Αρχική Ειδήσεις Φήμες Γεωδίφης: Τρεις Μύλοι της Καρδάμαινας (ΦΩΤΟ)

Γεωδίφης: Τρεις Μύλοι της Καρδάμαινας (ΦΩΤΟ)

0
415

ΤΡΕΙΣ ΜΎΛΟΙ ΤΗΣ ΚΑΡΔΆΜΑΙΝΑΣ

Οι παλιές φωτογραφίες συχνά έχουν άγνωστες ιστορίες να πουν, όπως αυτή που είναι τουλάχιστον 100 χρόνων. Λήφθηκε τα πρώτα χρόνια της ιταλικής περιόδου σε παραλία της Καρδάμαινας, Κω. Τότε το χωριό δεν είχε αναπτυχθεί τουριστικά, δεν είχε επεκταθεί. Ο χωμάτινος δρόμος της φωτογραφίας είναι πλέον ασφαλτοστρωμένος και η περιοχή έχει πολεοδομηθεί.
Διακρίνονται 3 ανεμόμυλοι σε λειτουργία πάνω σε αμμοθινικά συστήματα της ακτογραμμής στον δρόμο που οδηγεί σήμερα προς την τοποθεσία Αγία Βαρβάρα της Καρδάμαινας, εκεί όπου την πρωτοβυζαντινή περίοδο υπήρχε ένας σημαντικός ορθόδοξος ναός που χάθηκε από τον μέγιστο σεισμό και το τσουνάμι του 554 μ.Χ.
Οι μύλοι είναι μάλλον οθωμανικής περιόδου,κατασκευασμένοι από πέτρες της γύρω περιοχής και της Κεφάλου.Εκτιμώ ότι φτιάχτηκαν μετά από το ισχυρό σεισμικό επεισόδιο του 1863, από το Ρήγμα της Χάλκης. Έχουν καταγραφεί σε βρετανικό χάρτη που χρησιμοποιεί ιταλικά δεδομένα του ΄30. Αρα υπήρχαν μέχρι τουλάχιστον το 1941.
Στην τωρινή Οδό 28ης Οκτωβρίου έχουν εντοπιστεί μόνο 2 από αυτούς, που δυστυχώς έχουν εγκαταλειφθεί και κατά κάποιο τρόπο έχουν «αστικοποιηθεί». Είναι σε υψόμετρο 4μ. από την στάθμη της θάλασσας. Απέχουν από την σημερινή ακτογραμμή από 54 έως 24μ. ο καθένας.
Στην τοποθεσία της Αγίας Βαρβάρας κανείς από τους νεότερους δεν γνωρίζει ότι υπήρχαν μύλοι. Παλαιότεροι θυμούνται 3 μύλους, 2 στον Κεπέχη και 1 στους Στόλους [Ρ.Στόλος]. Λειτούργησαν μέχρι τον Πόλεμο, περίπου το 1940-43. Ακουσα, ότι ανήκαν στους Νικόλα Παπαχαρτοφύλη [Παπανικόλα], Κωσταντή Παπαηλία και Παναγιώτη Σακελλαρίδη.
Σχετικά με τους ιστορικούς Μύλους της φωτογραφίας έμαθα ότι ο πρώτος που είναι κοντύτερα προς το κέντρο του οικισμού είναι του Μουχιτήν Μπεη, τίποτα άλλο. Επίσης, ότι «δύο οικογένειες είχαν μεγάλη περιουσία στην Καρδάμαινα, οι Μουχιτήν Μπέηδες και οι Αντριωτάκηδες» όπως μου διηγήθηκε ένας παλιός.
Τι έγινε ο 3ος μύλος; Αλήθεια, δεν γνωρίζω. Μία εύκολη σκέψη προτείνει ότι ίσως καταστράφηκε από τον σεισμό του 1933. Ομως, αν έχουν έτσι τα πράγματα γιατί οι άλλοι 2 στέκονται εκεί, έστω με πληγές, πάνω σε χαλαρά, ρευστοποιήσιμα και κακά γεωτεχνικά εδάφη; Η Καρδάμαινα πλήγηκε έντονα από τον σεισμό του 1933.
Στον οικισμό υπήρχε ένας ακόμη Μύλος στο δέλτα του ρέματος της Παλιάς Καρδάμαινας κάτω ή κοντά στο γεφύρι. Σημειώνεται στον χάρτη ΓΥΣ του νησιού δηλαδή μέχρι την δεκαετία του 70. Αργότερα χάνονται τα ίχνη του.
Κλείνοντας θα ήθελα να πω ότι το όλο θέμα είναι ακόμη υπό διερεύνηση. Με την ευκαιρία αν κάποιος γνωρίζει κάτι περισσότερο μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] ή μέσω του Facebook.

Γεωδίφης[ geogeodifhs.blogspot]

Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός και υπαίθριες δραστηριότητες
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.
Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός, σύννεφο και υπαίθριες δραστηριότητες
Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός, φυτό, δέντρο και υπαίθριες δραστηριότητες
Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός, βουνό, φυτό, γρασίδι, υπαίθριες δραστηριότητες και φύση

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ