Αρχική Ειδήσεις Φήμες Γεωδίφης: πλατεία Μανδρακίου Κω

Γεωδίφης: πλατεία Μανδρακίου Κω

0
1054

ΠΛΑΤΕΊΑ ΜΑΝΔΡΑΚΊΟΥ ΚΩ

Αριστερά της φωτογραφίας φτιάχτηκε η πλατεία που σήμερα συναντάται ανατολικά από το Δημαρχείο της πρωτεύουσας ή πιο γνωστή ως Πλατεία Δημαρχείου Κω.
Οι Ιταλοί την έλεγαν Piazza del Mandracchio [Πλατεία Μανδρακίου] επειδή βρισκόταν στην παραλιακή ζώνη από την πλατεία Ρ. Φερραίου ως την Λεωφόρο Φοινίκων [Μανδράκι]. Σε ιταλικό χάρτη του 1931 αποτελεί ένα μεγαλύτερο τμήμα γης.Οριοθετείται ως το παραλιακό πλάτυσμα από το Κάστρο των Ιπποτών έως ανατολικά του νεοσύστατου Δημαρχείου.
Η Πλατεία του Δημαρχείου κατακευάστηκε το 1936 σε σχέδια του Ιταλού αρχιτέκτονα Mario Paolini.
Επί οθωμανικής περιόδου βρισκόταν το Μαυσωλείο Νενέ Χατούν. Την ιπποτική περίοδο από εδώ περνούσε το βόρειο τμήμα της μεσαιωνικής περιτειχισμένης πόλης. Παλαιότερα ακόμη η τοποθεσία ήταν έξω από το βόρειο τμήμα του αρχαίου τείχους της πόλης.
Η φωτογραφία λήφθηκε γύρω στο 1929, επί ιταλοκρατίας. Στο Δημαρχείο φαίνεται το «μισητό» σύμβολο της Κω πάνω από τα κεραμίδια!Υπο το βλέμμα ενός Ιταλού ασφαλίτη ντόπιοι με ενδυμασίες της εποχής γυροφέρνουν πάνω κάτω.
Αριστερά της φωτογραφίας, σήμερα υπάρχει το Συντριβάνι [βωμός με ταυροκεφαλές] που έφτιαξαν οι Ιταλοί πάνω σε μια υπερυψωμένη εξέδρα από ντόπιο τραβερτίνη [αμυγδαλόπετρα]. Την «Κρήνη του Συντριβανιού» λίγοι πλέον θαυμάζουν λόγω των τραπεζοκαθισμάτων των καταστημάτων που καταλαμβάνουν και πνίγουν σαν θηλιά ένα πανέμορφο στολίδι.Η επίστρωση του δαπέδου έφερε πλάκες από μάργα γνωστή στους ντόπιους ως πέτρα του Αγίου Βασιλείου.Η πλατεία έχει κτιστό καθιστικό με πλάτη και κολωνάκια από χτυπητή γρανίλια. Στο κέντρο της υπάρχει μεταλλικός σφυρήλατος αμφορέας πάνω από τον αρχαίο βωμό που είναι φτιαγμένος από ντόπιο μάρμαρο.
Ανατολικά της βρισκόταν η Δωρική ιχθυαγορά του 4ου αιώνα π.Χ. Στο βάθος υπήρχε ένα άνοιγμα ως στοά που οδηγούσε προς τα τωρινά «Εξάρχεια» και την Αρχαία Αγορά. Το κατασκεύασαν οι Ιταλοί αλλά για άγνωστο λόγο αργότερα το έκλεισε ένας δήμαρχος της πόλης.
Το ψηλό πέτρινο κτίσμα της φωτογραφίας είναι τμήμα από το οθωμανικό υδραγωγείο που κατέληγε κοντά στο λιμάνι.
Οποιαδήποτε βαριά και μεγάλη κατασκευή είχε φτιαχτεί σε αυτή την τοποθεσία με τα ιδιαίτερα χαλαρά εδάφη έχει καταστραφεί από τις επισκέψεις του Εγκέλαδου.Το στοίχημα φαίνεται ότι κέρδισαν οι Ιταλοί μηχανικοί με το bunker του Δημαρχείου,ένα κτίριο που αντεξε στα 2 πολύ ισχυρά σεισμικά συμβάντα του 1933, και του 2017.Η κατασκευή του Δημαρχείου Κω [Podesteria] είναι των αρχιτεκτόνων F.di Fausto/R.Petracco, ολοκληρώθηκε το 1928.

Γεωδίφης[ geogeodifhs.blogspot]

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα στέκονται, φυτό και υπαίθριες δραστηριότητες
Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, γάμος και υπαίθριες δραστηριότητες
Η εικόνα ίσως περιέχει: φυτό και υπαίθριες δραστηριότητες
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ