Νεο «θρίλερ» μετά το «Nour – M» με φορτηγό πλοίο που μετέφερε εκρηκτικά και πυροκροτητές ανοιχτά της Κω

1
3272

Σε νέο «θρίλερ» για τις λιμενικές αρχές Ρόδου και Κω εξελίσσεται η υπόθεση της δέσμευσης φορτηγού πλοίου, που μετέφερε μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών υλών και πυροκροτητών από την Τουρκία στο Σουδάν,
Οπως έγραψε χθες η «δ», το πρωί της Τετάρτης, νότια της Κω, διενεργήθηκε έλεγχος από κλιμάκιο λιμενικών του Ειδικού Κλιμακίου Ρόδου και Κω, παρουσία πυροτεχνουργού, στο φορτίο του φορτηγού πλοίου με την επωνυμία «MEKONG SPIRIT» σημαίας Μάλτας, το οποίο είχε αποπλεύσει μια μέρα ενωρίτερα από το λιμάνι Αλμάγα της Τουρκίας με τελικό προορισμό το λιμάνι Πορτσάιδ της Αιγύπτου.
Μεταξύ των 81 εμπορευματοκιβωτίων στο πλοίο υπήρχαν συγκεκριμένα και 19 που επρόκειτο να παραδοθούν στο Σουδάν, τα οποία περιέχουν εκρηκτικές ύλες, σωλινίσκοι μεταφοράς εκρηκτικού κύματος, γαλάκτωμα νιτρικής αμμωνίας, πυροκροτητές και εκρηκτικές ύλες.
Σύμφωνα με ενημέρωση από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, ο εντοπισμός του πλοίου έγινε μετά από αξιοποίηση πληροφοριών της Διεύθυνσης Ασφάλειας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος και ύστερα από συντονισμένη επιχείρηση των αρμόδιων διευθύνσεων του Κλάδου Ασφάλειας και Αστυνόμευσης και των Λιμενικών Αρχών Κω-Ρόδου.
Το πλοίο με 17 άτομα πλήρωμα, όπως διαπιστώθηκε, μετέφερε εμπορευματοκιβώτια με εκρηκτικές ύλες κατά παράβαση σχετικών αποφάσεων ΟΗΕ και Ε.Ε. αναφορικά με περιοριστικά μέτρα, λόγω της κατάστασης στο Σουδάν.
Τα πλωτά περιπολικά σκάφη του Λιμενικού οδήγησαν το φορτηγό πλοίο αρχικά στον όρμο Κεφάλου της Κω και χθες συνοδεία λιμενικών, οδηγήθηκε στον λιμένα της Σούδας, όπου και θα μεταφορτωθούν τα επίμαχα εμπορευματοκιβώτια προκειμένου να μεταφερθούν σε ασφαλή τοποθεσία και συγκεκριμένα σε στρατόπεδο.
Για την υπόθεση ενημερώθηκε η αρμόδια Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης, από την οποία εκδόθηκε σχετική διάταξη για διενέργεια πραγματογνωμοσύνης του συγκεκριμένου φορτίου, από αρμόδιες τελωνειακές αρχές.
Ανάλογη υπόθεση είχε προκαλέσει θόρυβο πανελληνίως το Νοέμβριο του 2013.
Την 8η Νοεμβρίου 2013, ο M. Y. του C., υπήκοος Τουρκίας, κάτοικος Hatay Iskenderoum Τουρκίας, κατελήφθη να πλέει με το Φ/Γ πλοίο «NOUR-M» σημαίας Sierra Leone, μήκους 75,42 μέτρων, ιδιοκτησίας τούρκικης εταιρείας, σε απόσταση δώδεκα περίπου ναυτικών μιλίων από τις δυτικές ακτές της Σύμης, εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.
Το πλοίο κρίθηκε ύποπτο για τη μεταφορά απαγορευμένου φορτίου και οδηγήθηκε, με σύμφωνη γνώμη και του πλοιάρχου του στο λιμάνι της Ακαντιάς για έλεγχο.
Από τον έλεγχο των φορτωτικών εγγράφων του πλοίου προέκυψε ότι μετέφερε 55 εμπορευματοκιβώτια που περιείχαν πυρομαχικά, και συγκεκριμένα φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, τα οποία και μετέφερε από την Ουκρανία με προορισμό τη Λιβύη και παραλήπτη το Υπουργείο Άμυνας της Λιβύης.
Ωστόσο, καθώς το φερόμενο ως έγγραφο του Υπουργείου Άμυνας της Λιβύης δεν ενείχε στοιχεία γνησιότητας, καθώς δεν έφερε το διακριτικό σήμα-λογότυπο-έμβλημα του Υπουργείου Άμυνας της Λιβύης, ο Πρόεδρος της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης, με τη με αριθμό 5/12-11-2013 Διάταξη του διέταξε τη δέσμευση των εμπορευματοκιβωτίων, την ασφαλή αποθήκευση αυτών με μέριμνα και ευθύνη των αρμοδίων τελωνειακών αρχών, και τη διενέργεια λεπτομερούς πραγματογνωμοσύνης για το περιεχόμενό τους.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Μία από τις επιτυχίες του ΆΡΙΣΤΟΥ επαγγελματικού προσωπικού των πρατηρίων της 80 ΑΔΤΕ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ