Ρόδος: Ποινική δίωξη για διατάραξη της ασφάλειας της αεροπλοΐας σε κυβερνήτη αεροσκάφους

0
3706

Ποινική δίωξη για διατάραξη της ασφάλειας της αεροπλοΐας από αμέλεια με αποτέλεσμα να προκύψει κίνδυνος για τους επιβάτες, άσκησε σύμφωνα με τις πληροφορίες η Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου στον κυβερνήτη αεροσκάφους της εταιρείας «Sky Express» μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης που διενήργησε με αφορμή ατύχημα που σημειώθηκε την 2α Φεβρουαρίου 2015 στον κρατικό αερολιμένα Ρόδου μετά από μια πτήση «θρίλερ» κάτω από εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
Θυμίζουμε ότι οι  16 επιβαίνοντες στην πρωινή πτήση της εταιρείας «Sky Express» λαχτάρησαν στις 07.30 το πρωί της Κυριακής 1 Φεβρουαρίου 2015 όταν κατά την προσγείωση, το μικρό αεροσκάφος δέχτηκε ισχυρή ριπή ανέμου.
Το αεροσκάφος εκτελούσε το δρομολόγιο Ηράκλειο Κρήτης – Κάρπαθος- Ρόδος. Το αεροπλάνο τροχοδρόμησε με δυσκολία και σταμάτησε στη μέση του διαδρόμου. Το ευτύχημα ήταν πως δεν τραυματίστηκε κάποιος από τους επιβάτες και το πλήρωμα.
Πήρε κλίση προς την θάλασσα και ενώ μετα βίας σταθεροποιήθηκε για να προσγειωθεί στην άκρη του αεροδιαδρόμου, όταν ακούμπησε στο έδαφος έσκασε το λάστιχο του αριστερού τροχού.
Η Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου είχε παραγγείλει, μεταξύ άλλων, να διερευνηθεί ποιος έδωσε την εντολή για την πραγματοποίηση της πτήσης του συγκεκριμένου ελικοφόρου μικρού αεροπλάνου σε μέρα που είχαν ματαιωθεί όλες οι πτήσεις εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, που έπνεαν στο νησί.
Ζήτησε να προσκομιστούν το σχέδιο πτήσης, το δελτίο καιρού και να εξεταστούν οι ελεγκτές αεροπλοΐας, η αερολιμενάρχης και οι αρμόδιοι των πύργων ελέγχου στη Ρόδο και στο Ηράκλειο.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, την 12η Φεβρουαρίου 2009 είχε αίσιο τέλος περιπέτεια που έζησαν 15 επιβάτες και 3 μέλη πληρώματος στη διάρκεια της προσγείωσης αεροσκάφους της εταιρείας, που κατάφερε να ακινητοποιηθεί αν και είχε σοβαρό πρόβλημα στο σκέλος που ενώνει το δεξί τροχό με την άτρακτο. Το αεροπλάνο 19 θέσεων εκτελούσε πτήση από τη Ρόδο με 15 επιβάτες. Χάρη στους ενδεδειγμένους χειρισμούς του πιλότου αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.
Επιτροπή εμπειρογνωμόνων διαπίστωσε ότι  ο κύλινδρος προσγείωσης του αεροσκάφους BAE Jetstream 31, SX- SKY, αστόχησε ως αποτέλεσμα υπερφόρτισης. Αυτό είναι πιθανόν να είχε συμβεί ως αποτέλεσμα μιας βαριάς προσγείωσής του.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ