Συναγερμός σε Στρατό, ΕΥΠ, ΕΛ.ΑΣ. για Τούρκους που περνούν τα σύνορα και ζητούν άσυλο – 10 άτομα έφτασαν στη Ρόδο

0
2476

Με φουσκωτό έφτασαν δυο οικογένειες στον Αρχάγγελο Ρόδου
– Σύσκεψη στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης για το θέμα των Τούρκων
– Φόβοι για κύμα από Τουρκία λόγω των διώξεων του Ερντογάν

Θα μπορούσε να είναι ένα τυχαίο περιστατικό, αλλά υπάρχουν φόβοι πως δεν είναι. Το αντίθετο μάλιστα.

Η άφιξη 10 Τούρκων πολιτών με φουσκωτό στο Νησί της Ρόδου σήμανε κόκκινο συναγερμό στις δυνάμεις ασφαλείας σε όλη τη γραμμή από τον Έβρο ως το Καστελόριζο.
Ξημερώματα Τρίτης, στις 06:00 το πρωί, ένα φουσκωτό που εμφανίστηκε στα ανοιχτά του Αρχάγγελου της Ρόδου κινητοποίησε το Λιμενικό. Οι άνδρες του Λιμενικού ωστόσο γρήγορα διαπίστωσαν ότι τα 10 άτομα που επέβαιναν είχαν μια ιδιαιτερότητα. Δεν ήταν πρόσφυγες οι οικονομικοί μετανάστες.
Στο φουσκωτό επέβαιναν δυο ζευγάρια με τα παιδιά τους, συνολικά τέσσερις ενήλικες και έξι παιδιά, όλοι Τούρκοι πολίτες.
Κατά την ανάκριση οι δυο άνδρες δήλωσαν ιδιωτικοί υπάλληλοι και αμέσως μετά δήλωσαν ότι ζητούν από την Ελλάδα πολιτικό άσυλο λόγω των διώξεων στην Τουρκία.
Αμέσως σήμανε συναγερμός. Το Λιμενικό ειδοποίησε την ΕΛ.ΑΣ. αλλά και την ΕΥΠ.


Το ζήτημα είναι εξαιρετικά λεπτό καθώς η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα, πλην της Βουλγαρίας, που είναι μέλος της Ε.Ε. και βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής και οι Τούρκοι που θεωρούν ότι διώκονται πιστεύουν ότι μπορούν εύκολα να διαβούν τα σύνορα.
Μάλιστα την προηγούμενη εβδομάδα έγινε ειδική σύσκεψη στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης ειδικά για το θέμα των αιτούντων άσυλο από την Τουρκία.
Το ζήτημα δεν αφορά μόνο στρατιωτικούς, όπως τους 8 που επέβαιναν στο ελικόπτερο και έφτασαν στην Ελλάδα μερικές ώρες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, αλλά πιθανότατα χιλιάδες πολίτες που αντιμετωπίζουν διώξεις στην Τουρκία από το καθεστώς Ερντογάν.
Οι Τούρκοι πολίτες γνωρίζουν ότι στην Ελλάδα όπως και στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες ασύλου και είναι αυξημένες οι πιθανότητές τους να ξεφύγουν από τις διώξεις του καθεστώτος που συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα.
Το ζήτημα όμως, όπως αποδείχθηκε, είναι ζήτημα αιχμής για την Τουρκική διπλωματία, το θέμα του ασύλου των 8 Τούρκων στρατιωτικών ήταν από τα πρώτα που έθεσε ο Ταγίπ Ερντογάν στην συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα δείχνοντας με τον τρόπο αυτό ότι η Τουρκία θα ασκήσει όλη την πίεση που μπορεί.
Την ώρα που οι προσφυγικές ροές αυξάνονται, ανάλογα με τα συμφέροντα της Τουρκίας, η ελληνική πλευρά δεν θέλει σε καμία περίπτωση να περνούν τα σύνορα και Τούρκοι πολίτες που θα αυξήσουν τη διπλωματική πίεση από την Τουρκία…

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ