Δ. Λαρισαίων: Εκδήλωση τιμής και σύνδεσης του Ιπποκράτη με τη Λάρισα

2
908

Ισχυρό θεμέλιο για την εδραίωση της Λάρισας, ως Ιπποκρατικής πόλης, αποτελεί η εκδήλωση με τίτλο «Ιπποκράτης – Η Αέναη Επιστροφή», που θα πραγματοποιηθεί στη Λάρισα, το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου, στις 9 το βράδυ, στο αύλειο χώρο του Μύλου του Παππά. Η εκδήλωση περιλαμβάνει  την παρουσίαση του έργου του Γιάννου Αιόλου «CORPUS AETERNUM» από τη Μικτή Χορωδία της ΕΡΤ σε διεύθυνση του μαέστρου της Δημήτρη Κτιστάκη και εικαστικό instalation του Χρήστου Παπανικολάου αλλά και την ομιλία του γνωστού και διακεκριμένου καρδιοχειρουργού κ. Σωτήρη Πράπα, ο οποίος θα εκπροσωπήσει στην εκδήλωση και το Διεθνές Ιπποκράτειο Ιδρυμα της Κω.

Πρόκειται για μια προσπάθεια που στοχεύει να γίνει θεσμός για την πόλη, όπως άλλωστε τονίστηκε σε συνέντευξη τύπου των διοργανωτών της εκδήλωσης. Ως γνωστόν, η εκδήλωση διοργανώνεται από το Δήμο Λαρισαίων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας,  τον Σύλλογο «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα» και έχει την υποστήριξη του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, ενώ τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκ. Παυλοπούλου.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης, τόνισε  ότι πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία και μια ξεχωριστή  εκδήλωση τόσο για το περιεχόμενό της, όσο και για τον συμβολισμό της και όπως τόνισε αποσκοπεί στην καταγραφή της Λάρισας ως Ιπποκρατικής πόλης εντάσσεται στην γενικότερη προσπάθεια για την εξωστρέφεια της πόλης και της περιοχής. Στόχος δε όλων μας είναι να μπορέσουμε να εξελίξουμε σε θεσμό αυτή την προσπάθεια.

Ο δήμαρχος ευχαρίστησε θερμά του δυο Λαρισαίους δημιουργούς και καλλιτέχνες και ειδικότερα τον συνθέτη κ. Γιάννο Αιόλου και τον κ. εικαστικό κ. Χρήστο Παπανικολάου, και όλους τους φορείς που συνδιοργανωνουν και στηρίζουν την εκδήλωση. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο γεγονός ότι η εκδήλωση και με τη συμβολή του περιφερειάρχη Κ. Αγοραστού, τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου, κάτι που αποτελεί ύψιστη και ξεχωριστή τιμή για τους διοργανωτές.

Τόνισε επίσης ότι με αυτή την εκδήλωση, η πόλη της Λάρισας αποτίει φόρο τιμής στον συμπολίτη μας Αρχαίο Ελληνα γιατρό  Ιπποκράτη, που έζησε μεγάλο μέρος της ζωής του στη Λάρισα, όπου και πέθανε.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός, τόνισε ότι η όλη προσπάθεια βοηθά στην ανάδειξη της ταυτότητας της Λάρισας με τη σύνδεσή με τον Ιπποκράτη, σε μια πόλη που διαθέτει την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αλλά και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και άλλες μονάδες υγείας.

Ταυτότητα Λάρισας

«Ενώνουμε τις δυνάμεις για να κερδίσουμε το μέλλον με την καθιέρωση  ενός σημαντικού θεσμού για τη Λάρισα. Πρόκειται για μια φιλόδοξη προσπάθεια που πρέπει να έχει συνέχεια, τόνισε ο κ. Αγοραστός.

Μιλώντας για το περιεχόμενο της εκδήλωσης, το χαρακτήρισε εμπνευσμένο, διαφορετικό και όχι συνηθισμένο.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας καθηγητής Γιάννης Στεφανίδης, χαρακτήρισε ιδιαίτερη τιμή για όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα του Πανεπιστήμιου  Θεσσαλίας  και ιδιαίτερα για την Ιατρική Σχολή να συμπράττουμε σε μια εκδήλωση για τον πατέρα της Ιατρικής, ενώ ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας και εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου κ. Ντίνος Γιαννακόπουλος χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα σημαντική την προσπάθεια, τονίζοντας ότι υπάρχει η δέσμευση για την διοργάνωση εκδηλώσεων στη Λάρισα, με τη συμμετοχή και των αριστούχων φοιτητών Ιατρικής απ΄ όλες τις σχολές  της χώρας.

Επίσης, ο πρόεδρος του Συλλόγου «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα» κ. Ρίζος Χαλιαμπάλιας, εξέφρασε την ικανοποιήση του για τη διοργάνωση τα εκδήλωσης κάνοντας αναφορά και στο έργο του Συλλόγου και κυρίως στη προσπάθεια γνωριμίας και συνδεσης του Ιπποκράτη με τους μαθητές της Λάρισας.

Ο Λαρισαίος συνθέτης Γιάννος Αιόλου, δημιουργός του έργου «CORPUS AETERNUM», που θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην εκδήλωση της 16ης Σεπτεμβρίου, τόνισε ότι αποτελεί μεγάλη τιμή η συμμετοχή του σ΄ αυτή την προσπάθεια που αφορά μάλιστα το  παγκόσμιο σύμβολο του Ιπποκράτη.

Όπως τόνισε ο κ. Αιόλου, το έργο του αφορά το ανθρώπινο σώμα   το οποίο δεν είναι θνητό, αλλά αθάνατο, γι’ αυτό και  το έργο ονομάστηκε « Corpus Aeternum». (Αιώνιο Σώμα)

Τέλος, από την πλευρά του ο κ. Xρήστος Παπανικολάου, αφού αναφέρθηκε στην  φιλία του με τον Γιάννο Αιόλου, τονιζοντας ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι συνεργάζονται για μια εκδήλωση που αποτελεί  κορυφαία στιγμή για την πόλη. Τέλος πρότεινε η Ιατρική Σχολή της Λάρισας να πάρει το όνομα του Ιπποκράτη που έζησε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του στη Λάρισα.

Πηγή: aftodioikisi.gr

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ας βρεθούμε όλοι 16 Σεπτεμβρίου στις 6 απόγευμα στο Ασκληπιείο Κω όλοι και οι αρχές να στηρίξουμε την ορκομωσία των αριστούχων φοιτητών ιατρικής όπου θα είναι παρόντες και οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων Καλύτερη ευκαιρία ανάδειξη του Ιπποκράτη δεν θα υπάρξει

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ