Β’ ΕΛΜΕ: Εκπαίδευση προσφύγων – Ανοίγουμε τα σχολειά μας , κόντρα στην αμορφωσιά & το ρατσισμό

17
545

Ανακοίνωση  για  την  εκπαίδευση  των  προσφύγων

Ανοίγουμε  τα  σχολειά  μας ,  κόντρα  στην  αμορφωσιά  ,  τον  αποκλεισμό  ,  τον  ρατσισμό!

Το δικαίωμα στην εκπαίδευση είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, για όλους , ανεξάρτητα από την εθνικότητα,  την φυλή, το χρώμα, τις θρησκευτικές  πεποιθήσεις.  Η  υπεράσπιση  αυτού  του  δικαιώματος  αποτελεί  κριτήριο  πολιτισμού , ανθρωπιάς   και  αλληλεγγύης κάθε ανθρώπου ,  κάθε   κοινωνίας και  λαού.

Ιδιαίτερα  όταν  αυτό  το  δικαίωμα  αφορά  ανθρώπους  και  μικρά  παιδιά  ,  ξεριζωμένους   από  τις  πατρίδες  τους  ,  περιπλανώμενους σε  αναζήτηση  καλύτερης  ζωής , προσπαθώντας εναγωνίως να  σώσουν  την  ζωή  τους.

Στην  πατρίδα μας  ,  στα  νησιά  μας ,  βρίσκονται    χιλιάδες  πρόσφυγες ,  στοιβαγμένοι σε  κέντρα κράτησης,  με  άθλιες  συνθήκες  διαβίωσης.

Κυνηγημένοι από  τον  πόλεμο  που  διεξάγουν  στις  χώρες  τους  ,  οι  μεγάλες  ιμπεριαλιστικές  δυνάμεις  και  οι  περιφερειακοί  σύμμαχοί  τους   που  για τα  οικονομικά  και  γεωστρατηγικά  τους  συμφέροντα, δεν  διστάζουν  να  αιματοκυλούν  και  να  ξεριζώνουν τους  λαούς.

Μπαίνει  επιτακτικά  από  την  ίδια  την  ζωή  ,  το  θέμα  της  εκπαίδευσης  αυτών  των  ανθρώπων.

 

Οι  πρόσφατες  κυβερνητικές  εξαγγελίες  και  χειρισμοί για  το  ζήτημα  της  εκπαίδευσης  των  προσφύγων ,  για την ίδρυση και λειτουργία των Δομών Εκπαίδευσης και Υποστήριξης Προσφύγων   δε λύνουν  το πρόβλημα της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων.

Η  κυβέρνηση  δεν εξασφαλίζει  αποκλειστική χρηματοδότηση από το κρατικό προϋπολογισμό, δεν αποκλείει την εμπλοκή των ΜΚΟ, δε δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ολόπλευρη στήριξη των προσφυγόπουλων σε σχέση με τη διδασκαλία της μητρικής γλώσσας, τη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερη ξένη γλώσσα. Δε δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ουσιαστική ένταξη των παιδιών αυτών στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα. Επιπλέον ανοίγει τον δρόμο για παραπέρα διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών που θα εργαστούν στις δομές αυτές .

Είναι ανάγκη, εδώ και τώρα, να υλοποιηθούν, με κρατική ευθύνη, όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για μια ουσιαστική εκπαιδευτική διαδικασία για τα παιδιά των προσφύγων, τόσο στους χώρους φιλοξενίας, όσο και στα σχολεία. Να δημιουργηθούν αξιοπρεπείς χώροι φιλοξενίας τους.

Αυτό σημαίνει ότι το κράτος πρέπει να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα, μέσα από τις δημόσιες δομές Υγείας (επιτακτική  είναι  η  ανάγκη για  πλήρη στελέχωση των  νοσοκομείων) , ώστε να πληρούνται τα κριτήρια εγγραφής που ισχύουν για όλα τα παιδιά, όπως εμβόλια, ιατρικές βεβαιώσεις, για την πρόληψη ασθενειών, για να μην αποκλειστεί από την εκπαιδευτική διαδικασία ούτε ένα παιδί προσφύγων. Να εξασφαλιστεί όλο το απαραίτητο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό (καθαρίστριες, σχολικοί φύλακες,   διερμηνείς – μεταφραστές ,  ψυχολόγοι ,   κ.ά.), καθώς και η ασφαλής μεταφορά των παιδιών από το ίδιο το κράτος, όπου χρειάζεται.

Μόνο  με  μια  τέτοια  πολιτική  θα  απαντηθούν  οι  όποιες  ανησυχίες  εκφράζονται από κάποιους  γονείς  που  έχουν  να  κάνουν  κυρίως με  τις  συνθήκες  υγιεινής  στα  σχολεία  που θα  φιλοξενούνται και  θα  εκπαιδεύονται  οι  πρόσφυγες  μαθητές.

Ταυτόχρονα  ,  έμπρακτη   στήριξη  και  αλληλεγγύη  των  προσφύγων  μαθητών  και  γενικά  όλων  των  προσφύγων  θα  είναι  να  δυναμώσει  ο  αγώνας:

♦  για  την άμεση μετακίνηση  από  τα  νησιά  και τον   απεγκλωβισμό  τους από όλη την Ελλάδα των προσφύγων και των  μεταναστών. Γρήγορα να ικανοποιηθούν οι αιτήσεις ασύλου όλων όσων έχουν τις προϋποθέσεις και όλοι οι υπόλοιποι να πάρουν χαρτιά και να πάνε στις χώρες που επιθυμούν.

♦ ενάντια στη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας που  διαιωνίζει τον εγκλωβισμό τους και οξύνει όλα τα προβλήματα που δημιουργούνται και στους ίδιους και στους  ντόπιους κατοίκους .
♦ ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς, που γεννούν πολέμους και δημιουργούν   την προσφυγιά.
♦ για  να  φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο. Να σταματήσει η συμμετοχή της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους που δημιουργούν τις στρατιές των απελπισμένων προσφύγων.

Μέσα  από  αυτόν  τον  αγώνα  θα  απομονώνονται  και  οι  ρατσιστικές ξενοφοβικές  φασιστικές φωνές  που  επιδιώκουν  να  δηλητηριάζουν συνειδήσεις και   να μπολιάζουν ιδιαίτερα τη νέα γενιά με άγρια ένστικτα ανθρωποφαγίας και βαρβαρότητας.

Τέτοιες αντιλήψεις και πρακτικές, που αθωώνουν τους θύτες και στήνουν στον τοίχο τα θύματα, χρειάζεται να καταδικαστούν και να απομονωθούν στις συνειδήσεις των εκπαιδευτικών και όλου του  ελληνικού  λαού  με  τις πλούσιες  δημοκρατικές και αγωνιστικές παραδόσεις.

ΓΙΑ  ΤΟ  Δ.Σ.

Ο  πρόεδρος                                                                                        Ο  γραμματέας

Κριαράς  Στέλιος                                                                             Κρητικός  Δημήτρης

17 ΣΧΟΛΙΑ

    • Ανακατευει τα ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ με Τα αφγανακια και τα δικα του τα εχει σε ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΜΕ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ… Α ΡΕ ΒΛΑΚΕΣ ΤΣΙΡΑΚΙΑ ΠΟΥ ΠΑΙΖΕΤΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥ… ΖΩΑ ΟΡΘΙΑ…

  1. Ο κ. Τσίπρας να βάλει τα παιδάκια του με τους λαθρομετανάστες

    στα δημόσια σχολεία της Κυψέλης που μένει. Γιατί επιλέγει ιδιωτικό; Και στα 12 όταν πάνε γυμνάσιο να έχουν συμμαθητές δεκαοχτάχρονους και βάλε Αφγανούς, Πακιστανούς κλπ. που θα παριστάνουν τους ανηλίκους και που «περιποιούνται» ακόμα και αρσενικούς ομοεθνείς τους.

  2. Εσείς είστε το καρκίνωμα αυτής της χώρας κύριοι εκπαιδευτικοί και όχι οι μεταναστες. Να το παιζετε αδικημενοι και κακοπληρωμένοι αριστεροί επαναστάτες το πρωί αλλά το βράδυ ακριβοπληρωμενα να κάνετε μαύρα φροντιστήρια. Δεν σας απασχολεί το λειτούργημα του εκπαιδευτικού αλλά ή πλύση εγκεφάλου στα παιδιά από το δημοτικό κιόλας. Γ@μω την αριστερά σας ρε ψεύτοανθρωπιστές των 1500 ευρω. Σφυροδρέπανο στον κ0λ0 σας.

  3. Προς αγανακτισμένους γονείς: Πριν προχωρήσετε να υβρίζετε όλους τους εκπαιδευτικούς, σκεφτείτε πως είναι το ίδιο με το να βρίζετε όλους τους Έλληνες, επειδή η κυβέρνηση επιβάλλει ένα μέτρο ενάντια στην επιθυμία σας.
    Δηλαδή, αυτοί που υπογράφουν την ανακοίνωση δεν αντιπροσωπεύουν όλους τους εκπαιδευτικούς, όπως ακριβώς η κυβέρνηση δεν αντιπροσωπεύει όλους τους Έλληνες.

    • Δυστηχως το κειμενο το υπογραφει ενας εκπαιδευτικος εξ ονοματος ολων των αλλων συναδελφων του...

      …και δεν βλεπω καμμοια αντιδραση. Προεδρος ειναι γραφει οτι θελει. Εξαλλου παντα ΠΟΥΛΑΕΙ η ανθρωπια οταν ειναι ΔΗΜΟΣΙΑ. Καποτε στη τηλεοραση ηταν της μοδας να βγαζουν ΡΟΜΑ. Μολις τελειωνε ομως η εκπομπη απο αλλου πηγαιναν οι παρουσιαστες και απο αλλου οι ΚΑΤΑΤΡΕΓΜΕΝΟΙ ΡΟΜΑ…

      • Έτσι δε γίνεται και με τον Τσίπρα; Δεν υπογράφει εξ ονόματος όλων των Ελλήνων;
        Γνωρίζω αρκετούς εκπαιδευτικούς που δεν αντιπροσωπεύονται από κανένα από τα υπάρχοντα συνδικαλιστικά κομματόσκυλα.

  4. Ο φασισμός και ο ρατσισμός ενάντια στον Ελληνικό λαό και στα παιδιά μας διατυπώνεται πάλι ακόμα μιά φορά και από τα στόνατα της ΕΛΜΕ. Ντροπή σας, Είστε εκπαιδευτικοί χωρίς Παιδεία.

  5. επιτέλους, σ’ αυτό το τόπο υπάρχουν άνθρωποι ανοιχτόμυαλοι, ανθρωπιστές, δημοκράτες δηλαδή πραγματικοί χριστιανοί. Μπράβο στην ΕΛΜΕ για την ανακοίνωσή της ενάντια στους αντίχριστους που δεν ξέρουν τι θα πει ανθρωπιά και αλληλεγγύη

    • ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣ ΟΤΙ Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΠΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ KAI OI AΛΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ. ΠΗΓΑΙΝΕ ΠΑΡΑΠΕΡΑ ΒΡΕ ΛΑΘΡΟΛΑΓΝΕ, ΚΑΙ ΠΑΡΕ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ ΝΑ ΣΑΣ ΠΕΡΙΠΟΙΟΥΝΤΕ .

  6. Δασκαλάκο πάρτους σπίτι σπου και κάνε τους ΔΩΡΕΑΝ ιδιαίτερα....αφορολόγητα.

    Είναι απαράδεκτο αυτοί που με τις πράξεις τους κάθε μέρα φανερώνουν τα ΦΑΣΙΣΤΙΚΑ τους κατάλοιπα να πουλάνε αλληλεγγύη…

  7. το πακισταν εχει πολεμο? γιατι το νησι μας εχει γεμισει απο δαυτους παρανομα και δεν τους απελαυνεται?
    περιμενετε μεχρι τον πρωτο βιασμο καμιας κοπελας και μετα τα λεμε, ο κομμουνισμος ποτε δεν θα περασει στην ελληνικη ορθοδοξη ζωη παρτε το χαμπαρι αναρχοαπλητοι κατσαπλιαδες.

  8. Εσας το προβλημα σας ειναι να κλεινετε τα σχολεια για τους #Ελληνες….τους προσφυγες δεν εχετε προβλημα.Αληθεια στις 2 του Νοεβρη θα κλεθισετε τα σχολεια να κανετε εκλογες?Ξεφτυλες θα σας πληρωσουμε αυτη τη μερα?

  9. ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΙ ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΣΤΗΝ ΕΛΜΕ.ΤΣΙΡΑΚΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ, CIA,GERMANIAS.

    ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ ΛΑΚΕΔΕΣ ΤΟΥ SOROS.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ