ΘΛΙΨΗ: «Έφυγε» η Ειρήνη Ζαφειράτου | Τρίτη 11πμ το «τελευταίο αντίο» στην Αντιμάχεια

1
6120

Θλίψη σκόρπισε στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου της ιδιοκτήτριας του ξενοδοχείου «μικρό χωριό» στο Μαστιχάρι Ειρήνης Ζαφειράτου.

Μια πολυσχιδής και πολύ αξιόλογη προσωπικότητα, συγγραφέας, επιχειρηματίας με οικολογική συνείδηση, σύζυγος του επιχειρηματία Παναγιώτη Ζαφειράτου και μητέρα τριών πολύ αξιόλογων παιδιών.

Ή Ειρήνη Ζαφειράτου κατέληξε σε νοσοκομείο της Αθήνας σε ηλικία 72 ετών, έπειτα από πρόβλημα υγείας που παρουσιάστηκε τις τελευταίες ημέρες.

Το τελευταίο αντίο θα είναι αύριο Τρίτη στις 11πμ στο ιερό κοιμητήριο του Χριστού στην Αντιμάχεια.

Τα ειλικρινή μας συλλυπητήριά στην αγαπητή οικογένειά της, στο σύζυγο, τα παιδιά και τους λοιπούς συγγενείς.

Αναλυτικά βιογραφικά στοιχεία από τις βιογραφίες Ελλήνων συγγραφέων:

Τόπος Καταγωγής:

Τόπος Γεννήσεως:
ΧΑΝΙΑ
Ημερομηνία γεννήσεως:
1947

ΖΑΦΕΙΡΑΤΟΥ ΕΙΡΗΝΗ

 

Η Ειρήνη Ζαφειράτου, κόρη του Γεώργιου Κατσικανδαράκη και της Καλλιόπης Τσουρουνάκη,  γεννήθηκε το 1947 στα Χανιά της Κρήτης. Είναι απόφοιτος του τμήματος Οικονομίας και Διοίκησης Επιχειρήσεων της Ανωτάτης Βιομηχανικής Σχολής Πειραιώς. Το 1998 ίδρυσε, μαζί με το σύζυγό της, Παναγιώτη Ζαφειράτο, την ΚΑΠΑ COSMETICS Ε.Π.Ε., εταιρεία παραγωγής και εμπορίας των φυτικών καλλυντικών St John Flowers. Οικολόγοι και οραματιστές, η Ειρήνη και ο Παναγιώτης Ζαφειράτος είναι οι εμπνευστές ενός πρότυπου οικολογικού χωριού στον Αγ. Ισίδωρο της Κω, με την ονομασία « Το Μικρό Χωριό» και θέλοντας . να τιμήσουν τον μεγάλο αρχαίο Έλληνα ιατρό Ιπποκράτη, δημιουργήσαν προς  τιμή του ένα πολιτιστικό και πνευματικό κέντρο  : «Αρχαίων Οίκοs«-«Ο Kήπος του Ιπποκράτη»    μόλις 1 χλμ από το ξενοδοχείο .

Ο προπάππους, απ’ την πλευρά του πατέρα της, Κατσικανδαράκης Γεώργιος, γεννήθηκε περίπου το 1840 στην περιοχή Κίσσαμου Χανίων. Αγρότης στο επάγγελμα, πήρε ενεργό μέρος στον ξεσηκωμό του Γένους ενάντια στον τουρκικό ζυγό, μαχόμενος ως οπλαρχηγός. Με τη σύζυγό του, Αικατερίνη, απέκτησαν δύο παιδιά, τον Εμμανουήλ και το Μιχαήλ. Πέθανε στην Κίσσαμο σε ηλικία 87 ετών.

Ο προπάππους, απ’ την πλευρά της μητέρας της, Βασίλειος Τσουρουνάκης, διετέλεσε βουλευτής στην Κρητική Βουλή. Από την οικογένεια Τσουρουνάκη, επιφανή οικογένεια στην περιοχή των Χανίων, προέρχεται και ο Ειρηναίος Τσουρουνάκης, υποψήφιος για τη θέση της Αρχιεπισκοπής Βορείου και Νοτίου Αμερικής, θέση την οποία, τελικά, κατέλαβε ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος. Ο Ειρηναίος πέθανε σε νεαρή ηλικία στην Αμερική.

Ο παππούς της, Κατσικανδαράκης Εμμανουήλ, αγρότης στο επάγγελμα, γεννήθηκε το 1873 στην Κίσσαμο Χανίων. Διέθετε τα κλασσικά χαρακτηριστικά του Κρητικού της εποχής, άνθρωπος γνήσιος και απλοϊκός, που τον διέκριναν η αγνή λαϊκή θυμοσοφία, ο πηγαίος αυθορμητισμός και η διάθεση για γλέντι. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου παρείχε πολλές φορές καταφύγιο και προστασία σε Άγγλους και Νεοζηλανδούς πολεμιστές. Ήταν παντρεμένος με την Ειρήνη Φωτάκη, με την οποία απέκτησαν τρία παιδιά, το Γεώργιο, την Αικατερίνη και τον Ελευθέριο. Πέθανε στη γενέτειρά του σε ηλικία 87 ετών.

Ο πατέρας της βιογραφούμενης, Γεώργιος Κατσικανδαράκης, γεννήθηκε το 1913 στην Κίσσαμο Χανίων. Τελειώνοντας το δημοτικό σχολείο στο χωριό του ακολούθησε το επάγγελμα του ράφτη. Το 1940 πολέμησε στο ελληνοαλβανικό μέτωπο και στη συνέχεια εντάχθηκε στις τάξεις του Ε.Λ.Α.Σ. ως λαϊκός δικαστής. Ήταν άνθρωπος πράος, φιλήσυχος, που σεβόταν την αξία της ανθρώπινης ζωής. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι, κατά τη διάρκεια της θητείας του ως λαϊκός δικαστής, παρέπεμψε κάποιο δοσίλογο να δικαστεί σε άλλη περιοχή, προκειμένου να μην τον καταδικάσει ο ίδιος. Επικηρύχθηκε από τους Γερμανούς, οι οποίοι τον αναζήτησαν στο σπίτι του, προκειμένου να τον συλλάβουν. Στην άρνηση της μητέρας του να αποκαλύψει το κρησφύγετο του γιου της, οι Γερμανοί συνέλαβαν και οδήγησαν για εκτέλεση το μικρότερο γιο της, Λευτέρη, δεκαεφτά ετών. Λίγο πριν την εκτέλεση στην περιοχή Αγιά, οι προσευχές και οι ικεσίες της μητέρας του προς το Θεό εισακούστηκαν και οι Γερμανοί εξαίρεσαν δύο ομήρους, μεταξύ των οποίων και το Λευτέρη. Το 1948 συνελήφθη και ο Γεώργιος από τον τακτικό ελληνικό στρατό και κρατήθηκε στις φυλακές Χανίων. Αφέθηκε, όμως, ελεύθερος κατόπιν προσωπικής εγγύησης του τότε Γενικού Διευθυντή Ασφαλείας της Κρήτης, Πολυχρονίδη, ο οποίος αργότερα διετέλεσε υπουργός των κυβερνήσεων της Ένωσης Κέντρου. Η καταδίωξη από το καθεστώς διήρκησε για πολλά χρόνια ακόμα. Ενδεικτικό ήταν και το γεγονός ότι απειλούνταν με “φακέλωμα” ακόμα και οι πελάτες του ραφείου. Εξαναγκάστηκε, έτσι, η οικογένεια, υπό το καθεστώς της φτώχειας να υποφέρει τα πάνδεινα. Ο Γεώργιος Κατσικανδαράκης πέθανε το 1986 στην Αθήνα.

Η σύζυγός του, Καλλιόπη Τσουρουνάκη, ήταν από τα Τσουρουνιανά Χανίων. Ο αδελφός της, Εμμανουήλ, σκοτώθηκε στο ελληνοαλβανικό μέτωπο, ενώ ο μικρότερος αδελφός της, Νίκος, σκοτώθηκε στη Μάχη της Κρήτης. Το ζευγάρι απέκτησε δύο παιδιά, την Ειρήνη και τη Νίκη.

Η Ειρήνη Ζαφειράτου γεννήθηκε το 1947 στα Χανιά, όπου τελείωσε τις βασικές σπουδές της. Το 1963, σε ηλικία δεκαέξι ετών, εντάχθηκε στη Νεολαία Λαμπράκη. Το 1965 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, προκειμένου να φοιτήσει στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων της Ανωτάτης Βιομηχανικής Σχολής Πειραιώς, από την οποία αποφοίτησε το 1972. Παράλληλα με τη φοίτησή της εργαζόταν για να εξασφαλίσει τα προς το ζην. Το 1975 προσελήφθη ως Οικονομολόγος στο Υπουργείο Γεωργίας, όπου παρέμεινε μέχρι το 1992. Έκανε τα πρώτα επιχειρηματικά της βήματα σε συνεργασία με τον νυν σύζυγό της, και τότε συμφοιτητή της, Παναγιώτη Ζαφειράτο, από την Κεφαλονιά, ανοίγοντας αρχικά λογιστικό γραφείο, το οποίο διατηρούν μέχρι σήμερα.

Το Φεβρουάριο του 1998 αποφάσισαν να επεκτείνουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες στο χώρο της κοσμετικής, ιδρύοντας την ΚΑΠΑ COSMETICS Ε.Π.Ε. www.stjohns.gr , εταιρεία παραγωγής και εμπορίας των φυτικών καλλυντικών St John Flowers. Τα καλλυντικά St John Flowers έχουν σαν βάση μία αρωματική ρητίνη, γνωστή ως βάλσαμο, που εκκρίνεται από ένα βότανο που ανθίζει στις 24 Ιουνίου, μέρα που εορτάζεται η μνήμη του Αγίου Ιωάννη του Κλείδωνα, και διαρκεί περίπου έως το τέλος Αυγούστου. Το “βότανο του Αγ. Ιωάννη” είναι γνωστό για το κόκκινο σαν αίμα στίγμα που εμφανίζει πάνω στο άνθος του, στο οποίο οφείλεται το χρώμα που χαρακτηρίζει τα προϊόντα της εταιρείας.

Η εταιρεία διαθέτει τα προϊόντα της, τα οποία ενδείκνυνται για επούλωση πληγών, χρόνιες κατακλίσεις κλπ, μέσω φαρμακείων και καταστημάτων πώλησης οικολογικών προϊόντων. Αφορμή για τη δημιουργία της εταιρείας αποτέλεσαν οι ιαματικές ιδιότητες μιας παλιάς συνταγής αφεψήματος, που σαν βάση είχε το βότανο του Αγ. Ιωάννη.

Διευρύνοντας τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες και  Θέλοντας να προσφέρουν κάτι διαφορετικό – μακριά από τα κατεστημένα πρότυπα των μεγάλων τουριστικών μονάδων- δημιουργήσαν, στον Αγ Ισίδωρο της ΚΩ, μέσα σε ένα μαγευτικό φυσικό περιβάλλον, χωρίς ουσιαστικές παρεμβάσεις στη φύση, σε μια έκταση 20 στρεμμάτων, έναν νέο θεσμό στο χώρο  της φιλοξενίας- Ένα πραγματικό χωριό: «To Μικρό Χωριό» www.thesmallvillage.gr

Το Ξενοδοχείο αποτελείται από 18 ισόγεια διαμερίσματα των 55 τ.μ το καθένα και από 18 διώροφες μεζονέτες των 85 τ.μ ,την πισίνα, το  εστιατόριο, το  μπαρ,  σνακ μπαρ ,την αίθουσα υποδοχής, την βιβλιοθήκη, το εκθετήριο έργων σύγχρονης τέχνης, τον χώρο του μασάζ- αρωματοθεραπείας και το γυμναστήριο.

Η περιοχή ονομάζεται Κυπάρισσος και έχει πάρα πολλά βότανα. Λέγεται ότι στην αρχαιότητα ο Ιπποκράτης μυούσε τούς μαθητές του στην Κυπάρισσο ακολουθώντας μια ιδιαίτερη ιεροτελεστία. Πάντως είναι σίγουρο ότι η τοποθεσία δημιουργεί ξεχωριστά συναισθήματα, έτσι αποφασίσαν να τιμήσουν τον μεγάλο αρχαίο Έλληνα ιατρό Ιπποκράτη, δημιουργώντας προς τιμή του ένα πολιτιστικό και πνευματικό κέντρο  : «Αρχαίων Οίκοs«-«Ο Kήπος του Ιπποκράτη»                        www.hippocratesgarden.gr    μόλις 1 χλμ από το ξενοδοχείο .

Το Κέντρο αποτελείται από:

ένα  «Αρχαίο Ελληνικό Σπίτι «  ακριβές αντίγραφο της εποχής, με την Εστία, το Καθιστικό, το Λουτρό, την Κουζίνα, τον Ανδρώνα, το Γυναικωνίτη και τον Ιστιώνα.

μια Πνευματική Στοά : «Φιλοσοφική Στοά » κατασκευασμένη και αυτή στα πρότυπα της εποχής με χειροποίητο βοτσαλωτό στο δάπεδο και ανάγλυφα αντίγραφα στους τοίχους, η οποία φιλοξενεί έργα τέχνης και Βιβλιοθήκη.

ένα Πέτρινο Θέατρο :» Το Θέατρο του Ορχούμενου Σάτυρου» [όπου υπάρχει Άγαλμα ΣΑΤΥΡΟΥ ακριβές αντίγραφο Αρχαίου Πρωτότυπου σε πλήρη ανάπτυξη Χορευτικής κίνησης υπό τον ήχο κροτάλων] χωρητικότητας 100 ατόμων.

Το “ Μουσείο της Δήμητρας”: Μουσείο γεωργικών εργαλείων ,  το Βωμό (Θυσιαστήριο) και έναν  Αμπελώνα.

Οι χώροι δεν είναι μόνο Μουσειακοί, έτσι ο επισκέπτης μπορεί να ζήσει και να μετάσχει ενεργά στα δρώμενα του Πολιτιστικού Κέντρου. Εκτός από τα Σεμινάρια που διεξάγονται στους χώρους του Κέντρου ( Σεμινάριο Ψηφιδωτού και Βοτσαλωτού, Σεμινάρια Κεραμικής), ο επισκέπτης μπορεί να περιπλανηθεί στους κήπους μας. Τα βότανα, οι άγριοι κέδροι, τα αμπέλια και τα οπωροφόρα δένδρα βρίσκονται όλα σε  αρμονία μεταξύ τους. Κανείς μπορεί να διδαχθεί Βοτανολογία, Βιολογική γεωργία και Αμπελουργία ή απλά να ξεκουράσει το πνεύμα και το σώμα του σε ένα περιβάλλον που δεν υπέστη σχεδόν καμία επέμβαση.

Στην προσωπική του ζωή το ζευγάρι έχει αποκτήσει τρία παιδιά, την Αγγελική, απόφοιτο Τ.Ε.Ι. Λογιστικής, τη Γεωργία, απόφοιτο Σχολής Φωτογραφίας, και τον Ιωάννη, απόφοιτο Σχολής Marketing και Διαφήμισης.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ