Πορτραίτο του Χριστού 1.500 ετών ανακαλύφθηκε στην έρημο Νεγκέβ

0
133

Οι ειδικοί περιγράφουν την ανακάλυψη της ζωγραφιάς ως εξαιρετικά σημαντική, καθώς όπως τονίζουν προηγείται της θρησκευτικής εικονογραφίας που χρησιμοποιείται στην Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία

Ένα άγνωστο μέχρι πρότινος πορτραίτο του Ιησού, ηλικίας 1.500 ετών, ανακαλύφθηκε πρόσφατα σε Βυζαντινή εκκλησία στην έρημο Νεγκέβ.

Η ανακάλυψη έγινε στο αρχαίο Βυζαντινό χωριό Σίβτα και έχει ενθουσιάσει τους αρχαιολόγους. Παρά το γεγονός ότι η κατάσταση της ζωγραφιάς δεν είναι καλή ειδικοί από το Πανεπιστήμιο της Χάιφα κατάφεραν να παρουσιάσουν το περίγραμμα του προσώπου του. Η ζωγραφιά που τοποθετείται στον 6ο μΧ αιώνα, παρουσιάζει τον Ιησού σε νεαρή ηλικία με κοντά μαλλιά.

«Το πρόσωπο του Χριστού σε αυτή τη ζωγραφιά αποτελεί από μόνο του μια σημαντική ανακάλυψη», εξηγούν οι ειδικοί στην έρευνά τους που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό «Antiquity». «Ανήκει στο εικονογραφικό σχέδιο ενός Χριστού με κοντό μαλλί, που ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένος στην Αίγυπτο και την Συροπαλαιστίνη, αλλά πέρασε από τη μεταγενέστερη βυζαντινή τέχνη».

Το πορτραίτο εντοπίστηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του ’20 αλλά τώρα υποβλήθηκε σε μεγαλύτερη ανάλυση. Στη μελέτη τους, οι αρχαιολόγοι του Πανεπιστημίου της Χάιφα εξήγησαν ότι ο Χριστός απεικονίζεται δίπλα σε μια πολύ μεγαλύτερη φιγούρα που ανήκει πιθανότατα στον Ιωάννη τον Βαπτιστή.

jesus2

«Η τοποθεσία της σκηνής, υποδηλώνει ότι πρόκειται για τη βάπτιση του Ιησού», αναφέρει ο συγγραφέας της μελέτης.

Οι ειδικοί περιγράφουν την ανακάλυψη της ζωγραφιάς ως εξαιρετικά σημαντική, καθώς όπως τονίζουν προηγείται της θρησκευτικής εικονογραφίας που χρησιμοποιείται στην Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία.

«Μέχρι στιγμής είναι η μοναδική επιτόπια σκηνή από την βάπτιση του Χριστού στην προ-εικονομαχική Αγία Γη», αναφέρει η μελέτη. «Συνεπώς μπορεί να ρίξει φως στην Χριστιανική κοινότητα και στην παλαιοχριστιανική τέχνη της Βυζαντινής Σίβτα σε όλη την περιοχή».

protothema.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ