Η Πρωτοχρονιά του άστεγου

16
896
Ψαλίδι / Άγ. Γαβριήλ / Εξοχή, Κως

Η Πρωτοχρονιά του άστεγου

Γράφει η Ξανθίππη Αγρέλλη

Κάλαντα και μουσική ακούγονταν από παντού, για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.
Εκείνος τράβηξε την φθαρμένη κουβέρτα, για να τυλίξει το ταλαίπωρο κορμί του.
Αγκαλιά με την ανελέητη μοναξιά και το τσουχτερό κρύο, που του περόνιαζε τα γέρικα του κοκάλα, προσπαθεί να βρει λίγη ζεστασιά στο μεγάλο χαρτόκουτο.
Ερείπιο, τον κατάντησαν οι δύσκολες συνθήκες και οι αναποδιές της ζωής.
Ίσως ο τζόγος, ή τα ναρκωτικά; μπορεί η ανεργία, ή οικονομική κρίση; Να έφταιξε το ποτό και οι γυναίκες; Είτε η αλόγιστη σπατάλη και η κραιπάλη; Να έφταιξε το Καζίνο και οι τοκογλύφοι; Μια ανάποδη ζαριά; Ποιος ξέρει; Ανθρώπινο το λάθος και ανθρώπινο το ράκος.
Κάπνισε και την τελευταία γόπα που μάζεψε από το δρόμο, αν και αυτός ο καταραμένος ο τσιγαρόβηχας, δεν τον αφήνει να ησυχάσει. Έρχεται η Πρωτοχρονιά, αλλάζει ο χρόνος, αλλά για εκείνον τίποτα δεν φαίνεται να αλλάζει. Πεινάει και τουρτουρίζει, εκεί στην άκρη του πάρκου, συντροφιά με τις αδέσποτες γάτες και τους φτερωτούς αλήτες, τους σπουργίτες.
Στην απέναντι πλευρά του πολυσύχναστου δρόμου, λαμποκοπούν τα στολισμένα δέντρα και τα φορτωμένα μαγαζιά. Η φρενίτιδα της κατανάλωσης χτυπάει κόκκινο, ενώ εκείνος ο ρακένδυτος, ο άστεγος του δρόμου, γέμισε πάλι το στομάχι του με τα αποφάγια από την κοντινή πιτσαρία.
Το φεγγάρι του φωτίζει το ρυτιδωμένο πρόσωπο, όσο εκείνος γέρνει για να κοιμηθεί.
Να ονειρευτεί, πως θα ζήσει σε χρυσοποίκιλτα παλάτια, θα κάνει μπάνιο σε μαρμάρινα, πεντακάθαρα λουτρά. Θα φορέσει ολοκαίνουργια ρούχα, θα χορτάσει την πείνα του σε πλούσια τραπέζια. Θα ταξιδέψει σε μακρινές, μαγικές χώρες.
Τα παιδιά τον συντροφεύουν με τις γλυκές φωνές τους, καθώς γυρνάνε στους πολύβουους δρόμους της πόλης, τραγουδώντας ακόμη τα κάλαντα.
Μερικοί περαστικοί του έριξαν λίγα ψιλά κέρματα, άλλοι του άφησαν μεταχειρισμένα ρούχα και μερικοί άλλοι, λίγες τσάντες με τρόφιμα και γλυκά. Οι υπόλοιποι τον προσπέρασαν αδιάφορα, γιατί δυστυχώς ‘οι άνθρωποι συνηθίζουν να κλωτσούν όποιον πέσει’.
Ξημερώνει και το ταξίδι που ονειρεύτηκε ο άστεγος του πάρκου θα το κάνει, αφού ο Χειμωνιάτικος, άκαρδος παγερός χιονιάς τον πήρε μακριά, σε μέρη μυστικά και αφανέρωτα.
Έφυγε για το πιο μακρινό και ατέλειωτο ταξίδι του.
Το πρωί της άλλης μέρας, οι οδοκαθαριστές τον βρήκαν εκεί ασάλευτο, να ονειρεύεται την παλιά άνετη και πλούσια ζωή του. Επάγγελμα Εργοστασιάρχης!! έγραφε η σχεδόν διαλυμένη ταυτότητα, που βρέθηκε στα παλιά άπλυτα ρούχα του.
75 !! ολόκληρα βαριά ημερολόγια, κουβαλούσε στην πλάτη του, ο άστεγος της σύγχρονης πολιτισμένης και υπερκαταναλωτικής κοινωνίας μας.
-Άτιμη ζωή, ψιθύρισε ένας περαστικός με φιλοσοφική διάθεση. Σκάλα είσαι που μας ανεβοκατεβάζεις, ρόδα που γυρίζεις και μύλος είσαι που μας αναποδογυρίζεις.
Υ.Γ. Αφιερωμένο στους 15 χιλιάδες άστεγους της χώρας μας και στους 800 χιλιάδες άστεγους, τους σύγχρονους Αθλίους, σε όλη την πλούσια και πολιτισμένη Ευρωπαϊκή Ένωση.

Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά (30 -12-201)
Ξανθίππη Αγρέλλη

16 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΚΑΛΑ ΣΑΣ ΤΑΛΕΓΑ ΕΓΩ ΣΤΟΥΣ ‘ΑΘΛΙΟΥΣ’ Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΠΟΥ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥΣ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΚΥΚΛΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ.

    • συμφωνω με την αποψη του Βικτωρος Ουγγου, εγω θα ηθελα η ζωη μου να ηταν το θεατρικο ο εραστης της λαιδης σατερλι και συμπρωταγωνιστρια μου να ηταν η μακρυπουλια

  2. Εύχομαι του χρόνου να μην έχουμε άστεγους… Και άπορους… Απλα κρίνετε και λίγο τους εαυτούς σας και….
    Και μην είστε τόσο πολιτικά αμετοχοι.. Ψηφίζετε κόμματα που μας φέρνουν εδώ, υποστηρίζεται την εξουσία.., και μετά γράφετε για την κατάντια μας. εύχομαι το 2019 να ξυπνήσει ο ελληνας επιτέλους.. Χρόνια πολλα

  3. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ. ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΔΩ Ο ΛΑΟΣ Ο,ΤΙ ΚΑΙ ΑΝ ΨΗΦΙΣΕΙ Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΥΒΕΡΝΑΕΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ Η ΠΛΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥΤΕΛΗΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΧΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΑΣΤΕΓΟΥΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΤΗΣ ΟΛΙΓΑΡΧΙΚΗΣ ΖΩΗΣ ΠΟΥ ΕΠΕΒΑΛΛΑΝ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΔΥΝΑΣΤΕΣ ΕΥΤΥΧΩΣ ΟΙ ΑΓΓΛΟΙ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ ΚΑΙ ΞΕΦΥΓΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΝΤΡΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΙΟΑ ΑΛΛΗ ΧΩΡΑ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΤΗΝ ΣΟΦΗ ΛΑΙΚΗ ΠΑΡΟΙΜΟΙΑ ‘ΜΙΚΡΟ ΜΙΚΡΟ ΤΟ ΑΛΩΝΙ ΜΑΣ ΜΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΟ ΜΑΣ’ ΣΗΜΕΡΑ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΑΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΧΡΩΣΤΑΝΕ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΤΙΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΚΑΤΑΧΡΕΩΜΕΝΗ ΚΑΙ Ο ΛΑΟΣ ΤΗΣ ΥΠΟΔΟΥΛΟΣ ΣΤΑ ΚΕΛΕΥΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΔΥΝΑΣΤΩΝ.

  4. ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΣΚΛΑΒΟΙ ΤΗΣ ΝΕΟΝΑΖΙΣΤΙΚΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ.

    ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΖΙ ΕΙΝΑΙ ΣΚΛΑΒΙΑ ΠΕΙΝΑ ΦΤΩΧΕΙΑ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΑ.

  5. Τι πρέπει να κάνουμε?
    Αυτά που λέτε τα ξέρω.. Από το 2000!!
    Εσεις τώρα τα μάθατε..?
    Ποτε κάνεις από εσάς δεν ψήφισε ΚΚΕ, συνασπισμό η ΧΡΥΣΉ ΑΥΓΉ…
    ΤΏΡΑ ΠΟΙΟΙ ΕΊΝΑΙ ΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ και οι ΝΑΖΊ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ.. …Η χρυσή αυγή η ο ΣΎΡΙΖΑ,? Πάρτε επιτέλους θέση πατριωτική και ελληνική, όλοι εσείς που μόνο να κρίνετε..αφου έχετε ψηφίσει όλους αυτούς 40 χρόνια.. Και ευλογειται τον ΚΑΜΑΤΕΡΟ τον κωο πολιτικό μας.. ΤΟΝ ΠΑΥΛΊΔΗ και όλους. Που παίρνουν 7000 μισθό και ο Έλληνας ψάχνει τα σκουπίδια και κοιμάται στο παγκακι(βλέπε ιστορία σας..)

  6. Στο επόμενο ψηφίστε ΝΔ, να σωθείτε.. Αυτό δεν κάνετε τόσα χρονια όλοι οι έλληνες

    .από το ένα στο άλλο.. Κόμμα…
    ΒΌΔΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ.. Η αποβλάκωση στο μεγαλείο της!

  7. Οι ΝΑΖΙ ΕΊΧΑΝ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ.. Ο ΣΎΡΙΖΑ ΤΟ ΊΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

    Ο τίτλος του κειμένου σας θα έπρεπε να είναι » οι συνέπειες του ΣΎΡΙΖΑ. »
    κ Ξανθιπη.. Το χρήμα ξεπουλΕι τους πάντες..
    Γιαυτό δολοφόνησαν τον αρχιεπίσκοπο και μακαριστό Χριστοδουλο.. Γιατί αντιστεκοταν στο ξεπούλημα της θρησκείας…
    Ο τωρινος .. ΣΤΌΜΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ μίλια δεν έχει.. μόνο για να τρώει… Πότε αντιστάθηκε στην κατάργηση της προσευχής από τα σχολεία, στην αλλαγή των θρησκευτικών στα σχολείου, στις ταυτότητες, ΠΟΥΘΕΝΆ..
    που ΑΝΤΙΣΤΆΘΗΚΕ.ΣΤΟΝ ΠΆΡΑ!!!! . Μην χάσει το υπάρχων οικονομικό καθεστώς.. Πληρωμής…

  8. Το ΚΑΤΑΦΈΡΑΤΕ ΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΙΣ ΨΗΦΟΥΣ ΣΑΣ..
    Είναι η λεγόμενη παγκόσμιοποίηση κυρία Μου..
    Μια θρησκεία, μια ιστορία, ένα νόμισμα.. Μια Ελλάδα χωρίς Ελληνες χωρίς ιστορία, χωρίς θρησκεία..
    Γιαυτό αλλοιώνουν και εξαφανίζουν τα πάντα οι προδότες του έθνους.. Την ιστορία, την θρησκεία. Φέρνουν την παγκόσμιο ποίηση.
    Αλλοιώνουν την ιστορία μας, πουλάνε την Μακεδονία, πολεμάνε τον χριστιανισμό, φέρνουν λαθρομετανάστες, προωθούν τον ισλάμ,…..
    Γιαυτα έχετε κάτι να πείτε.. Η ζείτε στην χώρα του οζ??

  9. ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ ΣΕ ΜΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΑΤΑΙ ΑΠΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΔΕΝ ΛΕΓΕΤΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΠΛΟΙΟΨΗΦΙΑΣ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΣΑΝ ΟΛΟΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΡΙΧΝΟΥΝ ΑΔΕΙΟ ΦΑΚΕΛΛΟ ΣΥΝΕΧΩΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΙΔΙΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙ ΑΛΛΑ ΠΡΙΝ ΒΙΑΣΤΗΤΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΕΤΕ ΑΝΑΤΡΕΞΤΕ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΠΟΣΟ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΕΧΟΥΝ ΕΝΑ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΕΚΛΑ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΗΣ ΥΠΕΡΦΙΑΛΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΚΑΙ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΜΟΛΙΣ ΥΦΑΡΠΑΞΟΥΝ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΕΞΑΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΞΕΧΝΟΝΤΑΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ.

  10. ΘΑ ΕΊΝΑΙ ΚΑΙ Η ΧΡΌΝΙΑ ΤΟΥ ΑΣΤΕΓΟΥ!
    ΤΏΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΆΡΟΥΝ ΤΟ 50%ΤΩΝ ΣΠΙΤΙΏΝ…
    ΟΙ » δημοκράτες» του ΣΎΡΙΖΑ..

  11. Για να δείτε πόσο πουλημενη είναι η Ελλάδα από την εποχή του γέρου Παπανδρέου.. ηγέτης μεν – αλλά πουλημένοι στην ευρωπαϊκή ένωση και στα σχέδια της παγκόσμιο ποίησης από τότε.. στην ΓΙΑΤΊ ΜΆΛΛΟΝ Ειστε ΒΑΘΕΙΆ ΝΥΧΤΩΜΕΝΟι .

  12. Εχουμε κουραστεί από ευφυολογηματα και πολιτικούς λόγους χωρίς ουσια

    Φοβάστε μήπως σας χαρακτηρισουν φασιστρια..?
    Φοβάται ο ελληνας να μιλήσει.. Για την θρησκεία του, την πατρίδα του, την πίστη του, τις αξίες του.. μήπως χαρακτηριστει φασίστας!
    Αν πουν ότι θέλουν να φύγουν οι λαθραιοι, διότι είναι λαθρο-μεταναστες και όχι μετανάστες, θα μας πουν φασιστικό στοιχεία.
    Αν πω ότι ακόμα και ο αρχιεπίσκοπος έχει πουληθει και όλοι οι πΠαδες είναι πιστόλι ακόλουθοι του χρήματος. θα μας πουν ότι βρίζουμε τους παπάδες, παρόλο που είμαι πιο χριστιανός με αξίες και πίστη από τους παπάδες με μηνιαίο μισθό και έχτρα τα κόλλυβα, οι κηδείες, οι βαπτίσεις.. .και Τη νηστεία με τα καβούρια και τα καλαμαράκια Οταν ο άλλος πειναει..
    ΑΝ πει κάποιος κατά των νόμων περί ομοφυλωφυλων και των γάμων τους και θα το πουν ομοφοβικο, ρατσιστή..
    ΑΝ σηκώσει κάποιος την ελληνική σημαία αν πει κάποιος ότι η Μακεδονία είναι ελληνική, αν πει κάποιος ότι ναι είμαι πατριώτης, εθνικιστής, θα το πουν ναζί. Και φασιστα
    ΔΕΝ έχω δει κάποιο να παίρνει θέση για όλα αυτά..
    Τα ευφυολογηματα και τις ιστορίες των απόρων και των Χριστουγέννων έχουμε βαρεθεί να τις ακούμε.

  13. Το θέμα δεν είναι να ψηφίζεις η όχι.. Και να ρίχνεις η όχι άδειο φάκελο

    Το θέμα είναι να είναι να αντέχεις την κριτική και την λέξη φασίστας, οπισθοδρομικος, ομοφοβικος, ρατσιστής.. Χρυσαυγιτης η όπως αλιως… όταν αντιστέκεται στην εξαθλίωση
    και υπερασπιζεσαι αξίες,. Οπως οικογένεια, θρησκεία, πατρίδα, μπροστά στην εξαθλίωση των αξιών, της ιστορίας και της θρησκείας, της οικογένειας, της παιδείας ..και των ηθών που φέρεικαι προωθεί η κυβέρνηση σύριζα και το ονομάζει ανάπτυξη…
    Και δυστυχώς λίγοι παίρνουν θέση σε αυτό.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ