Αρχική Ειδήσεις Φήμες Ελευθέριος Διακογιάννης: Προς Υποψήφιους Δημάρχους

Ελευθέριος Διακογιάννης: Προς Υποψήφιους Δημάρχους

0
647

ΠΡΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ
Πριν λίγες μέρες είχα κοινοποιήσει την ανάρτηση ενός φίλου μου από την Κω Σκηνοθέτη, Οπερατέρ από την πάλαι ποτέ ΥΕΝΕΔ μέχρι πριν λίγα χρόνια που πήρε την σύνταξη του . Φοβερά πετυχημένος και με κουλτούρα και σκέψη πολύ σωστή. Πρόσεξα όμως πως ίσως επειδή ήταν από κάποιο άλλο νησί δεν δόθηκε η προσοχή που περίμενα να έχει. Επειδή όμως την βρίσκω πολύ επίκαιρη λόγο των επικειμένων εκλογών και επειδή ταιριάζει γάντι για το δικό μας νησί την Αίγινα την ξαναβάζω αλλάζοντας την κάπως και τοποθετώντας την στα δικά μας δεδομένα. Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ πρέπει να έχει βιωματικούς δεσμούς, να αγαπάει τον τόπο του, να παθιάζεται. Να έχει αίσθηση της πραγματικότητας και αυτογνωσίας.
ΝΑ ΜΗΝ ΚΟΡΟΙΔΕΥΕΙ, να μην προσποιείται και να μην στερείται αυτογνωσίας. O ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ να είναι στις προτεραιότητες του κάθε υποψήφιου. Γιατί ο πολιτισμός, είναι προίκα, είναι μάθηση, είναι γνώση, γαληνεύει και εξυψώνει τον άνθρωπο.
ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ και να είναι ικανός να δίνει λύσεις ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ: Οι πινακίδες, τα στέγαστρα, οι τέντες, οι ομπρέλες που έχουν τοποθετηθεί άναρχα και με όποιο χρώμα αρέσει στον καθένα να αλλάξουν σεβόμενοι την αισθητική ενός αρχοντικού, πανέμορφου νησιού, που είναι η Αίγινα. Και όπου αλλού υπάρχουν τέτοιου είδους κατασκευές, που ντροπιάζουν και προσβάλουν την αισθητική μας να αλλάξουν. Ο ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ πρέπει να αλλάξει και να καταπιαστεί με σοβαρότητα ξανασχεδιάζοντας το θέμα σκουπίδια , καθαριότητας , ανακύκλωσης, που τόσο έχει στοιχήσει στην φήμη του νησιού μας. Η ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΔΡΟΜΩΝ, των παραλιών, όχι αυτών των ενοικιαζόμενων, αλλά των ελεύθερων. Το πλύσιμο των κάδων που ζέχνουν, η ευταξία της κίνησης των τροχοφόρων, η αναρχία των ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων και τροχοφόρων. ΕΚΕΙΝΟ ΤΟ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ τα τραπεζοκαθίσματα να καταλαμβάνουν όλους τους δημόσιους χώρους μη αφήνοντας και το ελάχιστο για την διέλευση των πεζών πρέπει να αλλάξει . ΟΙ ΑΙΓΙΝΗΤΕΣ έμαθαν νομίζω πλέον να μην προτιμούν τα εύκολα ψέματα, αυτά που κυβερνούν τα βάθη του ανθρώπου, αλλά στηρίζονται στην λογική, στην ευπρέπεια στα «θέλω» και στα «μπορώ» του κάθε υποψήφιου που θέλει να δοκιμαστεί στο στίβο της πολιτικής. Οι φανφάρες και οι τσαμπουκάδες δεν πρέπει να είναι μέρος του εαυτού τους.
ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ να μη φοβούνται να αναλάβουν ευθύνες, να είναι υπολογίσιμοι και να έχουν την σιγουριά της αποτελεσματικότητας, να μην δίνουν αξία σε λάθος πράγματα. ΣΤΑΧΥΟΛΟΓΩ μερικά απλά που δεν χρήζουν ούτε καν χρημάτων αλλά θέλησης και αγάπης για το σωστό το όμορφο το καλό. ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΤΟΥΑΛΕΤΕΣ στη ψαραγορά .Που τις χρησιμοποιούν όλα τα γύρω μαγαζιά, και η ψαραγορά και δυστυχώς και οι ξένοι επισκέπτες μας. Σιχαίνεσαι να πατήσεις από την βρομιά. Είναι δείγμα πολιτισμού να είναι πεντακάθαρες . ΡΕΜΕΤΖΑ : Απέναντι στην παλιά δημαρχεία υπάρχουν 5-6 θέσεις ελεύθερες να δέσουν τα διερχόμενα σκάφη . Είναι τουρίστες υψηλού οικονομικού επίπεδου που αφήνουν στις δύσκολες που περνάμε εποχές της κρίσης τα ωραία τους λεφτουδάκια. Όμως επί καθημερινής βάσης είναι ακινητοποιημένοι δυο τρία για περίπου μια και δυο ώρες προσπαθώντας να απεγκλωβισθούν μια και εκεί περνά μια χονδρή αλυσίδα από τις πλωτές στην ψαραγορά. Αφού ταλαιπωρηθούν αναγκάζονται να φωνάζουν δύτες να τους απεγκλωβίσουν με ένα υπέρογκο κόστος . Παλιοί καπεταναίοι με γνώση του αντικειμένου λεν ότι με ένα κόστος ούτε 500 ευρώ θα μπορούσε ο Δήμος μας να ποντίσει ρεμετζα μόνιμα όπως σε άλλα νησιά να λύσει αυτό το πρόβλημα. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ : Κάθε μέρα τρία πούλμαν χαρίζουν το καυσαέριο τους στα γύρω καφενεία και εστιατόρια μπλοκάροντας όλη την κυκλοφορία του λιμανιού αντί να τους αδειάσουν στην Παναγίτσα που έχει χώρο . Και όλο αυτό χάριν δυο τριών καταστημάτων αγνοώντας όλους τους άλλους. Το τριήμερο που δεν έβρισκες καρέκλα να καθίσεις στα παραδοσιακά καφενεία το καυσαέριο που ρούφηξαν οι καλεσμένοι μας σίγουρα δεν το είχαν ούτε στην Ομόνοια για 2-3 έξυπνους καταστηματάρχες. ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ : Έλεος λίγο πράσινο, λίγη ομορφιά. ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ ΛΙΜΑΝΙΟΥ : Τι μαύρο κι άραχνο γεμάτο σπασίματα τρύπες. Φοβάσαι μην στραμπουλίξεις το πόδι σου . Η βόλτα όλων των Αιγινητών και τουριστών πόσο θα στοίχιζε; 300.000 να το ντύσουν με πλάκες; Το Λιμενικό Ταμείο λεν έχει πάνω από δυο εκατομμύρια, αλήθεια τι τα κάνει; ΚΑΔΟΙ : Κάποιοι ωραίοι εθελοντές συγκάτοικοι μας έβαψαν ωραία με διάφορα σχέδια τους κάδους .Ας γίνεται τουλάχιστον η αποκομιδή πιο συχνά και να μην είναι πάντα ξεχειλισμένοι και ας βρουν ένα τρόπο να μην σκεπάζονται με τις μαύρες σακουλές σκουπιδιών. Που χαλούν όλη την ομορφιά τους.
ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ : Μια σπουδαία προσπάθεια γίνεται σ αυτόν τον τομέα από τους ενεργούς πολίτες. Είναι μια καινούργια τάση σ όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα, στα νησιά μας, που φέρνει διεξόδους για περιπάτους στα βουνά μας είναι ένα καινούργιο τουριστικό προϊόν. Όμως ας βοηθήσει λίγο οικονομικά αυτήν την προσπάθεια ο δήμος μας. ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΙ . Καιρός να το βάλουν σοβαρά στα προγράμματα τους. Για φανταστείτε ένα ποδηλατοδρόμο δίπλα στην θάλασσα από την Αίγινα στην Πέρδικα. Και από Αίγινα Σουβάλα ΣΑΛΑΜΙΝΟΜΑΧΟΙ. Τι ντροπή , να έχουμε ένα τέτοιου παγκοσμίου φήμης μνημείο και να το έχουμε σε μια τέτοια άθλια εγκατάλειψη; Μια απλή περίφραξη ένα άγαλμα Σαλαμινομάχου η μια τριήρη φτιαγμένη από ένα Αιγινήτη καλλιτέχνη και μια πινακίδα τι θα στοίχιζε στον Δήμο μας και το έχουν σε τέτοια εγκατάλειψη;
Αυτά τα λίγα αλλά και εύκολα. Για τα πολλά τα πιο μεγάλα και σοβαρά, ο επόμενος Δήμαρχος ας τα μελετήσει ας βρει λύσεις για το καλό του νησιού μας. Τελειώνοντας, θέλω να πιστεύω στις αλήθειες και στα ιδανικά του κάθε υποψήφιου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ