Αρχική Ειδήσεις Φήμες Γεωδίφης: «Δίκαια οδός» | Δρόμος Ζηπάρι – Ασφενδιού τη δεκαετία του ’30...

Γεωδίφης: «Δίκαια οδός» | Δρόμος Ζηπάρι – Ασφενδιού τη δεκαετία του ’30 (ΦΩΤΟ)

0
1949
Ο Geo Geodifhs βρίσκεται στην τοποθεσία Ζηπάρι.

«ΔΊΚΑΙΑ ΟΔΌΣ»

Πέτρινες αγροκατοικίες οθωμανικής περιόδου με ιδιαίτερη αισθητική σε δρόμο, το κύριο οδικό δίκτυο, προς το ορεινό Ασφενδιού της Κω από το Ζηπάρι,την δεκαετία του ΄30.Ο χωμάτινος δρόμος είναι για χειροκίνητες άμαξες και ζώα.

Το 1936 αριστερά της φωτογραφίας διεξάγεται η έρευνα της πρωτοχριστιανικής βασιλικής του Καπαμά απο τον Ιταλό μηχανικό H. Balducci, σε συνεργασία με τον L.Morricone.Στο βάθος διακρίνεται η οροσειρά του Δίκαιου,ο Πρίων ή Ορομέδων.Εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια πριν ο Δίκαιος δεν ήταν βουνό.

Ήταν κάτω από τον ωκεανό! Πολλά έχουν αλλάξει από τότε.Ο εξωτερικός φλοιός της Γης-ξηρά και θάλασσα-κάθεται πάνω σε γιγάντιες πλάκες,τις λιθοσφαιρικές.Εδώ και εκατομμύρια χρόνια, αυτές οι κινούμενες πλάκες συγκρούονται μεταξύ τους για να σχηματίσουν πανέμορφα και εντυπωσιακά βουνά.Η κίνηση των πλακών δημιούργησε τα Ιμαλάια,τις Άλπεις και τόσες άλλες επιβλητικές οροσειρές του πλανήτη.Ωστόσο,ο Δίκαιος γεννήθηκε από διεργασίες της τοπικής τεκτονικής.

Τα τοπικά ρήγματα μετά από εκατοντάδες χιλιάδες σεισμούς εξακολουθούν να ανυψώνουν και να βυθίζουν τμήματα της κωακής γης.Η οροσειρά του Δίκαιου αναδύθηκε από τη θάλασσα.Τα ρήγματα που περιβάλλουν το βουνό, ανύψωσαν και το ώθησαν στα 840μ. δημιουργώντας το δεύτερο βουνό σε ύψος της περιοχής μετά το δυτικό τμήμα της χερσονήσου της Κνίδου ,με κορυφές που φτάνουν τα 1162μ., τις υψηλότερες στον Κεραμεικό Κόλπο.

Γεωδίφης[ geogeodifhs.blogspot]

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.