Δ. Καλλούδης: Η ΦΑΡΜΑ του φίλου, Ιπποκράτη Κουρούνη & οι δυνατότητες της Κω (ΦΩΤΟ)

0
2447

 

Είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ την ΦΑΡΜΑ του φίλου, Ιπποκρατη Κουρούνη. Πραγματικά εντυπωσιάστηκα από μια κάθετη μονάδα παραγωγής γάλακτος και τυριού.
Αγελάδες, μοσχάρια, πρόβατα, συνθέτουν μια μονάδα δύσκολη στην προετοιμασία και βέβαια στην υγιεινή που έχει δώσει προτεραιότητα, που αν κατάλαβα σωστά όλα ελέγχονται ηλεκτρονικά.
Είδα τρεις θαλάμους ωρίμανσης εκλεκτών τυριών, με ιδιαίτερη γεύση, όχι συνηθισμένη αλλά ευγενική και απροσδιόριστη, ετσι που να την επιζητάς, μετά μανίας. Σε ερώτηση μου αν διοχετευτούν στο εμπόριο, ανά την Ελλάδα, η απάντηση ήταν αρνητική. Μόνο στην Κω και μετά από πολλή σκέψη θα κάνει ο ίδιος και η οικογένεια του δυο ως τρία καταστήματα με δικά του προιόντα.
Στην μικρή περιήγηση, κατάλαβα το πάθος αυτού του ανθρώπου για την κτηνοτροφία και το δύσκολο αυτό έργο που έχει αναλάβει. Το περίεργο δε είναι ότι δεν είχε καμιά σχέση με την κτηνοτροφία, ήταν και είναι ακόμη ξενοδόχος και μάλιστα καλός. Τώρα τι του ήρθε να ασχοληθεί με πρόβατα, αγελάδες και γεννητούρια μόνο ο ίδιος το γνωρίζει.
Εδώ πρέπει να επισημάνω ότι η Κως, μόνο πεδιάδες και μπόλικη γόνιμη γη διαθέτει. Πολλοί φίλοι Κώοι θα μπορούσαν να ασχοληθούν και με την γεωργία και με την κτηνοτροφία και με την αμπελουργία. Τα πολλά ξενοδοχεία και το εύκολο χρήμα του τουρισμού, διάβρωσε και παρέσυρε πολύ κόσμο να εργάζεται στα τουριστικά καταλύματα ως υπάλληλοι και όχι ως αυτάρκες κύριοι της περιουσίας τους και αφεντικά.
Να θυμίσω μόνο, παλαιότερα η Κως ήταν ΑΥΤΑΡΚΗΣ και τα προιόντα της τα εξήγαγε στα γύρω νησιά, μα και στην Αίγυπτο, τώρα η Κως εισαγάγει πατάτες από την Αίγυπτο ντομάτες από την Ολλανδία, από το Βέλγιο, τυριά από την Γερμανία κ.τ.λ
Τέλος, φεύγοντας ο Ιπποκράτης με φίλεψε δυο εξαιρετικά κομμάτια από τα προιόντα του για να πιούμε τσίπουρο ΕΙΠΕ.

Φωτογραφία του Dimitris Kalloudis.
Φωτογραφία του Dimitris Kalloudis.
Φωτογραφία του Dimitris Kalloudis.
Φωτογραφία του Dimitris Kalloudis.
Φωτογραφία του Dimitris Kalloudis.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ