Νίκος Μυλωνάς: 4η Ιουλίου 1776: ημέρα Εθνικής Ανεξαρτησίας, Ελευθερίας και Δημοκρατίας (μια εθνική επέτειος με παγκοσμία σημασία)

3
235

Θεμα: 4η Ιουλίου 1776: ημέρα Εθνικής Ανεξαρτησίας, Ελευθερίας και Δημοκρατίας

(μια εθνική επέτειος με παγκοσμία σημασία)

Α. Όλοι καταλαβαίνουμε ότι τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο. Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πια ένας δηλωμένος νεοφασίστας. Η Γερμανία πρωτοστατεί στην δεξιά στροφή στα θέματα της οικονομίας και της ιδεολογίας. Το θέμα του χρέους της Ελλάδας και το μεταναστευτικό αποδεικνύονται ως η λυδια λίθος στην συντηρητική μετατόπιση της Γερμανοκρατούμενης Ευρώπης. Αλλά και στις ΗΠΑ τα πράγματα δεν είναι καλύτερα! Σε αυτές τις εποχές απουσίας προοπτικής και ανοικτών οριζόντων έχουμε ανάγκη το ιστορικό παράδειγμα.

Β. Η 4η Ιουλίου είναι η μέρα Εθνικής Ανεξαρτησίας, Ελευθερίας και Αυτοδιάθεσης των Λαών των ΗΠΑ. Η Αμερικανική Επανάσταση ή Πόλεμος της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και 13 αποικιών της στην αμερικανική ήπειρο (17751783) ήταν το αποτέλεσμα της Άγγλικής επικυριαρχίας. Οι Άγγλοι φορολογούσαν βαριά τις αποικίες τους, γεγονός που προκαλούσε τη δυσφορία και την αντίδραση των κατοίκων, ιδιαίτερα των πλουσιότερων οι οποίοι ήθελαν να ξεφύγουν από την οικονομική κηδεμονία της Μεγάλης Βρετανίας. Η δυσφορία για τα φορολογικά μέτρα αρχικά αλλά κυρίως ο φόρος του τσαγιού, οδήγησε τους Αμερικανούς όχι μόνο να σταματήσουν να αγοράζουν τσάι, αλλά και να καταστρέψουν τα μεγάλα φορτία τσαγιού, πετώντας τα στη θάλασσα του λιμανιού της Βοστόνης, στις 16 Δεκεμβρίου 1773 δίνοντας το εναρκτήριο λάκτισμα της Επανάστασης. Στις 4 Ιουλίου 1776 συγκαλείται συνέλευση των Αμερικανών στη Φιλαδέλφεια και ψηφίζεται η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας, η οποία στηρίζεται στις πολιτικές ιδέες του Διαφωτισμού. Αγγλία υποχρεώθηκε να αναγνωρίσει τις 13 αποικίες στη Συνθήκη των Παρισίων το 1783 ως ανεξάρτητο κράτος, με το όνομα «Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής» (ΗΠΑ). Το σύνταγμα των ΗΠΑ του 1787 που ισχύει κατά βάση μέχρι σήμερα, ανακήρυξε τη χώρα ένωση (ομοσπονδίαπολιτειών και βασίστηκε στην αρχή της διάκρισης των εξουσιών. Η κεντρική κυβέρνηση αποφασίζει για την οικονομία, την άμυνα και την εξωτερική πολιτική. Οι πολιτείες ρυθμίζουν μόνες τους ζητήματα τοπικής αυτοδιοίκησης, δικαιοσύνης, εκπαίδευσης και αστυνόμευσης. Κάτι ανάλογο πήγε να γίνει με την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να προκριθεί η Ομοσπονδιακή συγκρότηση. Το αποτέλεσμα είναι να βρίσκεται στα πρόθυρα διάλυσης. Οι ΗΠΑ δεν έχουν προβλήματα συνοχής όμως ενώ ξεκίνησαν ως νέου τύπου κράτους με δημοκρατία και συνεργασία, κατέληξαν στον σύγχρονο παγκόσμιο επικυρίαρχο που στηρίζεται στο τραπεζικό κεφάλαιο και στο στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα.

Γ. Η χώρα μας από το 2010 έχει μετατραπεί σε χώρα ‘’περιορισμένης κυριαρχίας’’ και ‘’φόρου υποτελείας’’ στους δανειστές της. Το ζούμε! Έχει μετατραπεί σε αποικία. Θλιβερές είναι οι συζητήσεις στην Βουλή. Τι να πουν για την εθνική οικονομία και τα εθνικά μας προβλήματα όταν δεν μιλούν για την κηδεμονία και τον έξωθεν έλεγχο; Τι να πουν όταν έχουν υπογράψει δρακόντεια μνημόνια και έχουν δεσμεύσει την χώρα και την κοινωνία μας μέχρι και το 2060; Το αίτημα για Εθνική Ανεξαρτησία, Ελευθερία και Δημοκρατία είναι κυρίαρχο.

Η καταπίεση της κατάστασης που επικρατεί, κάπου θα σπάσει.

Όπως το 1776 και όπως τόσες και τόσες φορές!

Ν. Μυλωνάς

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. χαχαχα οι νεοναζι δοσιλογοι γερμανοτσολιαδες αριστεροι μιλανε για δημοκρατια!!!!!

    οι δουλοι τα τσιρακια της FRAPORT ,LIDL ,TUI. ΟΥΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ ΚΑΙ ΦΑΡΙΣΑΙΟΙ!!

  2. ΤΣΙΠΡΑΣ Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΠΡΟΔΟΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΟΤΣΟΛΙΑΣ ΝΕΟΝΑΖΙ ΔΟΣΙΛΟΓΟΣ ΤΑΓΜΑΤΑΣΦΑΛΙΤΗΣ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΣ ΘΕΟΜΠΑΙΧΤΗΣ

    ΙΣΛΑΜΙΣΤΗΣ ΕΧΘΡΟΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΑΘΕΟΣ ΑΝΩΜΑΛΟΣ .ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ Ο ΙΟΥΔΑΣ ΚΡΕΜΑΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΜΙΑ ΣΥΚΙΑ.

  3. Ξελιγωμένος την 4η Ιουλίου: Κωμωδία. Υπόθεση: Ο Νίκος Παππάς, ένας σαραντάρης που έκανε καριέρα οργανώνοντας πορείες έξω από την Αμερικάνικη Πρεσβεία, καταφέρνει να βρεθεί μέσα σε αυτή παριστάνοντας όσα κατήγγειλε τόσα χρόνια που πουλούσε σανό
    https://pbs.twimg.com/media/DhQ-Y2CW0AAWARX?format=jpg

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.