Αρχική Ειδήσεις Φήμες Γεωδίφης: VIETATO IL TRANSITO! Το τέμενος της Λότζιας γύρω στο 1928

Γεωδίφης: VIETATO IL TRANSITO! Το τέμενος της Λότζιας [Γαζή Χασάν Πασά] γύρω στο 1928

3
781
Ο χρήστης Geo Geodifhs είναι στην πόλη Κως.

VIETATO IL TRANSITO!

Το τέμενος της Λότζιας [Γαζή Χασάν Πασά] γύρω στο 1928, την ιταλική περίοδο πριν αρχίσουν οι αναπλάσεις και οι αρχαιολογικές έρευνες των Ιταλών. Στο μονοπάτι προς την Πλατεία Πλατάνου υπάρχει επιγραφή στα ιταλικά-«Comune di Coo, vietato il transito dei veicoli» [Δήμος Κω, απαγορεύεται η διέλευση των οχημάτων!] Αναρωτιέμαι τι οχήματα περνούσαν τότε; Οι πέτρες του τεμένους είναι ως επι το πλείστον ντόπιες, επαναχρησιμοποιημένες από αρχαία κτίρια της περιοχής. Δείχνουν ελαφρώς μετατοπισμένες ίσως από το σεισμικό επεισόδιο του 1926, που προκλήθηκε κοντά στην Τήλο. Οι κίονες της στοάς, δεν φαίνονται στην φωτογραφία, είναι ιωνικοί από ναό ίσως του Απόλλωνα Πυθίου που βρισκόταν κοντά στο Αρχαίο Θέατρο της πόλης. Το υλικό μεταφέρθηκε στο οθωμανικό τέμενος από το παλαιοχριστιανικό Βαπτιστήριο του Αγ.Ιωάννη το 1782 ή 1786. Οι σάκοι στην στοά είναι από την αποθήκη που λειτουργούσε [Αποθήκες Δεκάτης].

Γεωδίφης[ geogeodifhs.blogspot]

Η εικόνα ίσως περιέχει: δέντρο, φυτό και υπαίθριες δραστηριότητες

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Στην ανατολική πλευρά του τζαμιού αυτού και σε αρκετό ύψος από το έδαφος υπάρχει εντοιχισμένη μια σημαντική επιτύμβια στήλη των ρωμαϊκών αυτοκρατορικών χρόνων, που συνιστά να αποφευχθεί η κακόβουλη («δόλω πονηρώ») αφαίρεση κάποιου άγνωστου αντικειμένου ίσως από τάφο, καταδικάζοντας έτσι το έγκλημα της τυμβωρυχίας, που ήταν πολύ συχνό και στην αρχαιότητα [Βλέπε το βιβλίο μου Ιστορία της Νήσου Κω, 1990, σελ. 155.]

  2. Γεια σας μήπως γνωρίζετε μέχρι πότε λειτουργούσε το τζαμί? από ότι βλέπω στη φωτογραφία το τζάμι από το παράθυρο είναι σπασμένο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.