Νίκος Στ. Μανούσης: Αφιέρωμα – 71 χρόνια από την 31 Μαρτίου 1947 (Ιστορικές Φωτό)

2
819

 ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Νίκος Στ. Μανούσης: αφιέρωμα στα 71 χρόνια απο την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στις 31 Μαρτίου 1947, με ιστορικές φωτογραφίες και αναφορά  στην δέηση του τότε Μητροπολίτου Κώου Εμμανουήλ. πόσπασμα απο το ιδιόχειρο  γραπτό αρχείο του γιατρού Σταμάτη Κ.Μανούση.
Απο τα απομνημονεύματα του Σταμάτη Κ. Μανούση
Ο Σταμάτης Κ. Μανούσης για την ιστορική  ημέρα της Ενσωμάτωσης αναφέρει :»…Παραμένει βαθειά στην ψυχή μου η ημέρα της 31/3/47 που με την ευλογία της θείας Χάριτος ευδόκησεν ώστε να είναι ο Εμμανουήλ Καρπάθιος  ο πρώτος Μητροπολίτης Κώου, της ελεύθερης πια Δωδεκανήσου που θα ευλογήσει την Ελληνική Σημαία στις 31 Μαρτίου 1947 κατά την έπαρσή της στο Διοικητήριο Ρόδου, στην παλλαϊκή μεγάλη και συγκινητική εκείνη εθνική τελετή στην τελετή της ενσωμάτωσης. Είναι χαρακτηριστική η ακόλουθη δέηση που έγραψε ο ίδιος ο Μητροπολίτης για την ευλογημένη ημερα : «Ο ευλογών τους ευλογούντας Σε, Κύριε, και αγιάζων τους επί Σοι πεποιθότας. Ο και την πρώτην Χριστιανικήν σημαίαν της νίκης δια του Τιμίου Σταυρού Σου καθαγιάσας και ως δια στέμματος αδεία του ¨ΕΝ ΤΟΥΤΩ ΝΙΚΑ¨ επιστέψας. Αυτός Κύριε των Δυνάμεων, ευλόγησον και την ΣΗΜΑΙΑΝ ταύτην, υπό τας πνοάς της οποίας το ευσεβές ημών Έθνος, επί Σε πεποιθώς, ηξιώθη να ιδή τα μεγάλα και θαυμαστά, οία οι οφθαλμοί ημών βλέπουσι, τα ώτα ημών ακούουσι  και αι καρδίαι διαισθάνονται.Διατήρησον αυτήν Κύριε ο Θεός ημών, υψουμένην από της στιγμής ταύτης ως επί ακτινοβόλου ¨Φάρου Ελευθερίας¨ εις το Διοικητήριον τούτο τετιμημένην και ένδοξον. Ίνα υπό τας στοργικάς αυτής πτυχάς, οι Δωδεκανήσιοι της θαλπωρής των κόλπων της Μητρός Ελλάδος απολαύοντες, ίδωμεν και ζήσωμεν ημέρας αγαθάς.Χάριτι του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Χριστού, ω η δόξα εις του απεράντους αιώνας. Αμήν.»Στις ιστορικές ενδεικτικές φωτογραφίες   διακρίνεται ο Μητροπολίτης Εμμανουήλ και ο οφθαλμίατρος Σταμάτης Κ. Μανούσης μοναδικός ίσως Κώος στην τελετή Ενσωμάτωσης !

 

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. κ. Κιάρη αυτά που διαγράψατε είναι καταγεγραμμένα σαν σύχρονη ιστορία του νησιού μας έχω την εντύπωση ότι μερολειπτείτε επιλεκτικά για δικούς σας λόγους

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ