Με αφορμή καταγγελίες για απάτη με το πρόσχημα της χορήγησης οικονομικής αποζημίωσης σε όσους επλήγησαν κατά τον πρόσφατο σεισμό στην Κω

0
1954

Με αφορμή καταγγελίες για απάτη με το πρόσχημα της χορήγησης οικονομικής αποζημίωσης σε όσους επλήγησαν κατά τον πρόσφατο σεισμό που έγινε την 21.07.2017 στην Κω, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Νοτίου Αιγαίου, στο πλαίσιο του προληπτικού και κοινωνικού της ρόλου συμβουλεύει τους πολίτες και ειδικότερα συνιστά στους κατοίκους της Κω:
•       Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστα άτομα σας καλούν τηλεφωνικά προσποιούμενοι υπαλλήλους ή και προϊσταμένους πιστωτικών ιδρυμάτων και δημόσιων υπηρεσιών επιχειρώντας με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να σας πείσουν να καταθέσετε σε τραπεζικούς λογαριασμούς χρηματικά πόσα, προκειμένου να λάβετε οικονομική ενίσχυση ως αποζημίωση από φυσική καταστροφή (σεισμό). Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).
•       Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να προκαταβάλετε αρχικά  ένα ποσό, προκειμένου υποτίθεται να ξεκινήσει η διαδικασία εκταμίευσης της αποζημίωσης. Μάλιστα στην τελευταία περίπτωση ζητούν τα χρηματικά ποσά να αποστέλλονται μέσω εταιρειών ταχυμεταφοράς χρημάτων και όχι μέσω τραπεζικών λογαριασμών.
•       Να αποφεύγετε να ανταποκριθείτε σε κλήσεις μέσω των οποίων ζητούνται προσωπικά δεδομένα ή οικονομικά στοιχεία.
•       Να μην παραχωρείτε ποτέ προσωπικά στοιχεία και δεδομένα [ ταυτότητα, διαβατήριο, αριθμό φορολογικού μητρώου (Α.Φ.Μ.) κ.τ.λ.], διότι ενδέχεται οι δράστες να τα χρησιμοποιήσουν περαιτέρω για κακόβουλους σκοπούς.
•       Να μην γνωστοποιείτε στοιχεία των συναλλαγών σας  μέσω μίας κοινής διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (webmail).
•       Επισημαίνεται ότι από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να τηλεφωνούν ή να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.
•       Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.
•       Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
•       Προσπαθήστε να συγκρατήσετε στοιχεία και χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.
•       Να έχετε υπόψη σας ότι ουδείς άγνωστος χαρίζει χρήματα άνευ οπουδήποτε ανταλλάγματος ή πολλαπλασίου κέδρους.
•       Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.


Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Νοτίου Αιγαίου

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ