ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Με μεγάλο ενδιαφέρον η βασιλόπιτα του Συλλόγου γονέων παιδιών με ειδικές ανάγκες Κω | Η πρόταση κατασκευής σπιτιών υποστηριζόμενης διαβίωσης

2
1870

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Γιάννης Κιάρης Χαρίκλεια Χριστοφή

Με μεγάλη συμμετοχή μελών και φίλων του συλλόγου αλλά και εκπαιδευτικών απ’όλες τις ειδικές εκπαιδευτικές δομές του νησιού πραγματοποιήθηκε απόψε στο ξεν. Kos Junior hotel η εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας του συλλόγου γονέων και φίλων παιδιών με ειδικές ανάγκες Κω » ο Σωτήρ».

Παράλληλα, διεξήχθη η Γενική συνέλευση του συλλόγου με αναλυτική ενημέρωση από την Πρόεδρο Μαρία Φρατζή, την Γραμματέα Μαρία Χατζηγιακουμή και την Κυριακή Λήμνου μέλος του ΔΣ για όλα τα προβλήματα και τις ελλείψεις που παρουσιάζουν οι δομές ειδικής εκπαίδευσης στο νησί μας.

Παράλληλα κατατέθηκε η πρόταση από την κ. Χατζηγιακουμή για την για την κατασκευή ΣΠΙΤΙΩΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΗΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ στο νησί μας , προκειμένου τα παιδιά μας αύριο , να ζουν σε ένα κατάλληλο, αξιοπρεπές και καθαρό περιβάλλον , όταν πια οι γονείς τους θα φύγουν από την ζωή (με στόχο την αποφυγή της ιδρυματοποίησής τους).

Την βασιλόπιτα του συλλόγου ευλόγησε και έκοψε μεταφέροντας τις ευχές του Σεβασμιωτάτου ο π. Κωνσταντίνος Καματερός, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν η Πρόεδρος της ΚΕΚΠΑΠΥΑΣ Β. Πη και ο Πρόεδρος των Σχ. Επιτροπών Μ. Ζερβός, παρόντες ήταν ακόμη: ο Αντιδήμαρχος Η. Σιφάκης, η Επικ. του Οράματος + Δράση Ι. Ρούφα συνοδευόμενη από τον Σ. Πη την Π. Κάννη και στελέχη της παράταξής της, ο Επικ. της ΠΑΝΔΗΜΑ Μ. Χατζηαντωνίου, η Πρόεδρος του ΔΗΡΑΣ Β. Παντελίκιζη, η Αντιπρόεδρος του ΔΟΠΑΒΣ Ειρ. Χατζηχριστοφή, ο Περιφερειακός σύμβουλος Ν. Τσακίρης, η Σ. Κανταρζή και στελέχη της Ισχυρής Κω καθώς και πολλά μέλη και φίλοι του συλλόγου.

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑΣ ΦΡΑΤΖΗ

[pdf-embedder url=»http://www.aegeanews.gr/wp-content/uploads/2019/03/Φρατζή-Σύλλογος-Γονιών-ΑμεΑ-24-03-2019.pdf»] 

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΜΑΡΙΑΣ ΧΑΤΖΗΓΙΑΚΟΥΜΗ: ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ, ΦΙΛΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΝΗΣΟΥ ΚΩ «Ο ΣΩΤΗΡ» (24 Μαρτίου 2019)

Αγαπητές κυρίες και αγαπητοί κύριοι καλησπέρα

Ευχαριστούμε που βρίσκεσθε απόψε κοντά μας και τιμάτε με την παρουσίας σας αυτήν μας την εκδήλωση , που τιμάτε βασικά τα παιδιά μας !

Είμαι η Μαρία Χατζηγιακουμή. Στις πρόσφατες εκλογές του Συλλόγου εκλέχθηκα Γραμματέας του Συλλόγου.

Ο Σύλλογος μας ιδρύθηκε το 1991 και στηρίζει όλα τα παιδιά με Αναπηρία της Νήσου Κω.

Ένας μεγάλος αριθμός παιδιών στην Κω εκπαιδεύονται στα Δημόσια Ειδικά Σχολεία και στο Σβουρένειο ΚΔΑΠΜΕΑ.

Από το 1991 μέχρι το 2013 λειτουργούσε στην Κω το Ειδικό Σχολείο Δήμου Κω, το μετέπειτα ΣΒΟΥΡΕΝΕΙΟ και εκπαίδευε παιδιά ΑΜΕΑ ανεξαρτήτου ηλικίας, επίτευγμα και αυτό , του Συλλόγου μας.

Η εκπαίδευση παιδιών με Αναπηρία είναι υποχρεωτική.

Ωστόσο η Δημόσια Εκπαίδευση ήταν ανύπαρκτη και άγνωστη στην Κω μέχρι το 2004. Δύο γονείς παιδιών ΑΜΕΑ είναι αυτοί που κινήθηκαν προς το Υπουργείο Παιδείας και τις Αρμόδιες Υπηρεσίες προκειμένου να δημιουργηθεί στην Κω η δομή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και το πέτυχαν !

Το ίδιο συνέβη και το 2017. Γονείς μαθητών κινήθηκαν στο Υπουργείου Παιδείας και με οδηγίες του Συνηγόρου του Πολίτη κατάφεραν να ενεργοποιηθεί το ΦΕΚ του 2005 και να δημιουργηθεί η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση , το ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ (ΕΕΕΕΚ ΚΩ)

Στο νησί μας αυτή την στιγμή λειτουργούν 4 δομές

– Το ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ , γνωστό σε όλους μας ΣΒΟΥΡΕΝΕΙΟ, με Διευθυντή τον κύριο Κωνσταντίνο Χατζηδαυϊδ. Εκεί απασχολούνται αποκλειστικά maximum 25 παιδιά . Λειτουργεί όλο τον χρόνο. Η χρηματοδότηση γίνεται ,με Επιδοτούμενα Προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως επί το πλείστον. Το υπόλοιπο μέρος καλύπτεται από τον Δήμο της Κω και τον Σύλλογο μας.

Έχουμε και τρείς Δημόσιες Δομές του Υπουργείου Παιδείας

  • Το ΕΙΔΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ, εγκαινιάσθηκε στις 28/2/2019, φοιτούν 3 παιδιά , ηλικίας 4 έως 6 χρονών, με Διευθύντρια την κυρία Ναυσικά Μακρυγιάννη

Στεγάζεται σε μία λυόμενη αίθουσα δίπλα στο Σβουρένειο ΚΔΑΠΜΕΑ

Στο Πλατάνι βρίσκονται :

 

  • Το ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ, (μέχρι πέρυσι στεγαζόταν στο ΣΒΟΥΡΕΝΕΙΟ ), φοιτούν 13 παιδιά , ηλικίας 7 έως 15 χρονών , με Διευθυντή τον κύριο Χαράλαμπο Ανθούλη) και,

 

-2-

– Το ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ το λεγόμενο ΕΕΕΕΚ, φοιτούν 15 παιδιά ηλικίας 15 έως 23 χρονών ,στεγάζονται σε πέντε λυόμενες αίθουσες, το εργαστήριο μόνο είναι στο κεντρικό κτίριο, με Διευθύντρια την κυρία Κατερίνα Τσατσακλά και αυτή την στιγμή είναι το πλέον στελεχωμένο ΕΕΕΕΚ σε Εκπαιδευτικό προσωπικό της Νησιωτικής Ελλάδας.

Το πρώτο μας θέμα που μας απασχολεί είναι οι κτιριακές υποδομές των σχολείων .

Οι κτιριακές εγκαταστάσεις που στεγάζονται αυτή την στιγμή οι τρείς δομές Δημόσιας Εκπαίδευσης (Ειδικό Νηπιαγωγείο, Ειδικό Δημοτικό και ΕΕΕΕΚ ) δεν είναι αυτές που θα πρέπει να φιλοξενούν παιδιά ΑμεΑ αφού δεν έχουν κατασκευαστεί γι΄ αυτό τον σκοπό .

Στο Ειδικό Δημοτικό και στο ΕΕΕΕΚ έχουν γίνει μερικές παρεμβάσεις από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Κω , όμως δεν είναι αρκετές και δεν είναι τέτοιες που καθιστούν την λειτουργία των Σχολείων ιδανική και ικανοποιητική.

Και δυστυχώς, το μεγάλο βάρος της δυσλειτουργίας των δικών μας εγκαταστάσεων καλούνται να το επωμισθούν οι Εκπαιδευτικοί που αντί να τους διευκολύνουμε το ήδη δύσκολο έργο τους , τους δυσκολεύουμε ακόμα περισσότερο την καθημερινότητα κατά τις ώρες της εκπαίδευσης των μαθητών και τις ώρες που τα παιδιά βγαίνουν διάλειμμα .

Και εδώ να τονίσω ότι στα ΕΙΔΙΚΆ ΣΧΟΛΕΙΑ οι εκπαιδευτικοί δεν κάνουν δικό τους διάλειμμα είναι συνέχεια σε εγρήγορση , διότι εκ των πραγμάτων έχουν την συνεχή επιτήρηση των μαθητών.

Με τα σοβαρά στεγαστικά προβλήματα και υποδομές του ΕΕΕΕΚ ασχολείται η ΕΛΜΕ και πιέζει για την κατασκευή Κτιρίου κατάλληλου να φιλοξενεί ΑΜΕΑ.

Ενημερώθηκα ότι προχωρά η διαδικασία δημιουργίας ενός ΕΕΕΕΚ στην περιοχή μας, πράγμα θετικό. 

Ελπίζω να επιτευχθεί η ικανοποιητική χρηματοδότηση των σχολικών μονάδων και από τη μεριά μου τονίζω τις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν στις μονάδες που φιλοξενούν ΑμΕΑ.

-3-

Καταθέτω λοιπόν τις ελλείψεις στις ήδη υπάρχουσες δομές .

Αναλυτικά :

  1. Στο Σβουρένειο ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΑΜΕΑ .

α) Πρέπει οπωσδήποτε να διαμορφωθεί ο παιδότοπος που βρίσκεται στην πίσω αυλή .Ο χώρος δεν είναι κατάλληλος και ασφαλής για τα παιδιά. Επιβάλλεται ειδικό δάπεδο και σκίαστρο .

β) Έχουμε σοβαρό θέμα με το λεωφορείο που μεταφέρει τους μαθητές. Τα τελευταία δύο χρόνια το λεωφορείο πολύ συχνά , βρίσκεται εκτός λειτουργίας λόγω βλάβης και οι μαθητές τις ημέρες που το λεωφορείο είναι χαλασμένο δεν πηγαίνουν στο ΚΔΑΠΜΕΑ. Είναι λοιπόν απαραίτητη η αγορά –προμήθεια νέου λεωφορείου για την μεταφορά των μαθητών. Αυτή την φορά ευελπιστούμε , να είναι με προδιαγραφές ΑΜΕΑ , για να μην προκληθούν παρόμοια θέματα μ΄ αυτά της μεταφοράς των μαθητών του ΕΕΕΕΚ .

  1. Στο ΕΕΕΕΚ

Το 2017 ο Δήμος παραχώρησε τις 5 σχολικές αίθουσες για να στεγαστεί το ΕΕΕΕΚ. Πρίν λίγες μέρες τοποθέτησε άλλη μία λυόμενη αίθουσα που θα χρησιμοοποιηθεί για γυμναστήριο . Εμείς του χρόνου χρειαζόμαστε 12 αίθουσες.

Οι τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου τοποθέτησαν τις ράμπες , διαμόρφωσαν την μία τουαλέτα σε τουαλέτα ΑΜΕΑ και εγκατέστησαν τα ντουλάπια και τις ηλεκτρικές συσκευές στην κουζίνας.

Το Υπουργείο Παιδείας δεν παρέδωσε στο ΕΕΕΕΚ ούτε ένα στυλό . Ειδικός Εξοπλισμός σε θρανία και καθίσματα δεν υπάρχουν. Ότι υπάρχει μέσα στις αίθουσες και στο Εργαστήριο Μαγειρικής είναι από χορηγίες ιδιωτών . Τραπέζια, θρανία και καρέκλες χωρίς προδιαγραφές για ΑΜΕΑ

Χρειαζόμαστε ακόμα :

– Διαμόρφωση του προαύλιου χώρου και σκίαστρα

-Δύο ακόμα υπολογιστές για να ολοκληρωθεί η αίθουσα Πληροφορικής.

– Ένα Α/C για το Εργαστήριο

-Πιάτα ρηχά , βαθειά , φρούτου για την Κουζίνα (20 τμχ τουλάχιστον από το καθένα)

– Μαρκαδόρους σε όλα τα χρώματα

 

-4-

3) Στο Ειδικό Δημοτικό χρειαζόμαστε :

– Επί πλέον αίθουσες

– Διαμόρφωση του προαύλιου χώρου με κατάλληλο δάπεδο για να μην πέφτουν και κτυπούν τα παιδιά καθώς και σκίαστρα.

– Κατασκευή παιδότοπου

– Αίθουσα εστίασης των παιδιών

– Ένα πολυκουζινάκι, Καρέκλες και τραπέζια για την αίθουσα εστίασης των μαθητών

  1. Στο Ειδικό Νηπιαγωγείο :

Η λυόμενη αίθουσα εγκαινιάσθηκε πρόσφατα, υπάρχει μόνο μία αίθουσα ( γραφείο διδασκόντων δεν υπάρχει) με μία τουαλέτα για παιδιά και εκπαιδευτικούς. Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς θα χρειαστούμε εκτός από γραφείο εκπαιδευτικών και δεύτερη αίθουσα.

Αυτό που θέλω να ληφθεί σοβαρά υπόψη στις τρείς δομές , ΣΒΟΥΡΕΝΕΙΟ ΚΔΑΠΜΕΑ , ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ και ΕΕΕΕΚ είναι τα σκίαστρα στον προαύλιο χώρο και στους παιδότοπους τα οποία είναι εντελώς ανύπαρκτα. Ειδικά το Σβουρένειο από τον Μάϊο μέχρι και τον Σεπτέμβριο υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με το θέμα σκιάς.

Τα παιδιά μας έχουν πολύ περισσότερες ευαισθησίες από το κάθε παιδί. Η έκθεση τους στον ήλιο από τις 9 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα επιφέρει σοβαρά προβλήματα στην υγεία τους , ειδικά στα παιδιά με ιστορικό επιληπτικών κρίσεων. Το ίδιο πρόβλημα έχουμε και στην βροχή.

Οι τουαλέτες στο Ειδικό Δημοτικό και στο ΕΕΕΕΚ είναι έξω στην αυλή χωρίς σκέπαστρο . 25 παιδιά είναι δύσκολο στους εκπαιδευτικούς να τα μεταφέρουν μέσα στην ζέστη ή την βροχή.

Είναι αναγκαίο το διάλλειμα στους μαθητές και απαραίτητο να προαυλίζονται σε κατάλληλο και ασφαλή για την υγεία τους χώρο.

Ευχαριστούμε όλους τους Εκπαιδευτικούς όλων των δομών , για την υπομονή και την κατανόηση για τις κτιριακές μας εγκαταστάσεις , την φροντίδα την στήριξη και την αγάπη που δείχνουν στα παιδιά μας.

Κατανοούμε τον φόρτο εργασίας των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου, αλλά, προέχει η υγεία και η ασφάλεια των παιδιών μας !

Παρακαλούμε λοιπόν τον Δήμο για την ανάγκη ελαστικότητας στη χρηματοδότηση ειδικά των μονάδων που εκπαιδεύουν ΑμΕΑ. Εάν δεν μπορεί να επιτευχθεί το ζητούμενο είμαστε υποχρεωμένοι σαν Σύλλογος , να ζητήσουμε, οι ανάγκες αυτές να καλυφθούν από χορηγίες ιδιωτών. 

********

-5-

Ένα άλλο θέμα πολύ σοβαρό που απασχολεί τους γονείς πέραν από την Εκπαίδευση είναι το θέμα διαβίωσης των παιδιών τους στο αύριο. Και το αύριο δεν είναι ποτέ μακριά.

« Σήμερα ζώ με τους γονείς μου ….Αύριο ?»

Ο Σύλλογος μας προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και στηρίζει την πρόταση για την κατασκευή ΣΠΙΤΙΩΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΗΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ στο νησί μας , προκειμένου τα παιδιά μας αύριο , να ζουν σε ένα κατάλληλο, αξιοπρεπές και καθαρό περιβάλλον , όταν πια οι γονείς τους θα φύγουν από την ζωή .

Το ΦΕΚ έχει ήδη ψηφιστεί και μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιαδήποτε πόλη της Ελλάδας.

Και η Κως έχει την δυνατότητα να φιλοξενήσει τα δικά της παιδιά , όπως φιλοξενείται ήδη ένας μεγάλος αριθμός ΑΜΕΑ σε πολλές περιοχές της χώρας μας.

 

« Η Υποστηριζόμενη Διαβίωση είναι η δράση μέσω της οποίας συντελείται η αποϊδρυματοποίηση των ατόμων με αναπηρία που φιλοξενούνται σε μονάδες κλειστής φροντίδας, η αποφυγή της ιδρυματοποίησής τους, στην περίπτωση που το οικογενειακό τους περιβάλλον αδυνατεί για οποιοδήποτε λόγο να υποστηρίξει τη διαβίωσή τους και η απόκτηση καλύτερης ποιότητας ζωής με περισσότερες ευκαιρίες για τα άτομα με αναπηρία .

Η Υποστηριζόμενη Διαβίωση αντιμετωπίζει το ζήτημα της διά βίου διαβίωσης – κατοικίας των ατόμων με αναπηρία. Η διαβίωση των ενοίκων στις Σ.Υ.Δ. δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί «κλειστή περίθαλψη» ή «νοσηλεία».

Αντίθετα, η Υποστηριζόμενη Διαβίωση ενισχύει το θεμελιώδες δικαίωμα για ανεξάρτητη διαβίωση κάθε ατόμου με αναπηρία, επιδιώκοντας παράλληλα την ανάπτυξη και διατήρηση στο μέγιστο βαθμό των δεξιοτήτων και ικανοτήτων του, ώστε να διαβιεί με ασφάλεια και όσο το δυνατό πιο αυτόνομα και ενεργά στο κοινωνικό περιβάλλον, με στόχο τη κοινωνική του ένταξη συμπεριλαμβανόμενης της δυνατότητας πρόσβασης στην εκπαίδευση, στην εργασία, παρέχοντας φροντίδα και υποστήριξη, με σεβασμό στα δικαιώματα, την αξιοπρέπεια, τις ανάγκες και τις επιθυμίες του.»

Σας ευχαριστώ

[pdf-embedder url=»http://www.aegeanews.gr/wp-content/uploads/2019/03/Λήμνου-Ο-ΣΩΤΗΡ_ΟΜΙΛΙΑ.pdf»]

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΤΙ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΤΑ ΤΙ ΛΑΜΠΡΟΠΙΤΑ;;; ΤΟ ΚΟΚΙΝΟ ΑΥΓΟ ΛΕΙΠΕΙ…. ΣΕ ΚΑΙΡΟ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ ΚΑΙ ΝΗΣΤΕΙΑΣ ΠΟΙΟΣ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΠΟΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΠΙΤΤΑ;;;;ΣΤΟΝ ΤΡΙΤΟ ΜΗΝΑ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ;;;;;ΕΝΑ ΑΠΛΟ ΤΣΑΙ ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΙΟ ΣΩΣΤΟ …..

    • Οὐαὶ ὑμῖν, γραμματεῖς καὶ Φαρισαῖοι ὑποκριταί, ὅτι κλείετε τὴν βασιλείαν τῶν οὐρανῶν ἔμπροσθεν τῶν ἀνθρώπων· ὑμεῖς γὰρ οὐκ εἰσέρχεσθε, οὐδὲ τοὺς εἰσερχομένους ἀφίετε εἰσελθεῖν.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ