ΔΗΛΩΣΕΙΣ Συμπαράστασης για την Κω που βίωσε την ΕΠΕΛΑΣΗ ΤΟΥ ΕΓΚΕΛΑΔΟΥ 6,6 R

3
3063

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας μετά τον μεγάλο σεισμό των 6,5 R που εκδηλώθηκε στις 01:31 σήμερα 21 Ιουλίου 2017, συνιστά στους πολίτες και τους επισκέπτες της πόλης της Κω τα ακόλουθα:

α. Να μην προσεγγίζουν τα κτίρια που υπέστησαν ζημιές.

β. Να αποφεύγουν να επισκεφθούν περιοχές και δρόμους έντονων μορφολογικών κλίσεων στις οποίες υπάρχει αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης κατολισθήσεων

γ. Να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών και μην δίνουν βάση , πολύ περισσότερο να μην αναπαράγουν, στις φημολογίες.

Όσοι κάτοικοι της Κω επιθυμούν έλεγχο των κτιρίων τους, να απευθύνονται στην Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Κω, οδός Σκ. Ζερβού 40, τηλέφωνο 2242061507.

Η Κως υπέστη μια σκληρή δοκιμασία και άντεξε. Κάθε λεπτό που περνά, η Κως επιστρέφει στους ομαλούς ρυθμούς της. Η κρατική μηχανή βρίσκεται σε πλήρη κινητοποίηση για την αντιμετώπιση του οποιουδήποτε θέματος απαιτεί άμεση διαχείριση.

Η πρώτη μέριμνα αφορούσε την ανθρώπινη ζωή και σε αυτό το στάδιο η προσοχή περνά στον έλεγχο των υποδομών και του δομημένου περιβάλλοντος.

Με συνεχείς ανακοινώσεις του, το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας θα ενημερώνει τους πολίτες και τους επισκέπτες του νησιού για οποιοδήποτε θέμα απαιτηθεί.

Δήλωση του Σταύρου Θεοδωράκη για τον σεισμό στην Κω

«Η Κως έχει πρόσκαιρες μικρές πληγές και διαχρονικές μεγάλες ομορφιές. Θα το ξαναπώ, το είπαμε το πρωί και με τον Δήμαρχο: δεν υπάρχει κανείς λόγος να αναβάλει κάποιος τις διακοπές του στα Δωδεκάνησα και στην Κω. Πιστεύουμε ότι το κράτος θα ανταποκριθεί άμεσα και αποτελεσματικά. Καλή ανάρρωση στους τραυματίες και τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων» δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης για τον σεισμό στην Κω.

ΣΤΗΝ ΚΩ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ – ΜΑΝΙΑΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Κρεμαστινός σε κλιμάκιο με τον αρμόδιο τομεάρχη Υποδομών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης βουλευτή Γιάννη Μανιάτη, μεταβαίνει στην Κω σήμερα, Παρασκευή 21.07.17,  ώστε να διαπιστωθεί η έκταση των προβλημάτων και να αναζητηθούν τρόποι συμβολής στα άμεσα μέτρα ανακούφισης των κατοίκων και αποκατάστασης της κοινωνικής και οικονομικής ζωής στο νησί.

 
Το κλιμάκιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα συναντηθεί με τον Μητροπολίτη Κώου και Νισύρου Σεβασμιότατο Ναθαναήλ, το Σάββατο 22.07.17, στις 13:00, στην Ιερά Μητρόπολη. 

ΚΚΕ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΚΩ

Μαζί με τη θλίψη για την απώλεια δύο νέων ανθρώπων και τις ευχές για την ταχεία ανάρρωση των τραυματιών, χρειάζεται να επισημανθεί ότι ο καταστροφικός σεισμός που έπληξε την Κω ανέδειξε με τραγικό τρόπο, για μία ακόμα φορά, τις σοβαρές ελλείψεις αντισεισμικής προστασίας της χώρας. Ιδιαίτερα η Κως, με τα παλιά κτήρια του ιστορικού της κέντρου, αποδείχτηκε ανοχύρωτη, ενώ σημαντικές είναι οι καταστροφές στο λιμάνι της και σε άλλες υποδομές.

Το ΚΚΕ απαιτεί από την κυβέρνηση και όλους τους αρμόδιους φορείς να πάρουν άμεσα όλα τα επείγοντα μέτρα, όπως:

  • Άμεση φροντίδα και περίθαλψη των τραυματιών και ιδιαιτέρως των ηλικιωμένων και των ατόμων με ειδικές ανάγκες, που δεν μπορούν ή διστάζουν να μείνουν στα σπίτια τους.

  • Άμεση και πλήρη αποκατάσταση των κατεστραμμένων υποδομών, του λιμανιού, των οδικών δικτύων κ.ά, καθώς και των λαϊκών κατοικιών και των μικρών επιχειρήσεων.

  • Αποζημίωση και ολόπλευρη στήριξη των πληγέντων.

  • Ουσιαστικό έλεγχο καταλληλότητας όλων των κτηρίων, ιδιαιτέρως των δημόσιων υπηρεσιών και των μεγάλων εργασιακών χώρων, για την προστασία της ζωής των εργαζομένων και του πληθυσμού συνολικότερα.

  • Αποκατάσταση και συντήρηση των ιστορικών μνημείων του νησιού.

Το ΚΚΕ επαναφέρει εκ νέου το αίτημά του να αρχίσουν άμεσα έργα ελέγχου και αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας σε όλη τη χώρα.

ΑΘΗΝΑ 21/7/2017 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Πέντε άμεσα μέτρα για τη στήριξη του τουρισμού της Κω»

O Τομεάρχης Τουρισμού και Βουλευτής Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάνος Κόνσολας, κατά την άφιξή του στην Κω λόγω της έκτακτης κατάστασης στο νησί μετά το σεισμό, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η πολιτεία οφείλει αυτή τη φορά να στηρίξει έμπρακτα την Κω.

Να κλείσουν οι πληγές που άνοιξαν, να αποκατασταθούν άμεσα και με ταχύτατους ρυθμούς οι υποδομές, αλλά, κυρίως, να στηριχθούν έμπρακτα η τοπική οικονομία κι ο τουρισμός που δέχτηκαν ένα ακόμη πλήγμα.

Χρειάζονται ουσιαστικές παρεμβάσεις, όπως:

– Η απαλλαγή πολιτών και επιχειρηματιών που υπέστησαν ζημιές, από τον ΕΝΦΙΑ για το 2017 και το 2018, όπως ακριβώς προβλέπει και η διάταξη που ήρθε χθες στη βουλή για τους σεισμοπαθείς της Λέσβου.

– Αναστολή της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, όχι μόνο για το 2018, αλλά σε χρονικό ορίζοντα τριετίας, για να δοθεί μία αναπτυξιακή ώθηση στον τουρισμό.

– Αναστολή της εφαρμογής του τέλους διανυκτέρευσης,

– Απαλλαγή από τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις για τους επιχειρηματίες που αποδεδειγμένα οι επιχειρήσεις τους υπέστησαν ζημιές.

– Στοχευμένη καμπάνια προβολής και επικοινωνίας για να ενισχυθεί η εικόνα της Κω, ως ασφαλούς και ελκυστικού τουριστικού προορισμού».

Ερώτηση Ν. Ανδρουλάκη για χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης για την αποκατάσταση των ζημιών στην Κω

Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Ανδρουλάκης σχετικά με τις δυνατότητες ευρωπαϊκής χρηματοδότησης της αποκατάστασης των ζημιών που προκάλεσε στην Κω ο χθεσινοβραδινός σεισμός.

Ο Ευρωβουλευτής, αναφερόμενος και στο παράδειγμα της Ιταλίας, η οποία έλαβε χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά τους ισχυρούς σεισμούς που την έπληξαν, ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναφέρει, τι δυνατότητες υπάρχουν, αλλά και τι ενέργειες απαιτούνται από την Ελληνική κυβέρνηση.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Τα ξημερώματα της 21ης Ιουλίου ένας ισχυρός σεισμός έπληξε την περιοχή των Δωδεκανήσων και ιδιαίτερα την Κω, με τραγικό αποτέλεσμα δύο νεκρούς, πολλούς τραυματίες και εκτεταμένες υλικές ζημιές.

Συγκεκριμένα πολλά κτήρια και κατοικίες στην παλιά πόλη της Κω έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και το κεντρικό λιμάνι του νησιού έχει παραμείνει κλειστό, καθιστώντας πολύ δύσκολη την σύνδεσή του με την ηπειρωτική Ελλάδα και τα γύρω νησιά.

Τέλος σημειώνεται πως βρισκόμαστε εν μέσω της τουριστικής περιόδου, και ότι ο τουρισμός αποτελεί την κύρια πηγή εισοδήματος των κατοίκων του νησιού.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

– Τι χρηματοδοτικές δυνατότητες υπάρχουν για την αποκατάσταση των ζημιών από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης όπως συνέβη και σε ανάλογη περίπτωση στην Ιταλία;

– Τι ενέργειες απαιτούνται από την Ελληνική κυβέρνηση για την αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών εργαλείων;

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟΜΕΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ

H T.E. Bόρειας Δωδεκανήσου του ΚΚΕ , εκφράζει την βαθιά της θλίψη για τα θύματα του καταστροφικού σεισμού στην περιοχή της Κω.

Κλιμάκιό της περιόδευσε από τις πρώτες ώρες στα σημεία που επλήγησαν , για να έχει άμεση εικόνα για τις ζημιές που προκλήθηκαν.

Αυτό που τώρα προέχει και είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους και της Τοπικής Διοίκησης είναι:

  1. Να διαφυλαχτεί η ανθρώπινη ζωή όσο το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη.
  2. ‘Αμεση αποζημίωση και φροντίδα για διαμονή σε ασφαλή καταλύματα όσων τα σπίτια έχουν υποστεί ζημιές.
  3. Άμεσος έλεγχος σε κτίρια δημόσιων υπηρεσιών και μεγάλων εργασιακών χώρων (νοσοκομείο – τράπεζες – ξενοδοχεία κλπ) ώστε να διαπιστωθεί η ασφαλής λειτουργία τους. Άμεση αποκατάσταση πρέπει να γίνει και στο λιμάνι της Κω.
  4. Σχεδιασμός αντισεισμικού ελέγχου και αντισεισμικής θωράκισης συνολικά για το νησί της Κω και της ευρύτερης περιοχής.
  5. Στελέχωση όλων των υπηρεσιών που είναι αρμόδιες για τον αντισεισμικό έλεγχο και θωράκιση.
  6. Φροντίδα για την αποκατάσταση των τεράστιων καταστροφών που υπέστησαν πολλά αρχαιολογικά μνημεία , εκκλησίες , τζαμιά.
  7. Μέτρα ανακούφισης για τους επαγγελματίες που οι οικογενειακές – μικρές επιχειρήσεις τους θα μείνουν κλειστές λόγω ζημιών για όσο διάστημα διαρκέσει η αποκατάστασή τους. Απαλλαγή τους από δημοτικά τέλη και ελαφρύνσεις (πάγωμα οφειλών σε δημόσιο ή τράπεζες ) Οι εργαζόμενοι που θα χάσουν τα μεροκάματά τους στις επιχειρήσεις αυτές , να αποζημιωθούν άμεσα από τον ΟΑΕΔ και να απαλλαγούν από τις τρέχουσες οφειλές λογαριασμών (νερού , ΔΕΗ)

Αναδεικνύεται ξανά η ανάγκη να υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας του πληθυσμού σε περιπτώσεις ακραίων φαινομένων και καταστροφών, η έλλειψη του οποίου είναι εμφανής όχι μόνο στην Κω αλλά και σε όλες τις περιοχές που έχουν πληγεί από παρόμοιες καταστροφές

 

Θέλουμε να συγχαρούμε τους εργαζομένους του Δήμου της Κω , που με αυτοθυσία , από τις πρώτες στιγμές της καταστροφής δίνουν την μάχη για την αντιμετώπιση των κρίσιμων καταστάσεων

Το ΚΚΕ θα κάνει συγκεκριμένη παρέμβαση και στην βουλή , απαιτώντας την ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησε ο σεισμός.

 NE KINHMATΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ ΓΙΑ ΣΕΙΣΜΟ ΚΩ
H  Νομαρχιακή Επιτροπή τoυ Κινήματος  Δημοκρατών Σοσιαλιστών Δωδεκανήσου παρακολουθεί με έκδηλο και συστηματικό ενδιαφέρον  και με ανθρώπινη αγωνία τις εξελίξεις, μετά από το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου στο νησί της Κω, μεγέθους 6, 5 της κλίμακας Ρίχτερ, που έγινε αισθητός σε ολόκληρη τη Δωδεκάνησο.Συλλυπείται ειλικρινώς τις οικογένειες των δύο αδικοχαμένων θυμάτων και συμπαρίσταται αμέριστα στους άνω των 100 τραυματίες,Θέτει τις δυνάμεις του στην προσπάθεια και στη διάθεση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποί απέδειξε και στο πρόσφατο παρελθόν την ικανότητα να αντιμετωπίζει έκτακτες ανάγκες, ανασύνταξης της εμπορικής, επαγγελματικής, τουριστικής  και κοινωνικής ζωής του νησιού, προκειμένου να επιστρέψει αυτό σύντομα στους κανονικούς του ρυθμούς.Με τα θερμότερα συναισθήματα όλων των μελών για γρήγορη αποκατάσταση κάθε λογής πληγών.

Για την Ν.Σ.Σ Δωδεκανήσου

Ο συντονιστής

Αριστοτέλης Ηρακλείδης

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ κ. Χ. ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΚΩ ΠΟΥ ΒΙΩΣΕ ΤΗΝ ΕΠΕΛΑΣΗ ΤΟΥ ΕΓΚΕΛΑΔΟΥ 6,5R

«Η Κως θα ξαναβρεί άμεσα την ομαλή καθημερινότητά της και παραμένει ένας από τους κορυφαίους και ασφαλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας.»

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κ. Χαράλαμπος Κόκκινος από την Κω όπου κατέφθασε από τις πρώτες πρωινές ώρες της 21ης Ιουλίου 2017 και λίγο μετά τη μεγάλη σεισμική δόνηση 6.5R με αρνητικές συνέπειες για τη ζωή δύο (2) συνανθρώπων μας και προξένησε τραυματισμούς και υλικές ζημιές, μιλώντας σε διεθνή, αθηναϊκά και τοπικά μέσα ενημέρωσης επισήμανε τα εξής:

«Απαιτείται ψυχραιμία όλων και αποτελεσματική κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού για να επουλώσουμε τις πληγές που άφησε η επέλαση του Εγκέλαδου στην Κω.

Ήδη συνεργεία μηχανικών ξεκινούν τον έλεγχο για την καταλληλότητα των κτιρίων, ξεκίνησε ο καθαρισμός των δρόμων και οι ελάχιστοι τραυματίες δεν αντιμετωπίζουν κίνδυνο για τη ζωή τους. Το αεροδρόμιο του νησιού λειτουργεί κανονικά, υπάρχει ομαλή παροχή ρεύματος και νερού και το νησί παραμένει ένας ασφαλής και κορυφαίος τουριστικός προορισμός για τη χώρα μας. Οι επισκέπτες του και οι μόνιμοι κάτοικοί του δεν πρέπει να φοβούνται.

Οι σεισμολόγοι μάς καταθέτουν καθησυχαστικές απόψεις και οι μετασεισμικές δονήσεις μειώνονται όσο περνά η ώρα.

Η Κως και τα νησιά μας γνωρίζουν από δυσκολίες. Γνωρίζουν όμως οι κάτοικοί τους να τις ξεπερνούν! Με συλλογική προσπάθεια και ευθύνη η Κως θα βρει γρήγορα την κανονικότητα στην καθημερινότητά της.

Εκφράζω τη λύπη μου για τα δύο (2) θύματα της σεισμικής δόνησης και τη συμπαράστασή μου στους τραυματίες και στους πολίτες των οποίων η περιουσία υπέστη σοβαρές υλικές ζημιές. Συνιστώ ηρεμία και δουλειά απ’ όλους και καλώ την Κυβέρνηση να βοηθήσει τον τόπο και τους κατοίκους της Κω.»

Δρ. Στέφανος Δράκος: Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην Κω

Η σκέψη όλων μας είναι δίπλα σας

«Η Κως πλήγηκε ανεπανόρθωτα ακόμη μία φορά. Σήμερα σε μεγαλύτερο, σε σοβαρότερο βαθμό. Η σκέψη μου, η σκέψη όλων μας, είναι σήμερα σε αυτό το νησί της Δωδεκανήσου.

Όπως ήδη τόνισε ο πρόεδρός μας Κυριάκος Μητσοτάκης, απαιτείται πλήρης ενεργοποίηση του κρατικού μηχανισμού για να αντιμετωπιστούν άμεσα τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στο νησί.

Σε ότι αφορά στους ανθρώπους που άδικα και τραγικά έχασαν τη ζωή τους, εκφράζω τα πιο ειλικρινή και βαθιά μου συλλυπητήρια.

Στους τραυματίες εύχομαι γρήγορη ανάρρωση και ελπίζω η πολιτεία να είναι δίπλα τους.

Προσωπικά δηλώνω στη διάθεση όποιου με χρειαστεί και μπορώ – βάσει των δυνάμεών μου – να βοηθήσω».

Πολιτικό Γραφείο: Αμερικής 43, Ρόδος, Δωδεκάνησα

Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 2241026589 – 6943073256

Email: stefanos.drakos@gmail.com

Ιστοσελίδα: http://sdrakos.netFB: Στέφανος Δράκος

ΕΝΩΣΗ ΚΩΩΝ Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ

Αθήνα, 21 Ιουλίου 2017

Μήνυμα Συμπαράστασης

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Κώων Αθηνών «ο Ιπποκράτης» εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση του, στους συμπατριώτες και τις συμπατριώτισσες μας, στις δύσκολες αυτές στιγμές που βιώνει το νησί μας.

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου

Η Πρόεδρος Η Γενική Γραμματέας

Νινέττα Μανούση Μαργιάννα Χαματζόγλου

ΠΟΚ Ο ΦΙΛΗΤΑΣ Προς Τη Δοκιμαζόμενη Κω

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πνευματικού Ομίλου Κώων ΦΙΛΗΤΑΣ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στους δοκιμαζόμενους συμπολίτες μας, αυτές τις κρίσιμες ώρες. Αναβάλλει επ’ αόριστο τη προγραμματισμένες εκδηλώσεις του όπως και την αποψινή παρουσίαση βιβλίου της Ξ. Αγρέλλη. Εύχεται τέλος καλή δύναμη και κουράγιο σε όλους μας

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο

ΕΒΕΔ: ΜΗΝΥΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου εκφράζει την συμπαράστασή του στους κατοίκους και τους επιχειρηματίες του νησιού του Ιπποκράτη, που επλήγησαν από τον φονικό σεισμό.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες, τα μέλη της Διοικητικής Επιτροπής βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τους συμβούλους του φορέα στο νησί της Κω. Ταυτόχρονα γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες και επικοινωνίες με τις Αρμόδιες Υπηρεσίες, ενώ βρίσκονται σε άμεση επικοινωνία και με τον Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, κο Κωνσταντίνο Μίχαλο, ώστε να δοθεί η απαραίτητη στήριξη στους επιχειρηματίες και να παρθούν τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού θέματος.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κος Γιάννης Πάππου δήλωσε: «Οι πληγείσες επιχειρήσεις ΠΡΕΠΕΙ να στηριχθούν, ηθικά και υλικά, και  συνεχίσουν την λειτουργία τους. Πρόκειται για θέμα ζωτικής σημασίας για εκατοντάδες οικογένειες, επιχειρηματίες και εργαζόμενους, καθώς και για την τοπική οικονομία στο σύνολό της. Ζητούμε το αυτονόητο. Να συνεχίσει η κανονικότητα στο νησί της Κω, που τόσο έχει δοκιμαστεί τα τελευταία χρόνια».

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ 12 Π. Τ. ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

Η επομένη της επίσκεψης του Εγκέλαδου στο Νησί της Κω βρίσκει τους Δωδεκανήσιους συνανθρώπους μας λαβωμένους. Υπομένοντας τα τελευταία χρόνια το οικονομικό βάρος των μεταναστευτικών ροών, οι Κώοι συμπολίτες μας καλούνται τώρα να αντιμετωπίσουν τις ανυπολόγιστες ζημίες, αλλά και τον πόνο της απώλειας ανθρώπινων ζωών, που προκάλεσε ο σεισμός της 21ης Ιουλίου. Οι τοπικές επιχειρήσεις αλλά και κάθε φορολογούμενος ξεχωριστά μερικές ημέρες πριν από την έναρξη ενός μαραθωνίου φορολογικών υποχρεώσεων, εν μέσω της τουριστικής περιόδου, δέχονται ένα δυσβάσταχτο χτύπημα στον οικονομικό τους σχεδιασμό.

Το Οικονομικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου με τη παρούσα επιστολή επιθυμεί να εκφράσει τη συμπαράσταση του στις αρχές, τις επιχειρήσεις και του πολίτες της Κω.

Θεωρούμε ως ελάχιστη υποχρέωση της ελληνικής πολιτείας την επίδειξη του ανθρώπινου της προσώπου. Εκτός από την αυτονόητη παράταση στην προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος που έληγαν την 21η Ιουλίου, το 12 Περιφερειακό Τμήμα του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας θα προβεί σε παρεμβάσεις προς όλους τους αρμόδιους φορείς των υπουργείων οικονομικών και κοινωνικής ασφάλισης προκειμένου να δοθεί παράταση στη προθεσμία υποβολής κάθε είδους δήλωσης με καταληκτική ημερομηνία μέχρι και την 31η Ιουλίου. Ενδεικτικά αναφέρονται οι περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, κάθε είδους παρακρατηθέντες φόροι, συνοπτικοί πίνακες ενδοομιλικών συναλλαγών κ.α. Ταυτόχρονα απαιτούμε την παράταση της προθεσμίας υποβολής της Αναλυτικής Περιοδικής δήλωσης στον ΕΦΚΑ. Δεδομένη θεωρούμε βέβαια, όπως και σε άλλες περιοχές που πλήττονται από αντίστοιχες θεομηνίες, και το μη καταλογισμό προσαυξήσεων για τις πληρωμές προς το ελληνικό δημόσιο που λήγουν εντός του μηνός Ιουλίου αλλά και την απαλλαγή των ακίνητων που βρίσκονται στο Νησί της Κω από τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων.

Το επόμενο διάστημα, αντιπροσωπεία του Επιμελητηρίου μας θα μεταβεί στη Κω προκείμενου να συναντηθεί με φορείς του νησιού και ως επίσημος σύμβουλος του Ελληνικού δημόσιου να συνδράμει στην αμεσότερη επάνοδο της καθημερινότητας στη κανονικότητα.

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ Π.Τ. ΔΩΔ/ΣΟΥ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ο Πρόεδρος

Ζωγραφίδης Κωνσταντίνος

Θέμα: Άμεση κινητοποίηση του Περιφερειακού Τμήματος Ε.Ε.Σ. Κω μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,5 Ρίχτερ στο νησί

Άμεση ήταν η κινητοποίηση του Περιφερειακού Τμήματος Κω του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, της Προέδρου του Τμήματος κ. Ειρήνης Παναγιωτοπούλου και του τοπικού Σώματος Εθελοντών Διασωστών & Ναυαγοσωστών, μετά την εκδήλωση του ισχυρού σεισμού, εντάσεως 6,4 Ρίχτερ, που σημειώθηκε στη 1:31 τα ξημερώματα στο νησί, με έως τώρα απολογισμό δύο νεκρούς, δεκάδες τραυματίες και σημαντικές υλικές ζημιές.

Εθελοντές Σαμαρείτες Διασώστες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού της Κω μετέβησαν τάχιστα στο Γενικό Νοσοκομείο του νησιού, όπως τους ζητήθηκε από τις τοπικές Αρχές, προσφέροντας υλικοτεχνική βοήθεια (αλουμινοκουβέρτες) για την περίθαλψη των τραυματιών και Πρώτες Βοήθειες σε πάνω από 100 περιστατικά. Επίσης, διανεμήθησαν 100 κουβέρτες σε κατοίκους και επισκέπτες που διανυχτέρευσαν στο δρόμο για λόγους ασφαλείας.

Επιπλέον, μία δεύτερη ομάδα Σαμαρειτών Διασωστών του Ε.Ε.Σ. ενώθηκε με το Πυροσβεστικό Σώμα, όπου προσέφερε τη βοήθειά της, έως τις πρώτες πρωινές ώρες, για την αναζήτηση τυχόν εγκλωβισμένων ή τραυματιών.

Η κατάσταση φαίνεται να εξομαλύνεται σταδιακά και η κανονικότητα να αποκαθίσταται, καθώς οι ζημιές, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, περιορίζονται στην πόλη της Κω.

Παραμένοντας σε εγρήγορση και διαθέτοντας την απαιτούμενη ψυχραιμία και επαγγελματισμό, οι Σαμαρείτες Διασώστες και οι Εθελοντές Κοινωνικής Πρόνοιας του Περιφερειακού Τμήματος Κω του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού βρίσκονται σε ανοιχτή επικοινωνία τόσο με την Πολιτική Προστασία όσο και με την Κεντρική Διοίκηση του Ε.Ε.Σ., προκειμένου να συνδράμουν περαιτέρω το έργο των Αρχών, εφόσον αυτό ζητηθεί.

Τέλος, μία ακόμη ομάδα Σαμαρειτών Διασωστών από το Περιφερειακό Τμήμα Ε.Ε.Σ. Ρόδου βρίσκεται σε ετοιμότητα ώστε να μεταβεί στο νησί της Κω, εάν χρειαστεί, για να ενισχύσει τις δυνάμεις του Ε.Ε.Σ. στο πεδίο.

[pdf-embedder url=»http://www.aegeanews.gr/wp-content/uploads/2017/07/Λήψη-μέτρων_σεισμός-Κω.pdf» title=»Λήψη μέτρων_σεισμός Κω»]

ΓΣΕΒΕ: Μέτρα για την αποκατάσταση των ζημιών επιχειρήσεων στα σεισμόπληκτα νησιά

Τα πρόσφατα ισχυρά σεισμικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν στην νοτιοανατολική πλευρά του Αιγαίου, με επίκεντρο το νησί της Κω, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην τοπική οικονομία και τις επιχειρήσεις, σε μια συγκυρία που συμπίπτει με την κορύφωση των τουριστικών αφίξεων στο νησί. Η κυβέρνηση, οι επιστημονικοί και παραγωγικοί φορείς οφείλουμε να διασφαλίσουμε την ομαλή προσαρμογή της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της Κω και την επίλυση προβλημάτων εν τη γενέσει τους, ώστε να επανέλθει σύντομα σε συνθήκες κανονικότητας.

Είναι σαφές ότι αντίστοιχα φαινόμενα δημιουργούν σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας στις μικρές επιχειρήσεις και τις οικογένειες αυτών, ενώ δυσχεραίνουν σημαντικά την ομαλή λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και την εξυπηρέτηση των πολιτών. Επισημαίνεται ότι στην παρούσα φάση αποτελεί προτεραιότητα η αποκατάσταση της λειτουργίας των λιμενικών υποδομών, για την εξυπηρέτηση των πολιτών και τουριστών. Δυστυχώς, το πρόβλημα επιτείνεται από τις οικονομικές δυσχέρειες των τοπικών κοινοτήτων αλλά και την ένδεια πυλώνων χρηματοδότησης για τις έκτακτες καταστάσεις.

Η ΓΣΕΒΕΕ με επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών κ. Ε. Τσακαλώτο, Υπουργό Εργασίας κα. Ε. Αχτσιόγλου, Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Χρ. Σπίρτζη, Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γ. Χατζημάρκο και στον Δήμαρχο Κω κ. Γ. Κυρίτση, τονίζει την ανάγκη να επανέλθει άμεσα σε ομαλούς ρυθμούς η οικονομική και κοινωνική ζωή, θεωρώντας ότι αποτελεί δεδομένη ευθύνη της πολιτείας και ένδειξη αλληλεγγύης η αποκατάσταση των ζημιών στις πληγείσες περιοχές.

Για το σκοπό αυτό η Γενική Συνομοσπονδία καλεί την κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση των έκτακτων αυτών αναγκών. Με οδηγό τις προτάσεις της Συνομοσπονδίας αλλά και το πλαίσιο ρυθμίσεων που έλαβαν χώρα σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν, η ΓΣΕΒΕΕ επισημαίνει την ανάγκη να προωθηθούν οι παρακάτω παρεμβάσεις σε όλες τις πληγείσες περιοχές (Κως) μερικές από τις οποίες θα πρέπει να έχουν μόνιμη θεσμική και νομική ισχύ:

Ι. ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΖΗΜΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

[1] Δημιουργία μιας κεντρικής συντονιστικής υπηρεσίας εξυπηρέτησης έκτακτης ανάγκης για επιχειρήσεις {one stop emergency shop} για τη συγκέντρωση και αυτεπάγγελτη αναζήτηση εγγράφων και δικαιολογητικών δεδομένου ότι πολλές δημόσιες υπηρεσίες υπολειτουργούν ενώ οι επιχειρηματίες δεν διαθέτουν τον απαραίτητο χρόνο για να ασχοληθούν με όλα τα γραφειοκρατικά ζητήματα. Αυτή η υπηρεσία μπορεί να έχει μόνιμο χαρακτήρα και λειτουργεί σε έκτακτες περιστάσεις σε όλη την επικράτεια.

[2] Άμεση καταγραφή και αποζημίωση της ιδιόκτητης επαγγελματικής στέγης με βάση την αξία της και όχι το θεσμοθετημένο ελάχιστο κόστος κατασκευής. Επιδότηση ενοικίου επαγγελματικής στέγης για όλους τους επαγγελματίες που μισθώνουν ή θα αναγκαστούν να μισθώσουν (διάρκεια επιδότησης ενός έτους)

[3] Αποζημίωση για τα κατεστραμμένα εμπορεύματα και τις πρώτες ύλες με βασικό κριτήριο τα τιμολόγια αγοράς. Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η εξεύρεση τιμολογίων τεκμήριο να είναι ενδεικτικές τρέχουσες τιμές.

ΙΙ. ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ – ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ

[1] Παράταση κατά 2 μήνες για την καταβολή της 1ης δόσης της εφορίας για τους κατοίκους της Κω (που λήγει στις 31 Ιουλίου 2017).

[2] Για όσους επαγγελματίες που αποδεδειγμένα έχουν υποστεί ζημιές απαλλαγή (και όχι μόνο αναστολή) από την καταβολή εισφορών στον ΕΦΚΑ για ένα δίμηνο και μεταφορά ασφαλιστικού χρόνου με πλήρες, ωστόσο, δικαίωμα στην ασφάλιση υγείας.

[3] Απαλλαγή από την καταβολής του τέλους επιτηδεύματος για όλους τους επιχειρηματίες της περιοχής για το τρέχον έτος. Απαλλαγή πληρωμής ανταποδοτικών τελών μέχρι το τέλος του έτους.

[4] Παροχή δυνατότητας υπαγωγής σε ρύθμιση για οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Για όσους έχουν υπαχθεί στις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών, προτείνεται η μετάθεση της ρύθμισης και το πάγωμα καταβολής για 6 μήνες.

ΙΙΙ. ΔΑΝΕΙΑΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ- ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

[1] Αναστολή καταβολής δόσεων για δανειακές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, σε όσες περιπτώσεις καταγράφηκαν ζημιές. Μετά την αποτίμηση των ζημιών, ισοαναλογική απομείωση χρεών. Παράλληλα, να εξεταστεί η παροχή διευκολύνσεων με χαμηλότοκα δάνεια για όσους επιθυμούν να επανεπενδύσουν στην επιχείρηση (ανακατασκευή, αγορά προϊόντων, μεταγκατάσταση κοκ)

[2] Παράταση στην υποχρεωτική εφαρμογή της ΥΑ για την απόκτηση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών.

[3] Ειδική ρύθμιση- παράταση για τις ληξιπρόθεσμες επιταγές (μέχρι τέλος του έτους)

[4] Άμεση καταβολή των ποσών που προκύπτουν από ιδιωτική ασφάλιση κτιρίων και αγαθών.

[5] Διευκόλυνση και μερική απελευθέρωση των κεφαλαιακών ελέγχων για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις πληγείσες περιοχές.

[6] Δημιουργία συμπράξεων ιδιωτικού- δημοσίου τομέα, ως μόνιμος μηχανισμός για αντιμετώπιση κρίσεων, με ανάπτυξη εργαλείων μικροχρηματοδότησης (crowd funding, ειδικά επενδυτικά σχέδια) για την αποκατάσταση των ζημιών στις δημόσιες υποδομές (λιμένων, οδικού δικτύου)

IV. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ

[1] Επέκταση του κοινωνικού τιμολογίου στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά των πληγεισών περιοχών για χρονικό διάστημα ενός έτους

[2] Η άμεση αποκατάσταση των υποδομών αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επανεκκίνηση της ομαλής οικονομικής και κοινωνικής ζωής.

[3] Απελευθέρωση πόρων από προγράμματα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για την αποκατάσταση των ζημιών.

[4] Ειδικό καθεστώς πρόσβασης σε κοινωνικές υπηρεσίες και παροχές για τις οικογένειες που έχουν πληγεί (βρεφονηπιακούς σταθμούς, βοήθεια στο σπίτι, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη).

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Το μυαλό και η ψυχή μας στην Κω και στους πολίτες της που περνούν αυτή την μεγάλη δοκιμασία.
    Ο Θεός να σας δίνει δύναμη και υπομονή. Όλα θα πάνε στο καλύτερο.

  2. Καλά ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ δεν ξέρει να βγάλει καμιά ανακοίνωση που είναι οι διανοητικά ανεπαρκείς ….. που είναι η κλίκα …… που τώρα έχει την εξουσία, να πούνε καμιά κουβέντα μόνο φωτό μπροστά στην τηλεόραση με τον αποτυχημένο ξέρουν να βγάζουν γουρ γουρ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ