Αρχική Ειδήσεις Φήμες Εκλογές Τουρκία 2019: Ο Ερντογάν ομολόγησε την ήττα του – «Πανωλεθρία» για...

Εκλογές Τουρκία 2019: Ο Ερντογάν ομολόγησε την ήττα του – «Πανωλεθρία» για τον Σουλτάνο

0
2287

Εκλογές Τουρκία: Ανατροπή δείχνουν τα επίσημα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών στην Τουρκία  – Χάνει ο Ερντογάν τις εκλογές σε Σμύρνη και Άγκυρα – Οριακή η διαφορά στην Κωνσταντινούπολη.

Ο υποψήφιος του συνασπισμού της αντιπολίτευσης στην Άγκυρα προηγείται με σχετικά μικρή διαφορά, σύμφωνα με τα μερικά αποτελέσματα που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Ο Μανσούρ Γιαβάς, του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) συγκεντρώνει ποσοστό περίπου 50%, ενώ ο εκλεκτός του Ερντογάν, Μεχμέτ Οζασεκί, πρώην υπουργός και υποψήφιος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) συγκεντρώνει ποσοστό 47%, με καταμετρημένο το 92% των ψήφων.

00001.JPG
01
Τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής στην Τουρκία

Στο Ντιγιάρμπακιρ προηγείται με διαφορά, με ποσοστό 63,27%, ο υποψήφιος του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), Αντνάν Σελτζούκ Μιζρακλί.

Στην Σμύρνη δεν φαίνεται κάποια έκπληξη καθώς ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος Τουντς Σογιέρ προηγείται με 58% έναντι 38% του κυβερνητικού Νιχάτ Ζεϊμπέκι (AKP), με καταμετρημένο περίπου το 92% των ψήφων.

AP_19090271467055-51.jpg
01
Στιγμιότυπα από τις εκλογές στην Τουρκία

Θρίλερ στην Κωνσταντινούπολη

Στην Κωνσταντινούπολη, ο πρώην πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ (AKP) προηγείται με ελάχιστη διαφορά με ποσοστό 48,75%, έναντι 48,61% του Εκρέμ Ιμάμογλου, με καταμετρημένο το 98% των ψήφων, όπου η διαφορά είναι μικρότερη από 4500 ψήφους υπέρ του Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Ο Γιλντιρίμ ανακοίνωσε μπροστά στις κάμερες τη νίκη του στις δημοτικές εκλογές και ευχαρίστησε όσους εργάστηκαν στην προεκλογική εκστρατεία, λέγοντας ότι στο εκλογικό του κέντρο έχουν λάβει το σύνολο της καταμέτρησης.

Την ίδια σχεδόν στιγμή, ο αντίπαλός του Εκρέμ Ιμάμογλου σε δηλώσεις του τον κατηγόρησε για χειραγώγηση του κοινού και κάλεσε το ανώτατο εκλογικό συμβούλιο και τις τοπικές εκλογικές επιτροπές να κάνουν την δουλειά τους σωστά ενώ κατηγόρησε το πρακτορείο Αναντολού ότι μεταδίδει τα αποτελέσματα επιλεκτικά.

Ξέρω να δίνω συγχαρητήρια αλλά θέλω και να μου δίνουν. Η ενσωμάτωση δεν έχει ολοκληρωθεί, να περιμένουμε το τελικό αποτέλεσμα, πρόσθεσε ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

AP_19090434918157-74.jpg
01
Στιγμιότυπα από τις εκλογές στην Τουρκία

Συνολικά, το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προηγείται στις δημοτικές εκλογές σε εθνικό επίπεδο, με περισσότερες από τις μισές ψήφους να έχουν καταμετρηθεί, μεταδίδει το Anadolu.

Με καταμετρημένο το 91% των ψήφων το AKP εμφανίζεται να συγκεντρώνει το 44,95%, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ενώ το σημαντικότερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό (CHP), κερδίζει το 30,25%.

Όπως επισημαίνει το Anadolu, η συμμετοχή στις δημοτικές εκλογές ανέρχεται στο 83%.

Ο Ερντογάν αναγνώρισε την ήττα του

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραδέχτηκε απόψε ότι το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης έχασε ορισμένες πόλεις στις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν και δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνησή του θα επικεντρωθεί τώρα στην εφαρμογή μιας ισχυρής οικονομικής πολιτικής.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν τόνισε ότι οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν σε περίπου 4,5 χρόνια, τον Ιούνιο του 2023, και ότι η Τουρκία σκοπεύει στο διάστημα αυτό να εφαρμόσει προσεκτικά ένα «ισχυρό οικονομικό πρόγραμμα», χωρίς να δεσμεύεται από τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς.

Η αντιπολίτευση φαίνεται ότι θα εξασφαλίσει το δήμο την Άγκυρας, για πρώτη φορά αφότου ανήλθε στην εξουσία ο Ερντογάν, πριν από 16 χρόνια.

Αυτές οι εκλογές ήταν δοκιμασία για τον Ερντογάν, ο οποίος ρίχθηκε στην προεκλογική μάχη με όλες του τις δυνάμεις για να αποφύγει μια εκλογική ήττα του κόμματός του, καθώς η χώρα περνά οικονομικές δυσκολίες, κυρίως με αύξηση του πληθωρισμού και της ανεργίας.

Η ήττα στην Άγκυρα, πολιτική πρωτεύουσα της Τουρκίας όπου έχει χτίσει ένα τεράστιο προεδρικό μέγαρο αποτελεί μεγάλη απώλεια για τον Ερντογάν, ο οποίος είχε κερδίσει όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις από το 2002, οπότε ανήλθε στην εξουσία το κόμμα του, το AKP.

Νεκροί και σοβαρά επεισόδια

Οι εκλογές πάντως αμαυρώθηκαν από επεισόδια, στα νοτιοανατολικά και την Κωνσταντινούπολη.

Στη Μαλάτια, ένας ένοπλος πυροβόλησε και σκότωσε δύο μέλη του μικρού ισλαμιστικού Κόμματος Ευδαιμονίας.

Στο Ντιγιάρμπακιρ δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν – ο ένας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση – αφού δέχτηκαν επίθεση με μαχαίρι κατά τη διάρκεια ενός καυγά μεταξύ αντιπάλων υποψηφίων, σύμφωνα με νοσοκομειακή πηγή.

Δεκάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί σε επεισόδια που σχετίζονται με τις εκλογές στα νοτιοανατολικά, όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Στη συνοικία Καντίκιοϊ της Κωνσταντινούπολης ένας άνθρωπος μαχαιρώθηκε όταν 15 άνδρες συνεπλάκησαν, σε μια φιλονικία μεταξύ υποψηφίων, ανέφερε μια πηγή της αστυνομίας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ