Ο Καλύμνιος Καθηγητής Χειρουργικής Γεώργιος Πέρρος σήκωσε την εικόνα του Αγίου Σάββα (ΦΩΤΟ)

5
4743
  • Ο Καλύμνιος Καθηγητής Χειρουργικής Γεώργιος Πέρρος σήκωσε την εικόνα του Αγίου Σάββα.

  • Παγκόσμιο Ιατρικό Συνέδριο στη Ρόδο, προς τιμήν του διπλωμάτη, πρωταγωνιστή της απελευθέρωσης της Δωδεκανήσου, Σκεύου Ζερβού.

Την Εικόνα του Εν Καλύμνω Αγίου Σάββα σήκωσε στην περιφορά, ο Καλύμνιος Καθηγητής Χειρουργικής Γεώργιος Πέρρος, που τίμησε με την παρουσία του, τις εκδηλώσεις της Ένωσης Καλυμνίων Ρόδου, στο πλαίσιο της Εορτής του Αγίου.

Με τον κ. Πέρρο, είχαν συνάντηση, η πρόεδρος Μαρία Βάλλα και ο Α΄ αντιπρόεδρος Βασίλης Μπόλκας, όπου συζητήθηκε η διοργάνωση παγκοσμίου συνεδρίου το φθινόπωρο στη Ρόδο, με τη συμμετοχή, κορυφαίων Καλυμνίων και γενικότερα Δωδεκανησίων ιατρών ανά τον κόσμο.

Ήδη, για το λόγο αυτό, υπήρξε προσυνεννόηση της Ένωσης Καλυμνίων Ρόδου με τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου, Χρήστο Μαντά. Θα ακολουθήσουν συναντήσεις, με τον πρόεδρο της Ένωσης Καλυμνίων Αττικής, ιατρό Δημήτρη Καλικάτζαρο, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ώστε να ενταχθεί στις εκδηλώσεις για το έτος Δωδεκανήσου), το Δήμο Ρόδου, το Δήμο Καλύμνου και την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου.

Πλήθος κόσμου, παρευρέθηκε στον Εσπερινό και τη Θεία Λειτουργία του Αγίου Σάββα, όπου μετά το πέρας, παρακολούθησαν τις χορευτικές εκδηλώσεις των μελών της Ένωσης, δοκιμάζοντας τα γευστικά παραδοσιακά εδέσματα προσφορά, επιχειρηματιών της Ρόδου.

Πιστοί στη συνάντηση προς τιμήν του Αγίου, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, οι πρώην βουλευτές Ν.Δ. Μίκα Ιατρίδη και Βασίλης Υψηλάντης ο πολιτευτής Στέφανος Δράκος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Νίκος Κωνσταντινίδης, μέλη του δ.σ. των Συλλόγων Κασιωτών, Κώων, Αστυπαλιτών, και αντιπροσωπείες τοπικών συλλόγων. Για την προθυμία προσφοράς, ντόπιων επιχειρηματιών και παραδοσιακών, μουσικών καλλιτεχνών, θα ακολουθήσει ευχαριστήριος επιστολή από την Ένωσή μας.

Λίγες μέρες πριν, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στη Ρόδο, της προέδρου Μαρίας Βάλλα, του Α΄ αντιπροέδρου Βασίλη Μπόλκα, της ειδικού γραμματέως Ειρήνης Ξενάκη και του εφόρου ταμείου Νικήτα Μπόλκα, με το δήμαρχο Καλυμνίων Γιάννη Γαλουζή, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στη Ρόδο, σε ανάμνηση της έπαρσης της Ελληνικής Σημαίας, με την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου.

Όπως είναι γνωστό, η απελευθέρωση της Δωδεκανήσου από την ιταλική κατοχή, επετεύχθη, χάρη στις προσπάθειες και τις διπλωματικές σχέσεις του Καλύμνιου ιατρού Σκεύου Ζερβού, που έπεισε τον Ελευθέριο Βενιζέλο, λόγω φιλίας μαζί του, να απαιτήσει από τους Ιταλούς, να παραδώσουν τα Δωδεκάνησα στην Ελλάδα.

Ο Σκεύος Ζερβός, σε συνεργασία με τα Δωδεκανησιακά, Παροικιακά Σωματεία, ίδρυσε τον Αιγαιπελαγικό Σύλλογο, με έδρα την κλινική του στην Αθήνα και μαζί, συνέταξαν το διπλωματικό έγγραφο, που αποδείκνυε την ελληνικότητα των νησιών μας. Αυτό, ήταν η απαρχή του απελευθερωτικού αγώνα των Δωδεκανήσων.

Στη συνέχεια, ίδρυσε τον Δωδεκανησιακό Σύλλογο, που σκοπό είχε την απελευθέρωση της Δωδεκανήσου και αυτό επετεύχθη, αφού επηρέασε αρχικά τη βρετανική διπλωματία, στη συνέχεια, συμμετέχοντας στο Συνέδριο Ειρήνης των Παρισίων και πρωταγωνιστώντας στη σύγκλιση στη Γενεύη, Διεθνούς Συνεδρίου Μειονοτήτων υπό την ιταλική δυναστεία. Για εκείνον, η Δωδεκάνησος, ήταν ιδέα, σκέψη, φιλοσοφία, θρησκεία, λατρεία και η ελεύθερη Δωδεκάνησος, μόνιμος στόχος…

Εξ΄αυτού, μετά την απελευθέρωση, παρέμεινε η γνωστή ρήση «Δωδεκάνησος σημαίνει Σκεύος Ζερβός και Σκεύος Ζερβός σημαίνει Δωδεκάνησος».

Ως βουλευτής δε Δωδεκανήσου, ο Σκεύος Ζερβός, εξασφάλισε τεράστια κεφάλαια, τα οποία διοχέτευσε στην υγεία, την παιδεία και την εθνική άμυνα.

Η συνάντηση στη Ρόδο, των κορυφαίων Καλυμνίων, της ιατρικής επιστήμης ανά τον κόσμο, θα έχει τον χαρακτήρα Μνημοσύνου, για τα 50 χρόνια από το θάνατο του επιστήμονα, που ανακάλυψε πρώτος στον κόσμο την τηλεϊατρική και τη μεταμόσχευση οργάνων, του ιδρυτικού στελέχους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη, του εμπνευστή της ίδρυσης Πανεπιστημίου στη Ρόδο, του αδιαμφισβήτητου απελευθερωτή των Δωδεκανήσων, του Καλύμνιου ιατρού, βουλευτή Δωδεκανήσου, διπλωμάτη, Σκεύου Ζερβού.

Ο Γεν. Γραμματέας Η Πρόεδρος

Αναστάσιος Κουντούρης Μαρία Βάλλα

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Δηλαδή δεν έζησε και μεγάλωσε στην Κω καθόλου ο άνθρωπος, καιρός να αφήσετε αυτές τις ρατσιστικές θέσεις γιατί υπάρχει πρόβλημα

  2. Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΕΡΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΞΙΟΣ ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΠΕΡΟΥ. Ο ΟΠΟΙΟΣ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΟΝΟΜΑ ΣΑΝ ΑΡΙΣΤΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ ΑΦΗΣΕ ΥΣΤΕΡΟΦΗΜΙΑ ΘΕΤΙΚΗ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΑ. ΟΣΟΙ ΓΩΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΡΧΟΝΤΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΕΡΟΥ ΜΟΝΟ ΘΑΥΜΑΣΜΟ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΕΧΟΥΝ ΓΙΑ ΑΥΤΗΝ.

  3. Κακοήθης σχόλια από έναν άνθρωπο ανώνυμο, δειλό. Ποιος έχει δικαίωμα να διαγράψει την πορεία ενός ανθρώπου; Κανείς!!! Δυστυχώς για την Κω απεδείχθη ότι το έργο του Πέρου παραμένει μοναδικό και ανεπανάληπτο το κοινωνικό και ηθικό ανάστημα του Πέρου. Καμία κακοήθεια δεν μπορεί να το αγγίξει και να το βεβηλώσει.

    Υ.Γ Γιατί τόση εμπάθεια κύριε ανώνυμε; Έχετε κάτι προσωπικό με τον αείμνηστο Θεόφιλο Πέρο;

  4. Gia na ektimeiseis kati , prepei na to haseis , k auto ishuei stin periptwsi tou giwrgou perou , pou mono prosfora ehei stin iatriki k tin koinwneia .ta idia legate k gia ton theofilo pero , k otan aposurtheike , ton psahnate , alla dustuhws , oudeis profitis ston topo tou .

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ