Ο Κουασιμόδος «κλαίει» για την Παναγία των Παρισίων – 850 χρόνια ιστορίας έγιναν στάχτη σε 8,5 ώρες – «Θα χρειαστούν δεκαετίες για να επανέλθει»: Συγκλονίζει Έλληνας από το Παρίσι

0
2372

Ο κωδωνοκρούστης της Παναγίας των Παρισίων στο βιβλίο του Ουγκώ στεναχωρήθηκε για την τεράστια καταστροφή στον καθεδρικό ναό-σύμβολο του Παρισιού

Η μεγάλη καταστροφή στην Παναγία των Παρισίων που καιγόταν για 8,5 ώρες πριν οι πυροσβέστες να καταφέρουν να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά έχει συγκλονίσει όλο τον κόσμο.

Εξαίρεση δεν αποτελούν οι άνθρωποι της τέχνης οι οποίοι προσπάθησαν να αποτυπώσουν σε σκίτσα τη θλίψη που προκαλεί η καταστροφήενός τόσο σημαντικού για τον παγκόσμιο πολιτισμό καθεδρικού ναού.

Οι σκιτσογράφοι χρησιμοποίησαν έναν από τους «κατοίκους» της Παναγίας των Παρισιών, τον Κουασιμόδο, τον ήρωα του βιβλιόυ του Βίκτωρος Ουγκό.

Ο κωδωνοκρούστης, στο βιβλίο, του καθεδρικού ναού στεναχωρήθηκε πολύ και «έκλαψε» για την καταστροφή της Παναγίας των Παρισίων την οποία προσπαθεί στα σκίτσα να αγκαλιάσει για να την παρηγορήσει και να την προστατέψει.

Δείτε τα σκίτσα που προκαλούν συγκίνηση:

Παναγία των Παρισίων: 850 χρόνια ιστορίας έγιναν στάχτη σε 8,5 ώρες

fotia_main01

Σώθηκαν το κύριο κτίσμα και οι πύργοι – Το μεγαλύτερο τμήμα της φωτιάς έχει κατασβεστεί – Κάηκε και κατέρρευσε η ξύλινη οροφή και το ένα κωδωνοστάσιο – Μακρόν: Αυτόν τον καθεδρικό θα τον ξαναχτίσουμε όλοι μαζί

Παγκόσμιο σοκ έχει προκαλέσει η μεγάλη φωτιά που για 8,5 ώρες έκαιγε ανεξελέγκτη στην Παναγία των Παρισίων καταστρέφοντας ένα μεγάλο κομμάτι του καθεδρικού ναού με ιστορία εννέα αιώνων.

Τα ξημερώματα της Τρίτης η πυροσβεστική υπηρεσία της γαλλικής πρωτεύουσας ανακοίνωσε ότι κατάφερε να θέσει υπό έλεγχο τη φωτιά και ότι έχει μερικώς κατασβεστεί. «Υπάρχουν ακόμα σποραδικές εστίες» δήλωσε εκπρόσωπος της πυροσβεστικής.

Νωρίτερα αξιωματούχος της πυροσβεστικής είχε ανακοινώσει ότι το οικοδόμημα του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων σώθηκε από ολική καταστροφή προσθέτοντας ότι κατά τη διάρκεια της επιχείρησης τραυματίστηκε σοβαρά ένας πυροσβέστης.

Οι εικόνες που μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς της πυροσβεστικής καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει φλόγα στον ναό.

«Η Παναγία των Παρισίων δεν υπάρχει πια, θα χρειαστούν δεκαετίες για να επανέλθει»: Συγκλονίζει Έλληνας από το Παρίσι στον ΘΕΜΑ 104,6

donre-dram

«Δεν υπάρχει πια σήμερα η Παναγία των Παρισίων, είναι μεγάλο χάσιμο για όλη την Ευρώπη» δήλωσε συγκινημένος ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κοινότητας στο Παρίσι

Εμφανώς συγκινημένος εμφανίστηκε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κοινότητας στο Παρίσι, Γιώργος Ζαντές, για την καταστροφή στην Παναγία των Παρισιών από τη φωτιά που έκανε στάχτη μια ιστορία 850 ετών.

«Η Παναγία των Παρισίων είναι η Παναγία όλης της Ευρώπης. 13 εκατ κάθε χρόνο μπαίνουν και κάνουν την προσευχή τους. Είναι ένα μνημείο που σε 2-3 ώρες έγινε καπνός» είπε αρχικά ο κ. Ζαντές και πρόσθεσε με πίκρα: 800 χρόνια ήταν μέσα στο κέντρο του Παρισιού και έχει εξαφανιστεί».

Περιγράφοντας τις ζημιές που έχει υποστεί ο καθεδρικός ναός ο κ. Ζαντές μίλησε για τις καταστροφές στο αρμόνιο και για τα 2/3 της σκεπής που έχει εξαφανιστεί.

«Δεν υπάρχει πια σήμερα η Παναγία των Παρισίων, δεν μπορεί να πλησιάσει κανείς. Το να βλέπεις το τόξο να πέφτει δεν υπάρχει σαν εικόνα» πρόσθεσε.

Κατά τον ίδιο, μάλιστα, «όσα λεφτά και να δώσουμε θέλει δεκεατίες για να γίνει ξανά η Παναγία των Παρισίων όπως ήταν πρώτα».

Χαρακτήρισε, τέλος, «μεγάλο χάσιμο για όλη την Ευρώπη» την καταστροφή της Παναγίας των Παρισίων.

Δείτε επίσης

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ