ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Καθήλωσε & καταχειροκροτήθηκε ο Νίκος Λυγερός για τη λογική του Αριστοτέλη, στην Πν. Εστία Κω

9
4164

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Όπως ήταν αναμενόμενο καθήλωσε το ακροατήριο του  για περισσότερο από δύο ώρες σε μία απολαυστική ομιλία για τη λογική του Αριστοτέλη, με αφορμή τη συμπλήρωση 2.400 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου Έλληνα Φιλοσόφου και την ανακήρυξη  από την UNESCO ως «Επετειακό Έτος Αριστοτέλη»

Την εκδήλωση με τίτλο

Αριστοτέλης – 2400 Χρόνια » –

Η Κως τιμά τον Αριστοτέλη, τον Μέγιστο των Φιλοσόφων, διοργάνωσε με επιτυχία ο Σύλλογος των Εν Κω Πελοποννησίων, υπό την αιγίδα των Δήμων Κω και Αριστοτέλη  Χαλκιδικής και φορέων, της Unesco Πειραιώς και Νησων, του Διεθνούς Ιπποκρατείου Ιδρύματος Κω και του Ιατρικού Συλλόγου Κω,

Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων: ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου  κ. Ναθαναήλ, ο Διοικητής της 80 ΑΔΤΕ Ταξίαρχος Σ. Σεργεντάνης, ο Αντιδήμαρχος Δ. Γερασκλής, ο πολιτευτής της ΝΔ Γ. Κρητικός, ο Δημ. σύμβουλος Ν. Κανταρζής (εμφανώς καταβεβλημένος μετά την χτεσινή περιπέτεια και με δυσκολία στην κίνηση), ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Δ. Γιάνναρης, η Πρόεδρος του Ιατρικού συλλόγου Μ. Φρατζάκη, εκπρόσωποι φορέων και πολλοί ενδιαφερόμενοι.

Τον καθηγητή Νίκο Λυγερό προλόγισε ο Πρόεδρος των Εν Κω Πελοποννησίων Δημήτρης Καραματζιάνης.

Εκτός  από το ιδιαίτερα έξυπνο χιούμορ, και την πολύ παραστατική ανάλυση της λογικής του Αριστοτέλη (με τύπους και σχετικούς πίνακες) ήταν χαρακτηριστικά τα παραδείγματα που χρησιμοποίησε, όπως :  η απάντηση-ερώτηση του Ιησού προς του Γραμματείς που πήγαν να τον ελέγξουν ότι δεν έπρεπε να θεραπεύει το Σάββατο,  θέτοντας  τους το δίλημμα αν είναι πιο ιερό το Σάββατο από την θεραπεία ενός ασθενούς. Και σε άλλο σημείο της ομιλίας του το παράδειγμα των 9 σημείων της συμφωνίας ΕΕ για το προσφυγικό, που μπορεί να διάβασαν λίγοι, όπως τόνισε,  όμως είναι χαρακτηριστική η διατύπωση και αυτά που υποκρύπτει με μια ορθολογική ανάγνωση (βίντεο). Ανάλογη «αποκρυπτογράφηση» έκανε και για τα (ψευτο)διλήμματα που βάζουν τα κατά καιρούς δημοψηφίσματα (τα οποία χρησιμοποιούνται κατά το δοκούν).

Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής Στρατηγικής Ανάλυσης στο Πανεπιστήμιο της Λυών στη Γαλλία. Σύμφωνα με την κλίμακα Standford-Binet είναι ο Έλληνας με τον υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης (189) και ένας από τους 50 εξυπνότερους ανθρώπους στον κόσμο.

Μαθηματικά, συγγραφή, ποίηση, ζωγραφική είναι μερικές μόνο μερικές ασχολίες της πολυσχιδούς προσωπικότητάς του. Η Στρατηγική και η Γεωπολιτική είναι οι τομείς στούς οποίους εξειδικεύεται. Είναι ειδικός σύμβουλος στη Σχολή Εθνικής Άμυνας, στη Σχολή Πολεμικής Αεροπορίας, στην Αστυνομική Ακαδημία και τη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας.

Ο Έλληνας επιστήμονας γεννήθηκε το 1968 στο Βόλο και λίγα χρόνια αργότερα η οικογένεια του μετακόμισε στη Γαλλία.

Ως ερευνητής έχει ασχοληθεί με τους τομείς της Άλγεβρας, της Θεωρίας Αριθμών και της Συνδυαστικής. Ανήκει στις ομάδες των ερευνητών που ανακάλυψαν το 1998, δέκα πρώτους διαδοχικούς αριθμούς σε αριθμητική πρόοδο και το 2010 την έκτη λύση της εξίσωσης του Ramanujan, μέσω υπολογιστών.

Έχει ιδρύσει την οργάνωση The Pi Society στην οποία για να εγγραφεί κάποιος πρέπει να έχει IQ 176 και πάνω, βαθμός νοημοσύνης που σύμφωνα με στατιστική πιθανότητα μια στο εκατομμύριο.

Είναι μέλος της Mensa, η οποία έχει 115.000 μέλη ανά τον κόσμο, της Parssociety, στις οποίες συμμετέχουν άτομα μόνο με υψηλό δείκτη νοημοσύνης.Είναι επίσης δημιουργός δοκιμασιών νοημοσύνης μεγάλου εύρους, και ένα εκ των τεστ εισαγωγής στην Parssociety είναι σχεδιασμένο από τον ίδιο τον Ν. Λυγερό[18] και είναι ευρέως διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του.

Στην προσωπική του ιστοσελίδα υπάρχουν πάνω από 22.000 γραπτά κείμενα του ιδίου που περιλαμβάνουν άρθρα πάνω σε θέματα φιλοσοφίας, νοημοσύνης, εκπαίδευσης, μαθηματικών, φυσικής, μυθολογίας, θρησκείας, ιστορίας, αρχαιολογίας, κινηματογράφου, ζωγραφικής, μουσικής, πολιτικής, κοινωνιολογίας, στρατηγικής, management, οικονομίας, καθώς και άλλου είδους κείμενα όπως ποιήματα, ή λογοτεχνικά αποσπάσματα, στην Ελληνική, Γαλλική ή Αγγλική γλώσσα, αλλά και πάνω από 2000 σκίτσα ή πληρέστερα έργα ζωγραφικής, πολλά από τα οποία είναι αναφορές σε έργα των Λεονάρντο Ντα Βίντσι, Βίνσεντ βαν Γκογκ, Σαλβαδόρ Νταλί, Πάμπλο Πικάσο, Φρίντριχ Σίλερ.

Είναι ένας εκ των τριών καθηγητών που συνέταξαν την συμβουλευτική έκθεση για τον ορυκτό πλούτο της Ελλάδας που τέθηκε στη διάθεση της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Το ΒΙΝΤΕΟ με ολόκληρη σχεδόν την ομιλία του (χάσαμε μόνο τα πρώτα πέντε λεπτά) τα λέει όλα… (στο τέλος και η απονομή αναμνηστικών)

 

 

9 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Νίκος Λυγερός, πατριώτης μου Βολιώτης , φίλος ,καθηγητής μου και πάνω από όλα ΕΛΛΗΝΑΣ,
    όσοι τον ακούσουν και τον κατανοήσουν θα κάνουν μεγάλο καλό στον εαυτό τους και στην πατρίδα.&-
    Συγχαρητήρια σε αυτούς που τον κάλεσαν στην Κω,προτείνω να τον καλείται συχνά,είναι πολύ καταδεκτικός και αγαπά ιδιαίτερα την Κω.

  2. λοιπόν ο Κανταρζής καθόλου ξυλοκοπημένος δεν δείχνει. Τον ανανέωσε η δημοσιότητα που ο ίδιος προκάλεσε.

  3. Αυτοί της MENSA οι περισότεροι είναι μετριότητες ή αποτυχημένοι. Ο λόγος ότι σκέπτονται πολλά πράγματα ταυτόχρονα και τίποτε δεν κάνουν σωστό. Ο εν λόγω ίισως είναι από τις φωτεινές εξαιρέσεις.

  4. Η γνώση κσι η σωστή κρίση που πηγάζει απ’αυτήν είναι τα όπλα των πολιτών γιά την ανοικοδόμηση της κοινωνίας μας.
    Συγχαρητήρια στον σύλλογο Εν Κω Πελοποννησίων και ειδικάστον προεδρό του κ.Καραματζιάνη γιά την πρωτοβουλία. Θα είμαστε αρωγοί στην προσπάθεια σας γιά το καλό του τόπου και της πατρίδας μας. Ευχαριστούμε!

  5. ΑΓΑΠΗΤΕ ΣΥΝΕΛΛΗΝΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΜΕ ΤΟ HOT-SPOT; ΜΕ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΗΓΑΙΝΑΝ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΝΑΤΕ ΤΙΠΟΤΑ; ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΑΠΟΡΙΑ.ΡΩΤΗΣΑ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΟΑΝΑΧΩΡΙΣΙΑΚΟ ΚΈΝΤΡΟ ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΦΥΛΑΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΚΙΣΤΑΝΙΑ. ΕΜΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ; ΕΓΩ ΠΡΟΤΕΙΜΩ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΜΕΣΑ..

  6. Ωραια εκδηλωση με πολλα νοηματα και πολλους αποδεκτες και βασισμενα στη λογικη του μεγαλου Αριστοτελη. Μπραβο σας και εις αλλα τετοια.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ