Αρχική Ειδήσεις Φήμες Παλιές φωτογραφίες της Κω: Το Διοικητήριο (Palazzo del Governo) σκεπασμένο από την...

Παλιές φωτογραφίες της Κω: Το Διοικητήριο (Palazzo del Governo) σκεπασμένο από την μανία της φύσης 1929

0
4215
ΚΩΙΑ
Ένα κύμα καταιγίδας μπορεί να είναι η πιο καταστροφική και θανάσιμη πτυχή ενός τυφώνα . Ο τυφώνας Sandy αναμένεται να παράγει ένα κύμα θύελλας με αποτέλεσμα  να πλημμυρίσουν παράκτιες περιοχές κατά την προσέγγιση του στην ξηρά.
Τι είναι ένα κύμα καταιγίδας; Είναι μια μεγάλη ποσότητα νερού που παράγεται όταν ένας τυφώνας κινείται σε ένα μεγάλο σώμα νερού. Ο άνεμος «σπρώχνει» το νερό τόσο γρήγορα , δημιουργώντας ένα ανάχωμα νερού που είναι υψηλότερο από το κανονικό επίπεδο της θάλασσας. Καθώς η καταιγίδα πλησιάζει την ξηρά το κύμα θύελλας μπορεί να εισχωρήσει βαθιά μέσα στις ηπειρωτικές περιοχές. Έρχεται ως ξαφνικό γεγονός και μπορεί να χτυπήσει την ξηρά με μεγάλα κύματα. Οι πλημμύρες που παράγουν αυτά τα κύματα είναι συχνά από τις πιο θανατηφόρες και επιβλαβείς επιπτώσεις ενός τυφώνα.
Πόσο επικίνδυνα είναι τα ακραία καιρικά φαινόμενα; Ακραία καιρικά φαινόμενα είναι ικανά να προκαλέσουν πλημμύρες σε τεράστιες παράκτιες περιοχές. Ένας ισχυρός τυφώνας μπορεί να προκαλέσει ένα κύμα θύελλας με ύψος  3 μέτρα ή περισσότερο. Έχουν παρατηρηθεί κύματα καταιγίδας με ύψη  6, 9 και 12 μέτρα  σε ακραίες καταιγίδες. Πολλές σημαντικές παράκτιες πόλεις και περιοχές βρίσκονται μόλις κάποια εκατοστά πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Αυτά τα κύματα μπορεί να καταστρέψουν κτίρια, να μετακινήσουν τρένα μακριά από τις ράγες, μπορούν να μεταφέρουν πλοία και αποβάθρες, και να  κάνουν πολλά άλλα είδη ζημιών. Οι άνθρωποι που ζουν σε ευάλωτες περιοχές θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους την εκκένωση σε περίπτωση που παρουσιαστεί ένας τυφώνας. Αν περιμένετε το νερό να φτάσει, τότε η διαφυγή μπορεί να είναι αδύνατη. Αυτό συμβαίνει επειδή το κύμα φθάνει ξαφνικά και γρήγορα καλύπτει μια πολύ ευρεία έκταση. Λιγότερο από 0,60 εκατοστά νερού μπορεί να πνίξουν  ένα αυτοκίνητο. Περπατώντας μέσα από κινούμενο νερό είναι πολύ δύσκολο. Οι άνθρωποι που δεν μπορούν να διαφύγουν γρήγορα σε υψηλότερο έδαφος ή να απομακρυνθούν μπορούν εύκολα να πεθάνουν από υποθερμία μέσα σε λίγες ώρες.
Στις παραπάνω φωτογραφίες μπορείτε να δείτε πως συμπεριφέρεται ένα  κύμα θύελλας . Προέρχονται  από τον τυφώνα Ιβάν όταν χτύπησε την  Orange Beach- Αλαμπάμα , 2004. Τα κόκκινα βέλη παρουσιάζουν τις ίδιες θέσεις πριν και μετά  από το συμβάν και δείχνουν τις εκτεταμένες ζημιές σε δύο εικόνες. Οι πιθανότητες επιβίωσης  είναι πολύ μικρές για ένα άτομο που παρακούσει εντολές εκκένωσης που προέρχονται από τις αρμόδιες αρχές και δεν μετακινηθεί στο δεύτερο όροφο σπιτιών ή σε ψηλότερα μέρη από μεγαλύτερα κτίρια;
Προβλέπονται τα κύματα καταιγίδας; H πρόβλεψη ενός  κύματος θύελλας και των χαρακτηριστικών του είναι δύσκολη, επειδή υπάρχουν τόσες πολλές μεταβλητές. Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς την ώρα της άφιξης του και είναι σχεδόν αδύνατο να γνωρίζουμε αν η πλημμυρίδα ή άμπωτη θα συμβάλει στο ύψος του κύματος ή μειωθεί από αυτό. Επίσης, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε την ταχύτητα του ανέμου κατά τη στιγμή που πλησιάζει την ξηρά, πόσο νερό θα πέσει από τις βροχοπτώσεις, την ακριβή τοποθεσία προσέγγισης σε ξηρά και πώς θα επηρεάσει η τοπογραφία την κίνηση του νερού. Εάν ζείτε σε μια περιοχή όπου η εκκένωση είναι επιβεβλημένη , να τηρείτε τη διαταγή και να εγκαταλείψετε αμέσως την παράκτια περιοχή.
Το κύμα καταιγίδας είναι κύμα νερού που παράγεται από μια καταιγίδα που πλησιάζει, που είναι πέρα ​​και πάνω από την κανονική αναμενόμενη στάθμη του νερού – συμπεριλαμβανομένων και των αστρονομικών παλιρροιών. Συχνά συγχέεται με την καταιγίδα απο παλίρροια, η οποία είναι μια άνοδος της στάθμης του νερού που παράγεται από τη συνδυασμένη επίδραση της αύξησης νερού και της αστρονομικής παλίρροιας. Η θύελλα από παλίρροια  μπορεί να προκαλέσει σοβαρές πλημμύρες όταν το κύμα που παράγει ,συμβαίνει την ίδια στιγμή που υπάρχει καθεστώς υψηλής παλίρροιας.
Στις ΗΠΑ όπως και σε πολλά άλλα «πολιτισμένα» κράτη τα τοπικά τμήματα Πολιτικής Προστασίας μετά από μελέτες σχεδιάζουν και συντάσσουν χάρτες «κινδύνων» πλημμύρας. Οι χάρτες κινδύνου πλημμύρας και πλημμυρικής επικινδυνότητας πληροφορούν τους κατοίκους περιοχών για το εύρος των πιθανών καταστροφών από τις πλημμύρες και τις δραστηριότητες παρεμπόδισής τους , χρησιμοποιούνται  ως  εργαλείο  προειδοποίησης  και ως σύστημα εκκένωσης, ενώ  χρησιμοποιούνται   και για σκοπούς σχεδιασμού. Πάνω σε αυτούς τους χάρτες  εκτελεί  και δοκιμάζει τα σχέδια ετοιμότητας της κάθε τοπική κοινωνία. Πρόκειται για χάρτες με σενάρια που αναφέρονται σε πλημμύρες από ποταμούς &χείμαρρους βουνών και τις πλημμύρες από τη θάλασσα στις παράκτιες περιοχές. Οι χάρτες «κινδύνων» πλημμύρας όπως και οι χάρτες επικινδυνότητας από τσουνάμι αποτελούν τα βασικότερα εργαλεία αντιμετώπισης και προστασίας από τέτοια ακραία φυσικά φαινόμενα.Γεωδίφης με πληροφορίες από το Geology.com

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ