Τα τοπικά γραφεία του Σώρρα στο στόχαστρο για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα!

0
716

Ενα από τα λιγότερο γνωστά σημεία που διερευνά η δικαιοσύνη στην περίπτωση της οργάνωσης του Αρτέμη Σώρρα είναι η διακίνηση χρημάτων ανάμεσα στα τοπικά γραφεία του και αν υπάρχει η περίπτωση νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και η διακίνηση «βρώμικου χρήματος».
Σύμφωνα με καταγγελία που έχει υποβληθεί τον Οκτώβριο του 2016 από τον δημοσιογράφο κ. Ελευθέριο Ρήνο στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, υπό τη μορφή μηνυτήριας αναφοράς, τα γραφεία του Σώρρα συμμετέχουν στις εγκληματικές δραστηριότητες της οργάνωσης και θα πρέπει να ερευνηθεί ο ρόλος τους στη δημιουργία οικονομικής «πυραμίδας».
Όπως σημειώνει στη μηνυτήρια αναφορά του ο κ. Ρήνος, το οικονομικό σκέλος της υπόθεσης Σώρρα εστιάζεται τόσο στις δωρεές για τη δήθεν απελευθέρωση της χώρας από εγχώριους και ομογενείς δωρητές, όσο και στη μηνιαία συνδρομή των μελών που αναλαμβάνουν να πληρώνουν όλα τα έξοδα, με δική τους περιουσιακή ζημία, επειδή εξαπατήθηκαν από τις ανούσιες υποσχέσεις περί της ύπαρξης τρισεκατομμυρίων, από τα οποίο το κάθε θύμα έχει να λαμβάνει αρκετές χιλιάδες ευρώ στο… μέλλον.
Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν, 41 μεγαλο-οφειλέτες του Ελληνικού Δημοσίου που χρωστάνε ποσά έως 8 εκατομμύρια ευρώ χρησιμοποίησαν τα εξώδικα Σώρρα για να μην πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους που μόνο προς τις ΔΟΥ συγκεντρωτικά ξεπερνάνε τα 43 εκατομμύρια ευρώ μόνο για αυτούς τους 41.
Το σημείο στο οποίο εστιάζει η συγκεκριμένη καταγγελία είναι η δημιουργία «πυραμίδας» κατά τη διανομή των εξωδίκων στους εξαπατημένους πολίτες. Λόγω της οικονομικής κρίσης πολίτες πείθονται να μην αποπληρώνουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς το Ελληνικό Δημόσιο, τους ασφαλιστικούς φορείς, τις τράπεζες και τη ΔΕΗ, ζητώντας οι οφειλές τους να συμψηφιστούν με τα ανύπαρκτα κεφάλα του Αρτέμιου Σώρρα.
Κάθε τέτοιο εξώδικο κοστίζει στα γραφεία της Ελλήνων Συνέλευσις 8.1 ευρώ, με ελάχιστη παραγγελία τα 100 τεμάχια, κατά συνέπεια κάθε γραφείο πρέπει να καταβάλει 810 ευρώ, επιπλέον έξοδα μεταφοράς, για να προμηθευτούν τα εξώδικα αυτά, τα οποία στη συνέχεια συμπληρώνονται και μεταπωλούνται στους ενδιαφερόμενους. Σε αρχικά στάδια, τα εξώδικα αυτά αναπαράγονταν τοπικά, ωστόσο στη συνέχεια, όπως καταγγέλθηκε, «στήθηκε» μια βιομηχανία εκτύπωσης εξωδίκων, αφού επέτρεπε στα κεντρικά της οργάνωσης να εκτυπώνει τα εξώδικα σε πολύ χαμηλές τιμές.
Οι τελικές τιμές των εξωδίκων φέρονται να διαφέρουν από γραφείο σε γραφείο, όπως διαφοροποιείται και το κόστος της επίδοσης με δικαστικό επιμελητή, αν και για να μειωθεί το κόστος προς την οργάνωση, με μια επίδοση κοινοποιούνται δέκα (10) εξώδικες δηλώσεις.
Με βάση τον ελάχιστο υπολογισμό των 20.000 μελών στα περισσότερα από 200 γραφεία του Σώρρα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, η μηνιαία συνδρομή, όπως υποστηρίζεται από τον δημοσιογράφο, ακουμπάει τις 100.000 ευρώ το μήνα συνολικά και συγκεντρωτικά ανά έτος ξεπερνάει το 1 εκατομμύριο ευρώ. Στο ποσό αυτό δεν υπολογίζεται, όπως συνεχίζει στην καταγγελία του ο κ. Ρήνος, το ποσό της εγγραφής, αλλά και τα κέρδη από την πώληση των εξωδίκων, που «αφήνουν» κέρδος τουλάχιστον 100% στις καλύτερες των περιπτώσεων, αφού η τελική τιμή του εξωδίκου ξεκινούσε από τα 30 έως και έφτανε κάποιες φορές τα 200 ευρώ, σύμφωνα με καταγγελίες!
Ειδικότερα, η πώληση των εξωδίκων από τα κατά τόπους γραφεία έχει αναπτυχθεί με τη μέθοδο «Multi Level Marketing» με τη συμμετοχή ειδικών με γνώσεις στη μορφή αυτή προώθησης (κατονομάζονται στην καταγγελία), με συνέπεια αυτή τη στιγμή να βρίσκονται γραφεία με αποθηκευμένα δεκάδες έως εκατοντάδες εξώδικα, για τα οποία θα κάνουν οτιδήποτε για να «πουληθούν» και να μην μείνουν αδιάθετα, σε βάρος των μελών που ίδρυσαν τα γραφεία.
Τα γραφεία Σώρρα, σε αντίθεση με ότι υποστηρίζεται από την οργάνωση, δεν είναι μέρος ενός κόμματος ή πολιτικού φορέα. Ο πολιτικός φορέας φυσικά υπάρχει, ωστόσο είναι ένας και έχει την έδρα του στη Δάφνη. Ο πολιτικός φορέας του Σώρρα έχει την ίδια ακριβώς νομική μορφή, όπως τα παραδοσιακά κόμματα και χωρίς την παραμικρή διαφοροποίηση, παρά τα ψεύδη των εκπροσώπων του που ισχυρίζονται ότι «είναι πολιτικός φοράς και όχι κόμμα».
Τα γραφεία της οργάνωσης Σώρρα ανά την Ελλάδα έχουν την μορφή της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας, της ΜΚΟ δηλαδή. Σύμφωνα με την εφορία, η ΜΚΟ μπορεί να έχει έσοδα από εγγραφές, συνδρομές, δωρεές, εισιτήρια σε εκδηλώσεις και οτιδήποτε άλλο παρόμοιο. Η διαφορά από τις κερδοσκοπικές εταιρείες είναι ότι δεν κάνει διανομή των τυχόν κερδών που θα προκύψουν από τη δραστηριότητά της. Τα χρήματα πρέπει να παραμένουν στο ταμείο της ΜΚΟ για την εκπλήρωση του σκοπού της, ενώ μπορεί να απασχολεί κάποιο προσωπικό, όπως για παράδειγμα έμμισθο γραμματέα. Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειωθεί, πως μετά από έρευνα που επικαλείται ο κ. Ρήνος, βρέθηκε τέτοια ΜΚΟ που ανήκει στο Σώρρα στο Πέραμα, αλλά δεν είναι η Ε.ΣΥ. Περάματος. Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία του Σώρρα έχει την ονομασία «Ελ Ευσις Ελλήνων».
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της «περίεργης» ανάπτυξης των εταιρειών αυτών είναι ότι τα γραφεία του Σώρρα στο εξωτερικό φέρουν ελληνικό ΑΦΜ και μάλιστα συστεγάζονται σε «ελληνικά», τοπικά γραφεία, όπου εμφανίζονται με μικρότερες πινακίδες, ενώ το τοπικό γραφείο κάποιες φορές δεν έχει συσταθεί ως νομικό πρόσωπο. Το σύνολο δηλαδή των γραφείων του εξωτερικού έχει ελληνικό ΑΦΜ, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις δεν έχουν συσταθεί νόμιμα στην αλλοδαπή.
Με την καταγγελία του ο κ. Ρήνος και με την προσκόμιση στοιχείων, ζήτησε να διευκρινιστεί αν τα χρήματα που εισπράττονται με όλους τους προαναφερόμενους τρόπους, αλλά και με τη διοργάνωση εκδηλώσεων, από τις αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες διατίθενται για τους σκοπούς των εταιρειών ή αν προκύπτουν στοιχεία για τη δημιουργία και διακίνηση «μαύρου χρήματος».
Επιπρόσθετα, μέρος της καταγγελίας αφορά τη διακίνηση πλαστών εγγράφων, μετά από εντολή – διαταγή της ηγετικής ομάδας της οργάνωσης, η οποία προετοιμάζει αφίσες και φυλλάδια με πλαστές υπογραφές Ελλήνων πολιτικών, όπως του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και του πρώην Υπουργού Οικονομικών Γεωργίου Αλογοσκούφη, όπως υποστηρίζει ο καταγγέλλων. Το διαφημιστικό υλικό με τις παράταιρες υπογραφές, σύμφωνα με τον κ. Ρήνο, χρησιμοποιείται για να πειστούν νέα θύματα πως το χρήματα του Σώρρα από τα «παγκόσμια καταπιστεύματα», ένα παιδιάστικο θρύλο που προέρχεται από τις Φιλιππίνες, υπάρχουν.
Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στα καλέσματα της οργάνωσης προς τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε ολόκληρη την Ελλάδα, τους οποίους παραπλανούν λέγοντας τους ότι θα τα προστατέψουν από τις τράπεζες, αν μεταβιβάσουν τη χρήση τους στην οργάνωση του Σώρρα. Η εξαπάτηση των ιδιοκτητών ακινήτων είναι δεδομένη, καθώς ο Σώρρας δεν έχει την παραμικρή περιουσία, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, που να δικαιολογεί τέτοιες υποσχέσεις. Στόχος είναι, όπως υποστηρίζεται στην αναφορά, η υφαρπαγή των ακινήτων αυτών, ώστε να χρησιμοποιούνται δωρεάν από τα τοπικά γραφεία.
Θυμίζουμε ότι ήδη η Εισαγγελία Πρωτοδικών απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος του Αρτέμη Σώρρα και επτά ακόμα συνεργατών του, για οικονομικής φύσεως αδικήματα, τα οποία είναι:
1. Απόπειρα απάτης και απάτη τετελεσμένη κατά του Δημοσίου, τραπεζών και ασφαλιστικών ταμείων με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του ελληνικού Δημοσίου.
2. Συγκρότηση, διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση,
3. Διασπορά ψευδών ειδήσεων,
4. Πρόκληση για διέγερση σε διάπραξη κακουργήματος ή πλημμελήματος,
5. Νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.
6. Ψευδή καταμήνυση και ψευδορκία μάρτυρα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της εισαγγελικής έρευνας, περίπου 12.000 πολίτες πείστηκαν για τα «τεράστια ποσά» που υποστηρίζει ότι διαθέτει ο Αρτέμης Σώρρας και αρνούνται να πληρώσουν τις οφειλές τους σε Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία. Ενδεικτικά, η εισαγγελική λειτουργός που ερεύνησε την υπόθεση αναφέρει ότι μόνο από 115 περιπτώσεις, στις οποίες ασφαλισμένοι προσκόμισαν τις «εξουσιοδοτησεις» που παρέχει-πουλάει η «Ελλήνων Συνέλευσις», το ΙΚΑ ζημιώθηκε με πόσο περίπου 5.000.000 ευρώ.
Η Εισαγγελία εκτιμά ότι ακόμη και τώρα, που έχει αποκαλυφθεί η απάτη του Αρτέμη Σώρρα, δεκάδες πολίτες εξακολουθούν να τον επικαλούνται, αρνούμενοι να πληρώσουν φόρους και εισφορές, ενώ θεωρούν πως μέχρι στιγμής δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια η ζημιά που έχει προκληθεί στο Δημόσιο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ