ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ Τα εγκαίνια της Μονάδας Αφαλάτωσης σε Πάτμο – Αρκιούς με Δραγασάκη-Σαντορινιό-Καματερό -Γ. Χατζημάρκος: Να αποσυρθούν οι Δασικοί χάρτες…

0
1278

Θέμα: «Υδατικά αυτόνομη η Πάτμος και οι Αρκιοί»

Τελέσθηκε χθες, στην Πάτμο, η τελετή εγκαινίων των μονάδων αφαλάτωσης του νησιού, παρουσία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, κ. Γιάννη Δραγασάκη, του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Νεκτάριου Σαντορινιού, του Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Γιάννη Γιαννέλη, τον Βουλευτή Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Ηλία Καματερό και τον Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου, κ. Γιώργο Χατζημάρκο.

Η Πάτμος και οι Αρκιοί, όπως και αρκετά άλλα άνυδρα νησιά του Αιγαίου, για πολύ καιρό αναγκάζονταν να υδροδοτούνται από υδροφόρα πλοία, γεγονός που μείωνε την ποιότητα και την ποσότητα του νερού που γεύονταν ντόπιοι και επισκέπτες. Το έργο της τοποθέτησης και λειτουργίας των μονάδων αφαλάτωσης στην Πάτμο και στους Αρκιούς- τις οποίες είχε προμηθευτεί το ελληνικό Δημόσιο από το 2012, αλλά για πολλά χρόνια παρέμεναν ανενεργές- του ταχυδιηλιστηρίου και όλων των συνοδών έργων, ξεκίνησε τον Δεκέμβρη του 2016 και ολοκληρώθηκε στις αρχές Ιουνίου του 2017. Πρόκειται για έργα, που μέσω σύμβασης, έχει αναλάβει ανάδοχη εταιρεία με την υποχρέωση της τοποθέτησης, λειτουργίας και συντήρησης των μ/α, οι οποίες και θα αποδοθούν μετά από 5 χρόνια στο Δήμο Πάτμου. Η δυναμικότητά της κάθε μια μονάδας φτάνει τα 240. 000 κυβικά μέτρα πόσιμου νερού ετησίως, ποσότητα που επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών της Πάτμου και των Αρκιών.

Στην ομιλία του μετά τα εγκαίνια, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ανέφερε, ότι χωρίς υδατική αυτονομία, τα νησιά δεν έχουν καμία ευκαιρία για ανάπτυξη. Εμείς, υπογράμμισε ο Νεκτάριος Σαντορινιός, εκμεταλλευόμενοι κάθε δυνατό τρόπο και χρηματοδοτικό εργαλείο, δε θα αφήσουμε τα νησιά μας να υδροδοτούνται άλλο με το καραβάκι. Πριν λίγες μέρες εγκαινιάσαμε μ/α σε Ψέριμο, Τέλενδο και Λέρο, τώρα σε Πάτμο και Αρκιούς, ενώ σε λίγο καιρό ξεκινάνε τα έργα για εγκατάσταση μ/α σε Καστελόριζο, Λειψούς, Κατάπολα Αμοργού, Κίμωλο, Ηρακλειά και Μαράθι. Παράλληλα χρηματοδοτήθηκε ήδη η ενίσχυση των μ/α του Κουφονησίου και το ίδιο θα γίνει και για το Αγαθονήσι.

Αυτή η Κυβέρνηση, τόνισε, με τα έργα λειτουργίας αφαλατώσεων που έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται, αποδεικνύει ότι είναι σταθερά προσανατολισμένη στο να δώσει λύσεις στις βασικές ανάγκες των νησιωτών και να δημιουργήσει όλες τις αναπτυξιακές προοπτικές που χρειάζονται τα νησιά μας.

Ο Υφυπουργός Νεκτάριος Σαντορινιός επισήμανε πως η στήριξη της Νησιωτικότητας, για μας, δεν είναι μια κενή υπόσχεση. Μέσω των Ειδικών Αναπτυξιακών Προγραμμάτων Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, αρχικού ύψους 50 εκ ευρώ, μέσω του προγράμματος ΜΟΔ- ΕΕΤΑΑ με την συνεργασία Υπουργείων που στοχεύει στη στήριξη των μικρών νησιών και μέσω προγραμματικών συμβάσεων που συνάπτονται μεταξύ νησιωτικών Δήμων και της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, έχουμε σκοπό, από την μια, τη στήριξη των ΟΤΑ των νησιών, που έχουν υποστελεχωμένες ή και καθόλου τεχνικές υπηρεσίες, ώστε να ωριμάσουν τις προτάσεις τους και να κατασκευάσουν όσα έργα έχουν σχεδιάσει και από την άλλη την χρηματοδότηση όσο περισσότερων έργων υποδομής χρειάζονται τα νησιά μας. Ενώ πρόσθεσε ότι την Πέμπτη, υπογράφηκε προγραμματική σύμβαση μεταξύ του ΥΝΑΝΠ και του Δήμου Πάτμου για την δημοπράτηση 8 έργων και 3 μελετών που έχει ανάγκη το νησί.

Πέρα όμως από τα έργα υποδομής, αναπτυξιακές προοπτικές δίνουν, κατά τη γνώμη μας και οι αλλαγές που προωθούμε στην ακτοπλοία, σχολίασε ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Όπως χαρακτηριστικά είπε, καταφέραμε φέτος και αυξήσαμε κατά 7 εκ τον προϋπολογισμό για τις άγονες γραμμές (αύξηση που θα συνεχιστεί και τα επόμενα δυο χρόνια κατά 2 εκ. επιπλέον) και ήδη έχει ξεκινήσει η αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, γεγονός που θα επιτρέψει τον επανασχεδιασμό του δικτύου με γνώμονα τα πραγματικά προβλήματα των νησιών.

Γ. Χατζημάρκος στον Γ. Δραγασάκη για τους δασικούς χάρτες Πάτμου και Σύμης: “Να ανακληθούν άμεσα οι αποφάσεις που δεν υπακούουν σε καμία λογική και δημιουργούν μη αναστρέψιμες καταστάσεις”

Όποιος πιστεύει ότι μπορεί να αντέξει αυτό το πείραμα που σήμερα γίνεται στα νησιά, κάνει λάθος εκτίμηση” τόνισε ο Περιφερειάρχης και ζήτησε από τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης την άμεση ανάκληση των σχετικών αποφάσεων

Ο σεβασμός που πρέπει να υπάρξει σε αυτόν τον τόπο, ήρθε η ώρα να αποδειχθεί σε δύο μεγάλα μέτωπα, όπου οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν άμεσα: Στην περιουσία των Δωδεκανησίων που σήμερα καταληστεύεται και στους δασικούς χάρτες, όπου στις περιπτώσεις της Πάτμου και της Σύμης , σε συνδυασμό με τις διατάξεις του Συντάγματος, ακυρώνεται η περιουσία των νησιωτών και δημιουργούνται καταστάσεις μη αναστρέψιμες”.

Αυτό επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, απευθυνόμενος στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη, στη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο Πάτμιο Πνευματικό Κέντρο, επί τη ευκαιρία των εγκαινίων λειτουργίας της μονάδας αφαλάτωσης της Πάτμου.

Ενώπιον του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριου Σαντορινιού, του βουλευτή Δωδεκανήσου Ηλία Καματερού, του Γενικού Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Γιαννέλλη –Θεοδοσιάδη. του δημάρχου Πάτμου Γρηγόρη Στόικου, εκπροσώπων των τοπικών φορέων και κατοίκων της Πάτμου, ο Περιφερειάρχης για μια ακόμη φορά ανέδειξε το ζήτημα της νησιωτικότητας, των ιδιαιτεροτήτων που αυτή δημιουργεί, της συνεχιζόμενης έλλειψης των πολιτικών που θα αμβλύνουν τις ανισότητες μεταξύ νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας και τόνισε πως το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι, κατά πόσον στις σημερινές συνθήκες και δεκαετίες μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης, τα νησιά της Ελλάδας αποτελούν χώρο ίσων ευκαιριών.

Ο κ. Χατζημάρκος στην ομιλία του προέταξε το ζήτημα των δασικών χαρτών, όπου ειδικά τα νησιά της Πάτμου και της Σύμης, χαρακτηρίζονται κατά το μεγαλύτερο μέρος τους ως δασικές περιοχές, με αποτέλεσμα οι νησιώτες να χάνουν τις περιουσίες τους και να ακυρώνεται η αναπτυξιακή προοπτική των δύο νησιών. Σε συνδυασμό μάλιστα με την καταλήστευση της περιουσίας των Δωδεκανησίων από το Υπουργείο Οικονομικών, όταν το 2011, το χαρτοφυλάκιο της ΚΕΔ μεταφέρθηκε στην ΕΤΑΔ, κάλεσε την κυβέρνηση, στο πρόσωπο του Αντιπρόεδρου της κ. Γιάννη Δραγασάκη, να ανακαλέσει άμεσα τις σχετικές αποφάσεις και να μην επιτρέψει την δημιουργία μη αναστρέψιμων καταστάσεων. Σημείωσε μάλιστα πως οι τροπολογίες περί παρατάσεων στις προθεσμίες των ενστάσεων, για τους ανθρώπους που αναίτια χάνουν τις περιουσίες τους, δεν είναι λογικές ενός πολιτισμένου λαού.

Περιγράφοντας στην διάρκεια της ομιλίας του, τις ανισότητες που υπάρχουν στο Νότιο Αιγαίο σε τομείς όπως οι χρηματοδοτήσεις, οι υποδομές, οι μεταφορές κλπ, αλλά και την ισοπέδωση που έχουν υποστεί τα νησιά από δημοσιονομικής απόψεως, λόγω υπερφορολόγησης, ο κ. Χατζημάρκος ανέφερε χαρακτηριστικά: Όποιος πιστεύει ότι μπορεί να αντέξει αυτό το πείραμα που σήμερα γίνεται στα νησιά, κάνει λάθος εκτίμηση. Τα νησιά θα αρχίσουν να χάνουν πληθυσμό. Τα αντισταθμιστικά μέτρα πρέπει να έχουν αντιστοίχιση με τα μέτρα που επιβάλλονται”.

Ζητώντας, τέλος, να επανεξετασθεί από την κυβέρνηση συνολικά και σε όλες του τις παραμέτρους το ζήτημα των νησιών , δεν παρέλειψε να τονίσει την αναπτυξιακή δυναμική που ο νησιωτικός χώρος και ειδικά το Νότιο Αιγαίο, μπορούν να δώσουν στη χώρα.

Απευθυνόμενος στον κ. Δραγασάκη, τόνισε: “Βρίσκεστε σε μια περιοχή που αποτελεί “κρυφή ευκαιρία” για τη χώρα την ίδια. Με την δημιουργικότητά τους τα νησιά έχουν μάθει να ψηλώνουν αυτή τη χώρα. Ποτέ δεν την χαμήλωσαν. Το 1948, τα Δωδεκάνησα μεγάλωσαν την Ελλάδα. Η ελληνική πολιτεία δεν τα σεβάστηκε όσο θα έπρεπε.”

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ