Δημοψήφισμα Ιταλία LIVE: 60% arrivederci Ρέντσι – Ο Πάντοαν… ράβει κοστούμι – Δεν πήγε στο Eurogroup

0
73

Η συντριπτική νίκη του ΟΧΙ στο ιταλικό δημοψήφισμα έφερε την παραίτηση του Ματέο Ρέντσι
– ΟΧΙ 59,11%, ΝΑΙ 40,89% το τελικό αποτέλεσμα του ιταλικού δημοψηφίσματος – 65,47% η συμμετοχή
– Στο Προεδρικό Μέγαρο το απόγευμα ο Ιταλός πρωθυπουργός για να υποβάλει παραίτηση στον πρόεδρο της χώρας Σέρτσιο Ματαρέλα – Όλα τα σενάρια για την επόμενη μέρα
– Το διάγγελμα γεμάτο συγκίνηση, η παραδοχή της ήττας και τους… λάθους
– Ανάμεσα στους υποψήφιους αντικαταστάτες του ο υπουργός Οικονομικών που δεν πήγε στο Eurogroup
– Δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου διαμηνύουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης
– Παρακολουθήστε λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις από το LIVE του NewsIt.gr

Το χρονικό ενός δημοψηφίσματος και μιας προαναγγελθείσας παραίτησης. Η Ιταλία βρίσκεται στη δίνη μιας πολιτικής κρίσης, αφού το δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση κατέληξε στην παραίτηση του πρωθυπουργού της χώρας, Ματέο Ρέντσι.

Η εκλογική αναμέτρηση που περίμενε με κομμένη την ανάσα όλη η Ευρώπη είχε το αποτέλεσμα που όλοι περίμεναν. Ένα συντριπτικό Όχι, ενάντια στη θέση που είχε υποστηρίξει με σθένος ο Ιταλός πρωθυπουργός και πλέον το μέλλον της χώρας μοιάζει αβέβαιο. Ο Ρέντσι σε διάγγελμά του ανακοίνωσε ήδη την παραίτησή του και ο λαϊκιστής Μπέπε Γκρίλο ζητά άμεσα εκλογές.

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις στο live blog του newsit.gr

  Ανεπίσημη συνομιλία Ματαρέλα Ρέντσι

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι είχε ανεπίσημη συνομιλία μιας ώρας με τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, όπως έγινε γνωστό από πηγές της ιταλικής προεδρίας της Δημοκρατίας.

Το απόγευμα, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Ρέντσι πρόκειται να επιστρέψει στο προεδρικό μέγαρο για να υποβάλει επίσημα την παραίτησή του στον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

  Ίσως χρειαστεί διάσωση τραπεζών

Η Ιταλία ίσως χρειαστεί να δαπανήσει δημόσιο χρήμα για τη διάσωση κάποιων τραπεζών της, συμπεριλαμβανομένης και της απόκτησης ποσοστών σε αυτές, δήλωσε σήμερα ο Έβαλντ Νοβότνι, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Η διαφορά μεταξύ της Ιταλίας και άλλων κρατών όπως της Γερμανίας και της Αυστρίας είναι ότι, μέχρι τώρα, στην Ιταλία δεν έχει υπάρξει σημαντική κρατική βοήθεια ή εξαγορές (των τραπεζών) από το κράτος», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Νοβότνι, που είναι επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας.

«Άρα δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι θα είναι απαραίτητο για να κράτος να αποκτήσει ποσοστά (στις τράπεζες) με κάποιο τρόπο», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

  Νέα κυβέρνηση Ρέντσι;

Ο Ρέντσι έκανε το λάθος να συνδέσει την έκβαση του δημοψηφίσματος με το δικό του πολιτικό μέλλον και κατά συνέπεια μετατράπηκε σε ψήφο υπέρ ή εναντίον του, κάτι το οποίο ήταν επιζήμιο διότι αναμείχθηκαν διαφορετικά θέματα», δήλωσε ο Ελμαρ Μπροκ, πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, σε συνέντευξή του στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk (DLF).

Εν τούτοις, «επειδή ο Ρέντσι διαθέτει σαφή πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, θα ήταν δυνατόν ο πρόεδρος τη Ιταλικής Δημοκρατίας να ζητήσει από τον Ρέντσι να προσπαθήσει να σχηματίσει μια νέα κυβέρνηση. Δεν αποκλείω να έχουμε και πάλι μια νέα κυβέρνηση Ρέντσι τον Ιανουάριο», εκτίμησε ο Γερμανός χριστιανοδημοκράτης.

Το γεγονός ότι απορρίφθηκε η συνταγματική μεταρρύθμιση «θα οδηγήσει» κατά τον πρόεδρο της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου «σε περαιτέρω κυβενητικές κρίσεις στην Ιταλία. Θα γίνουν νέες συζητησιες για την μεταρρυθμιστική ικανότητα της Ιταλίας, κάτι το οποίο θα αποδυναμώσει συνολικά την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Ο Μπροκ εξέφρασε την χαρά του για την έκβαση των προεδρικών εκλογών της Αυστρίας, διότι «ο νικητής Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν έκανε έναν αγώνα υπέρ της Ευρώπης ο οποίος άξιζε.» Πρόσθεσε δε ότι «εμείς οι υπέρμαχοι της Ευρώπης θα πρέπει να είματε λιγότεροι συνεσταλμένοι» έχοντας κατά νούν τα αντιευρωπαϊκά και λαϊκιστικά ρεύματα στην Ευρώπη, μετέδωσε το DLF.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ