Η ομιλία του Αρ. Παυλίδη για το «Λημέρι» της Μονολίθου

0
680

Ο τ. Βουλευτής-Υπουργός Α. Παυλίδης, κατά την ομιλία του στην επετειακή εκδήλωση στη Μονόλιθο τόνισε:

«Κάθε χρόνο στη Μονόλιθο ερχόμεθα ως προσκυνητές του  Αγίου Θωμά, αλλά και ως θαυμαστές του ηρωισμού των Μονολιθιατών κληρικών και λαϊκών, ανδρών και γυναικών, που με κίνδυνο ζωής έλαβαν μέρος στον αγώνα που τελικά οδήγησε στην απελευθέρωση της Δωδεκανήσου.

Η εντυπωσιακή περιπέτεια των «κατασκόπων» που, υπό την κάλυψη ριψοκίνδυνων Μονολιθιατών από το «Λημέρι της Μονολίθου» οργάνωσαν δίκτυο πληροφοριών και παράλληλα με τους τοπικούς συνεργάτες τους, έκαμαν πρωτοφανή ανδραγαθήματα, έχει μοναδικότητα που διδάσκει φιλοπατρία ακόμη και σήμερα.

Εφέτος η καθιερωμένη πλέον επίσημα τελετή της Μονολίθου θεωρείται μέρος των επετειακών εκδηλώσεων της 70ετηρίδος από του «Επαναπατρισμού» της Δωδεκανήσου και αποτελεί τον προπομπό της εξαιρετικής ημέρας της 8ης Μαΐου 1945, που θα προβληθεί, από την Σύμη, το σημαντικότερο γεγονός στην πορεία προς την Ελευθερία. Η παράδοση, δηλαδή, της Δωδεκανήσου από τους Γερμανούς στους συμμάχους, παρόντος του ηρωϊκού Συνταγματάρχου Χριστόφορου Τσιγάντες.

Επαναλαμβάνω γνωστές φάσεις της πρόσφατης ιστορίας μας για να υπογραμμίσω τελικώς την αξία της τελετής στην οποία επί 40 χρόνια μετέχω ευλαβικά.

Επ’ ευκαιρία της σημερινής επετείου υπογραμμίζω ότι έχουμε καθήκον να οργανώσουμε την πολυσυζητημένη «Έκθεση» την αφιερωμένη στην απελευθερωτική πορεία της Δωδεκανήσου με ορόσημο ανοίγματος την 9η Μαΐου, ημέρα λήξεως του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Θεωρώ, δε, ότι πρέπει να φιλοξενηθεί στο κτήριο που λειτούργησε το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στην Ρόδο, το οποίο αγοράσθηκε για παρόμοιους σκοπούς από τη Νομαρχία Δωδεκανήσου και αναπαλαιώθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Παράλληλα, και  λόγω της ανακηρύξεως από την Βουλή του 2017 ως «Έτος Δωδεκανήσου», προτείνω, και πάλιν, να τεθεί ως στόχος η στέγαση του ανεκτίμητου ιστορικού υλικού των Δωδεκανησιακών Γενικών Αρχείων του Κράτους σε κατάλληλο χώρο που να αναδεικνύει και την συναρπαστική πορεία της ιδιαίτερης Πατρίδας μας προς την Ενσωμάτωση στον κορμό της Μητροπολιτικής Ελλάδος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ