ΑΦΙΕΡΩΜΑ στους αξέχαστους «ΓΛΕΝΤΖΕΔΕΣ» της Κω (Δείτε φωτό)

34
8773
Ψαλίδι / Άγ. Γαβριήλ / Εξοχή, Κως

Οι γλεντζέδες της Κω

Γράφει η Ξανθίππη Αγρέλλη

‘Δεν πάω πουθενά, πουθενά, εδώ θα μείνω,’ τραγούδησε πριν από λίγο καιρό ο Βασίλης Καράς και ‘αναποδογύρισε’ μαζί με τα τραπέζια, ολόκληρο το γεμάτο κέντρο Νέα Φαντασία, ξυπνώντας μας μνήμες και αξέχαστες στιγμές από το παρελθόν.

Οι Κώοι συνεχίζουν να γλεντάνε και προπάντων ξέρουν να γλεντάνε.

Την χρυσή εποχή που τα μπουζούκια ήταν στις δόξες τους, την δεκαετία 70-80, η πίστα γέμιζε από χορευτές και χορεύτριες κάθε είδους και κάθε ηλικίας.

Τα μεσάνυχτα όταν χαμήλωναν τα φώτα και ο αξέχαστος Καζαντζίδης, τραγούδαγε ‘κάτω από το πουκάμισο μου η καρδιά μου σβήνει’ με τον ξεχωριστό Αγγελόπουλο, να συμπληρώνει ‘τα μαύρα μάτια σου, όταν τα βλέπω με ζαλίζουνε’ και τον αξεπέραστο Στράτο, να δηλώνει πως ‘της γυναίκας η καρδιά είναι μια άβυσσος, πότε κόλαση και πότε ο παράδεισος,’ ακολουθούσε μια βροχή από γαρύφαλλα. Τα γύψινα πιάτα τα ειδικά για την περίσταση, εκσφενδονίζονταν παντού, οι σαμπάνιες έρρεαν σε αφθονία και τα χοντροκομμένα πεντοχίλιαρα, καίγονταν τότε στην βρεγμένη από το δυνατό ουίσκι πίστα.

Οι παρέες όλες γίνονταν μια αγκαλιά, σαν ξεκινούσαν τα νησιώτικα παραδοσιακά τραγούδια του τόπου μας.

Οι αξέχαστοι Γαβρίλης και Χριστόφορος Γιαλλίζης μαζί με τον  Μάνο Πόγια, ο Γιάννης Χατζηδημήτρης  («Γιαννί») και ο Γιώργος Σακέλλης  («ο βιόλος») από την Αντιμάχεια και οι νεότεροι αδελφοί Κεφαλιανού,  ο Μιλτιάδης Ζαμάγιας ο Γ. Κυπραίος  με τους «Αιγαιοπελαγίτες» Γιάννη Χατζηβελούδο κ.α. απογείωναν το νησιώτικο κέφι. Οι πιο παλιοί θα θυμούνται βέβαια και την οικογένεια Μουσελίμη με τον αγέραστο Αποστόλη Μουσελίμη να παίζει λαούτο και να τραγουδά με πολύ πάθος και τα παιδιά του να τον συνοδεύουν με βιολί και ακορντεόν σε αξέχαστα γλέντια, γάμους και πανηγύρια.

Τι να πρωτοθυμηθούμε; Τις αδερφές Άννα Καραμπεσίνη και Έφη Σαρρή που  πολύ παραστατικά ο γνωστός καλλιτέχνης συμπατριώτης μας Νότης Σφακιανάκης τις αναφέρει σε κάποιο τργαούδι του ως «πρώτη φωνή αγίασμα». Είναι αυτές που έκαναν γνωστή την Κω και τα τραγούδια της όχι μόνο σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.  Μεγάλη γυναικεία φωνή επίσης η αξέχαστη Κατίνα Παππούλη από την Αντιμάχεια, όπως και το ζεύγος Ευφημίας και Φίλιππου Θεοφιλίδη που συνεχίζουν να μεταλαμπαδεύουν την πλούσια παράδοση του τόπου μας. Αμέτρητοι είναι και οι γλεντζέδες των χωριών μας (Φ. Περρής, η υπεραιωνόβια «Κρασσαΐνα» ο αξέχαστος Δ. Συνεσίου κ.α) που σίγουρα κάποιους θα ξεχάσουμε.

Ποιος δεν θυμάται τους γλεντζέδες της Κω; Τέτοιες γιορτινές μέρες δεν έπεφτε ούτε καρφίτσα στα κέντρα διασκέδασης. Έπρεπε να κλείσεις τραπέζι πολλές μέρες πιο πριν.

Εκεί που η ορχήστρα με ακριβό μαέστρο το μπουζούκι, έπαιζε το γνωστό ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας, πετιόταν ο Διαμαντής ο Κεφαλιανός, ο γνωστός μας Τσερώνε και τους καθήλωνε όλους με τις λεβέντικες φιγούρες του, στο βαρύ ζεϊμπέκικο.

Οι κανταδόροι  (Γκινής, Δημητριάδης, Χατζηβελούδος κ.α.) στα σοκάκια της Κω να τραγουδούν ανεπανάληπτα μέχρι έξω του Μπαρμπαγιάννη. Στην παρέα,  είτε στα νησιώτικα είτε στα λαϊκά πρωταγωνιστούσε ο Μιχάλης ο Γκινής (συνεχίζει ακόμα), μεγάλος γλεντζές και χιουμορίστας. Βέβαια άπιαστος στο χορό ήταν και ο πανύψηλος ο Τάσος  Σμαραγδάκης παρέα με τον Αντώνη Κουλιανό, όπως και ο παλιός έμπορος υποδημάτων Γιαλούσης («ο Τεβές»). Από τους μπον βιβέρ της Κω ο γοητευτικός Κώστας Θεοδωρίδης.

Ο Γιάννης  Χατζηβελούδος με τη γυναίκα του Κατερίνα, άναβαν το κέφι στα συρτά, στα καλαματιανά και στη σούστα. Ο Κρητίκαρος Γιώργος Σκαρπαθιωτάκης, έπαιζε και τραγουδούσε με μοναδική μαεστρία τα Κρητικά, στο λαούτο μαζί με γνωστούς Κρητικούς λυράρηδες που πέρασαν από την Κω αλλά και τους τοπικούς βιολιτζήδες.

Οι διασκεδαστές στα ‘Κρητικά’ συγκεντρώνονταν στην ταβέρνα του Βρούβα στο Ψαλίδι με τον αξέχαστο γλεντζέ Βρούβα τον αυτοδίδακτο λυράρη και γλεντζέ τον Στέλιο τον Κώστογλου και με τον Ασφενδιανό Παναγιώτη Μαντούκο («Αετό»), να χορεύει ασταμάτητα την ξεχωριστή σούστα. Πολύ καλοί χορευτές ήταν επίσης όλοι οι Κασιώτες από τη Ζιά.

Ο Βασίλης ο Βαβλάς,  ο αείμνηστος Κώστας ο Αυγουλάς και ο Δαυίδ ο Σακέλλης τραγουδούσανε τις τελευταίες επιτυχίες της τότε εποχής και ξεσήκωναν τους γλεντζέδες της Κω. Πάντα με την συνοδεία του αξέχαστου ταλαντούχου μουσικού στο αρμόνιο, του Αλή του Κουνελάκη.

Αρμόνιο έπαιζε εκεί και ο μοναδικός ο Κώστας ο Μαυρουδής, ο αξέχαστος Γ. Έψιμος, όπως και ο Βαβλάς ο Θεολόγος ο νεότερος που έπαιζε από μικρός.

Ο Τάκης ο Γιαννάκης (ο βαρύμαγκας «Τάκουνας») τραγούδαγε μοναδικά με τη στεντόρεια βαριά – λαϊκή φωνή του τα ζεμπέκικα, μαζί με τον Μανόλη τον Παγώνη.

Στο μπουζούκι ήταν ο Στέργος  ο Τογρού και ο Νίκος ο Πασσανικολάκης, ενώ στη ντράμς ήταν ο αξεπέραστος Ηλίας ο Σοφιανός, που έφυγε πολύ νωρίς από κοντά μας.

Γλεντζέδες της Κω ήταν και αρκετοί  μουσουλμάνοι συμπολίτες μας από το Πλατάνι, (Κερμετέ). Ήσαν οι τακτικοί θαμώνες συνήθως στα Αστέρια, που συνόδευαν τις συζύγους τους, αφού εκείνες ήταν ασυναγώνιστες στα τσιφτετέλια.

Τα κέντρα ασφυκτιούσαν την παραμονή και την ημέρα των Χριστουγέννων, καθώς και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, τα Φώτα, αλλά και την ημέρα του Αϊ Γιαννιού.

Κέντρα όπως τα Αδέλφια στον Πελαργό, τα Μπουκάλια του Τσάμπαλα στη Λάμπη, με τον αξέχαστο Ντίνο Κέλλη, επίσης των αδελφών Τουμπαζή στη Λάμπη, καθώς το κέντρο Καμπούρης και το κέντρο Κρήτη. Τα Αστέρια στο Πλατάνι, το Ελένη του αξέχαστου Γιάννη Τουλαντά, το Παρθενών του Τσιμισίρη και ο Βρούβας, του Σπύρου Βρούβα και του Παρασκευά Γεωργαντή στο Ψαλίδι, του Γιαλλίζη στο Ζηπάρι, το φεστιβάλ του Νιώτη στη Ζιά και αργότερα η Φαντασία, παλαιά και νέα του Β. Τράκα, όπως και το Απόπλους, του Κώστα του Καΐσαρλη, ήταν κυρίως τα Σαββατόβραδα, όλα ασφυκτικά γεμάτα.

Ντόπιοι καλλιτέχνες που τους προανέφερα, αναλάμβαναν την ολονύχτια  διασκέδαση, μέχρι πρωίας. Πολλές φορές, καλεσμένες φίρμες ή μεγάλα ονόματα του λαϊκού πενταγράμμου, ερχόταν για ένα βράδυ για να τραγουδήσουν, να διασκεδάσουν και να δώσουν κάτι ξεχωριστό στον κόσμο που γλεντούσε. Διοργανωτές ήταν οι αδελφοί Κασσάμπαλη, και διάσημοι σερβιτόροι ήταν οι αδελφοί Κορδιστού, Μελιανού και οι αδελφοί Θαλασσινού.

Από την Κω πέρασαν σε διάφορα κέντρα και τραγούδησαν, οι: Γιώργος Μαργαρίτης, Δάκης, Γιώργος Γερολυμάτος, Γιώργος Ταλιούρης, Αγγελική Ηλιάδη, Άντζελα Δημητρίου, Στράτος Διονυσίου, Καίτη Γαρμπή, Πίτσα Παπαδοπούλου, Γλυκερία, Νατάσσα Θεοδωρίδου, Μελίνα Ασλανίδου, Έφη Θώδη, Θέμης Αδαμαντίδης, η Δούκισσα, ο Βασίλης Καράς, ο Βαλάντης, ο Στέλιος Διονυσίου, ο υιός Αγγελόπουλος, τα αδέλφια Κονιτόπουλοι, στα νησιώτικα, ο Λίνος Κόκοτος και πολλοί άλλοι.

Με την πάροδο του καιρού, οι ‘ντίσκο’ διασκέδαση όπως το Απόλλων, η παραλιακή Μεροπίδα, η θρυλική Καλούα των αδελφών Διαμαντούλη  η Χέβεν του Γ. Παπαδημητρίου και πιο πέρα η Βεγγέρα, ατόνησε και χάθηκε. Τα μπουζούκια στα κέντρα λιγόστεψαν και έμειναν τα μπαράκια που συγκέντρωναν και συνεχίζουν να συγκεντρώνουν τη νεολαία. Μερικά λιγοστά κέντρα για διασκέδαση, υπάρχουν ακόμη σκόρπια στα χωριά μας. Η κρίση, η τηλεόραση και η αλλαγή του τρόπου ζωής,  έφερε και εδώ τα λουκέτα.

Έτσι ο μεγαλύτερος αριθμός των «μπουζουξίδικων», έχει πια κλείσει.

Οι λιγοστές μπουζουκο-ταβέρνες, που απέμεναν και το κέντρο Νέα Φαντασία, διασκεδάζουν ακόμη τους τακτικούς ορκισμένους γλεντζέδες της Κω.

σ.σ. Υπήρχαν πολλοί γλεντζέδες, που για ευνόητους λόγους μπορεί να μην επιθυμούσαν να αναφερθούν και δεν τους αναφέραμε. Παρακαλούνται όσοι έχουν περισσότερες αναμνήσεις και ονόματα να μας τους αναφέρουν.

Χρόνια Πολλά. Καλή Χρονιά.

Ξανθίππη Αγρέλλη

  • Το φωτογραφικό υλικό είναι από το πλούσιο αρχείο του jazzopera.blog του φίλου Γιάννη Ρέπιτς και από το αρχείο της AegeaNews.gr

34 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Οι παλιοί γλετζέδες της Κω ήταν μεγάλες παρέες που με μια κιθάρα ή ένα ακορδεόν διασκέδαζαν σε καφενέδες, σε εστιατόρια, σε αυλές σπιτιών και στην Παναγιά την Τσουκαλαριά με φαγητό και κρασάκι και όχι ο ΚΥΡΙΤΣΗΣ πρόσφατα στου Γιαλλίζη…

  2. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΥΣ ΓΛΕΤΖΕΔΕΣ ΚΑΙ ΜΗ . ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΩ ΠΩΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ ΒΕΛΗΝΕΚΟΥΣ ΟΠΩΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΑΝΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΛΑΡΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΗΣ ΚΟΤΣΙΡΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΕΔΩΣΑΝ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΣΤΑΔΙΟ ΑΝΤΑΓΟΡΑΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΠΕΡΑΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΟΡΦΗ ΚΩ ΟΙ ΜΟΥΣΙΚΟΣΥΝΘΕΤΕΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΞΑΡΧΑΚΟΣ ΜΙΜΗΣ ΠΛΕΣΣΑΣ ΚΑΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΚΕΔΟΝΑ ΚΑΙ ΤΗ ΓΛΥΚΕΡΙΑ. ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ.

  3. ΚΥΡΙΑ ΑΓΡΕΛΛΗ τοτε υπηρχε ΕΛΛΑΔΑ αναπτυξη, δραχμη,εργασια,ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ,ΚΡΑΤΟΣ μηδεν ανεργια μετα

    χορτασαμε ΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ευρωπαικη ενωση ανεργια φτωχεια δυστυχια ΚΛΕΦΤΕΣ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ.

  4. ΚΑ ΞΑΝΘΙΠΗ ΞΕΧΑΣΑΤΕ ΤΟΝ ΒΑΓΓΕΛΗ ΤΟΝ ΦΟΥΡΝΑΡΗ ΤΟΝ ΘΕΜΟ ΤΟΝ ΚΑΒΟΥΛΗ ΜΕ ΤΙΣ ΚΙΘΑΡΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΙΤΟ ΤΗΣ ΠΑΡΕΑΣ ΤΟΝ ΚΟ ΝΤΟΥΜΑΝΗ ΜΕ ΤΟ ΑΚΟΡΝΤΕΟΝ ΤΟΥ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΑΞΕΧΑΣΤΑ ΓΛΕΝΤΙΑ ΠΑΝΤΟΥ.

  5. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΕΝΘΗΜΙΣΕΙΣ. ΓΙΑΥΤΟ ΓΡΑΨΑΜΕ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΘΥΜΗΣΕΤΕ ΟΣΟΥΣ ΞΕΧΑΣΑΜΕ. ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΙΓΑΙΟ ΓΝΩΡΙΣΕ ΔΟΞΕΣ ΑΛΛΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟΤΟΜΑ ΕΚΛΕΙΣΕ.
    ΧΡΟΝΙΑ ΣΑΣ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΕΜΑΤΗ ΠΡΟΟΔΟ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ.

  6. Κυρία Ξανθίππη ξεχάσατε και τον Γιωργο Κυρίτση που είναι από τους μεγαλύτερους γλεντζεδες.

  7. Γλεντζεδες ειναι οι μερακληδες οι ανθρωποι που μοχθουσαν για να επιβιωσουν και οταν γλενταγαν (απλα κι ομορφα χωρις πολλες φανφαρες) εβγαζαν την ψυχη τους!!
    Ωραιο το αφιερωμα σας…. υπηρχαν και καποοι βεβαια που γλεντουσαν στις πλατες αλλωνων και το κανουν ακομα!
    Καλη χρονια να εχετε!!!

  8. Καζαντζίδης/Αγγελόπουλος δεν έχουν ούτε επρόκειτο να πατήσουν το ποδί τους στην μποχαλία…δεύτερον αναφέρετε οτι οι ΚΩΟΙ ξέρουν να γλεντάνε…σε ποιο επεισόδιο του ΑΡΚΑ το διαβάσατε αυτό?Έχετε έρθει στης Θεσ/κης τα μπουζούκια ποτέ?Μάλλον όχι γιατί εκεί ξέρουμε να διασκεδάζουμε..στην μποχαλία πρέπει να πάει 3 η ώρα μήπως και χορέψετε ξενέρωτοι νησιώτες…

    • Πίσω στη Θεσ/νίκη σου για μπουγάτσες τότε μπουγατσοκέφαλε καραβανά!!! Ανάθεμα κι αν είσαι και από Θεσ/νίκη… Το πολύ πολύ να πήγαινες εκεί να πουλήσεις τα γιαούρτια που έπηζες στο τυροχώρι σου.

      Έχεις ζήσει τα μπουζούκια της Κω του ’70-’80 για να έχεις άποψη;

  9. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ. ΑΝ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΙΣΤΑ ΤΗΣ ΚΩ ΑΛΛΑ ΣΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΣΤΕΛΛΑΡΑ ΤΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΓΕΝΙΚΑ. ΛΥΠΑΜΑΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΑΜΕ ΣΤΟΝ ΜΙΧΑΛΗ ΤΣΟΥΛΦΑ ΜΕ ΤΟ ΑΚΟΡΝΤΕΟΝ ΤΟΥ. ΟΜΩΣ Ε ΔΩ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΝ Κ.ΓΙΑΝΝΗ ΚΙΑΡΗ ΚΑΙ ΤΟΝ Κ ΡΕΠΙΤΣ ΚΑΙ ΤΗΝ AEGEANEWS ΠΟΥ ΑΝΕΔΕΙΞΑΝ ΠΑΛΙΕΣ ΘΥΜΗΣΕΣ ΜΕ ΟΜΟΡΦΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΓΛΕΤΖΕΔΩΝ ΤΗΣ ΚΩ . ΚΑΜΙΑ ΑΝΤΗΡΗΣΗ ΠΩΣ ΟΙ ΣΑΛΟΝΙΚΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΔΕΙΝΟΙ ΓΛΕΤΖΕΔΕΣ.
    ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΓΛΕΝΤΙΑ ΠΟΛΛΑ.

  10. …μόνο και μόνο που λες μποχαλία δείχνει το πόσο εμπαθής είσαι (και εσύ)!!
    Το αφιέρωμα αναφέρεται (ρε εμπαθή καρντάσι) σε παλαιότερες εποχές και γίνετε αναφορά για τους παλιούς ‘γλεντζέδες’ του νησιού!! Το άρθρο (όπως βλέπεις) δεν κάνει καμία σύγκριση με το πως διασκεδάζουν στα άλλα μέρη της Ελλάδος!!
    Ούτε επίσης έχει σκοπό να αποδείξει ότι εδώ στην Κω γλεντούσαν ή γλεντάνε καλύτερα!! Δεν μπορώ να καταλάβω το ανώριμο και το κακεντρεχή σχόλιο σου για την Κω!! Όσο αφορά για τον Καζαντζίδη και τον Αγγελόπουλο που λες …το αν πρόκειται να έρθουν στην Κω, δεν εξαρτάται (από μας) αλλά από τον Άγιο Πέτρο, στο να τους δώσει άδεια από τον Παράδεισο για να έρθουν!!… και για να κλείσω, (επειδή αποκαλείς τους νησιώτες ξενέρωτους) ο τρόπος διασκέδασης του καθενός είναι προσωπικός!!! Κράτα τις υποδείξεις για σένα ρε καρντάση!!

    • Το κακεντρεχή σχόλιο; Μου θες και σχόλια μπετότουβλο μπόχαλε! Η αγραμματοσύνη είναι τοπικό προϊόν του νησιού;

      • …εντάξει ρε επιστήμονα το σωστό είναι…κακεντρεχές σχόλιο!!!
        Επειδή (σου) θίξαμε το σχόλιο του καρντάσι, (μη χάσεις την ευκαιρία) βρήκες κι εσύ μια λέξη να πατήσεις πάνω!! Μπράβο φίλε ωραία η τακτική σου και το σκεπτικό σου, έθεσες αμέσως και ερώτημα…ότι η αγραμματοσύνη είναι τοπικό προϊόν του νησιού!! Ενώ εσύ ο επίκουρος καθηγητής (τρομάρα σου) είσαι γραμματιζούμενος, έτσι;…!! Μάλλον το χωριό από το οποίο κατάγεσαι βγάζει τέρατα μορφώσεως!! Αφού μπήκες στον κόπο και διάβασες το αρχικό μου σχόλιο, θα έπρεπε να καταλάβεις για ποιο λόγο το έγραψα…αλλά εσύ κοίταξες την λεπτομέρεια και έχασες την πραγματική ουσία, γιατί απλά έτσι σε συνέφερε!!! Εύγε…
        Τον χαρακτηρισμό μπετότουβλο στον επιστρέφω!!
        Καλή Χρονιά…

        • Μην ασχολείσαι με αυτούς, το μόνο που ξέρουν είναι να κακολογούν ανθρώπους και τόπους γιατί απλά είναι κομπλεξικοί!!!! Με τον τρόπο αυτό σκεπάζουν τα ελαττώματα τους.

        • Η πραγματική ουσία είναι ότι είσαι τόσο αγράμματος κι εσύ και πολλοί συντοπίτες σου που τυφλώνετε άνθρωπο. Τις απόκριες να ντυθείς κι εσύ λογοτέχνης! Χαχαχα!

  11. Ωπα ρε Θεσσαλονικιε που μας το παιζεις και υπεράνω!!!!!!!!!Αν εσύ ξέρεις να διασκεδαζεις δέκα φορές εμείς ξέρουμε χίλιες και στην τελική αμα δεν σ’αρεσει το νησί μας ΔΡΟΜΟ,δεν κραταμε κανέναν με το ζορι εδω!!!!!!!!!!! Άντε μπραβο!!!!!!!!!

    • Για κανά νησιώτικο καλοί είστε..για μπουζούκια και διασκέδαση είστε μάπες…Άμα δεν πάει 3 δεν κουνιέται κανείς (και καλά οι σοβαροί γλεντζέδες)αλλά αποδεικνύεται οτι είστε ψειριάρηδες για να μην ξοδέψετε πολλά βγαίνετε σαν τα ζόμπι κατά τις 3 ώστε 5 πίσω σπίτι χωρίς να μπεί το χεράκι βαθειά στην τσέπη που έχει καβούρια..Διασκέδαση μόνο στα πανηγύρια που είναι τζάμπα όλα μπαταχτζήδες!!!

      • Καλά. Θεσσαλονικιε είσαι περιπτωσΑΡΑ.Ελπίζω η νέα χρονιά να σου δώσει λίγο μυαλό γιατί είσαι βοδι πολυτελείας!!!!!!!Και ψειριαρης είσαι και φαινεσαι κατσοβλαχε!!!!!!!!!!!

        • …μα κι εσύ, να τον αποκαλείς βόδι πολυτελείας και κατσόβλαχε;!! Μιλάμε ο άνθρωπος είναι συμπρωτευουσιάνος (θυμήσου ότι είμαστε η μόνη χώρα με συμπρωτεύουσα) κάτσε καλά δηλαδή!! Αυτός είναι large τύπος, κιμπάρης, σκορπάει τα λεφτά του…τι να λέμε τώρα!!
          Χάθηκε να του πεις ένα μπουγατσοκεφτέ…

  12. Με το υπέροχο αυτό αφειερωμα σου Ξανθιππη μου στους παλιούς γλεντζεδες του νησιού μας,μας θυμισες παλιές αγαπημενες και αξεχαστες εποχές,τότε που ο κόσμος γλεντουσε ανεμελα χωρίς το άγχος και τα προβλήματα της σημερινής εποχής.Δυστυχώς τα νοσταλγικα εκείνα χρόνια έχουν περάσει ανεπιστρεπτι.Χρόνια πολλά και Καλή χρονιά σε σενα και σε όλο τον κόσμο με υγεία.

  13. ΓΛΕΝΤΑΤΕ ΓΙΑΤΙ ΧΑΝΟΜΑΣΤΕΕΕΕΕ….. ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑΑΑΑΑ….ΣΕ ΟΛΟΥΣ/ΕΣ ΣΑΣ. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΜΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΧΟΡΟΥΣ. ΓΙΑΤΙ Ο ΧΟΡΟΣ ΜΑΣ ΕΝΩΝΕΙ Η ΚΑΚΙΑ ΜΑΣ ΧΩΡΙΖΕΙ.

  14. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΟΝ ΚΡΗΤΙΚΟ ΤΟΝ ΓΝΩΣΤΟ ΤΖΑΜΑΊΚΑ ΠΟΥ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΙ ΣΤΙΣ ΡΕΤΡΟ ΦΩΤΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΛΑ ΤΟΥ ΛΟΓΙΑ. ΠΑΛΙΟ ΓΕΙΤΟΝΑΚΙ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΚΩ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΟΣ ΓΛΕΤΖΕΣ. ΕΔΩ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΩ ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΡΥΛΙΚΗ ‘PLAYBOY’ ΝΤΙΣΚΟ ΜΕ ΤΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΑΚΙ ΤΗΝ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ‘
    ‘Χ FASHION’ ΤΟΥ Γ. ΓΚΑΝΑΣΟΥ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΣΕ ΔΟΞΕΣ ΣΤΗΝ ΑΣΦΥΚΤΙΚΑ ΠΑΝΤΑ ΓΕΜΑΤΗ ΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΠΙΣΤΑ ΤΗΣ.

  15. Τα κέντρα αυτά ήταν κέντρα ακολασίας που διολίσθησαν την νεολαία της εποχής εκείνης στον βούρκο της αμαρτίας και την απομάκρυναν από την αγκάλη της εκκλησίας μας.

  16. ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΚΑΛΟΓΕΡΟΥΣ. Η ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ ΤΑ ΛΑΙΚΑ, ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΣΤΙΣ ΜΠΟΥΖΟΥΚΟΤΑΒΕΡΝΕΣ, ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΣΤΑ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙΑ ΞΕΡΟΣΦΥΡΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΓΕΙ ΣΤΑ ΜΠΑΡΑΚΙΑ. Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ, ΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ, ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ. ΓΙΑΥΤΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΜΥΑΛΟ, ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΟΛΙΣΘΗΣΕΙΣ ΠΑΝΤΟΣ ΕΙΔΟΥΣ . ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ.

  17. Γλεντζέδες ήταν ο Καρπόζηλος,ο Σκαφιδαράς,Ο Μενέλαος Μ. κ.α. και δεν είχαν ανάγκη λεξοτανίλ και ζανάξ για να ευθυμήσουν όπως οι σύγχρονοι ..διασκεδαστές και οι πολιτικάντηδες

    • Πάντως εμένα η γιαγιά μου παίρνει ζάναξ για να κοιμηθεί. Αφού εσύ τα παίρνεις για να ευθυμήσεις, έτσι εξηγείται η ψόφια διασκέδαση στο φιλόξενο νησί της Κως.

  18. Προς US(A)SR
    Όντως μόνο για……μπουγατσες είναι όλοι αυτοί οι χλεχλεδες αλλά και σιγά οι μπουγατσες τους.Εδώ στην Κω τρωμε τις πιο τελειες μπουγατσες και εγώ προσωπικά έχω ακούσει και Θεσσαλονικια να το παραδέχεται δημοσίως αυτό οπότε……

  19. ΠΛΑΚΑ ΕΧΕΤΕ ΟΛΟΙ ΟΤΑΝ ΓΛΕΝΤΑΤΕ ΜΕ ΛΕΚΤΙΚΟ ΓΛΕΝΤΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ. ΝΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΜΗΝ ΣΤΑΜΑΤΑΤΕ ΤΑ ΓΛΕΝΤΙΑ ΓΙΑΤΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑ ΠΙΣΩ ΔΕΝ ΞΑΝΑΓΥΡΝΑ.

  20. Και εσυ να’σαι καλά Ξανθιππη μου και σ’ευχαριστουμε για τα καταπληκτικα άρθρα που μας χαριζεις.

  21. …μη στεναχωριέσαι τις απόκριες θα ντυθώ αλυσοπρίονο για να σε κόψω από την ρίζα, γλυκιά μου πορτοκαλιά!! Χαχαχα…

  22. ΓΡΑΨΕ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ