειραιά και όλες μαζί αποφάσισαν, με τη δράση τους, να προβάλλουν το Δωδεκανησιακό ζήτημα και την ελληνικότητα των εθίμων, τους χορούς, τα τραγούδια της αλύτρωτης πατρίδας τους. Το 1936 ίδρυσε -και λειτούργησε μέχρι το 1940, όταν κηρύχθηκε ο πόλεμος και εισέβαλε η Ιταλία στην Ελλάδα- τέσσερα «Κυριακάτικα Δωδεκανησιακά Σχολεία», όπως τα ονόμασε, στις γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά. Στα σχολεία αυτά δίδασκαν κάθε Κυριακή στα παιδιά, αλλά και στους ενήλικες, επιφανείς Δωδεκανήσιοι άνδρες και γυναίκες την ιστορία της ιδιαίτερης πατρίδας τους. Τα σχολεία αυτά αναδείχτηκαν εθνικά φυτώρια και με τις εκδηλώσεις που οργάνωναν προκαλούσαν συναγερμό υπέρ των δωδεκανησιακών δικαίων. Στον πόλεμο το «Κυριακάτικο Δωδεκανησιακό Σχολείο» της Αντιγόνης Ζουρούδη μεταβάλλεται σε «Κρυφό Σχολειό», σε κέντρο δηλαδή εθνικής χαράς και ενθουσιασμού. Όλοι μαζί ψυχαγωγούσαν τους στρατιώτες που έφευγαν για το μέτωπο και φρόντιζαν τους τραυματίες που επέστρεφαν, ελπίζοντας ότι η ελληνική νίκη στα βόρεια σύνορα θα φέρει και τη δική τους λευτεριά και ότι οι Ιταλοί, αν έχαναν τον πόλεμο, θα έφευγαν από τα Δωδεκάνησα. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι ο πρώτος Έλληνας αξιωματικός που σκοτώθηκε στο μέτωπο της Αλβανίας ήταν ο Αλέξανδρος Διάκος και καταγόταν από τη Χάλκη. Μετά την πολυπόθητη ένωση με τη «μητέρα Ελλάδα», η «Δωδεκανησιακή Μέλισσα» συνέχισε τη δράση της στην αρχή με στόχο την ανακούφιση των αναξιοπαθούντων αδελφών, κυρίως των νέων και των παιδιών που κινδύνευε η υγεία τους από τον υποσιτισμό της Κατοχής, και στη συνέχεια, στη δεκαετία του ’60 και μέχρι σήμερα, δουλεύοντας χωρίς διακοπή, θέσπισε τη χορήγηση υποτροφιών για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Ταυτόχρονα, για εμάς, τους Δωδεκανήσιους, η 7η Μαρτίου δεν είναι μόνο επέτειος μνήμης, αλλά και ένα σημείο αναφοράς για το μέλλον. Μας υπενθυμίζει ότι οφείλουμε σήμερα, ο καθένας από τον δικό του ρόλο, να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις μιας βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης στη νησιωτική μας χώρα, που θα εξαλείψει τις περιφερειακές, οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες. Με τη δημιουργία ενός νέου, εξωστρεφούς νησιωτικού αναπτυξιακού μοντέλου, με πολιτικές που θα λαμβάνουν υπόψιν τόσο τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες των νησιών μας, όσο και τις δυνατότητες που ανοίγονται μπροστά μας, προωθώντας παράλληλα τη διεθνή συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή μας. Συνεργασία που βασίζεται στη φιλία με τις γείτονες χώρες, στις θεμελιώδεις αξίες της εθνικής αξιοπρέπειας, της αλληλεγγύης και στο σεβασμό των διεθνών συνθηκών, αξίες που συνενώνουν στον αγώνα για πρόοδο και ειρήνη μακριά από αμφισβητήσεις και αμφιβολίες.
Μόνο, όμως, μια ενωμένη και αλληλέγγυα κοινωνία ανοίγει νέες δυνατότητες στην ανάπτυξη και όχι οι κραυγές απομόνωσης και περιθωριοποίησης. Έχουμε χρέος να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα ανθρωπισμού και αλληλεγγύης σε όλο τον πλανήτη, όπως ξέρουμε να το κάνουμε, αναδεικνύοντας τις ηθικές αξίες του πολιτισμού μας, θέτοντας ταυτόχρονα κάθε άνθρωπο, κάθε χώρα, κάθε οργανισμό προ των ευθυνών τους. Ευθύνες, που οι νησιώτες του Αιγαίου, με περίσσια ψυχής, αναλαμβάνουν και εκδηλώνουν με πράξεις αλτρουϊσμού καθημερινά στο προσφυγικό. Συμβάλλοντας καταλυτικά στην επίδειξη του πραγματικού προσώπου αξιών, ανθρωπισμού και αλληλεγγύης των λαών της Ευρώπης.
Αυτό το μήνυμα το στέλνει καθημερινά το Αιγαίο.
Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι και αγαπητοί φίλοι από τα Δωδεκάνησα, που σήμερα πλημμυρίσατε τα θεωρεία, η ανακήρυξη του 2017 ως Έτους Δωδεκανήσου από τη Βουλή των Ελλήνων, δείχνει την αποφασιστικότητα της ελληνικής πολιτείας να υπερασπίσει την καθαρή σαν κρύσταλλο ελληνικότητα της Δωδεκανήσου και να κρατήσει ζωντανούς τους στίχους του μεγάλου Δωδεκανήσιου δάσκαλου Φώτη Βαρέλη: «Γιαλόν γιαλόν ανατολή στην άκρη του Αιγαίου, αράδα δώδεκα νησιά λαμπρά μαργαριτάρια, ηλιοφεγγίζουν στο λαιμό της μάνας τους στολίδι και απλώνουν μέσ’ στη θάλασσα δαντέλες τ’ ακρογιάλια. Ήταν Ελλάδα μια φορά και θα ‘ναι αιώνια Ελλάδα».

-.-

Ομιλία Δ. Κρεμαστινού για την Ένωση Δωδεκανήσων με Ελλάδα στην Ολομέλεια της Βουλής

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Κρεμαστινός μίλησε στην επετειακή εκδήλωση της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων για την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα, αντί της Προέδρου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φ. Γεννηματά και παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Πέραν των ιστορικών αναφορών που επιτάσσει η ημέρα μνήμης, ο Δημήτρης Κρεμαστινός αναφέρθηκε και στα σημερινά βασικά προβλήματα των κατοίκων της Δωδεκανήσου, ιδίως στην Οικονομία και την Υγεία, προτρέποντας την Κυβέρνηση να ασχοληθεί με αυτά εφαρμόζοντας στην πράξη τη ρήτρα του Συντάγματος περί προστασίας της νησιωτικότητας .

 Ολόκληρη η ομιλία του, ακολουθεί:

Ομιλία στην Επετειακή Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων

για την Ενσωμάτωση της Δωδεκάνησου με την Ελλάδα

Εξοχώτατε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας,

Έχουν περάσει 69 χρόνια από την 7η Μαρτίου του 1948 ημέρα που, παρουσία του τότε αρχηγού του Ελληνικού Κράτους Βασιλέα Παύλου, οι Δωδεκανήσιοι γονυπετείς και δακρυσμένοι με επικεφαλής τους δημάρχους τους έβλεπαν την υποστολή της Αγγλικής σημαίας και την έπαρση της γαλανόλευκης στον ιστό της πλατείας του Δημαρχείου της Ρόδου. Υποστολή της Αγγλικής σημαίας που από το 1945 επί τρία χρόνια εκυμάτιζε εκεί.

Αυτοί οι γονυπετείς στην πλατεία του Δημαρχείου δεν ήταν συγκεκριμένα άτομα.

Ήταν ουσιαστικά οι εκπρόσωποι εκατοντάδων γενεών που ονειρευόντουσαν αυτήν την ημέρα.

«Ρόδος του ήλιου νύμφη εσύ και του Αιγαίου κόρη διαμάντι στη Μεσόγειο που σε ποθούνε όλοι», έγραψε ο ποιητής.

Από τον θεό Απόλλωνα Ήλιο που είδετη Ρόδο να αναδύεται από τα νερά του Αιγαίου και την κατάκτησε, την πόθησαν και την κατέκτησαν μια σειρά κατακτητών. Σαρακηνοί, Βενετοί, Ιωαννίτες Ιππότες, Οθωμανοί, Ιταλοί, Γερμανοί και,τέλος ήρθαν οι Άγγλοι ως ελευθερωτές. Κάθε κατακτητής εμφανιζόταν ως ελευθερωτής από τον προηγούμενο.

Άλλοι από αυτούς κούρσεψαν τα νησιά, άλλοι τα εκμεταλλεύτηκαν.

Αλλά εκείνο που δεν κατάφεραν ήταν να τους αλλάξουν τη γλώσσα και τη θρησκεία. Δηλαδή την Ελληνικότητα.

Οι κάτοικοι παρέμειναν ανά τους αιώνες συνειδησιακά πάντα Έλληνες, παρόντες σε όλους του αγώνες του έθνους, από τα ομηρικά χρόνια με τις τριήρεις τους, όπως περιγράφει ο Όμηρος στην Ιλιάδα, μέχρι και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Με χιλιάδες ανθρωποθυσίες.Με το ολοκαύτωμα της Κάσου από τους Οθωμανούς στην επανάσταση του 1821 σηματοδότησαν την παρουσία τους στους αγώνες για την εθνική ανεξαρτησία. Ο πρώτος Έλληνας αξιωματικός που έπεσε στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο υπερασπιζόμενος τα εδάφη της Ελλάδας ήταν ο Δωδεκανήσιος Αλέξανδρος Διάκος από τη Χάλκη.

Όμως, παρ’ όλους τους αγώνες τους, τα Δωδεκάνησα δεν κατάφεραν να απελευθερωθούν.

Παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα με εισήγηση του Μολότωφ, Υπουργού Εξωτερικών της Σοβιετικής Ένωσης, Εφόσον οι σύμμαχοι δεν παραχωρούσαν νησιά ως βάση στην Σοβιετική Ένωση ήταν λογικό η Σοβιετική Ένωση να μην επιθυμεί την παρουσία των Άγγλων στη Δωδεκάνησο. Έτσι, με ομόφωνη απόφαση των Συμμάχων μετά από 3 χρόνια αποχώρησαν και οι Άγγλοι.

Όμως, όλοι αυτοί οι κατακτητές των νησιών που προσπάθησαν να τα αφελληνίσουν, απαγορεύοντας ακόμα και την Ελληνική γλώσσα από τα σχολεία, όπως τελευταίο έπραξε το φασιστικό καθεστώς του Μουσολίνι, σεβάστηκαν ένα πράγμα. Την οικονομία τους. Ακόμα και οι Σουλτάνοι τους παραχωρούσαν οικονομικά προνόμια. Για ποιον, άραγε, λόγο;

Απλούστατα για να συγκρατήσουν τους πληθυσμούς πάνω στα νησιά οι οποίοι λόγω των δυσμενών γεωγραφικών και οικονομικών συνθηκών μαζικά τα εγκατέλειπαν. Χαρακτηριστική είναι η μαζική μετανάστευση των αρχών του 20ου αιώνα. Τότε, σε πολλά νησιά παρατηρήθηκε δραματική ελάττωση των πληθυσμών τους από χιλιάδες κατοίκουςπου τότε τα κατοικούσαν σε λίγες εκατοντάδες σήμερα. Το Καστελόριζο, η Χάλκη, η Σύμη και όλα τα μικρότερα νησιά.

Αυτή η ιδιαιτερότητα της οικονομίας των νησιών την οποία σεβάστηκαν όλοι οι κατακτητές, υποχρέωσε τις ελληνικές κυβερνήσεις από την ημέρα της ενσωμάτωσης να διατηρήσουν ειδικό τελωνειακό και φορολογικό καθεστώς για τα Δωδεκάνησα μέχρις ότου η Ελλάδα κατέστη μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οπότε ο Ανδρέας Παπανδρέου διαφοροποίησε το ΦΠΑ των Δωδεκανήσων από τον ΦΠΑ της υπόλοιπης χώρας ούτως ώστε να τα ενισχύσει οικονομικά και κυρίως να καταστήσει τον Τουρισμό τους ανταγωνιστικό σε σχέση με τον Τουρισμό της γείτονος χώρας Τουρκίας.

Αυτή τη θέση εκράτησαν μέχρι σήμερα όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις πλην της σημερινής, η οποία αφού εξίσωσε τον ΦΠΑ της Ρόδου και της Καρπάθου με τον Φ.Π.Α. της υπόλοιπης χώρας, μέχρι το τέλος του χρόνου αμετάκλητα επεκτείνει αυτήν την απαράδεκτη εξίσωση και στα υπόλοιπα Δωδεκάνησα. Αυτό θα οδηγήσει σιγά σιγά στην απώλεια της ανταγωνιστικότητας σε τουριστικό επίπεδο με τη γείτονα χώρα και θα προκαλέσει τη μεγαλύτερη οικονομική συρρίκνωση και καταστροφή των νησιών.

Την ίδια απαίτηση από την Κυβέρνηση που έχουν οι Δωδεκανήσιοι όσον αφορά την Οικονομία, έχουν και για την Υγεία. Θεωρούν απαράδεκτο να μην έχουν προτεραιότητα στο θέμα της Υγείας όταν είναι το πιο απομακρυσμένο τμήμα της χώρας με το Καστελόριζο να απέχει 1,5 μίλι από την Τουρκία και 320 μίλια από τον Πειραιά. Από πού να αισθάνονται προστατευμένοι οι Καστελοριζιοί για την υγεία τους, από το 1,5 μίλι ή από τα 320 μίλια;

Απλά: Ζητούν την υλοποίηση του σχετικού άρθρου  του Συντάγματος για τη Νησιωτικότητα.

Πώς μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να έρχονται στην Αθήνα και να αναμένουν πάσχοντας από την επάρατη νόσο εβδομάδες ή μήνες σε ξενοδοχεία και νοσοκομεία σε λίστα αναμονής για να κάνουν τις σωτήριες για τη ζωή τους ακτινοθεραπείες και το Υπουργείο Υγείας να έχει ουσιαστικά αναστείλει τη δημιουργία Ογκολογικού – Ακτινοθεραπευτικού κέντρου στη Δωδεκάνησο που είχε αρχίσει να πραγματοποιείται εδώ και τρία χρόνια;

Τέλος, θεωρούμε ακρογωνιαίο λίθο το σεβασμό των συνθηκών που επικύρωσαν οι μεγαλύτεροι πολιτικοί της Ελλάδας και της Τουρκίας, ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Κεμάλ Ατατούρκ και εξασφάλισαν την ειρήνη στο Αιγαίο πέλαγος. Ειρήνη που σήμερα, άφρονες φωνές, για εσωτερικούς λόγους, προσπαθούν να θέσουν σε κίνδυνο.

Με τις σκέψεις αυτές σήμερα η Δωδεκάνησος παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας μέσα στη Βουλή των Ελλήνων εορτάζει την ιστορική αυτή επέτειο θέτοντας παράλληλα τις βασικές προϋποθέσεις για την επιβίωσή της.

Γ. Χατζημάρκος: «Η Βουλή σήμερα, ορθά τίμησε το χθες της Δωδεκανήσου. Απομένει να τιμήσει και το αύριο»

 

Στην Ειδική Συνεδρίαση της Βουλής για τα 70 χρόνια από την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου, παρέστη ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου

Ομοφώνως το Ελληνικό Κοινοβούλιο ανακήρυξε σήμερα το 2017 ως Έτος Δωδεκανήσου, στην διάρκεια ειδικής συνεδρίασης για την συμπλήρωση 70 χρόνων από την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα, παρόντος του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου.

Στην συνεδρίαση παρέστη ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ο οποίος, με την λήξη της δήλωσε:

«Το Ελληνικό Κοινοβούλιο σήμερα, τίμησε την Ιστορία της Δωδεκανήσου, την Ιστορία της χώρας, την συμπλήρωση  70 ετών από τότε που η Ελλάδα μεγάλωσε και, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, ανακήρυξε το 2017  Έτος Δωδεκανήσου. Ορθά και λαμπρά, η Βουλή τίμησε το χθες.

Χ. Κόκκινος: Το 2017 να είναι «Έτος της Δωδεκανήσου» με επίλυση των προβλημάτων, με αναπτυξιακές δράσεις και εφαρμογή νησιωτικών πολιτικών

O Aντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου Χ. Κόκκινος στην Ειδική Συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για τα εβδομήντα (70) χρόνια ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα και λήψη απόφασης για ανακήρυξη του 2017 Έτους της Δωδεκανήσου

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κ. Χαράλαμπος Κόκκινος παρέστη σήμερα στην ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για τα εβδομήντα (70) χρόνια ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα και λήψη απόφασης για ανακήρυξη του 2017 Έτους της Δωδεκανήσου.

Ο κ. Χ. Κόκκινος σε δηλώσεις του σε Μ.Μ.Ε. επισήμανε τα εξής:

« Είναι τιμητική για τη Δωδεκάνησο η ανακήρυξη από το Ελληνικό Κοινοβούλιο στη σημερινή ειδική του συνεδρίαση ως Έτος της Δωδεκανήσου το 2017. Αυτό γίνεται με αφορμή τον εορτασμό των εβδομήντα (70) χρόνων από την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου με τη Μητέρα Ελλάδα. Το 2017 να είναι πραγματικά έτος της Δωδεκανήσου με την ουσιαστική παρέμβαση και αρωγή της Πολιτείας για επίλυση των προβλημάτων που απασχολούν τους νησιώτες μας και με υλοποίηση νησιωτικών πολιτικών. Οφείλουμε όλοι/ες να εργαστούμε σκληρά γι’ αυτό, ώστε να έχουμε το αποτέλεσμα που θέλει η κοινωνία μας και επιβάλλει η Ιστορία μας.»

Την εκδήλωση παρακολούθησαν πρώην και νυν κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της Δωδεκανήσου, εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού και των Δωδεκανησιακών Σωματείων της Αττικής.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακων Σωματιων κ Ι ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ η πρόεδρος της Ένωσης ΚΩΩΝ Αθηνων  Ν. Μανουση με την κ
ΚΑΡΑΔΕΝΙΖΟΓΛΟΥ με την τοπική ενδυμασία της Κω στη Βουλή
Γ. Δραγασάκης στην συνεδρίαση για τη Δωδεκάνησο : «Η νησιωτικότητα να γίνει συνώνυμη της δυναμικής αλλαγής»

Στη σημερινή ειδική συνεδρίαση για τα 70 χρόνια Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου

ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Ν. Βούτσης, ανοίγοντας τις εργασίες τόνισε πως «η ειδική αυτή συνεδρίαση αποτελεί την αφετηρία για μια σειρά εκδηλώσεων που θα γίνουν στα Δωδεκάνησα καθ’ όλη τη διάρκεια του 2017, υπό την αιγίδα της Βουλής, ώστε να τιμηθεί ο μεγάλος  αγώνας της ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα».

Στην ειδική συνεδρίαση, κατά την οποία παρέστησαν και οι Δήμαρχοι της Δωδεκανήσου, μίλησαν, ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ιωάννης Δραγασάκης, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Πάνος Καμμένος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλης Λεβέντης και ο επικεφαλής του πολιτικού κινήματος “Το Ποτάμι” κ. Σταύρος Θεοδωράκης.

Επίσης το λόγο έλαβαν, οι βουλευτές κ.κ. Δημήτριος Γάκης (Ν. Δωδεκανήσου, ΣΥ.ΡΙΖ.Α), Χρήστος Παππάς (Επικρατείας, Χ.Α.), Δημήτριος Κρεμαστινός (Ν. Δωδεκανήσου, ΠΑ.ΣΟ.Κ – ΔΗΜ.ΑΡ.) και Σταύρος Τάσσος (Ν. Λέσβου, Κ.Κ.Ε.).

Πολιτική βούληση της κυβέρνησης είναι να δώσει αναβαθμισμένη προτεραιότητα στη νησιωτική πολιτική, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης

Ολόκληρη η ομιλία του Γ. Δραγασάκη:

Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας,

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Από μέρους της κυβέρνησης χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία της Βουλής των Ελλήνων να τιμήσει, με αυτή την ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειάς της, τα 70 χρόνια από την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα. Και βεβαίως επικροτούμε ανεπιφύλακτα την ανακήρυξη του 2017 ως έτους Δωδεκανήσου.

Η ανακήρυξη του 2017 ως έτους Δωδεκάνησου αποτελεί ευκαιρία για να καταστεί ευρύτερα γνωστή η ιστορία των νησιών και των νησιωτών μας.

Τα Δωδεκάνησα, παρόλο που ενσωματώθηκαν στο ελληνικό κράτος μόλις το 1947, σ’ όλη τη μακραίωνη ιστορία τους ακολούθησαν τις τύχες του Ελληνισμού και ήταν αναπόσπαστο τμήμα του. Ιωαννίτες Ιππότες, Βενετσιάνοι, Οθωμανοί και τέλος οι Ιταλοί κατακτητές προσπάθησαν να ορίσουν την τύχη των νησιών και των νησιωτών του Νοτιοανατολικού Αιγαίου. Κάθε κυριαρχία άφηνε πίσω της θύματα και τραύματα, αλλά καμία δεν κατάφερε να αλλοιώσει την ταυτότητα και να εκμηδενίσει το πάθος των Δωδεκανησίων για την ελευθερία, τη θάλασσα, το εμπόριο και τον πολιτισμό.

Η γεωστρατηγική θέση της Δωδεκανήσου, ο φυσικός πλούτος, η ναυτική δεινότητα, οι καινοτομίες που εισήγαγαν στη ναυτιλία αλλά και η πηγαία ικανότητα των νησιωτών να παίρνουν ρίσκα, να δημιουργούν και να αριστεύουν σε πολλούς τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, επηρέασαν τη μοίρα των νησιών και των κατοίκων τους ανά τους αιώνες και έγιναν το μήλο της έριδος για πολλές επεκτατικές αυτοκρατορίες και επιθετικούς στρατηλάτες.

Παράλληλα, όμως, τα Δωδεκάνησα υπήρξαν πάντα χώρος συνύπαρξης και συνεργασίας διαφορετικών πολιτισμών και θρησκειών, πέρασμα και χώρος συνάντησης εμπορικών δρόμων. Για αυτό και τα Δωδεκάνησα υπήρξαν σημαντικά κέντρα πολιτισμού, κόμβοι διαμετακομιστικού εμπορίου, σύνδεσμοι επικοινωνίας ανάμεσα σε Δύση και Ανατολή, Βορρά και Νότο. Και είναι αυτή ακριβώς η διάσταση της ιστορίας που είναι και σήμερα ζωτικά επίκαιρη, αναγκαία και επωφελής, παντού αλλά ακόμη πιο πολύ στην εύφλεκτη περιοχή μας, όχι μόνο για τους κατοίκους των νησιών, αλλά και για όλους τους λαούς της περιοχής, ακόμη και για εκείνους εκπρόσωποι των οποίων δείχνουν ενίοτε να αγνοούν αυτή την ιστορική αλήθεια.

Τα νησιά μας, και οι νησιώτες είναι κληρονόμοι και συνεχιστές μιας πλούσιας ιστορίας αγώνων για ελευθερία και για δημιουργία. Χαρακτηρίζονται από διαρκή προσφορά στην πατρίδα και στον πολιτισμό. Αλλά και σήμερα βρίσκονται στην εμπροσθοφυλακή της Ευρώπης, στην αντιμετώπιση του τεράστιου προσφυγικού και ανθρωπιστικού προβλήματος. Έδειξαν, έμπρακτα, αλληλεγγύη και περισσή ανθρωπιά, σώζοντας και περιθάλποντας ανθρώπινες ζωές, όπως και τ’ άλλα ακριτικά νησιά του Αιγαίου. Και αξίζει, τα νησιά και οι κάτοικοί τους να στηριχθούν και να θωρακισθούν από κάθε πλευρά, με βάση τις πραγματικές τους ανάγκες και το διαχρονικά κρίσιμο ρόλο και τη συμβολή τους στην ειρήνη, τη σταθερότητα, τη συνεργασία και την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής.

Η ανακήρυξη του 2017 ως έτος Δωδεκανήσου συνιστά, λοιπόν, ευκαιρία για να ανταποκριθούμε και σ’ ένα άλλο καθήκον, να αντιμετωπίσουμε δηλαδή τα προβλήματα αλλά και να αναδείξουμε και να αξιοποιήσουμε τις μεγάλες δυνατότητες των νησιών προς όφελος τόσο των νησιωτών όσο και της χώρας συνολικά. Τα νησιά μας πρέπει να αποκτήσουν πλήρως το αυτονόητο δικαίωμα στην ισοτιμία και την ισονομία, πρέπει να απολαύσουν τη δυνατότητα να ασκηθούν κατάλληλες νησιωτικές πολιτικές, όχι ως ειδικό προνόμιο, αλλά ως ελάχιστη υποχρέωση της πολιτείας απέναντί τους. Και αυτό είναι σε πλήρη αντιστοιχία με την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να δώσει μια αναβαθμισμένη προτεραιότητα στη νησιωτική πολιτική.

Ο Πρωθυπουργός το Δεκέμβριο του 2016 από ένα νησί της Δωδεκανήσου, τη Νίσυρο, ανακοίνωσε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα νησιωτικών πολιτικών, που καλύπτουν πολλά πεδία εφαρμογής της πολιτικής. Ένα πλέγμα νησιωτικών πολιτικών που ήδη έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται και να αποδίδουν καρπούς. Στην Υγεία, στελεχώνονται όλα τα Κέντρα Υγείας και τα Πολυδύναμα Ιατρεία με αγροτικούς γιατρούς, στους οποίους προσφέρονται επιπλέον οικονομικά και θεσμικά κίνητρα. Παράλληλα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας καλύπτονται τα όποια κενά στα νησιά μας με οπλίτες γιατρούς. Για την ανάπτυξη και παραγωγική ανασυγκρότηση των νησιών, έχουμε ήδη εξαγγείλει και ξεκινάμε την υλοποίηση ενός Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος για τα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου με εθνικούς πόρους, για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Στον τομέα των μεταφορών, προωθούμε άμεσα το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη λειτουργία των υδατοδρομίων στα νησιά μας. Ενώ με πρωτοβουλία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ανασχεδιάζουμε το χάρτη συγκοινωνιών στα νησιά. Φροντίζουμε ώστε τα νησιά μας να αποκτήσουν αυτονομία στην υδροδότηση και ενεργειακή επάρκεια. Τέλος, ολοκληρώνουμε άμεσα την ίδρυση του Ερευνητικού Ινστιτούτου Νησιωτικής Πολιτικής, το οποίο θέλουμε να καταστεί ένα κέντρο διαρκούς μελέτης εφαρμοσμένων πολιτικών για τα νησιά.

Ακόμη, για πρώτη φορά, θέτουμε σε ανώτατο επίπεδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση το θέμα των ευρωπαϊκών νησιωτικών πολιτικών, αξιοποιώντας για το σκοπό αυτό την Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. από τη Μάλτα, ο πρωθυπουργός της οποίας βρίσκεται σήμερα στη χώρα μας και συναντάται σε λίγο με τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Διεκδικούμε θεσμικές αλλαγές στον τρόπο λήψης αποφάσεων, ώστε να περιλαμβάνεται η ρήτρα νησιωτικότητας, όχι μόνο στις εθνικές, αλλά και σε ευρωπαϊκές πολιτικές. Επίσης διεκδικούμε την ίδρυση ενός Ταμείου Νησιωτικής Συνοχής και Ανάπτυξης για την επόμενη προγραμματική περίοδο.

Όμως οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα νησιά είναι συνεχείς και γι’ αυτό συνεχείς πρέπει είναι και οι έμπρακτες προσπάθειές μας έτσι ώστε η νησιωτικότητα, από έννοια που έως τώρα συχνά χρησιμοποιείται για να περιγράφει προβλήματα και προβληματικές καταστάσεις, να αποτελέσει πεδίο σημαντικών πρωτοβουλιών και να γίνει συνώνυμη της δυναμικής αλλαγής.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όλα αυτά απαιτούν τη στενότερη δυνατή συνεργασία ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους άλλους θεσμούς της Δημοκρατίας, τις Περιφέρειες, την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Απαιτούν τη στενή συνεργασία ανάμεσα στο κράτος και τους κοινωνικούς φορείς.

Η Βουλή των Ελλήνων έπαιξε μέχρι σήμερα σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη των νησιωτικών προβλημάτων αλλά και στην ανάδειξη κοινών τόπων και πεδίων συνεργασίας. Και ασφαλώς μπορεί να παίξει ένα ακόμη πιο ενεργό ρόλο προς αυτήν την κατεύθυνση.

Σας ευχαριστώ.

Θεοδωράκης στην συνεδρίαση για τη Δωδεκάνησο: Στο Αιγαίο δεν χωράνε τσαμπουκάδες, απειλές και εκβιασμοί

Δεν είναι πατριωτισμός ο εθνικολαϊκισμός και ο διχαστικός λόγος»

«Χρειαζόμαστε εξωστρεφή πατριωτισμό και όχι φοβικό. Δεν είναι πατριωτισμός ο εθνικολαϊκισμός και ο διχαστικός λόγος», τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, με αφορμή την ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για τα 70 χρόνια ενσωμάτωσης των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα.

Αναρωτιέμαι, σήμερα, 70 χρόνια μετά την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα που πρέπει να πάμε και τι πρέπει να πούμε. Το ερώτημα που πρέπει σήμερα να απαντήσουμε είναι ποιος είναι ο δικός μας πατριωτισμός. Για το Ποτάμι, πατριωτισμός δεν είναι μόνο η υπεράσπιση τους εδάφους και της γης αλλά να στέκεσαι γερά στα πόδια σου, να δημιουργείς εθνική παραγωγική βάση και να λύνεις τα προβλήματα. Πατριωτισμός δεν είναι η ανάμνηση του μεγάλου ένδοξου παρελθόντος αλλά να παίρνεις τη σημαία και να την ανεμίζεις σε όλο τον κόσμο», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωράκης.

Ταυτόχρονα, επανέλαβε εκ νέου την ανάγκη συγκρότησης Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, τονίζοντας ότι «η εθνική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων» και πρόσθεσε ότι «το μήνυμα που πρέπει να στείλουμε στους γείτονες μας θα πρέπει να είναι ότι το Αιγαίο είναι μια θάλασσα ειρήνης». «Μαζί θα ζήσουμε, μαζί θα προκόψουμε αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να στείλουμε και δεν χωράνε τσαμπουκάδες, απειλές και εκβιασμοί», σημείωσε ο κ. Θεοδωράκης.

Τέλος, ο κ. Θεοδωράκης κάλεσε όλα τα κόμματα να δώσουν κοινή μάχη στην Ευρώπη ώστε να αλλάξει ο κανονισμός και να δοθεί η δυνατότητα στα νησιά να χρηματοδοτούνται απευθείας από τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.