ΒΙΝΤΕΟ Σοκ! Ο Ισχυρός Σεισμός 7,4 Ρίχτερ που συγκλόνισε την Ιαπωνία (Τσουνάμι & πανικός)

0
314

Εφιαλτικές μνήμες από τον καταστροφικό σεισμό του 2011, από τις συνέπειες του οποίου είχαν βρει το θάνατο σχεδόν 16.000 άνθρωποι ξύπνησε στην Ιαπωνία ο ισχυρός σεισμός 7,4 Ρίχτερ που σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (05:59 τοπική ώρα – 22:59 ώρα Ελλάδας) στη βορειοανατολική Ιαπωνία, στα ανοικτά της Φουκουσίμα.

Αρχικά επικράτησε πανικός καθώς οι Αρχές έσπευσαν να προειδοποιήσουν ότι από τον σεισμό υπήρχε κίνδυνος να προκληθεί τσουνάμι ύψους τριών μέτρων κατά τόπους.

Πράγματι σε ορισμένες περιοχές καταγράφηκε ένα πρώτο τσουνάμι, ύψους περίπου ενός μέτρου, όμως λίγο μετά τις 6 το πρωί της Τρίτης 22 Νοεμβρίου (ώρα Ελλάδος) η προειδοποίηση για τσουνάμι ήρθη από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για όλες εκείνες τις περιοχές που διέτρεχαν κίνδυνο και κυρίως στην ανατολική ακτή της Ιαπωνίας, επτά ώρες μετά τον ισχυρό σεισμό.

 

Παρότι όλες οι προειδοποιήσεις ήρθησαν, η μετεωρολογική υπηρεσία συνεχίζει να προειδοποιεί για πιθανούς μετασεισμούς ιδίου μεγέθους (περί τους 7 βαθμούς) κατά τη διάρκεια των επόμενων επτά ημερών.

3aa44a7e00000578-3958936-a_tsunami_flowed_inland_and_up_the_suna_oshi_river_in_tagajo_a_c-m-34_1479794460160

3aa44d7a00000578-3958936-dramatic_videos_have_captured_the_moment_a_huge_7_4_magnitude_ea-m-33_1479794430727

Μέχρι στιγμής δεν έχουν φθάσει στις Αρχές πληροφορίες για σοβαρές υλικές ζημιές ή θύματα, όπως μετέδωσε η ιαπωνική δημόσια τηλεόραση NHK, η οποία έκανε λόγο μόνο για την εκδήλωση πυρκαγιάς σε διυλιστήριο.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε μεγάλο μέρος της νήσου Χονσού, όπου βρίσκεται το Τόκιο, ξυπνώντας απότομα εκατομμύρια κατοίκους της.

Η νομαρχία Φουκουσίμα —στα ανοικτά της οποίας έγινε ο ισχυρός σεισμός— είχε ήδη υποστεί τεράστιες καταστροφές από τον σεισμό και το τσουνάμι του Μαρτίου του 2011.

Οι εταιρείες οι οποίες διαχειρίζονται τους πυρηνικούς ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς της Ιαπωνίας ανακοίνωσαν ότι καταγράφουν δεδομένα στις εγκαταστάσεις τους, συμπεριλαμβανομένων των σταθμών Φουκουσίμα Νταϊίτσι, όπου είχε σημειωθεί το δυστύχημα τον Μάρτιο του 2011, και του Φουκουσίμα Ντάινι. Μέχρι τώρα δεν έχει καταγραφεί καμιά ανωμαλία, κατά τις εταιρείες αυτές.

Η λειτουργία όλων των πυρηνικών ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών στην περιοχή διακόπηκε.

Το NHK διέκοψε αμέσως μετά τον σεισμό την κανονική ροή του προγράμματός του και από εκείνη τη στιγμή μεταδίδει όποια πληροφορία δίνουν στη δημοσιότητα οι Αρχές.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι κλιμάκιο αντιμετώπισης κρίσης συγκεντρώνει πληροφορίες και τροφοδοτεί διαρκώς με οδηγίες τα σωστικά συνεργασία, τους δήμους και τους κατοίκους.

Η Ιαπωνία βρίσκεται πάνω στο σημείο όπου ενώνονται τέσσερις τεκτονικές πλάκες. Η περιοχή αυτή πλήττεται κάθε χρόνο από το 20% των ισχυρότερων σεισμών που σημειώνονται σε όλο τον κόσμο.

Τον Απρίλιο, σε μια σειρά ισχυρών σεισμών και μετασεισμών στην περιοχή του Κουμαμότο (νοτιοδυτικά) σκοτώθηκαν περίπου 50 άνθρωποι.

Τον Μάρτιο του 2011, ο ισχυρός σεισμός 9,1 ρίχτερ και τα τσουνάμι που ακολούθησαν στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 16.000 ανθρώπους και προκάλεσαν την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ