Αναγόρευση 1ου ΓΕΛ Κω «Ιπποκράτειο» ως ΣΧΟΛΕΙΟ-ΠΡΕΣΒΗΣ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΦΩΤΟ)

0
742

ΘΕΜΑ: Αναγόρευση 1ου ΓΕΛ Κω «Ιπποκράτειο» ως ΣΧΟΛΕΙΟ-ΠΡΕΣΒΗΣ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ

Την Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2019, το 1ο Γενικό Λύκειο Κω «Ιπποκράτειο» αναγορεύθηκε σχολείο πρέσβης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα.

Η βράβευση αφορούσε ορισμένα από τα σχολεία που υλοποίησαν δράσεις στο πλαίσιο του προγράμματος «Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» κατά τη σχολική χρονιά 2018-2019. Επιδόθηκαν τιμητικά διπλώματα στους έξι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα μαθητές –οι οποίοι ανακηρύχθηκαν ΜΑΘΗΤΕΣ-ΠΡΕΣΒΕΙΣ (Junior Ambassadors) και στην υπεύθυνη καθηγήτρια του προγράμματος, Καραγιάννη Σοφία, ΠΕ06, Αγγλικής, η οποία ανακηρύχτηκε ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ-ΠΡΕΣΒΗΣ (Senior Ambassador) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Αναλυτικά οι μαθητές που βραβεύτηκαν:

Από την Γ’ τάξη:

  • Κώστογλου Δήμητρα\
  • Τσολάκης Δημήτριος

Από τη Β’ τάξη:

  • Ευστρατίου Αρετή
  • Ζαμάγιας Μάριος

Από την Α’ τάξη:

  • Ιγκιρλής Γεώργιος
  • Κακουλίδης Αριστοτέλης-Απόστολος

Το σχολείο μας εκπροσωπήθηκε από τους τρεις από τους έξι μαθητές-πρέσβεις (Ζαμάγιας, Ευστρατίου, Κακουλίδης), οι οποίοι παρευρέθηκαν μαζί με την υπεύθυνη καθηγήτριά τους στην εκδήλωση για την απονομή των τιμητικών διπλωμάτων και ένας εξ’ αυτών, ο μαθητής-πρέσβης Μάριος Ζαμάγιας, συμμετείχε ενεργά στην εκδήλωση, διατυπώνοντας θέσεις και απόψεις για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  για τις δράσεις που έγιναν στο πλαίσιο του προγράμματος τη χρονιά 2018-19 αλλά και το τι αποκόμισε ο ίδιος από αυτές.

Τα βραβεία επέδωσε στο Γενικό Λύκειο Κω «Ιπποκράτειο» ο Ευρωβουλευτής κ. Νίκος Ανδρουλάκης. Στην εκδήλωση συμμετείχαν, επίσης,  ο Ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος, ο Γενικός Διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γιώργος Παγουλάτος, ο επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης, ο Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Χάρης Κούντουρος και ο Υπεύθυνος του Προγράμματος «Σχολεία πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου»,  Άγγελος Καπετανίδης.

Εστιάζοντας στις σύγχρονες απειλές για την ελευθερία στον κόσμο και τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι Ευρωβουλευτές Γιώργος Κύρτσος και Νίκος Ανδρουλάκης και ο Γιώργος Παγουλάτος συμμετείχαν στη συζήτηση «Απειλείται η ελευθερία σήμερα;».

Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στο Βραβείο Ζαχάρωφ το οποίο απονέμεται κάθε χρόνο σε άτομα ή οργανώσεις που προάγουν την ελευθερία της σκέψης κάτω από αντίξοες συνθήκες. Το φετινό Βραβείο (2019) απονεμήθηκε στον διακεκριμένο οικονομολόγο και ακτιβιστή Ilham Tohti, ο οποίος το 2014 καταδικάστηκε από τις κινεζικές αρχές σε ισόβια κάθειρξη για τη δράση του υπέρ της υπεράσπισης των δικαιωμάτων της μειονότητας των Ουιγούρων στην Κίνα. Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε συνεργασία με το EuropeDirect-ELIAMEP.

*Το πρόγραμμα «Σχολεία-Πρέσβεις» είναι μια πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και απευθύνεται σε σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία συμμετέχουν σε εθελοντική βάση. Μέσω των διάφορων δράσεων που διοργανώνονται, οι μαθητές των σχολείων έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις αξίες και τους στόχους της, καθώς και να μάθουν για το ρόλο, τις αρμοδιότητες και τη δομή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Σημαντικό στοιχείο στο πρόγραμμα είναι η αναβάθμιση της γνώσης των συμμετεχόντων γύρω από τον ευρωπαϊκό δημοκρατικό κοινοβουλευτισμό», όπως τονίστηκε στην εκδήλωση της Παρασκευής. Στην τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά, περίπου 100 σχολεία από όλη την Ελλάδα συμμετέχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Το 1ο ΓΕΛ Κω, μετά την επιτυχία και την αναγνώριση της περσινής χρονιάς, συμμετέχει για τη σχολική χρονιά 2019-20 με 15 μαθητές-υποψήφιους πρέσβεις και 4 καθηγητές.

 

Κλείνοντας, ευχαριστούμε:

  • τη Blue Star για την έκπτωση 50% στη μετακίνησή μας και το EXAS Service Travel για τη στήριξη και την άμεση εξυπηρέτηση. Η συμβολή σας είναι σημαντική καθώς τα έξοδα μετακίνησης επιβάρυναν τους συμμετέχοντες.

 

 

Ο Διευθυντής

 

 

Χαρτοφίλης Γεώργιος

ΠΕ04.01 – Φυσικός

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ